kategorie: Dema, Ludzie
[#61] Re: Ankieta dotycząca dem vs. AI

@docent, post #57

cała reszta to moduły weryfikacji i wnioskowania i testowania i poprawiania kodu który sam napisał i mu w wewnętrznych testach poszły w złą stronę i sprawdzania np. wtedy dokumentacji o ile istnieje
1
[#62] Re: Ankieta dotycząca dem vs. AI

@_DiskDoctor_, post #60

Ja mam odpowiedź. Jak ktoś chce chodzić na skróty, to śmiało

Ja nawet mogę nie iść na skróty i dla własnej satysfakcji, powolutku sobie dłubać. Pewnie wyjdą z tego rzeczy z których będę nawet zadowolony i schowam sobie "do szuflady".
W tym czasie na scenie pojawi się cała masa innych prac gdzie tak jak w tym wątku będziemy się zastanawiali czy autor użył AI? a może nie użył tylko się inspirował (powiedzmy że to bardziej mój case ;) ) .

Napisałem o grafice, ale to dotyczy (tak jak ta omawiana ankieta) całej demosceny. U mnie w grupie w rozmowie z jednym muzykiem rozmawialiśmy czy jak użyje AI do rozwinięca pomysłu, aranżacji czy tematu jego nowego kawałka to to jest OK czy nie OK?
A kodowanie? Do jednej z moich ostatnich prac "napisałem/stworzyłem" sobie Z Gemini konwerter w pythonie. Bardzo specyficzny, do grafiki C64. Więc co w kontekście tej ankiety? To dobrze czy źle? Pisałem sobie od dawna prosty kod (demo) na AGA z wektorami. operacje na macierzach to rzecz tak podstawowa i stara jak świat. Jak zlecę to napisać LLMowi to dobrze czy źle? sama bym to pewnie napisał, za miesiac...
Problem z tym AI teraz będzie taki że ja (jeszcze raz) mogę sobie powoli to nawet dłubać ale na koniec w takim wątku jak ten pojawią się dyskusje czy użyłem czy nie AI w mojej pracy.

BTW O tym że używam Photoshopa do mich prac też słyszałem że to cheat'owanie i generalnie pójście na skróty...
AI w demoscenie to nie jest łatwy temat i ta ankieta pokazuje że nie da się tego zero-jedynkowo ocenić.

Ostatnia aktualizacja: 16.04.2026 11:59:50 przez c64portal
1
[#63] Re: Ankieta dotycząca dem vs. AI

@c64portal, post #62

Do jednej z moich ostatnich prac "napisałem/stworzyłem" sobie Z Gemini konwerter w pythonie. Bardzo specyficzny, do grafiki C64. Więc co w kontekście tej ankiety? To dobrze czy źle? Pisałem sobie od dawna prosty kod (demo) na AGA z wektorami. operacje na macierzach to rzecz tak podstawowa i stara jak świat. Jak zlecę to napisać LLMowi to dobrze czy źle? sama bym to pewnie napisał, za miesiac...

Co innego, jak używasz AI jako narzędzia, a co innego jako wspólnika, współ-(nie)twórcę. Na PC, wiele programów czysto narzędziowych używa AI i ludzie o tym nawet nie wiedzą, że jest zaszyte.

Sądzę, że dyskusja dotyczy wspomagania się AI do tworzenia utworów takich jak grafika czy muzyka, względnie kodu. Operacje na macierzach czy kalkulator, to tylko narzędzia. Co innego zlecić AI napisanie kodu do obrotu gotowych wektorów o gotowy kąt, a co innego zlecić wygenerowanie N przykładów takich operacji i wybrać tę, która "najlepiej wygląda". To już jest znacznie dalej idące niż zwykłe użycie "narzędzia".
1
[#64] Re: Ankieta dotycząca dem vs. AI

@_DiskDoctor_, post #63

to tylko dodam, że pisząc o kodzie operującym na macierzach miałem na myśle że LLM mi napisał konkretny kod w C który użyłem do grafiki wektorowej w demie. NAPISAŁ za mnie kod. a jak go poproszę o napisanie reszty kodu? np reasterizer do teksturowanych grafik w c2p? albo exporter do blendera w pythonie? albo ... wiesz o co mi chodzi. ja jestem tylko operatorem narzędzia (LLM) a on pisze kod i zrobi dużo więcej.

I nie żebym jakoś polemizował czy wręcz się kłócił z Tobą, gdzieś czuję że mamy podobne odczucia i myślenie. zwracam tylko uwagę co użycie AI może oznaczać. a to tylko wierzchołek góry lodowej
1
[#65] Re: Ankieta dotycząca dem vs. AI

@docent, post #57

Sadze, ze sie mylisz.
Moze, kiedys tak bylo.
Ale AI potrafi obecnie stworzyc cos czego nikt inny wczesniej nie stworzyl.
Prosty przyklad to otwarcie szachowe, AI potrafil stworzyc nowe, ktorego jeszcze nikt wczesniej nie stosowal, choc szachy sa znane od setek lat.
Po prostu musisz dac AI swobode dzialania, a zwykle AI nie ma swobody dzialania, tylko jakies ramy sa narzucone AI.
AI ma olbrzymia moc obliczeniowa w stosunku do ludzkiego mozgu, i moze bardzo szybko sprawdzac nawet w teorii bezsensowne koncepcje.
Dlatego obecnie dobry programista/grafik plus dobre AI, moze zrobic bardzo szybko cos co kiedys wymagaloby wielomiesiecznej pracy programisty/grafika.
Wedlug mnie czlowiek powinien madrze korzystac z mozliwosci jakie daje AI.
1
[#66] Re: Ankieta dotycząca dem vs. AI

@Don_Adan, post #65

AI ma olbrzymia moc obliczeniowa w stosunku do ludzkiego mozgu

Olbrzymią? Człowiek ze swoją biologiczną granicą, nie powinien byc nawet porównywany do komputera. To tak jakby zestawiac biegacza z motocyklem i kazać im sie ścigać.

Pokusa użycia? Jeżeli cos kiedys, zajmowało ci tydzień pracy, i teraz jestes w stanie zrobic to przez godzinę, to to nie jest pokusa. To jest nowa codziennosc.

I to jest wszędzie. Nie ma koderów którzy sobie drukuja papierowe książki, i jak im wywala błędy to wertkują kartki. Tak, kiedys tak było, ale teraz juz nie ma.
Graficków którzy siedzą tygodniami nad pracą, ciągle ją poprawiając. Pewnie są, ale patrząc na progres takiej pracy, byłoby to ciągle zmieniana wizja. No chyba że ktos maluje bardzo szybko, i muz się wizja nie zmieni i skończy prace w godzinę. Albo jest jakims aspergerczykiem, który nie zmieni nic, dosłownie nic. Ale tacy ludzie w grafice maja bardzo trudno, bo tam zawsze cos trzeba zmienić, dostosować. Te siatki z progresów zamiast rozwiewać wątpliwośći, że praca powstała bez AI, jeszcze bardziej te wątpliwości wzbudzają. AI nieczego nie wymyśla, naśladuje człowieka. Tutaj człowiek naśladuje maszynę. Rysuje jak ona, niczego nie poprawia, nie dostosowuje. Od pierwszej klatki wszystko jest idealnie wypozycjowane. Bez przesunięć, bez ślepych uliczek, gdzie jednak nie, przedobrzyłem, wracam do poprzedniego. Albo to jest do wyje*nia, to trzeba zmienić. Absolutnie nie. Jedynie trzeba jeszcze dodać komentarz, jaką mordęgą była praca nad tym dziełem. Ile to tygodni żmudnego poprawiania, uczenia się od zera, prób i przymiarek. Samych rąk, autor do tej pracy narysował 100. Za każdym razem wyglądała nienaturalnie, jakby z innego obrazka. A nie. Za pierwszym razem wyszła. Jest od pierwszej klatki :) Napisał
Było kilka rund poprawek i pewnie nadal mógłbym jeszcze to pocisnąć, gdyby nie deadline
Mnie zbanował, ale niech ktoś go zapyta. Co on tam chaił poprawiać? Szczękę? Włosy? Oczy? Dłoń? Wszystko wyszło od pierwszego stzrała.
1
[#67] Re: Ankieta dotycząca dem vs. AI

@Don_Adan, post #65

Jak sportowiec próbuje pobić rekord to robi to siłą własnych mięśni. Jak poeta pisze wiersz to wszystko się dzieje w jego własnej głowie. Kiedy ja programuję albo projektuję płytkę to dla mnie ucztą jest walka z algorytmem. Jeżeli tą rolę przejmuje AI to dla mnie już nie jest fun, wole pojeździć na rowerze.

To tak jakby prosić kogoś żeby moją własną żonę... ja wiem, że niektórzy lubią takie rzeczy ale to jest mniejszość .
3
[#68] Re: Ankieta dotycząca dem vs. AI

@bfgmatik, post #67

W punkt.
Do tego cwaniaczki od płatnych AI wypuszczają model, na początku jest zboostowany, a później żeby kasę oszczędzać przykręcają kurek tak jak w Opus 4.6. Dodatkowo to nie jest do utrzymania, bo żeby korzystać z tego EjAj nie wystarczy $20USD, tylko realnie prąd, zaplecze, amortyzacja kosztuje setki dolarów, a póki co firmy do tego dokładają.

Co do programowania Amigi przez EjAj, póki co ludzie mogą próbować, bo EjAj wygeneruje taki kod, że oczy krwawią. Nawet jak coś zadziała, to jest tak zrobione, że prawdziwy programista przeważnie zaprogramuje to samo działające 10-100 razy szybciej. Jako wyszukiwarka i generator małych fragmentów ok, jak do pisania czegoś więcej powodzenia OK

Obrazki generuje od pierwszego strzała (ale pod spodem jest wiele wiele iteracji) i wykorzystuje to co kiedyś było stworzone, ze zmianami troszkę na zasadzie przypadkowości. I masz jakieś "dzieło" EjAj i wszystko wygląda bardzo podobnie, zależnie czym to nakarmili.

Ostatnia aktualizacja: 16.04.2026 15:42:21 przez flops
[#69] Re: Ankieta dotycząca dem vs. AI

@bfgmatik, post #67

Chyba masz zbyt idealistyczna wizje swiata.
"wlasnych miesni"?
To chyba nie dotyczy tych, ktorzy sie szprycuja czym sie da, byle miec lepszy wynik.
Albo stosuja roznego rodzaju transfery np. krwi, bardzo popularne wsrod kolarzy.
Albo specjalne gacie dla wszelkiego rodzaju skoczkow narciarskich, zeby tylko dalej skoczyc.
Czy super lekkich rowerow, albo kombinezonow plywackich typu "skora rekina".
Te ostatnie przyklady to sa po prostu nowe technologie stworzone dla sportowcow.
AI to tez jest tylko nowa technologia stworzona dla kasy i czesciowo dla ludzi.
Ale mozesz wspolpracowac z AI w takim zakresie w jakim uwazasz.
Projekt/pomysl moze byc twoj, a AI moze po prostu duzo szybciej ja testowac.
No chyba, ze lubisz wszystko robic sam i latami.
2
[#70] Re: Ankieta dotycząca dem vs. AI

@flops, post #68

cwaniaczki od płatnych AI wypuszczają model

Dla tego są możliwości odpalania modeli i całych narzędzi lokalnie. na średniej jakości sprzęcie to już zadziała OK.
Ja w ten sposób uczyłem się generować grafiką. własnie po to aby nie płacić. da się i wg mnie nawet lepiej niż w tych narzędziach on-line bo przy okazji uczysz się jak takie narzędzia działają.

programowania Amigi przez EjAj, póki co ludzie mogą próbować, bo EjAj wygeneruje taki kod, że oczy krwawią

podejście, że oto jest prompt i teraz za jednym podejściem dostaniesz aplikację, czy gotowy kod jest błędne. Będę powtarzał do znudzenia - AI to narzędzie do pracy iteracyjnej jak każde inne w tej branży w sumie. I na dodatek trzeba wiedzieć co się robi i jak się to robi, bo AI samo za ciebie nie zgadnie co i jak chcesz osiągnąć.

do pisania czegoś więcej powodzenia

proces wytwórczy i cała inżynieria wytwarzania kodu z AI mocno się różni od klasycznego pisania.

Obrazki generuje od pierwszego strzała

Ale dokładnie takie jak chcesz? Nie zgodzę, ale to temat na dłuższe wywody i przykłady.

Moje zdanie jest takie, że trzeba przestać myśleć że AI to magiczna skrzynka która po jednym prompcie wypluje to co sobie wyobrażamy. To jest błędne myślenie. Ale jeśli wiesz co chcesz osiągnąć i jak do tego sam byś doszedł to AI te kroki zrobi za ciebie - dużo szybciej może nawet 10-100 razy szybciej.
3
[#71] Re: Ankieta dotycząca dem vs. AI

@flops, post #68

Jak ktos nie potrafi uzywac AI lub uzywa slabego AI do kodowania, to byc moze i nie ma efektow.
Ale czytajac te 2 wpisy o Claude AI to po prostu sie mylisz.

link

link
1
[#72] Re: Ankieta dotycząca dem vs. AI

@Don_Adan, post #65

Ale AI potrafi obecnie stworzyc cos czego nikt inny wczesniej nie stworzyl.

Masz rację. Nie tak dawno algorytm (AlphaFold?) stworzył nieznane struktury białek których nikomu się nie udało rozwiązać (zapisać z eksperymentu do pliku TXT) albo wymodelować (przewidzieć i do pliku TXT).

Nobel był za to 2 lata temu.
Za AI.
[#73] Re: Ankieta dotycząca dem vs. AI

@Ralpheeck, post #66

Niekoniecznie wszystko wyszło od pierwszego strzała, mógł wybrać takie klatki pośrednie gdzie ręką była od razu zrobiona dobrze, pomijając te klatki gdzie robił na niej poprawki.
1
[#74] Re: Ankieta dotycząca dem vs. AI

@Don_Adan, post #71

Wydaje mi się, że wcześniej czy później zbędny element w postaci programisty, zostanie wyeliminowany. Może właśnie po to firmy pozwalają pompować swoje AI wiedzą użytkowników praktycznie za darmo bo potrzebne im jest to do osiągnięcia następnego poziomu rozwoju.

Mnie tylko niepokoi, że coś czym zajmuję się od 20 lat w bardzo niedalekiej przyszłości straci sens i z tego powodu odczuwam duży dyskomfort. I nie chodzi o kasę bo ja sobie inne zajęcie znajdę. Ale nie rozumiem fascynacji tych wszystkich którzy są w identycznej sytuacji jak ja a klaskają ze szczęścia widząc jak to się szybko rozwija.

Ostatecznie rolę inżynierów przejmą wizjonerzy czyli ludzie którzy będą mówić, że to coś ma robić to, to i to i może jeszcze tamto. Dla Jaya Minera czy Steve'a Wozniaka nie będzie już miejsca w gospodzie.
3
[#75] Re: Ankieta dotycząca dem vs. AI

@karolb, post #73

Niekoniecznie wszystko wyszło od pierwszego strzała, mógł wybrać takie klatki pośrednie gdzie ręką była od razu zrobiona dobrze, pomijając te klatki gdzie robił na niej poprawki.

I serio w to wierzysz? Kazdy kto rysuje, namalował by twarz, z obojgiem oczu. dla symetrii. Pożniej zamknąłby jedno oko, a potem dorysowywał ręke do twarzy. Nie jest to takie proste, i naturalnie narysowac dłoń w idealnej proporcji do twarzy to jest sztuka. Tutaj ta ręka jest idealna jeszcze na etapie ramek.

Powiecie że się czepiam. Może ktos rysuje od kilkudziesięciu lat i po prostu po rysowaniu pół miliona dłoni, one tak wychodzą. Tak, ale wtedy takie osoby nie potrzebuja szkolnych pomocy do robienia podstawowych proporcji twarzy. Myślisz że Rosiński rysuje sobie przerywana linią że na tej wysokości powinno być ucho, a na tej oko?
1
[#76] Re: Ankieta dotycząca dem vs. AI

@karolb, post #73

Bardzo chciałbym, żeby wychodziło "od pierwszego strzała" - dobrze zgadujesz:

Może się wydawać, że idzie tak dobrze, bo nie widać wszystkich poprawek i [u]ndo po drodze, a czasem nawet cofnięcia się do ostatniej zapisanej wersji.

Zapisuję, gdy jestem na tyle zadowolony, że nie chcę stracić tego progresu. Dlatego wszystkie fazy po drodze to nie timelapse z błędami i cofaniem się do poprzednich wersji, a ślad zapisów kolejnych kroków, które kontynuowałem, aby dotrzeć do celu.
3
[#77] Re: Ankieta dotycząca dem vs. AI

@bfgmatik, post #74

Wydaje mi się, że wcześniej czy później zbędny element w postaci programisty, zostanie wyeliminowany.

Nie wiem, jak w innych branżach, ale na przykładzie mojej - tworzenia gier - do tej pory ułatwienia tylko przesuwają granice tego, ile można zrobić.

Mamy już teraz niesamowite narzędzia i sprzęt, a gier nie robi się szybciej i taniej, tylko dłużej i drożej.

Mamy niesamowite silniki jak Unreal Engine czy Unity, świetne narzędzia do tworzenia grafiki i kodu, masy bibliotek (biblioteki, middleware, assety, muzyka itd.), ale zespoły tworzące gry nie stają się mniejsze. Wręcz przeciwnie.
Gry stają się jeszcze bardziej "żyjące", jeszcze lepiej symulują rzeczywistość lub fantazję, coraz bogatsze w szczegóły i coraz bardziej wymagające… sprzętowo.

AI może wyeliminować te powtarzające się, żmudne procesy w programowaniu i testowaniu, ale jako kolejne narzędzie tylko przesunie granice tego, co można osiągnąć.

Myślę, że zagrożone zawody to te najbardziej mechaniczne, gdzie niewymagana jest duża kreatywność, a wystarczy analiza i moc obliczeniowa.

Ostatnia aktualizacja: 16.04.2026 20:05:32 przez misha
2
[#78] Re: Ankieta dotycząca dem vs. AI

@bfgmatik, post #74

Zalezy jak na to patrzec.
Ja raczej traktowalbym uzywanie AI jako wsparcie, a nie jako cos samodzielnego.
Robienie gier czy innych projektow, ktore sa tworzone latami przez samych tylko ludzi, po prostu dla mnie nie ma sensu.
A sa takie projekty Amigowe, zwykle porzucane lub niedokonczone po paru latach.
Na Twoim miejscu pomyslalbym o jakims bardzo trudnym projekcie do realizacji, ktory normalnie zajalby Tobie pare albo parenascie lat pracy.
Czyli normalnie nigdy bys sie takim projektem nie zajal.
A teraz madrze korzystajac z dobrego AI moglbys ukonczyc taki super projekt w pare miesiecy.
Czyli dla mnie to wykorzystywanie AI powinno byc raczej tylko do bardzo trudnych projektow typu zrobienie dobrej gry strategicznej na Amige, a nie do rzeczy w miare prostych jak zrobienie kolejnej gry platformowej.
Choc byc moze AI tez musi przejsc przez etap tworzenia czegos prostszego, zeby moc potem zrobic dobra gre strategiczna.
[#79] Re: Ankieta dotycząca dem vs. AI

@Ralpheeck, post #75

ale wtedy takie osoby nie potrzebuja szkolnych pomocy do robienia podstawowych proporcji twarzy

Tutaj nie rozumiem zagłębiania się w to czego grafik potrzebuje, bo przecież raz że może lubić, a dwa że to jest dobry nawyk podczas rysowania.

Chyba kłótnia poszła o używanie AI, co ma się nijak do warsztatu grafika który z takiegoż nie korzysta.

Córka uczy się rysować hobbystycznie od paru lat, i tak, rysuje kółka, i nie, nie chce dalej rysować, przez to całe AI. Powiem więcej - cała jej klasa (albo większość) w technikum o profilu grafika i poligrafia, nienawidzi tego całego AI, gdyby jeszcze ktoś im zarzucił używania AI bo używają kółek...
2
[#80] Re: Ankieta dotycząca dem vs. AI

@misha, post #77

Mamy niesamowite silniki jak Unreal Engine czy Unity, świetne narzędzia do tworzenia grafiki i kodu, masy bibliotek (biblioteki, middleware, assety, muzyka itd.), ale zespoły tworzące gry nie stają się mniejsze. Wręcz przeciwnie.
Gry stają się jeszcze bardziej "żyjące", jeszcze lepiej symulują rzeczywistość lub fantazję, coraz bogatsze w szczegóły i coraz bardziej wymagające… sprzętowo.

Obawiam się, że jestem bardzo sceptyczny jeżeli chodzi o współczesne gry komputerowe. Generalnie uważam je za powtarzalne, przeładowane efektami specjalnymi hałaśliwe twory które powodują permanentne przebodźcowanie u młodzieży, widzę to u dzieci mojego brata i częściowo u moich chociaż mocno ograniczamy.

Ostatnią grą która mnie zachwyciła były Kroniki Myrtany :). Głównie dlatego, że były sprawnie stworzoną przez entuzjastów grą na bazie mojego ukochanego Gothica.

Moje programowanie polega na pisaniu oprogramowania dla systemów mikroprocesorowych. Nie musi być ładne, może mieć minimalny interfejs użytkownika ale ma się nie zawiesić przez 15 lat działania. I to mi się udaje, ale mam jakieś takie podejrzenie, że niedługo jak się wrzuci datasheeta układu w AI to on to zrobi za mnie. W dodatku jestem pewien, że płytkę też zaprojektuje. Jednym kliknięciem będzie projektować 4-warstwowe płyty do Amigi A4000 bo ich projektowanie polega na żmudnym układaniu ścieżek według wprowadzonych w prompcie ograniczeń i zasad.

Cieszę się z tego wszystkiego tak samo bardzo jak taksówkarze cieszyli się po wejściu na rynek Ubera :D. Muszę sobie tylko skombinować słoiczek z kupą :).
1
[#81] Re: Ankieta dotycząca dem vs. AI

@bfgmatik, post #74

Ostatecznie rolę inżynierów przejmą wizjonerzy czyli ludzie którzy będą mówić, że to coś ma robić to, to i to i może jeszcze tamto. Dla Jaya Minera czy Steve'a Wozniaka nie będzie już miejsca w gospodzie.

No ale to już się stało dawno temu, Steve Jobs był wizjonerem i powiedział do Steve Wozniak, że to coś co stworzy, ma robić to i to...
[#82] Re: Ankieta dotycząca dem vs. AI

@karolb, post #81

No ale to już się stało dawno temu, Steve Jobs był wizjonerem i powiedział do Steve Wozniak, że to coś co stworzy, ma robić to i to...

No właśnie, ale teraz Wozniak już nie będzie potrzebny. Ja jestem Wozniak

Oczywiście trochę przesadzam, ale chodzi mi o to, że pewna rola w tworzeniu urządzeń elektronicznych czy oprogramowania do nich, którą ja sobie upodobałem, zostanie prędzej czy później zdominowana przez sztuczną inteligencję. A ja mam 43 lata i mi się nie chce szukać dla siebie innej niszy.
1
[#83] Re: Ankieta dotycząca dem vs. AI

@bfgmatik, post #82

Czyli pozostaje chyba tylko jedno - zostań wizjonerem
[#84] Re: Ankieta dotycząca dem vs. AI

@karolb, post #83

Nie mam predyspozycji. Żeby być wizjonerem to warunkiem koniecznym jest żeby nie rozumieć jak działa to co się sprzedaje, za to trzeba mieć genialne pomysły, żeby się to sprzedawało.
1
[#85] Re: Ankieta dotycząca dem vs. AI

@bfgmatik, post #84

Żeby być wizjonerem to warunkiem koniecznym jest żeby nie rozumieć jak działa to co się sprzedaje

wcześniej napisałeś:

ale chodzi mi o to, że pewna rola w tworzeniu urządzeń elektronicznych czy oprogramowania do nich, którą ja sobie upodobałem, zostanie prędzej czy później zdominowana przez sztuczną inteligencję.

Czyli teoretycznie, gdy zostanie zdominowana przez AI, do takiego poziomu, że przestaniesz ją rozumieć, jak działa, to wtedy...

Sorki, takie tam gdybanie :)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem