[#1] Radeon9200
Male pytanko. Poniewaz musze na czas pisania pracy magisterskiej siostry(na Amidze nie chce jej pisac - wymagania Uniwerku-trzeba nagrac prace napisana pod Wordem dodatkowo na CD) kupic grzyba chcialem kupic do niego Karte graficzna Radeon 9200 na AGPx8 aby moc go zalozyc do Pegaza jak tylko go kupie (jak wkoncu przyleci do Polski). Pytanie moje jest takie: czy bedzie on dzialal na Pegazie ktory ma AGPx2 i czy beda do niego sterowniki. Moze ktos mi poradzi. Dziekuje za ewentualna pomoc.

[#2] Re: Radeon9200

@Arbuz, post #1

Jakby Ci zalezalo na oszczednosci to moglbys kupic na allegro.pl Voodoo3 2000/3000 AGP za 30 zl. :)

Pozwole sobie na mala uwage zupelnie nie na temat. Jakby mi ktos kazal oddac prace w Wordzie to bym udal, ze nie slysze. Jakby powtorzyl to bym poprosil o pokazanie mi punktu w regulaminie uczelni w ktorym jest napisane, ze trzeba byc posiadaczem peceta, Offisa i Windowsa za XXXX zl. Nawet gdybym prace pisal na piecu to i tak w zyciu bym tego nie robil w Wordzie. Mam nierowno pod sufitem ale po zlozeniu pracy w Wordzie to juz zamkneliby mnie u czubkow. Czy u nas nie ma jakis organow zwalczajacych monopol? To zmuszanie do uzywania jedynie slusznego Ofisa jest poprostu straszne! Tym bardziej, ze ten pakiet jest okropny.

A tak poza tym to wszystko w porzadku i wszyscy zdrowi. ;)
[#3] Re: Radeon9200

@MDW, post #2

Zgadzam sie z Toba ale taka jest prawda. Im mniej wiecej chodzi o to ze jesli sie odda prace takze na CD to musi byc odczytany przez jakis program na grzybie. A co z tego jesli napisze go na Ami na Page Streamie pomimo tego ze jest tez na pieca jak jestem pewien na 200% ze go nie maja. A to ze ma byc na CD to chodzi o to ze w jakis sposob sprawdzaja czy praca jest wlasna czy nie. W kazdym razie tak to wytlumaczyli. A na oszczednosci az tak bardzo mi nie zalezy tylko do przyszlego Pegaza lub AOne chcialbym wrzucic cos lepszego niz Voodoo i nie wiem czy ten model tj. Radeon9200 ktorego moge zdobyc za przystepna cene da rade zastosowac.
A tak wogole to juz pisalem kolesiowi prace na Ami wlasnie w PageStreamie i kolo byl bardzo zadowolony.

[#4] Re: Radeon9200

@Arbuz, post #3

No tak - to smutne:(.

A co do karty graficznej dla Radeona to nie wiem dokladnie. Do tej pory nie interesowalem sie Radeonami z tego wzgledu, ze nie ma do nich jeszcze sterownikow 3D. Do swojego Pegaza kupilem Voodoo3 AGP i bede je mial do czasu az powstana sterowniki 3D do jakiegokolwiek Radeona. Voodoo3 AGP to wypas nie jest ale po przesiadce z BVision odzywam:). Ostrosc zupelnieinna. Tryby od 320x240 do 1024x768 mam w 100 Hz, a 1280x1024 w 80Hz. O predkosci nie wspomne, bo tego sie porownac nie da:).

[#5] Re: Radeon9200

@Arbuz, post #1

Radeon będzie działał niezależnie od tego jakie się ma AGP (x4 czy x8) to akurat jest bez róznicy Radeon to Radeon. W Pegazie i tak nie zauważysz róznicy miedzy osławionym x8 a x2 które jest w Pegazie (przynajmniej początkowo) a Jak narazie sterownikow 3D do Radeona nie ma więc Radzio w Twoim Pegazie się nie napracuje. A wracając do pracy... co za baran ją bedzie czytał w komputerze zamiast wydrukowac.... Dla mnie to troche chore... ale cóż. Bywa...
[#6] Re: Radeon9200

@MDW, post #4

Ja mam Radeona 7000 i nie narzekam na brak sterów 3D. Pamieci DDR robią swoje, operacje 2D dużo szybsze niż na Voodoo... Polecam a jesli chodzi o znieksztalcenia dzwięku przy dragowaniu okienek można się przyzwyczaić.
[#7] Re: Radeon9200

@Broda, post #5

A wracając do pracy... co za baran ją bedzie czytał w komputerze zamiast wydrukowac.... Dla mnie to troche chore... ale cóż. Bywa...

Czyzby ktos planowal "sprzedawac" owe magisterki? Wiadomo ze egzemplarz na nosniku cyfrowym jest latwiejszy i mniej pracochlonny do skopiowania niz na papierze...
[#8] Re: Radeon9200

@Andrzej Drozd, post #7

Niekoniecznie sprzedawał, ale na pewno chodzi o wykorzystanie fragmentów (oczywiście bez zgody autora) w swojej pracy doktorskiej czy przy profesurze. To normalka u nas. Dlatego moją pracę promotor dostał w PageStreamie. Powiedziałem mu, że istnieje wersja pod Windows, ale ja jej nie mam i jak chce odczytać plik, to musi sobie poszukać albo kupić. A do obrony wystarczy mu wersja na papierze. Nie miał wyjścia. Nie może robić warunku z dostarczenia wersji elektronicznej, bo tego nie ma w regulaminie studiów ani obrony pracy.
[#9] Re: Radeon9200

@Arbuz, post #1

Według informacji na stonie producenta (www.hightech.com.hk ) RADEONA 9200 radeon działa z szyna AGP x2 x4 x8 ale nie z AGP x1 x2 w tym slocie może zostac uszkodzona karta.
[#10] Re: Radeon9200

@Broda, post #6

Ty nie potrzebujesz 3D ale ja bym bez 3D Pegasosa nie kupil. 3D bylo jednym z glownych powodow dla ktorych przesiadlem sie na Pegasosa. OpenGL akcelerowany jest, wczoraj przegladalem SDK do niego i musze powiedziec, ze energia mnie az rozpiera:). Gdyby nie brak czasu to juz bym cos robil. Najpierw musze przeniesc swoje programy narzedziowe z MiniGL/Warp3D na TinyGL. Nie powinno byc z tym wiekszego problemu, bo TinyGL juz teraz jest DUZO bardziej rozbudowane niz MiniGL. Poza tym jest caly czas (doslownie kazdego dnia) mocno rozbudowywane. Zreszta kazdy bedzie to mogl niedlugo zobaczyc, bo data upublicznienia tego SDK jest bardzo bliska:).
Jak wiec widzisz Voodoo3 w tej chwili jest mi niezbedne. Po przesiadce z BVision i tak jest to dla mnie "full wypas". Na predkosc nie narzekam. To w koncu tez AGP:). Cale 2D sprawia wrazenie duzo szybszego niz GeForce2MX 200 w stojacym obok duronie 750:). A o znieksztalceniach dzwieku na Radeonie to nawet nie slyszalem. Dzieki za informacje. Wezme to pod uwage gdy pojawia sie sterowniki 3D do Radeona i bede myslal o jego kupnie.
[#11] Re: Radeon9200

@Jacek Rzeuski, post #8

Hehehe cwaniak z Ciebie;). PageStream pod Windows. Czy ktokolwiek go widzial na zywo (nie na screenshotach)? To jeden z niewielu programow na peceta ktorego chyba nie scrackowano. Juz niejeden szukal cracka tego programu i nikomu sie nie udalo. Zrobila sie z tego wrecz legenda;). Oczywiscie zawsze mozna kupic oryginal. W koncu jak na program do skladu to PageStream nie jest taki drogi. No ale po co skoro Adobe InDesign mozna w pare chwil sciagnac na przyklad na Kazaa. Jakis amigwiec w przyplywie lojalnosci czasem rzuci sie jeszcze na PageStreama, bo jest to jedyny program tego typu na Amige. Ale na peceta? Nie widze motywacji:). Zastanawiam czy jakiekolwiek wydawnictwo czy studio DTP pracuje na PageStreamie pod MacOS albo Windows. Jezeli tak to ciekawy jestem co sklonilo ich akurat do tego programu. Moze sprawa wyglada podobnie jak w przypadku LightWave. Ci co uzywaja dzisiejszych wersji LightWave na pecatch to w duzej czesci byli amigowcy:). Z czasem procent ten maleje, bo przekonuja sie, ze Maya czy 3D Max to jednak zupelnie inny poziom (co nie znaczy, ze w LW nie mozna zadziwic swiata).

[#12] Re: Radeon9200

@Arbuz, post #1

Radeon 9200 chyba nie zadziala. Najnowszy do jakiego widze w opisie stery to 9100.
[#13] Re: Radeon9200

@marcik, post #12

Bo Radeon 9100 to nic innego jak przemianowany stary poczciwy R8500. Ogolnie gdybym mial wybierac miedzy R9100 a R9200, to zdecydowanie sklanilbym sie ku temu pierwszemu. Bo nie dosc ze to znacznie silniejsza karta, to czesto jeszcze tansza od swojego mlodszego, ale okrojonego kuzyna Radeona 9200.

[#14] Re: Radeon9200

@Broda, post #6

czy te zniekształcenia dźwieku wysępują z każdym Radeonem?
[#15] Re: Radeon9200

@RTea, post #14

Podobno taka uroda sterowników ale będą poprawki w tym względzie
[#16] Re: Radeon9200

@MDW, post #10

Ja też bawiłem się Voodo i widziałem jak to działa.... Ale cierpliwy jestem poczekam na stery do Radeona i Mysle że będzie to duzo lepiej śmigało niż VooDoo a W zasadzie kupując karte GFX to nie miałem wyboru poprostu Radzio był za 100zł do wzięcia... ;)
[#17] Re: Radeon9200

@Mufa, post #13

radeon9200 powoduje wieszanie systemu-nie mogę w nic pograć bo wiesza się komp.Próbowałem z nowymi sterownikami ale nic to nie daje.Mam radeona firmy ATI.Pomóżcie
[#18] Re: Radeon9200

@Michał, post #17

chyba nie to forum.... ?
[#19] Re: Radeon9200

@Mufa, post #13

Jest kilka rodzajów Radeona 9200. Najtańsza jest jego okrojona (64bit) wersja czyli SE. Można ją poznać po tym, że nie ma gniazda DVI tylko AV.
Pełna (128bit) karta nie ma oznaczenia SE, co warto sprawdzić bo zdarzają sięnieuczciwi sprzdawcy. Istnieje również najbardziej wypasiony typ tej karty z oznaczeniem VIVO. Słyszałem, że MOS1.4 obsługuje DVI, także warto chyba kupić pełną wersję karty.
[#20] Re: Radeon9200

@Arbuz, post #1

Witam
Odnośnie Radka 9200 to sobie jego można darować bo ten szmelc jest gorszy od pełneg R8500, gorszy od R9100 a prównywalny z Radeonem 9000 pro. Jest on zrobiony pod AGP x8 a ten standart chyba trochę odstaje od AGP x2. Nawet kloniarze nie polecają tej karty i wzdychają za coraz rzadszymi Radkami 9100.
Czołem.
[#21] Re: Radeon9200

@stony, post #19

Witam
Rozpoznanie kart 64bitowyk o ile się nie mylę polega na policzeniu kości pamięci RAM karty 64b mają ich cztery, karty 128bitowe mają ich osiem.
A Radeony 9200 z VIVO kosztują jak na ich możliwości sporą kasę lepiej poszukać Radków 9000pro lub 9100 też mają VIVO.
Ale dostępne są już chyba tylko z drugiej ręki np Allegro.
Cze!
[#22] Re: Radeon9200

@MDW, post #2

Nie jestem milosnikiem M$ ale co Ci nie pasuje w pakiecie Office? Masz dla niego sensowna i lepsza alternatywe?
[#23] Re: Radeon9200

@Poke, post #22

OpenOffice??
[#24] Re: Radeon9200

@jenny, post #23

OO? Tak sadzilem ze to sie pojawi... Otiz OO jest >niestety< tragiczny w porownaniu do MS Office. Wystarczy spojzec na funkcjonalnosc Excela - polowy rzeczy nei mozna zrobic w OO w porownaniu do niego. Tak niestety jest, czy sie podoba czy nie, ale MS Office jeszcze dlugo obawiam sie nei bedzie miec konkurencji, a na OO mozna co najwyzel list do Cioci napisac lub zrobic dwie tabelki (przesadzam ale nie az tak bardzo).
[#25] Re: Radeon9200

@Andrzej Drozd, post #7

radeon 9200 nie zadziała. on jest na agp 8x, które jest niezgodne napięciowo z agp2x. poza tym, nie da się fizycznie włożyć, no chyba, ze na płycie jest tzw uniwersalne gniazdo, bez dzielących je na części przegródek.
[#26] Re: Radeon9200

@andrzej, post #20

Jezeli Ati to z tych co zadzialaja to R9100 i 9000pro a radek 9200 to nawet kiepska kopia R9000pro i wolniejsza
[#27] Re: Radeon9200

@Maniek555, post #26

Radeon 9200 to "kopia" Radeona 9000 a nie 9000PRO, "jedyna" róznica to taka że 9200 może działać z AGPx2x4x8 a Radeon9000 tylko z AGPx2x4.
Radeon 9000PRO jest szybszy od Radeona9200, wiem bo miałem 9200 a obecnie mam Radeona9000PRO.
[#28] Re: Radeon9200

@Olo, post #27

Hmm...jak to mowi Tytus de Zoo...a jak to brzmi po Amigowemu...(probowalem tego radka jakos ukompatybilnic wobec durona750, ale jakosik ni slychu ni widu...no co to za puszka... :)
[#29] Re: Radeon9200

@Andrzej Drozd, post #28

Jeżeli płyta w Duronie 750 miała AGPx1x2 to Radeon9200 w niej nie zadziała, wg. danych producenta ma to być AGPx2x4x8 :D.
Btw. na radka9200 raczej szkoda kasy, ten układ jest dość wolny a drogi, lepiej wybrać Radeona 8500 lub 9000PRO ;)
[#30] Re: Radeon9200

@MDW, post #2

Popieram wasze zdanie. Sam się spotkałem z totalnym monopolem i spotykam się nonstop. A minowicie rodzice mają własny sklep AGD w domu mamy mocno rozbudowaną Ami i mamy zamiar kupić Pegaza lub AmiUAN oprócz tego posiadam jeszcze4 Firme 6.0 i gdyby nie to że ZUS wprowadził totalny monopol to byśmy mieli naszą (głównie moją) Ami w zakładzie taty. Chodzi miu o to, że ZUS uważa, że jedyny7m słusznym programem do rozliczania czy czegoś takiego jest Płatnik na blaszaka (przypomniało mi się tu: Pc urzywasz przegrywasz) Było o tym ostatnio na TVN w programie uwaga jakiś informatyk napisał Janosika program konkurencyjny dla Płatnika łatwiejszy w obsłudze i nie tylko na blasdzanke.

Mleko (16 lat)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem