[#1] skladamy pegaza...
Witam!
Z racji ze jestem niepoprawnym marzycielem, czasem nachodzi mnie ochota na zlozenie sobie pegasosa (II). Problem pojawia sie w momencie kiedy zaczynam dobierac czesci (komputronik). Przegladalem chyba cale tutejsze forum i nie odnalazlem wystarczajacych odpowiedzi. Zatem moze ktos zlozy razem ze mna:
1/ pamiec - kazdy wie ze DDR. Tylko ze ich jest z milion rodzajow! Chce dajmy na to wpakowac 512. Jakie maksymalne taktowanie pamieci obsluguje peg? I o jakim napieciu? Co to jest ECC (niektore pamieci sa z ECC, niektore sa non-ECC) i CL? I czy peg obsluguje pamieci typu dual channel?
2/ cgfx - tutaj co kto lubi jak widze. Ja preferuje Radki. Ktorego najlepiej wziac? Zauwazylem ze przy wszystkich testach na sieci nie ma testow 3d a jedynie 2d. Nie ma obslugi 3d w MOSie? W grzybka w domciu mam wpakowanego Radeona 9800SE. Ma wbudowana karte TV jesli sie nie myle, czy to zadziala pod pegiem/mosem? Jest sens wogole cos takiego pakowac w pega? (w pc na pewno, husta, buja i kolysze :D) Czy sa jakies lepsze Radeony za mniejsza cene ktore w dodatku lepiej dzialaja z pegazem? No i kwestia predkosci AGP - peg ma x2 czy szybsze? I czy jest w planach obsluga tv in/ out?
3/ cmsx - wiem ze peg ma zintegrowany dzwiek. Wystarcza on, czy lepiej miec jakiego sblive byle jakiego? I co z dzwiekiem wielokanalowym? Czy np. Crystal Audigy z systemem 5.1 lub 6.1 jest jakos obslugiwana przez MOS? Bo z tego co wiem to pod linuchem ciezko o cos wiecej niz stereo (oczywiscie moge sie mylic...).
4/ dvd - tu chyba nie mam pytan, podobno dzialaja wszystkie, tak jak klawiaturki, myszy itp idt. Jesli cos z pozostalych komponentow nie dziala to prosilbym o post. No i przede wszystkim - czym to zasilac??? :D
Pozdrawiam
[#2] Re: skladamy pegaza...

@m@NIEq aka Wiedzmin_, post #1

Nie ma obslugi 3d w MOSie?

W MorphOS 1.4 są sterowniki 3D tylko dla kart Voodoo 3, 4, 5 PCI/AGP. Ja mam karty Voodoo3 2000 AGP i Voodoo4 4500 AGP i na nich 3D działa bardzo ładnie. Jednak z tego co się zdążyłem zorientować to sterowniki z MOS 1.5 kopią te z MOSa 1.4 pod każdym względem (prędkością to prawie dwukrotnie). MorphOS 1.4 ma swoje Rave3D a także naprawdę bardzo dobrą (nie licząc mgły) emulację Warp3D. Poza tym jest całkiem sympatyczny OpenGL występujący pod nazwą TinyGL. Na pokazach MorphOSa 1.5 można już było zobaczyć pierwsze wersje działających sterowników 3D dla Radeona 7000. O sterownikach do innych Radków nie słyszałem. Ja na pewno nie wsadzę Radeona do czasu aż będzie miał sterowniki 3D. Choćbym i nawet dostał go za darmo. Nie widzę różnicy między Radeonem a np. Voodoo4 4500 (oczywiście poza brakiem 3D w Radeonach:)).

[#3] Re: skladamy pegaza...

m@NIEq aka Wiedzmin_ napisał(a):
> Witam!

> Z racji ze jestem niepoprawnym marzycielem, [...]

>2/ cgfx - tutaj co kto lubi jak widze. Ja preferuje Radki.

> Ktorego najlepiej wziac?

Ja mam 7000 i do tej pory byłem zadowolony, ale niestety test na dvi
nie za dobrze mu wychodzi, przy wyzszych rozdzielczosciach jakby nie
wyrabial i czesto pojawiaja sie smieci na ekranie...

> Zauwazylem ze przy wszystkich testach
> na sieci nie ma testow 3d a jedynie 2d. Nie ma obslugi 3d w
> MOSie?

Jest, ale oficjalnie na razie tylko na voodoo i ew jakis innych
bardziej zabytkowych... Na radeonach są na razie w wersji beta
sterowniki, jedynie na pokazy i dla developerow (w Łodzi na AM można
było zobaczyć na osobnym kompie 3d na radeonie pod MOSem). Oficjalnie
a razie sie mowi o wsparciu dla serii 7xxx, co do wsparcia innych na
razie chodza sprzeczne plotki....

>No i kwestia predkosci AGP - peg ma x2 czy szybsze?

2x w peg1 w peg2 zlacze jest chyba tez na 2x... ale niestety jeszcze
takowego nie mam

> 3/ cmsx - wiem ze peg ma zintegrowany dzwiek. Wystarcza on, czy

>lepiej miec jakiego sblive byle jakiego?

wszystko zalezy do czego... Jako zwykła odgrywajka do zestawu
multimedialnego tudzież do tanich wierz wystarczy wbudowana, jeśli
chcesz coś więcej to wiadomo :)

cholera, czemu nie wstawiło całego cytatu... przy okazji kiepsko wstawia te cytaty - do adminow... nie dzieli na linie, a wstawia znaczki '>'

Jeśli chodzi o DVD niestety liteony nie działają z kodowanymi plytami!!! Pod slinuxem działa, pod MOSem nie!!!
[#4] Re: skladamy pegaza...

@Tomek (Kaczus), post #3

DVD LG 16x48 - kodowane DVD działają pod AMP, pod MPlayerem nie.
[#5] Re: skladamy pegaza...

@MDW, post #2

Widzialem co 9800 potrafi i to NAPRAWDE robi wrazenie.
Mowisz o braku 3D w Radkach - o obsludze 3d czy wogole braku 3D?
[#6] Re: skladamy pegaza...

@Tomek (Kaczus), post #3

2x w peg1 w peg2 zlacze jest chyba tez na 2x... ale niestety jeszcze
takowego nie mam

Wolno :/

wszystko zalezy do czego... Jako zwykła odgrywajka do zestawu
multimedialnego tudzież do tanich wierz wystarczy wbudowana, jeśli
chcesz coś więcej to wiadomo

Ok ok, ale co z tym dzwiekiem wiecej niz dwukanalowym?

I jak to jest z tymi pamieciami?
[#7] Re: skladamy pegaza...

@m@NIEq aka Wiedzmin_, post #5

Chodzi o brak sterowników w MorphOS 1.4.

[#8] Re: skladamy pegaza...

@m@NIEq aka Wiedzmin_, post #6

> 2x w peg1 w peg2 zlacze jest chyba tez na 2x... ale niestety
> jeszcze
> takowego nie mam

>
> Wolno :/

Żeby choć to jak na nasze warunki ktoś wykorzystał w 100% w jakiejś grze, programie czy demie to będze dobrze.

[#9] Re: skladamy pegaza...

> Ok ok, ale co z tym dzwiekiem wiecej niz dwukanalowym?
> I jak to jest z tymi pamieciami?

Odpowiadam na to co wiem, co do reszty nie mam doświadczenia, wiec
wiem tyle co napisane jest na portalach informacyjnych, ale wiem, że
trzeba mieć dystans do tego co jest podawane, więc nie piszę, iż na
pewno coś tam jest tak czy inaczej, bo może to być obsługiwane "za 2
tygodnie"
[#10] Re: skladamy pegaza...

Watpie czy w przywidywalnej przyszlosci powstanie gra na Pegaza, ktorej takie AGP nie bedzie wystarczac. Predkosc AGP ma znaczenie glownie przy przecaniu tekstur do pamieci, a biorac pod uwage, ze wiekszosc kart graficznych ma dzisiaj po 64 czy 128MB pamieci to gra musi byc naprawde wymagajaca aby takie AGP stalo sie waskim gardlem dla niej.
[#11] Re: skladamy pegaza...

Moze i potrafi, ale pokaz mi choc jeden program, gre, demo czy cokolwiek na Pegaza, co bedzie moglo wykorzystac jego moc ;)
[#12] Re: skladamy pegaza...

> 1/ pamiec - kazdy wie ze DDR. Tylko ze ich jest z milion
> rodzajow! Chce dajmy na to wpakowac 512. Jakie maksymalne
> taktowanie pamieci obsluguje peg?

266. Choć z tego co wiem lepiej kupić szybszego, bo niektóre zwłaszcza no-name potrafią trochę nie trzymać parametów.

> I o jakim napieciu? Co to
> jest ECC (niektore pamieci sa z ECC, niektore sa non-ECC) i CL?
> I czy peg obsluguje pamieci typu dual channel?

Nie mam pojęcia. Kupiłem na allegro "zwykłego" DDRa 512 MB 333Mhz firmy elixir. Działa i jest mi z nim dobrze :)

> 2/ cgfx - tutaj co kto lubi jak widze. Ja preferuje Radki.
> Ktorego najlepiej wziac?

Spróbować znaleźć 9000. 9200 są gorsze, a dla >9200 nie ma sterowników.

> Zauwazylem ze przy wszystkich testach
> na sieci nie ma testow 3d a jedynie 2d. Nie ma obslugi 3d w
> MOSie?

Dla Radeonów jeszcze niestety nie (pod MOSem, pod Linuxem działa).

> W grzybka w domciu mam wpakowanego Radeona 9800SE. Ma
> wbudowana karte TV jesli sie nie myle, czy to zadziala pod
> pegiem/mosem?

9800 nie. Ja natomiast z chęcią chciałbym sprawdzić, czy taki Radeon 9000 VIVO zadziała na Pegu (przynajmniej pod Linuxem...). Jak tylko znajdę kogoś, kto ma, spróbuję pożyczyć i dam znać jak działa.

> Jest sens wogole cos takiego pakowac w pega? (w
> pc na pewno, husta, buja i kolysze :D)

Nie ma.

> Czy sa jakies lepsze
> Radeony za mniejsza cene ktore w dodatku lepiej dzialaja z
> pegazem? No i kwestia predkosci AGP - peg ma x2 czy szybsze?

AFAIK to radeonek obecnie działa w trybie PCI (przynajmniej pod Linuxem), czyli AGP x1. Nie ma się co cieszyć, że A1 ma AGP x2 bo i tak ponoć to PCI-AGP w P2 działa szybciej.

> I czy jest w planach obsluga tv in/ out?

Jeszcze nie sprawdzałem pod MOSem, ale z tego co wiem to jeszcze nie ma (robi się...). Pod Linuxem ponoć działa. Uprzedzając ewentualne pytanie: wyjście DVI działa miodzio i obraz jest naprawdę porządny (Belinea 17" LCD).

> 3/ cmsx - wiem ze peg ma zintegrowany dzwiek. Wystarcza on, czy
> lepiej miec jakiego sblive byle jakiego?

Zależy do czego. W porównaniu do wysłużonej Pauli to jest spora różnica. Dźwięk wbudowany działa naprawdę ładnie. I nie ma efektu "zintegrowanego dźwięku" z co poniektórych płyt/laptopów, że słychać w głośnikach pracę dysku twardego, czy innych bebechów. Acha, dźwięk mam podłączony do w miarę przyzwoitego (choć trochę starawego) wzmacniacza Diora + kolumny, a nie jakieś tam pc-głośniczki rozmiarów 3 paczek papierosów.

> I co z dzwiekiem wielokanalowym?

Być może jest on dostępny na wyjściu optycznym (SPDIF się to chyba nazywa). Piszę być może, gdyż linuksowy mikser dla tej karty ma suwaki "do 3D" które zmieniają nawet dźwięk na dwóch kolumnach. Trzeba by poczytać trochę dokumentację do tego układu dźwiękowego.

> Czy np. Crystal Audigy z systemem 5.1 lub 6.1
> jest jakos obslugiwana przez MOS?

Chyba nie...

> Jesli cos z pozostalych
> komponentow nie dziala to prosilbym o post. No i przede
> wszystkim - czym to zasilac??? :D

Najlepiej porządnym i cichym zasilaczem z regulowanymi obrotami wiatraczka, może być 300W, więcej nie potrzeba (chyba, że gdzieś dostaniesz mniejszy). Mój PegII 1/Ghz ciągnie tylko coś koło 55W.

[#13] Re: skladamy pegaza...

@marcik, post #11

Poki co to ja mam a1240/40 wiec ten sprzet jest wykorzystywany nawet powyzej swoich mozliwosci. Natomiast wydaje mi sie smieszne odpalanie np. quake'a w trybie software kiedy mam taka potege graficzna...
[#14] Re: skladamy pegaza...

@Tomek (Kaczus), post #9

Ok, dzieki za odpowiedz Kaczus(^BB?) :]
[#15] Re: skladamy pegaza...

@Marek Szyprowski, post #12

Stokrotne dzieki za informacje :]

Poszerzylem nieco wiedze. Pamieci troszke wolne, obsluga 3D 'w drodze', dzwiek wiecej niz 2ch nieco dalej lub wogole... Jesli bedzie obsluga 3D, VI-VO, dual channel no i przede wszystkim soft, to bedzie naprawde ciekawie...
[#16] Re: skladamy pegaza...

Z racji ze jestem niepoprawnym marzycielem

Rzeczywistość często ścina najpiękniejsze marzenia. ;)

wiem ze peg ma zintegrowany dzwiek. Wystarcza on, czy lepiej miec jakiego sblive byle jakiego?

O tak, wystarcza. Wprawdzie sterowniki do kart dźwiękowych są skopane w MOSie 1.4, i o czymś takim jak np. bezpieczne współdzielenie audio można właściwie zapomnieć, to generalnie jakość jest bardzo dobra.

dvd - tu chyba nie mam pytan, podobno dzialaja wszystkie

Nie wiem czy "wszystkie". W każdym razie ja przed chwilą obejrzałem DVD na pegazie (G3/600Mhz). Płynnie, fullscreen. "Siódma mila", dodany do jakiejś gazety. DVD to jakieś LG x16x48, gfx - Radeon9200, pamięć - pierwszy lepszy DDR 333Mhz ze sklepu za rogiem. Zasilacz - równiez zwykły ATX, "ready for Pentium4". Z regulacją obrotów wiatraka. Podczas pracy pegaza wiatrak chodzi na najniższych obrotach (szczątkowy pobór mocy w porównaniu z przeznaczeniem owego zasilacza).
Generalnie sprzęt cudny, szkoda że Morphos1.4 "troszkę" do niego nie dorasta.
[#17] Re: skladamy pegaza...

Widzialem co 9800 potrafi i to NAPRAWDE robi wrazenie. Mowisz o braku 3D w Radkach - o obsludze 3d czy wogole braku 3D?

W ogole braku nawet dokumentacji

Niestety polityka firm produkujacych uklady jest taka, ze do najlepszych ukladow sa dostepne tylko sterowniki producenta - czyli windows/x86. Wiec systemy takie jak MorphOS czy Linux (moze poza x86) zawsze niestety beda troche do tylu za Windows.
[#18] Re: skladamy pegaza...

1/ pamiec

DDR 266, DDR 333 lub DDR 400. Warto kupowac pamiec firmowa. Ja uzywam 512MB Kingstona DDR 400. W przypadku Pegasosa II nie ma potrzeby kupowac pamieci ECC. Oczywiscie mozna tez zamowic plyte razem z pamiecia - zeby miec pewnosc, ze bedzie dzialac poprawnie.

2/ cgfx

Skoro preferujesz Radki, to wchodza w gre modele od 7000 do 9200. Najoptymalniej jest zdobyc Radeona 7500 - kupisz za jakies 150 zl, i na tym modelu ladnie dzialaja sterowniki 3D (jeszcze nie sa publicznie dostepne, ale sa

Jeszcze jedno. Przy wyborze karty graficznej warto wybrac model z laczem DVI ...i do tego dobry monitorek LCD

dzwiek. Wystarcza on, czy lepiej miec jakiego sblive byle jakiego?

IMHO kupowanie SBLive do Pegasosa jest troche bez sensu, bo na plycie Pegasosa sa juz uklady dzwiekowe, a SBLive raczej nie lepszy.

No i przede wszystkim - czym to zasilac?

Pegasosa? Zasilaczem ATX.
[#19] Re: skladamy pegaza...

@m@NIEq aka Wiedzmin_, post #15

obsluga 3D 'w drodze'

Obsługa 3D jest "w drodze" ale tylko dla Radeonów. Przy Voodoo 3, 4, 5 działa od bardzo dawna. Bez działającego 3D bym Pegasosa na pewmo nie kupił.

[#20] Re: skladamy pegaza...

@marcik, post #10

No niestety w społeczeństwie pokutują takie przekonania, że na komputerze z AGP mniejszym niż x4 się nic nie da zrobić. No ale co się dziwić skoro każdy pan w "sklepie za rogiem" głosi wszem i wobec, że bez AGPx8, szybkich DDRów i pięciu wiatraków wykonanych w kosmicznej technologii NASA GaduGadu nie będzie działało wystarczająco szybko. :) A ludzie powtarzają to bezmyślnie. Nie zastanaowią się po co jest to AGP i co daje x2, x4, x8. Twoja uwaga jest jak najbardziej słuszna. Jakby to AGPx2 (które w Pegasosie 1 i tak prędkości x2 podobno nie wyciąga) nagle zaminiło mi sie na stuprocentowe x8 to nawet bym nie zauważył. Tak więc jak dla mnie to mogą walić na Pegasosa naklejkę AGPx8 - i tak nikt nie zauważy. Po pierwsze, bo nie ma na czym (mam na myśli soft), a po drugie, bo i tak wszystko zapiernicza jak dzikie. :)

A tak swoją drogą to windowsowe GaduGadu przy dłuższych gadkach rzeczywiście muli i to niezależnie od tego co i za ile wsadzimy do peceta. :D

[#21] Re: skladamy pegaza...

FAIK to radeonek obecnie działa w trybie PCI (przynajmniej pod Linuxem), czyli AGP x1. Nie ma sić co cieszyć, że A1 ma AGP x2 bo i tak ponoć to PCI-AGP w P2 działa szybciej.

Juz kilkakrotnie moglem przeczytac tego typu stwierdzenie. Ktos puscil plotke, ktora zyje spobie teraz, wlasnym zyciem, powtarzana przez coraz wieksza liczbe pegazowcow. Ja jadnak oczekuje faktow, a nie wygodnych dla Was plotek. Tak wiec gdzie na sieci moge znalezc jakies wyniki testow porownawczych AGP, na pegazie i AONE. Jesli takowe sa, to poprosze o linka. Jesli jednak takowe nie istnieja, to nie oczekuj ze zdrowo myslacy czlowiek uwierzy ze AGPx1 jest szybsze od AGPx2.
[#22] Re: skladamy pegaza...

@Rafał, post #18

IMHO kupowanie SBLive do Pegasosa jest troche bez sensu, bo na plycie Pegasosa sa juz uklady dzwiekowe, a SBLive raczej nie lepszy.

Roznica miedzy zintegrowanym AC'97, a SBLive jest wyczuwalna. Przynajmniej dla mnie. No i tak karta oferuje wiecej wyjsc. Ponadto trafila mi sie za grosze i az wstyd bylo nie kupic. ;)
[#23] Re: skladamy pegaza...

@Mufa, post #21

Przecierz juz tyle razy bylo to tlumaczone... Moze konkretnych testow nie ma, bo nie ma odwaznego posiadacza A1 ktory by takie przeprowadzil, ale nie win za to wlascicieli Pegasosow.

Rozwazania byly czysto teoretyczne. Jakie wnioski?

- ArticiaS podczas gdy cos leci z PCI nie ma dostepu do AGP.
- Wyniki testow na tym AGPx2 przeprowadzone na Pegasosie1 (ArticiaS) nie mialy w praktyce wiele wspolnego z AGPx2. Linka nie podam, bo nie pamieta gdzie je wiedzialem, ale to fakt znany. A1 ma ten sam chipset, wiec mozna wywnioskowac, ze jesli nawet bedzie szybsza w tym aspekcie to nie pobije Peg1 na glowe w takim stopniu jak bije go Peg2.
- W Marvellu AGP czasem nie jest na szynie PCI-X?
[#24] Re: skladamy pegaza...

@MDW, post #19

Mylisz się co do VooDoo5. Mam Voodoo5 5500 i jest kaszanka tzn. działa ale system pokazuje że jest VooDoo4 a w teście Quaka 2 jest szybszy od VooDoo3 3000 raptem o 5 klatek. Poza tym po założeniu VooDoo5 5500 występują przekolorowania w obrazie np. przy startowym obrazku czy animacjach w Q2 i Hereticu 2. Więc dopóki nie będę miał MOS-a1.5 i nie stwierdzę że poprawiono stery do Voodoo5 pozostaję przy VooDoo3.
Acha jeszcze jedna kwestia stery do VooDoo mają jedną wadę przy przechodzeniu z rozdziałki 1600x1200 na mniejszą powstaje jakby martwe pole na mniejszych rozdzielczościach na dole ekranu oraz wszystkie opcje na ekranie działają jakby o to ,,martwe pole'' niżej niż są pokazane na ekranie. Trzeba czekać więc na MOS1.5 w którym poprawiono wszystkie te wady sterów VooDoo (tak w każdym razie mówiono na Amiga Meeting 2004)
Pozdrawiam
[#25] Re: skladamy pegaza...

> [...]

Mam w P2 Radeona9000 VIVO i karta dziala slicznie w 2D/3D. Generalnie LinuxPPC supportuje w 2D kazda karte Radeon a sterowniki 3D sa do wersji 9200 wlacznie.

> [...]

Co do kart muzycznych to dzialaja karty SBLive oraz SBAudigy dosc ladnie. Choc stwierdzam obiektywnie, ze lepiej "graja" pod Linux'em
[#26] Re: skladamy pegaza...

@MDW, post #20

Teraz bede naprawde niepoprawnym optymista.
Widzialem jak dziana Need For Speed Underground na jakims dziforsie i na radku 9800 z odblokowanymi 9 potokami. Jesli nie bedzie takiego softu na pega to faktycznie, bez sensu jest dawac wiecej niz x2. Ale jesli... To NAPRAWDE ma wyglad! I dla takiej grafiki jestem w stanie glodowac pol roku ale w nia zainwestowac. Gupek, huh? :]
[#27] Re: skladamy pegaza...

Widze ze dobrze ze zaczalem ten watek bo przy okazji wyszlo pare ciekawych spraw. Widze ze dobrze ze nie mam jeszcze kasy na pega, bo na kilka rzeczy trzeba poczekac. Zobaczymy co pokaze MOS1.5 i jakie sterowniki wyjda a jakie nie. Ale robi sie naprawde ciekawie
[#28] Re: skladamy pegaza...

@Rafał, post #18

Oczywiscie mozna tez zamowic plyte razem z pamiecia - zeby miec pewnosc, ze bedzie dzialac poprawnie.

A jaka pamiec serwuje nam nasz dostawca eFUNZINe? I dlaczego jest taka tania w porownaniu do cen z komputronika?

Skoro preferujesz Radki, to wchodza w gre modele od 7000 do 9200.

Duzo pochwal slyszalem o Radeonie 8500, jak on sie plasuje miedzy 7000, 7200, 9000 i 9200?
[#29] Re: skladamy pegaza...

@MiniQ, post #16

Wprawdzie sterowniki do kart dźwiękowych są skopane w MOSie 1.4, i o czymś takim jak np. bezpieczne współdzielenie audio można właściwie zapomnieć, to generalnie jakość jest bardzo dobra.

To wina tylko sterownikow? Bo lubie sobie np. grac sluchajac mp3 ze świnampa...
[#30] Re: skladamy pegaza...

@Rafał, post #17

Czyli pozostaje matka glupich, czyli nadzieja, ze stery do tak zaawansowanych kart graficznych w koncu kiedys zostana napisane...
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem