@m@NIEq aka Wiedzmin_,
post #1
m@NIEq aka Wiedzmin_ napisał(a):
> 1/ pamiec - kazdy wie ze DDR. Tylko ze ich jest z milion
> rodzajow! Chce dajmy na to wpakowac 512. Jakie maksymalne
> taktowanie pamieci obsluguje peg?
266. Choć z tego co wiem lepiej kupić szybszego, bo niektóre zwłaszcza no-name potrafią trochę nie trzymać parametów.
> I o jakim napieciu? Co to
> jest ECC (niektore pamieci sa z ECC, niektore sa non-ECC) i CL?
> I czy peg obsluguje pamieci typu dual channel?
Nie mam pojęcia. Kupiłem na allegro "zwykłego" DDRa 512 MB 333Mhz firmy elixir. Działa i jest mi z nim dobrze :)
> 2/ cgfx - tutaj co kto lubi jak widze. Ja preferuje Radki.
> Ktorego najlepiej wziac?
Spróbować znaleźć 9000. 9200 są gorsze, a dla >9200 nie ma sterowników.
> Zauwazylem ze przy wszystkich testach
> na sieci nie ma testow 3d a jedynie 2d. Nie ma obslugi 3d w
> MOSie?
Dla Radeonów jeszcze niestety nie (pod MOSem, pod Linuxem działa).
> W grzybka w domciu mam wpakowanego Radeona 9800SE. Ma
> wbudowana karte TV jesli sie nie myle, czy to zadziala pod
> pegiem/mosem?
9800 nie. Ja natomiast z chęcią chciałbym sprawdzić, czy taki Radeon 9000 VIVO zadziała na Pegu (przynajmniej pod Linuxem...). Jak tylko znajdę kogoś, kto ma, spróbuję pożyczyć i dam znać jak działa.
> Jest sens wogole cos takiego pakowac w pega? (w
> pc na pewno, husta, buja i kolysze :D)
Nie ma.
> Czy sa jakies lepsze
> Radeony za mniejsza cene ktore w dodatku lepiej dzialaja z
> pegazem? No i kwestia predkosci AGP - peg ma x2 czy szybsze?
AFAIK to radeonek obecnie działa w trybie PCI (przynajmniej pod Linuxem), czyli AGP x1. Nie ma się co cieszyć, że A1 ma AGP x2 bo i tak ponoć to PCI-AGP w P2 działa szybciej.
> I czy jest w planach obsluga tv in/ out?
Jeszcze nie sprawdzałem pod MOSem, ale z tego co wiem to jeszcze nie ma (robi się...). Pod Linuxem ponoć działa. Uprzedzając ewentualne pytanie: wyjście DVI działa miodzio i obraz jest naprawdę porządny (Belinea 17" LCD).
> 3/ cmsx - wiem ze peg ma zintegrowany dzwiek. Wystarcza on, czy
> lepiej miec jakiego sblive byle jakiego?
Zależy do czego. W porównaniu do wysłużonej Pauli to jest spora różnica. Dźwięk wbudowany działa naprawdę ładnie. I nie ma efektu "zintegrowanego dźwięku" z co poniektórych płyt/laptopów, że słychać w głośnikach pracę dysku twardego, czy innych bebechów. Acha, dźwięk mam podłączony do w miarę przyzwoitego (choć trochę starawego) wzmacniacza Diora + kolumny, a nie jakieś tam pc-głośniczki rozmiarów 3 paczek papierosów.
> I co z dzwiekiem wielokanalowym?
Być może jest on dostępny na wyjściu optycznym (SPDIF się to chyba nazywa). Piszę być może, gdyż linuksowy mikser dla tej karty ma suwaki "do 3D" które zmieniają nawet dźwięk na dwóch kolumnach. Trzeba by poczytać trochę dokumentację do tego układu dźwiękowego.
> Czy np. Crystal Audigy z systemem 5.1 lub 6.1
> jest jakos obslugiwana przez MOS?
Chyba nie...
> Jesli cos z pozostalych
> komponentow nie dziala to prosilbym o post. No i przede
> wszystkim - czym to zasilac??? :D
Najlepiej porządnym i cichym zasilaczem z regulowanymi obrotami wiatraczka, może być 300W, więcej nie potrzeba (chyba, że gdzieś dostaniesz mniejszy). Mój PegII 1/Ghz ciągnie tylko coś koło 55W.