[#24]
Re: Malutki helpik potrzebny.
@Kitech,
post #21
Współczesne monitory spokojnie pracują w Normal, więc Interlace możesz usunąć (Doublescan się przyda chyba dla małych rozdzielczości, ale tu się domyślam, bo wszystkie tryby mam w Normal). Ustaw sobie monitor jaki masz (w praktyce wsþólczesne monitory pociągną najwyższe częstotliwości), ustaw sobie rozdzielczość i zmieniaj PixelClock, patrz przy tym na częstotliwości odchylania co by wyglądały w miare sensownie (horizontal do 100 kHz, vertical 75-100 Hz). Jeżeli danego trybu (np. 1024x768 w 24 bit) nie ma, to go dodaj. Po ustawieniu parametrów tryb sprawdź, jak działa - zapisz.
Nie wiem na jakim etapie utknąłeś, ale tak od zera:
1. najpierw ustawiasz parametry trybów (bo te tryby domyślne w MOSie to są chyba dla kosmitów)
2. teraz chyba reboot
3. dopiero wtedy wybierasz te tryby dla kolejnych ekranów (Ambient, IBrowse i co tam będziesz chciał na osobnym ekranie odpalać)
Jeśli chodzi o moje odczucia, to ten program od zmiany parametrów trybów CGX jest strasznie nieintuicyjny, zawsze poruszam się w nim po omacku, zazwyczaj nie działa mi za pierwszym razem, w końcu udaje się, ale zawsze czuję jakbym Amerykę odkrył ;). Zawsze się udaje, ale nigdy bezkrwawo ;)