[#1] Malutki helpik potrzebny.
Uprzejmie proszę o podanie składni do automatycznego odpalania MorphOSa z HD (ta z PegasosBook niestety nie działa - z resztą tam np. chcą się bootować z MorphOS-CD ze składnią "cd", a muszę używać składni "cdrom"). Bootuję się więc do systemu za każdym razem "z palca". Pewnie PegasosBook 1.5 jest już nieco niektualny, ale sądzę, że szanowni koledzy na pewno wiedzą jak obejść ten problem. Ewentualnie proszę o linka, abym mógł sam się douczyć.
Z góry dziękuję i pozdrawiam.

[#2] Re: Malutki helpik potrzebny.

@Kitech, post #1

1. setenv boot-file boot.img ramdebug
2. setenv boot-device hd - Sprawdź alias dysku twardego! 
3. setenv auto-boot-timeout 3000 = Ładuj samoczynnie po 3 sekundach
4. setenv auto-boot? true

Tak pisze w instrukcji od Pega2. Efunzine już jej nie daje? Alias dysku twardego czyli hd:0, lub inna cyferka :)

BTW: Właśnie patrzę na PegasosBook i tam też jest dobrze, choć trochę inaczej. Więc problem tkwi chyba w czymś innym.

Ostatnia modyfikacja: 25.07.06 18:51
[#3] Re: Malutki helpik potrzebny.

@Korni, post #2

a tak wogóle, to wszystkie te zmienne możesz sobie pod OF obejrzeć komendą printenv (pewnie nie zmieszczą się wszystkie na ekranie, rozdzielczość ekranu zmieniasz klawiszami funkcyjnymi, teraz nie pamiętam którymi, ale znajdziesz bez problemu)
[#4] Re: Malutki helpik potrzebny.

@Korni, post #2

Tak pisze w instrukcji od Pega2. Efunzine już jej nie daje?

Niektóre barany (to o mojej skromnej osobie) zakupują w Vesalii. Jest to wprawdzie dwa razy drożej, ale za to dwa razy wolniej i dwa razy gorzej. Instrukcja składa się z kilku chamsko skserowanych kartek z opisem co, jak i gdzie podłączyć do płyty głównej. Nic poza tym.
Oczekuję skrzynki browara od E-funzine za tą w pewien sposób, ale jednak - REKLAMĘ!!! :)

[#5] Re: Malutki helpik potrzebny.

@Kitech, post #4

Witam
Ekrany zmieniasz klawiszami od F6( chyba ) do F9

pozdro

[#6] Re: Malutki helpik potrzebny.

@Korni, post #2

Mimo różnych prób dalej nie działa automatyczne bootowanie (zwiecha na motylku). Może jednak ktoś ma jakiś pomysł?

[#7] Re: Malutki helpik potrzebny.

@Kitech, post #6

a masz to samo wpisane co na nieautomatycznym?

[#8] Re: Malutki helpik potrzebny.

@Kaczus, post #7

No niby nie. Wpisy w automatycznym, to cztery linijki tekstu, a w ręcznym jedna! Sądzę, że nie rozumiem pytania. Możesz sprecyzować?
Przykładowo autoboot usiłowałem robić tak jak powyżej napisał Korni (Wielkie Dzięki!), a ręcznie wpisuję, np.:
boot /pci/ide/disk@0,0:0 boot.img
lub
boot hd:0 boot.img

[#9] Re: Malutki helpik potrzebny.

@Kitech, post #8

Dobrze wpisujesz, ale zapominasz o ramdebug na końcu.
Wpisz to samo, ale dodaj na końcu ramdebug, czyli np.
boot hd:0 boot.img ramdebug

[#10] Re: Malutki helpik potrzebny.

@Kitech, post #1

Witam po raz n-ty.
Znów mam kłopot. Coś zamieszałem, więc postawiłem MOSa od nowa i za Chiny nie mogę ustawić screenmode (strasznie jasny błękitny ekran). No to znowu wszystko zczyściłem (nawet z opcją HDWrite). Ale drań w zasadzie nie uruchamia się z twardziela (powiedzmy, że udaje się to raz na dziesięć). Jestem prawie pewny, że siecze karta grafiki! Czy to możliwe???
Pozdrawiam.

[#11] Re: Malutki helpik potrzebny.

@Kitech, post #10

A z płyty działa?

[#12] Re: Malutki helpik potrzebny.

@Kaczus, post #11

Tak, bez z problemu!

[#13] Re: Malutki helpik potrzebny.

@Kitech, post #12

Tzn w ustawieniach cos nie tak.... sprobuj envarc: skopiowac gdzies na bok oraz devs:monitors i podgraj te z plyty. Jak zadziala, droga prob i bledow namierz przyczyne, pewnie to jakas glupota, ale jak widac upierdliwa.

[#14] Re: Malutki helpik potrzebny.

@Kaczus, post #13

1. Po raz kolejny sformatowałem partycje i zainstalowałem MOSa. Teraz odpala się raz na powiedzmy pięć razy (i to nawet w opcjii auto-boot, która do tej pory nie działała). Jestem już głupi!
2. Zmiana domyślnej rozdzielczości z 640x480 na np. 800x600 powoduje świry na ekranie. Proszę o podpowiedź jak ustawić ModeEdit i ScreenMode.

[#15] Re: Malutki helpik potrzebny.

@Kitech, post #14

Widze ze masz 512mb pamieci w pegazie. W takim wypadku debuglog przetrzymuje resety. Wiec mozna zobaczyc o co chodzi. Jak po jakis nieudanych probach uda Ci sie w koncu uruchomic mosa (albo poprostu najpierw nieudane uruchomienie z dysku, reset i zabootowac z plyty) wpisz w konsoli "getramdebuglog plik.txt" i w plik.txt bedziesz mial zawartosc debuglogu. Wrzuc go pozniej tutaj i zobaczymy czy pisze tam co sie dzieje.

[#16] Re: Malutki helpik potrzebny.

@Kitech, post #14

Kitech napisał(a):

> 1. Po raz kolejny sformatowałem partycje i zainstalowałem MOSa.
> Teraz odpala się raz na powiedzmy pięć razy (i to nawet w
> opcjii auto-boot, która do tej pory nie działała).

Mało jest aktywnych eksportów od MorphOS-a w Polsce albo nie wiem dlaczego ciągle nikt nie może Ci dokładnie doradzić co i jak jest nie tak. Prawdopodobnie można by było zbadać co się dzieje czytając debuglog, np. podłączając port serial by przesyłać debug z jednego komputera do drugiego (jeśli masz drugi komputer z takim portem). Jak to zrobić i o co z tym chodzi - nie wiem, ale może ktoś już opisywał, kto podłączał.

> 2. Zmiana domyślnej rozdzielczości z 640x480 na np. 800x600
> powoduje świry na ekranie. Proszę o podpowiedź jak ustawić
> ModeEdit i ScreenMode.

Sprecyzuj czym są świry na ekranie.

[#17] Re: Malutki helpik potrzebny.

@Kitech, post #14

Proszę o podpowiedź jak ustawić ModeEdit i ScreenMode.

ModeEdit jest identyczne jak CGXMode w amigowym CyberGraphX tylko, że pod MUI. :) Powiedz mi czy jak dasz "Edit" w ModeEdit to na liście jest monitor, który podłączasz do Pegasosa? Jeżeli jest to wybierz go i teoretycznie powinno być ok.

Jeżeli nie ma to wypadałoby zdobyć jego dane i stworzyć taki monitor. Trzeba wpisać wartości w tych kratkach. Myślę, że na google albo stronie producenta znajdziesz dane o swoim monitorze. A może masz instrukcję do monitora z której te wartości można byłoby spisać.

Ja robię tak, ze jak już mam wybrany monitor to kasuję z listy wszystkie tryby i ustawiam swoje. :) Ustawiam 24 (czy jak kto woli 32) bitowe w rozdzielczościach:
320x240
640x480
800x600
1024x768
1280x960
1600x1200
Każdy odpalam na podglądzie regulując go nieco (w razie potrzeby) i regulując monitor (robię to raz i mam spokój na całe życie monitora). Acha - przy tworzeniu trybów nie wpisuj ręcznie tych wszystkich wartości w oknie "Edit Mode". Nie ma sensu. Wybierz tryby z licznych dostępnych na liście w oknie w którym są parametry danego trybu. Wybierz taki o rozdzielczości zgodnej z tym co tworzysz i częstotliwości jaką pociągnie monitor (to już sprawdziłeś w instrukcji).

Potem kopiuje te tryby nadając im 16 bitowy kolor. Następnie jeszcze raz robię kopię wszystkich trybów i nadaję im kololor 8 bitowy. W ten sposób mam wszystkie możliwe typowe tryby. Po resecie działają. :)

Gdybyś nie mógł znaleźć na liście ModeEdit swojego monitora to rzuć tutaj jego dokładną nazwę i model - poszukamy na sieci danych. :)

[#18] Re: Malutki helpik potrzebny.

@marcik, post #15

Gdzie szukać plik.txt?

[#19] Re: Malutki helpik potrzebny.

@MDW, post #17

Normal, interlace czy doublescan?

[#20] Re: Malutki helpik potrzebny.

@Kitech, post #18

W katalogu w ktorym to wykonales? Albo dac "getramdebuglog sys:plik.txt"
[#21] Re: Malutki helpik potrzebny.

@grxmrx, post #16

Obraz nie wypełnia całego monitora, z kolorów widać biały i bladoniebieski (praktycznie nic nie widać). Jednakże wydaje się, że muszę popracować nad ustawieniami monitora. Jakoś to rozgryzę. ;) Za to nie ma dostępnej rozdzielczości 1024x768.

[#22] Re: Malutki helpik potrzebny.

@Kitech, post #19

Normal, interlace czy doublescan?

A to zależy dla którego trybu. Jednak zupełnie sobie tym nie zawracaj głowy - bierz takie jakie się ustawiają domyślnie (na pewno są dobre).

Powiem może dokładniej jak tworzyć te tryby. Na przykład chcę utworzyć tryb 1024x768 w 24 bitach...

1. Ustawienia systemowe.

2. ModeEdit.

3. Pod listą trybów "New".

4. Pojawia się okno "Edit Mode".

5. Z listy wybieram jeden z gotowych dostępnych dla mojego monitora trybów o rozdzielczości 1024x768, np. "1024x768 (85Hz, 68.7Hz) VESA".

6. Zmieniam "Type" z "8 Bit" na na "24 Bit".

7. Naciskam "Test", oglądam obraz konrtolny czy fajnie wygląda, reguluję monitor w razie potrzeby tak zeby ładnie geometria grała i obraz wypełniał cały ekran i nigdzie nie uciekał.

8. Ok.

9. Ok.

10. Robię następny tryb albo już "Save" jak zrobiłem wszystkie.

No i reboot po wszystkich trybach...

Tak jak mówiłem wcześniej - ustaw sobie wszystkie tryby w 24 bitach, a 16 i 8 bitowe sobie skopiuj i zmień tylko ich "Type" na 16 i 8 bitów. Jak kiedyś będziesz chciał sobie grzebać to będziesz sobie mógł we wszystkich trybach pogrzebać dokładniej ale narazie chodzi o to żeby było ok. :)

[#23] Re: Malutki helpik potrzebny.

@MDW, post #22

Wielkie dzięki.

O Matko, cyemu mi klawiatura popryestawiaa ynaki + to PeCet

[#24] Re: Malutki helpik potrzebny.

@Kitech, post #21

Współczesne monitory spokojnie pracują w Normal, więc Interlace możesz usunąć (Doublescan się przyda chyba dla małych rozdzielczości, ale tu się domyślam, bo wszystkie tryby mam w Normal). Ustaw sobie monitor jaki masz (w praktyce wsþólczesne monitory pociągną najwyższe częstotliwości), ustaw sobie rozdzielczość i zmieniaj PixelClock, patrz przy tym na częstotliwości odchylania co by wyglądały w miare sensownie (horizontal do 100 kHz, vertical 75-100 Hz). Jeżeli danego trybu (np. 1024x768 w 24 bit) nie ma, to go dodaj. Po ustawieniu parametrów tryb sprawdź, jak działa - zapisz.
Nie wiem na jakim etapie utknąłeś, ale tak od zera:
1. najpierw ustawiasz parametry trybów (bo te tryby domyślne w MOSie to są chyba dla kosmitów)
2. teraz chyba reboot
3. dopiero wtedy wybierasz te tryby dla kolejnych ekranów (Ambient, IBrowse i co tam będziesz chciał na osobnym ekranie odpalać)

Jeśli chodzi o moje odczucia, to ten program od zmiany parametrów trybów CGX jest strasznie nieintuicyjny, zawsze poruszam się w nim po omacku, zazwyczaj nie działa mi za pierwszym razem, w końcu udaje się, ale zawsze czuję jakbym Amerykę odkrył ;). Zawsze się udaje, ale nigdy bezkrwawo ;)
[#25] Re: Malutki helpik potrzebny.

@marcik, post #20

plik.txt

VIA ATAPI Driver: Unit 0 set PIO Mode 4
VIA ATAPI Driver: Unit 0 set DMA Mode 2
VIA ATAPI Driver: Unit 0 set UDMA Mode 5
VIA ATAPI Driver: Unit 1 set PIO Mode 4
VIA ATAPI Driver: Unit 1 set DMA Mode 2
VIA ATAPI Driver: Unit 1 set UDMA Mode 2
ide.device: Unit 0 ATA+HD WDC WD400BB+00DE
ide.device: Part DosType 0x444f5301
ide.device: Part DosType 0x53465300 BootPri 0
ide.device: Part DosType 0x53465300
ide.device: Unit 1 HL-DT-ST DVD-ROM GDR8161B
ide.device: Part DosType 0x43444653

[#26] Re: Malutki helpik potrzebny.

@Kitech, post #25

Tylko te kilka linijek? Hmm, dziwnie malo. Brakuje chocby przedstawienia sie mosa na samym poczatku, a potem przedstawienia sie go drugi raz i pelnego logu z udanego startu . Na pewno wkleil Ci sie caly plik?

[#27] Re: Malutki helpik potrzebny.

@marcik, post #26

Jak widać nie mam jeszcze netu na Pegu i piszę z PieCa. Przepisałem więc wszystko ręcznie! Faktycznie pominąłem dwie PIERWSZE linijki.

Quark 0.47 (8.12.2003) Copyright 1998-2003 by Ralph Schmidt

Abox 1.10 (24.7.2003) Ó 1999-2003 by Ralph Schmidt, Emmanuel Lesueur, Teemu Suikki, Harry Sintonen
VIA ATAPI Driver: Unit 0 set PIO Mode 4
VIA ATAPI Driver: Unit 0 set DMA Mode 2
VIA ATAPI Driver: Unit 0 set UDMA Mode 5
VIA ATAPI Driver: Unit 1 set PIO Mode 4
VIA ATAPI Driver: Unit 1 set DMA Mode 2
VIA ATAPI Driver: Unit 1 set UDMA Mode 2
ide.device: Unit 0 ATA+HD WDC WD400BB+00DE
ide.device: Part DosType 0x444f5301
ide.device: Part DosType 0x53465300 BootPri 0
ide.device: Part DosType 0x53465300
ide.device: Unit 1 HL-DT-ST DVD-ROM GDR8161B
ide.device: Part DosType 0x43444653

Już mnie ręka boli!

P.S.
Po zabootowaniu z CDROMu nie udało mi się wygenerować pliku. Zrobiłem to za piątą próbą, gdy poszedł z twardziela. Może jednak log nie ma wtedy już danych o poprzednich nieudanych próbach?

[#28] Re: Malutki helpik potrzebny.

@wali7, post #24

Hehehe, też kiedyś się wkurzałem na CGXMode (jeszcze na Amidze w CyberGraphX). Jednak przez lata tak do niego przywykłem, że teraz wydaje mi się całkiem swojski.

Ja proponuję koledze narazie nie ruszać nic przy parametrach poszczególnych trybów. Niech wybierze z listy i narazie takich używa. Niech mu to wszystko narazie jakoś ruszy, a potem będzie się bawił i dopieszczał. :)
[#29] Re: Malutki helpik potrzebny.

@MDW, post #28

Jest to jak dla mnie znakomity pomysł. :D

[#30] Re: Malutki helpik potrzebny.

@Kitech, post #29

Jak ci się nie uda, to weź sobie urlop (jeśli nie masz wakacji) miesięczny, odpocznij od Pegaza i pojedź we wrześniu na kolejne Amiparty do Chełma. Względnie weź trzy miesiące urlopu :) i przyjedź do nas do Krakowa na Amizaduszki. Na w/w imprezach będzie sporo Pegazowców, więc jakbyś przywiózł sprzęt, to na pewno coś się uda zrobić.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem