[#31] Re: Najlepsza gra Doomo-podobna na Amigę Waszym zdaniem!

@Hextreme, post #1

1. AlienBreed3D
2. Gloom Deluxe
3. Breathless

- fanastyczne klasyki, must have, wystarczy 030 i można poprostu szaleć OK
- przy Alien Breed3D nawet sama karta fast-ram daje kopa i gra się rewelacyjnie

Pomijam tu celowo Alien Breed3D II TK, grafika wymiata jak na Amigę ale żeby z radością pograć przynajmniej 040/25 wymagane, jedna z lepszych gier na Amigę! Jednak ujał mnie bardziej klimat w części 1!

Godne zagrania są również Genetic Species i Nemac IV OK
[#32] Re: Najlepsza gra Doomo-podobna na Amigę Waszym zdaniem!

@atarens, post #31

Amiga nie jest komputerem do gier typu Doom.

Jeżeli musiałbym jednak jakąś wskazać z sensowną grywalnością to będzie to seria Gloom'ów.
Poza nią do grania dobry jest... Doom :)
[#33] Re: Najlepsza gra Doomo-podobna na Amigę Waszym zdaniem!

@Hextreme, post #1

Swego czasu zrobilem sobie baze danych amigowych gier 3D. Nie zeby bylo mi to do czegos potrzebne, po prostu musialem wymyslic jakis temat by przetestowac program XBase. No wiec odpalilem sobie przed chwila ta baze, by sprawdzic co tam kilkanascie lat temu napisalem. I tak np. wklepywalem oceny z najbardziej sensownego pisma zajmujacego sie grami na Amige czyli ACS. Jedynie dwie gry dostaly ocene 10/10. Sa to:

Cytadela
Breathless

Co do Cytadeli, to moim zdaniem nieporozumienie. Gra dostala duze bonusy za to ze byla pierwsza, ze byla polska i ze dzialala na A500. Dla mnie byl to jednak przecietniak i jedyne co spodobalo mi sie w Cytadeli, to dosyc wypasione, jak na gry dyskietkowe, intro.

Co inego Brethless, gra z zupelnie innej bajki, solidna, dopracowana zachodnia produkcja, gdzie widac np. roznice w predkosci dzialania gry odpalonej na 68040 wzgledem 68020 (czego nie mozna powiedziec o Cytadeli). Niestety grywalnosc nie powala, troche malo dzieje sie na ekranie i o ile mnie pamiec nie myli byla dosyc trudna.
Zobaczmy zatem kolejne gry, ktore zasluzyly wedlug ACS na ocene 9/10:

Alien Breed 3D
Nemac IV
Gloom Deluxe

Alien Breed 3D - naprawde fajna gra, ktora oceniam ze wzgledu na grywalnosc nawet wyzej od Breathlessa. Ogolnie jednak rzecz biorac nie byl to w moich oczach jakis super hit.

Nemac IV - mozna powiedziec kolejna generacja po trojce pionierow (do ktorych zaliczam obok Alien Breeda i Breathlessa jeszcze troche slabszego Fearsa). Niezla grafika, ale nieco slabsza grywalnosc, spowodowana byc moze tym ze zamiast wywalac flafory z zywego ustrojstwa strzelamy do zelastwa. Jako uzytkownik AmigaOS 4, doceniam tez fakt ze gra zostala zrobiona w 100% pod system i jako jeden z nielicznych starych "doomowcow" dziala na Amidze One.
Gloom Deluxe - moze troche ograniczony technicznie (podloze zawsze jest plaskie), ale za to grywalnosc przebija amigowych konkurentow. Zdecydowanie to w Glooma gralem najczesciej i to wlasnie tej grze przyznaje palme pierwszenstwa. Poza tym dodatkowy plusik za to ze to wlasnie ta gra jako bodaj jedyna na Amidze obslugiwala te slynne okulary iglassies - czy jak to tam sie zwalo. Dobrze zrobiona pod system, nawet niewiele brakuje by grac na AOne (gra sie uruchamia, potem niestety jest gorzej), to sa zawsze rzeczy, ktore zasluguja u mnie na plus.

Niemniej nie bede ukrywal ze wskazalem na Glooma jako na zwyciezce w moim rankingu, tylko i wylacznie ze wzgledu na ograniczenia jakie nalozyles, bo jesli zamiast z gier rdzennie amigowych mialbym wybierac z gier, ktore w ogole ukonczylem na Amidze. To po piwersze za caloksztalt czyli grywalnosc plus technikalia wybralbym gre Heretic II, a za sama grywalnosc oczywiscie Doom, Doom i jeszcze raz Doom.

P.S.
Byla jeszcze gra Brian Killer, gdyby zostala ukonczona, to bylaby jedna z kilku rodzimych produkcji na Amige, ktorych naprawde nie musielibysmy sie wstydzic, kto wie byc moze ocenilbym ja wyzej niz Glooma. Niestety skonczylo sie na zrobieniu dema z bodaj jednym levelem.
[#34] Re: Najlepsza gra Doomo-podobna na Amigę Waszym zdaniem!

@Duracel, post #32

Ślicznie dziękuję wszystkim za Wasze typy.

Co do sensowności powstania tych gier na Amigę to uważam, że tak samo można powiedzieć, że efekty z teksturami, czy 3D w amigowych demach (np. w Arte jest kilka takich efektów) nie powinny nigdy się pojawić. Amigowców od zarania wyróżniała kreatywność, no i też uleganie modom - akurat gra Doom firmy ID Software spowodowała przypływ takich produkcji na Amigę i jeszcze pewne przedłużenie istnienia rynku gier Amigi (bez tego byłoby niewesoło, bo klasyczne gry amigowe przestały być wydawane już wcześniej). Autorzy Genetic Species mają też sceniczne korzenie, dzięki czemu ta gra olśniewa efektami po dziś dzień (spójrzcie na wyrzutnię rakiet, lub miotacz płomieni)!!

Sceniarze hołdują autorskim rozwiązaniom i gardzą "gotowcami", oglądanie dem na YouTube, czyli filmów poddanych stratnej kompresji jest w moim odczuciu kompletnym niezrozumieniem idei dem. W demach liczyło się przede wszystkim wykorzystanie możliwości maszyny oraz nieograniczona wyobraźnia twórców, na drugim planie dobra zabawa i poczucie wspólnoty.

A spójrzcie na obecne programy na Amigę - od kiedy wszedłem na PPA obserwuję, że wykorzystuje się tylko "gotowce" w postaci otwartych źródeł. Ma to swoje dobre, ale i złe strony, mogę się wypowiedzieć, bo sam mam Sama440ep pod ręką - programy w większości są powolne. Dzieje się tak, dlatego że twórcy nie zagłębiają się w techniczne aspekty tych programów, nawet nie zważają na API AmigaOS. Ja jestem krytykowany, bo mówi się o "wynajdywaniu koła na nowo". No cóż, koło od furmanki nie za bardzo pasuje do samochodu osobowego, trzeba dopasowywać odpowiednie koło do danej maszyny. Tak samo jest z komputerami.

Szkoda, że nastał czas, że już nie wydają kolejnej części Breathless. Władza przeszła w ręce amigowców i to oni portują sobie kolejne Doomy i liczą FPSy. Takie już czasy.
[#35] Re: Najlepsza gra Doomo-podobna na Amigę Waszym zdaniem!

@Mufa, post #33

Brakuje w Twoim zestawieniu Genetic Species. Jest to gra, która korzysta z RTG i AHI. Grałeś w nią?
[#36] Re: Najlepsza gra Doomo-podobna na Amigę Waszym zdaniem!

@Minniat, post #35

Przedstawilem tylko gry ktore w ACS dostaly 10 lub 9, Genetic Species dostal 7. Oczywiscie gralem i rzecz jasna osobiscie wystawilbym tej grze ocene wyzsza niz Cytadeli. Natomiast rozumiem tez kontekst historyczny. W 1995r na kazda gre ktora byla amigowym odpowiednikiem Dooma reagowano niemal orgazmem. W 1998r gdy na pececie szalal Quake 2, taki Genetic Species wrazenia na recenzentach nie robil. Na mnie zreszta tez nie zrobil, chociaz doceniam intro, oraz kilka efektow jak dymy i plomienie, no i fakt ze zaimplementowano inteligencje przeciwnikow (ucieczki spod strzalu), slaba bo slaba, ale jednak w innych produkcjach amigowych tego nie bylo.
[#37] Re: Najlepsza gra Doomo-podobna na Amigę Waszym zdaniem!

@Mufa, post #36

Watek sprawil ze az sobie zagralem po latach w Nemaca IV. No i musze napisac sprostowanie do mojej wczesniejszej wypowiedzi ze Gloom byl jedyna gra wykorzystujaca okulary i-glasses. W Nemacu IV tez jest opcja dla obslugi tego sprzetu. Na marginesie jesli Twoj klasyk nie wyrabia, polecam gre uruchomic na SAM. Co prawda przy instalacji oraz przed uruchomieniem wyswietla troche dziwne komunikaty. U mnie np. wykrylo system AmigaOS 3.1, 180MB chipu i zero fastu, a na dodatek potem pojawila sie informacja o zbyt starej wrsji Picasso.library ;) to jednak gra jesli nie liczyc wstawek filmowych odtwarzanych na duzym przyspieszeniu, na X1000 dziala naprawde dobrze.

Ostatnia aktualizacja: 11.11.2012 17:52:27 przez Mufa
[#38] Re: Najlepsza gra Doomo-podobna na Amigę Waszym zdaniem!

@Mufa, post #33

za caloksztalt czyli grywalnosc plus technikalia wybralbym gre Heretic II

No tak, coś dzwoni tylko nie wiemy gdzie :) Heretic 2, z notorycznym ogladaniem pleców Corvusa w TPP raczej nie jest gra doomopodobna :) Pal licho widok, sama mechanika gry także nie mieści się w ramach "gier doomowatych"...... A gra faktycznie kiedyś była zacna. Raven robił dobre gry :) Szkoda, że tylko swoją pierwszą wydali na Amigę .....
[#39] Re: Najlepsza gra Doomo-podobna na Amigę Waszym zdaniem!

@michalmarek77, post #38

Chyba chodziło mu o Heretic 1 , Hexen, Hexen 2 albo Witchaven , Witchaven 2.
Albo Blood

Ostatnia aktualizacja: 11.11.2012 18:27:20 przez Dark_luke
[#40] Re: Najlepsza gra Doomo-podobna na Amigę Waszym zdaniem!

@michalmarek77, post #38

Heretic 2, z notorycznym ogladaniem pleców Corvusa w TPP raczej nie jest gra doomopodobna :{

Byla mozliwosc gry w pierwszej osobie, aczkolwiek nie pamietam juz czy wystarczylo zrobic stosowny wpis w konsoli, czy zainstalowac jakiego patcha.
[#41] Re: Najlepsza gra Doomo-podobna na Amigę Waszym zdaniem!

@Mufa, post #40

Juz sprawdzilem, nalezalo dokonac drobnej zmiany w pliku user.config po czym klawiszem f przechodzilismy do widoku z oczu bohatera, klawiszem r wracalismy do trzeciej osoby. To tyle jesli chodzi o doedukowanie panow "znawcow i przesmiewcow".
[#42] Re: Najlepsza gra Doomo-podobna na Amigę Waszym zdaniem!

@Mufa, post #41

No przepraszam, zgodnie z Twoja nomenklatura, Legends of Valour tez powinien występować w tym rankingu i być opisywany jako gra doomopodobna......
Mufa, nie ośmieszaj się :)
[#43] Re: Najlepsza gra Doomo-podobna na Amigę Waszym zdaniem!

@michalmarek77, post #42

To ty sie osmieszasz, rozumiem ze jak wiekszosc lamerstwa miales do czynienia jedynie z A500, po czym szybko czmychneles na PC, w zwiazku z czym nic ciekawego nie masz do powiedzenia w temacie gier 3D na Amige. Juz Ci jednak mowilem kiedys, jesli nie masz nic ciekawego do powiedzenia to milcz, zamiast przeksztalcac glupim gadaniem merytoryczne watki w brednioseriale.
Moze nie zauwazyles, ale traktujemy w tym watku o amigowych grach 3D, ktore niekoniecznie musza byc wierna kopia Dooma. Swiadczy o tym chociazby pojawiajace sie we wczesniejszych postach Tales Of Tamar, ktore bardziej bliskie jest Legends of Valour niz Doomowi. Jakos przy okazji Tales of Tamar nikt ze slowami o osmieszaniu sie nie wyjezdzal. Idz sobie do dzialu rzeznia i tam rob szambo, my tutaj dyskutujemy o amigowym dorobku.
[#44] Re: Najlepsza gra Doomo-podobna na Amigę Waszym zdaniem!

@Mufa, post #43

Nie rozumiem.
Legends of Valour, to gra stricte amigowa, w ktorej po raz pierwszy na Amidze zastosowano widok 3d, pokrewny Wolfenstein 3d czy Doom wlasnie.......
?????????????
A H2 doomowcem nie jest , i nie bedzie.....nawet gdy sobie zmienisz widok od czasu do czasu na fpp.
Sorry Mufa, ale dyskusja z Toba nie ma sensu......Gdy brak wiedzy Ci doskwiera, rzucasz inwektywami na prawo i lewo. Przykre . Choć może i nie do końca:)
[#45] Re: Najlepsza gra Doomo-podobna na Amigę Waszym zdaniem!

@Hextreme, post #1

Moje typy to te w ktore gralem na Ami.

Alien Breed 3D
Za zelazna brama
[#46] Re: Najlepsza gra Doomo-podobna na Amigę Waszym zdaniem!

@Hextreme, post #1

-Alien breed 3d (marze o remake'u jedyneczki :D
-Gloom deluxe
-Breathless
-Fears
-Testament 1&2
-Genetic Species
-Alien breed 3d 2
-Nemac 4
[#47] Re: Najlepsza gra Doomo-podobna na Amigę Waszym zdaniem!

@Hextreme, post #1

Doom, Gloom, AB3D.
[#48] Re: Najlepsza gra Doomo-podobna na Amigę Waszym zdaniem!

@Hextreme, post #1

Wszystkie wspomniane. Plus "Death Mask".
Plus "Doom" (bo wersja na Amigę 1200 pokazała się może z niejakim opóźnieniem, ale jest i działa na zwykłej 1200 plus trochę RAMu. Niewiele chyba, jak na współczesne czasy. U mnie chodzi porządnie na 2+8Mb, bez dopałek).

Jak już gdzieś pisałem, w ogóle nie ruszają mnie nowe gry 3D. Są odstręczające.
Za to potrafię godzinami siedzieć na Amigą lub Atari ST/e i grać w gry 3D przeznaczone dla Motoroli 000/020.
Po prostu tak mam.
[#49] Re: Najlepsza gra Doomo-podobna na Amigę Waszym zdaniem!

@YERZMYEY/HOOY-PROGRAM, post #48

YERZu, przecież Death Mask nie powinien nawet stać w jednym zdaniu obok prawdziwych gier 3D ;)
[#50] Re: Najlepsza gra Doomo-podobna na Amigę Waszym zdaniem!

@Jacques, post #49

Wiem. Wiem. Mimo to, jest to dla mnie klasyk tegoż. :)

Z resztą pytanie było o doomopodobne. ;) Heheh.
[#51] Re: Najlepsza gra Doomo-podobna na Amigę Waszym zdaniem!

@michalmarek77, post #44

Tyle, że amigowa wersja Legends of Valour zwyczajnie ssie w porównaniu do wersji PC. Z kolei Doom to typowo pecetowa gra i oczywiście nokautuje wszystkie amigowe "doomopodone"razem wzięte.
Pomijając jednak Dooma to:
Alien Breed 3D II Killing Grounds
Breathless
Genetic Species
Gloom Deluxe
Alien Breed 3D
Nemac IV
Testament
Testament 2
Gloom
Fears
Cytadela
Ubek
Za Żelazną Bramą
Project Intercalaris
[#52] Re: Najlepsza gra Doomo-podobna na Amigę Waszym zdaniem!

@Jacques, post #49

Przyznam, że Death Mask był pierwszą grą w jaką grałem z tych próbujących nawiązać do Dooma. Coś w sobie z Dooma miał, nie wiem czy efekty dzwiękowe, czy muzyka, ale w ten tytuł nawet trochę pograłem bez marszczenia czoła :)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem