kategorie:
[#31] Re: Poczytajcie

@Dark_luke, post #27

No tak, Pc........
Na Xbox Live , iOS'a, PSN jest odnowiona wersja tej gry - Military Madness:Nectaris.
Choc specjalnie tej wersji nie polecam nikomu. O wiele lepiej zagrac w poczciwe Advance Wars czy Fire Emblem......Zreszta, takich gier na japonskie systemy jest zatrzesienie.......polecam zapoznac sie z baza gier na DS/PSP :) Fan Battle Isle znajdzie tam cos dla siebie na pewno :)
[#32] Re: Poczytajcie

@michalmarek77, post #29

Sorrki ale dla mnie to Bullshit. Co z tego że wiele gier może zaistnieć na obecnych sprzętach?
Dla mnie większość tytułów jest nudnych. Pogram chwilkę i się robi nudno.
Nie przypominał sobie tytułu z przełomu kilu lat do których bym chętnie zagrał jeszcze raz.
Obecne gry to play&forget.
[#33] Re: Poczytajcie

@Dark_luke, post #32

Byc może jesteśmy już za starzy po prostu, dla mnie obecne gry są typu "try to play&throw out" :)
[#34] Re: Poczytajcie

@RadoslawF, post #30

z ok. 2005 roku jakoś tak
[#35] Re: Poczytajcie

@michalmarek77, post #26

Balle Isle to był mój początek z takim typem gier i ostatni - mile wspominam czas spędzony z nią - potem nastała era Settlers, która do teraz nie została pokonana - bo ma tak zwaną duszę ;)
[#36] Re: Poczytajcie

@Dark_luke, post #32

to nie gry są nudne tylko Ty się zestarzałeś
[#37] Re: Poczytajcie

@WojT_GL, post #33

Nie jestesmy za starzy, po prostu jestesmy "madrzejsi" o gry ktore cos soba prezentowaly i potrafily wciagnac gracza na dni/tygodnie/miesiace/lata i w które producent wkładał coś więcej niż tylko chęć zysku.

15 letni łepek kolegi sam ostatnio mi powiedzial ze obecne gry to cukierkowe scierwa ktore sie przechodzi w jeden wieczor a potem spuszcza w kiblu i zapomina na dobre

Co do Skyrim to sam sie ostatnio zagrywam w niego, gierka jest przyjemna pomijajac kupe błedów i biedną grafike na konsoli Ale planuje sprawić sobie wersje na PC jak trochę stanieje pomysł
[#38] Re: Poczytajcie

@Diabeł, post #37

Polecam granie w to na PC.Ja od jakichś 2 lat nie tykam juz nic na konsoli jesli jest na PC.Szkoda sobie psuć zabawę low resem i czkawka w porywach 30fps.
[#39] Re: Poczytajcie

@(V)(I)mothe(P), post #6

A teraz napisz mi czy gra Prototype ma jakąkolwiek duszę

Takie gadanie jest bez sensu, można to przeciągnąć w drugą stronę np powiedz mi czy gra "Rolling Thunder" ma duszę, albo "Plumbers don't wear ties" :) itd. Kiedyś grało się na punkty teraz gry mają swoją fabułę i mi się to akurat podoba, o strych grach mówi się, że mają duszę tylko dlatego, że wywołują wspomnienia z dawnych lat przez co czujemy się dobrze. Gdyby trzeba było sprawdzić, które gry są lepsze, należałoby zrobić sondę i policzyć ile jest dobrych gier teraz i ile było kiedyś, jest tych gier tyle, że kłócenie się nie ma sensu, każdy znajdzie coś dla siebie zarówno w dzisiejszych jak i dawniejszych czasach.
[#40] Re: Poczytajcie

@Dark_luke, post #32

Miałem takie okresy w swoim growym życiu, że uważałem tak jak Ty. Że tylko oldschool i nic poza tym ( grywam głównie w przygodówki i strzelanki ) Po przejściu kilku polskich przygodówek amigowych ( Alfabet śmierci uważałem za absolutny numer jeden jeśli chodzi o klimat i byłem się gotów nawet o to bić! ) czy też nawet dość infantylnego Pechowego Prezentu, uważałem, że już nic nie pozwoli mi zarywać przy przygodówkach nocy. Aż nagle pojawiła się Syberia. Potem Syberia 2. I przekreśliła Alfabet śmierci! Po tym już też powiedziałem sobie, że nic nie ma prawa mnie przykuć dłużej do monitora. No i pojawił się Sublustrum. Po Sublustrum było to samo aż pojawiło się Machinarium.... I teraz też tak twierdzę Tak więc czekam na kolejny święty gral gier ( jak dla mnie przynajmniej ) Nigdy staram się nie mówić nigdy, bo życie zaskakuje. Retro nie porzuciłem, ale obok musiało się zrobić miejsce na coś innego, nowego. Nie wyobrażam sobie potworka pt. Syberia na Amigę 500. To byłoby okropne. Podobnie jak nie wyobrażam sobie np. takiego Agenta USA ze współczesną grafiką. Przykłady można by mnożyć, jak chciałem tylko przedstawić pewien schemat myślowy.
[#41] Re: Poczytajcie

@rafgc, post #39

Bez sensu czy z sensem - każde pytanie ma odpowiedź, i najlepiej je skierować do osoby która miała na nie odpowiedzieć.

Ja się nie kłócę tylko wymieniam poglądy ;P - być może dowiem się czegoś nowego.
[#42] Re: Poczytajcie

@vegeta, post #28

Ten Metaldust to taki klon starego Zybexa :)
[#43] Re: Poczytajcie

@Duracel, post #42

Tak ale jak profesionalnie wydany , wystarczy luknąć na stronę Protovision , do tego zrobiona ścieżka dzwiękowa z gry przez niemiecki elektro band .
[#44] Re: Poczytajcie

@tomaszek1983, post #40

Ja pozostałem wierny Settlersom i cyklowi Heroes Of Might & Magic (obecnie gram w 5 część, a na starym PC gram w HOM&M 3).
Ostatnio instalowałem WinUAE u 2 moich kuzynów oraz Settlersów - obaj mają pecety dużo lepsze od mojego. Jeden z nich stwierdził, że ze wszystkich części najlepsza jest pierwsza - ta z Amigi. :D
A mój brat na lapku pocina na WinUAE w Wingsa :D
Coraz więcej osób prosi mnie o instalację emulatora Amigi - chcą sobie przypomnieć gierki z dzieciństwa i przy okazji mogą się pochwalić przed swoimi pociechami, w co grali rodzice. I tą pasję ku mojemu zdumieniu udaje się zaszczepić w młodszym pokoleniu - m.in. Super Frog na WinUAE przeżywa oblężenie :D
[#45] Re: Poczytajcie

@Nightmare777, post #44

HOMM2 jest na Amige więc na Ami możesz pograc :)
[#46] Re: Poczytajcie

@(V)(I)mothe(P), post #6

Mi osobiście baardzo się podoba Gears of War 3 na XBOX 360. Grałem w różne inne gry, ale jak tę zobaczyłem, to reszta leży i czeka na lepsze czasy.

Mogę w nią grać od rana do wieczora. A jak sobie jeszcze dokupiłem TV 3D, to już jest całkiem super.
Także, nie psz, że tylko te stare gry miały duszę. Miały i tu się zgodzę, ale nie tylko na Amigę, ale również na PC, choć Amigi jako takiej i jej możliwości, już nie zapomnę do końca życia.

Także nie pisz, że tylko stare gry miały duszę. Nowe też mają, tylko inną, ale tak samo są dobre jak tamte. Oczywiście trafiają się też buble, ale i wtedy buble też się trafiały. Trzeba w ten sposób na to spojrzeć.

Ostatnia aktualizacja: 19.02.2012 00:02:40 przez gilban
[#47] Re: Poczytajcie

@Diabeł, post #37

15 letni łepek kolegi sam ostatnio mi powiedzial ze obecne gry to cukierkowe scierwa ktore sie przechodzi w jeden wieczor a potem spuszcza w kiblu i zapomina na dobre

hehe, to albo ma szczęście do samych ścierw albo u niego wieczór trwa 30-60 godzin, sam ostatnio grałem w pewną grę na WII i wyszło mi 100 godzin gry na koniec a i jeszcze z 50 by doszło jakbym chciał ukończyć ją w 100%.

Amiga to inna forma zabawy, gry są po prostu inne, tu się liczą punkty i plansze, kto dalej dojdzie, kto najwięcej zbierze albo zestrzeli, prostota tych gier ma swoje uroki, lubię takie gry, ale lubię też co lepsze produkcje nowoczesne, które potrafią być czymś pomiędzy dobrą książką a dobrym kinem.
[#48] Re: Poczytajcie

@rafgc, post #47

Gowniarze sciagaja 50 gier z torrentow miesiecznie, odpalaja i w nic konkretnie nie graja. Faktycznie nie da sie w ten sposob zadnej grze porzadnie przyjrzec.
Mi sie tak skonczyl world of warcraft. Dopoki gralem jedna klasa bylo ok. Potem sobie dla proby zagralem inna, okazalo sie ze jest jeszcze lepiej bo calkiem inaczej. Skonczylo sie na 8 rozgrzebanych postaciach roznych klas, z ktorych kazda sie gralo genialnie. Po pewnym czasie rzygac juz sie chcialo patrzac na ta gre i wszystkie pokrewne z kategorii. Niestety, na skyrima nawet nie chce patrzec :)
Football Manager i Cywilizacja. I niech tak zostanie!
[#49] Re: Poczytajcie

@Duracel, post #42

a ja sie pozbylem problemu :) oddalem swoje PS3 + 60 gier (polowa w foli nigdy nie odpalane) + 2 pady + move ..bratu ;-]
on sie ucieszyl ja mam duzo miejsca na pieluchy :P
nowe gry nie sa dla mnie .. wole Amige + C64

Ostatnia aktualizacja: 19.02.2012 08:18:32 przez HOŁDYS
[#50] Re: Poczytajcie
Ja podobnie mialem i nadal mam grajac w Skyrim.Czlowiek znowu czuje sie jak dziecko z zabawkaOK Ale rozumiem Holdysa,mam to samo co on w stosunku do 99% obecnych "hitow"
Takie np. produkcje ubisoftu,sa dla mnie tak smiertelnie bezduszne i nudne ,ze nie jestem w stanie tego opisac nie obelzywymi slowami.Dzieje sie tak poniewaz prawie wszystko co dzis powstaje jest efektem pracy zgromadzenia dretwiakow ktore radzi co tez moze bawic dzisiejszego casuala,co zrobic,zeby debil jeden z drugim nie zgubil sie na prostej itp,itd.I wychodza takie potworki ktore starego gracza w wiekszosci przyprawiaja o wymioty Ale mimo wszystko sa tez perelki.Inna opcja dla mnie jest granie na ipadzie.Jest oczywiscie milion smieci,ale sporo zajefajnych gierek ktore maja ten sam feeling co gry amigowe/staroszkolne tyle ,ze unowoczesnione.

Ostatnia aktualizacja: 19.02.2012 13:25:51 przez Aniol
[#51] Re: Poczytajcie

@Aniol, post #50

Moze i coś w tym jest co piszecie ale co jakiś czas wychodzą gry i te nawet z dobrą grafiką które potrafią przyciągnąć do komputera co prawda od dość dawna nie gram po kilkanaście do kilkudziesięciu godzin w grę ale to wina braku czasu. Może nie są to nowości ale Heroes III, Dungeon Siege, Evil Islands czy pierwsze MMO typu Priston Tale wciągnęły mnie na długie godziny ostatią grą jakiej poświęciłem dużo godzin był Gothic III to nic innego jak RPG typu Ishar tyle że wyciągające z nowoczesnego możliwości kreowania realistycznego i obszernego świata. Więc po części powodem jest brak innowacyjnych pomysłow po częsci brak czasu, cierpliwości i chęci u nas komputerowych wyjadaczy których coraz trudniej czymś zaskoczyć.
[#52] Re: Poczytajcie

@Leszeksas, post #1

Żeby było łatwiej "poczytać" to cały offtop przekleiłem tam gdzie jego miejsce.
[#53] Re: Poczytajcie

@Diabeł, post #37

Z tą duszą, cukierkowatością i miodnością, to różnie bywa. Wszystko zależne od punktu widzenia/punktu odniesienia. Dla starych dziadów, takich jak ja - lat 46 - praktycznie wszystkie produkcje na małe Atari, C64 i Amigę mają tę "duszę".

Bo to był czas zachwytu nad praktycznie każdą nową grą. Bo to raz za razem było coś nowego. "Darkmere", "Ishar", "Dune", "Swiv", "The Settlers", "Chaos Engine", "Flashback" i "Another World" (się po nogach sikało - że łaaaaaaa! jakaż płynność animacji)! Albo "Lotus III" czy wcześniejszy "Vroom" - ten pęd, ten realizm pokonywania wiraży wbijał w fotel

Mimo uśmiechu - nie żartuję, nie nabijam się. Dziś te gry są dla nas, fanów retro grania, fanów Amigi, swoistym wehikułem czasu. Przenoszą nas ileś tam lat wstecz, kiedy wszystko było nowe, podniecające, świeże. I rzecz dotyczy nie tylko Ami czy C64, czy którejś z Atarynek. Stare gry na PC też mają tę "duszę", prawda? Bo też było to odkrywanie jakichś nowych światów, nowych możliwości komputera. Do końca życia będę pamiętał np. Neverhood - bo ten plastelinowy świat był czymś ożywczym, odkrywczym. Będę pamiętał "Little Big Adventure" - cudny zoom dźwiękowy zauroczył, "MDK" - efekt snajperskiej lunety wywoływał ekstazę;) Długo by wymieniać. Akceleratory 3D Voodoo też "urywały głowę". Jak sobie wstawiłem Voodoo i wgrałem łatkę do "Outlaws", to mi się w palniku kręciło od tej płynności i "realizmu". A ktoś pamięta "The City of Lost Children” na bazie rewelacyjnego, psychodelicznego filmu? - grywalność taka sobie, ale klimat unikalny po dziś dzień.

Teraz zaś... Teraz coraz mniej rzeczy cieszy. Co nie kupisz, co nie zainstalujesz - nihil novi sub sole. Ot, płynniej śmiga, ot grafika bardziej realistyczna. I tyle. Idziemy i strzelamy, strzelamy i idziemy.

Pewnie nasze dzieci i wnuki będą mówiły, że "współczesne gry są do doopy - takie Call of Duty, czy Medal of Honor albo Call of Juarez miały duszę".

Próbowałem wkręcić się w Skyrim i mi się nie udało. Tak, pięknie jest, kolorowo. I się idzie, idzie, idzie, idzie... Jak długo można tak łazić? Nogi mnie rozbolały już w Lord of the Rings.

Zatem - bardzo to wszystko względne.

Pozdrawiam pogodnie
Des
Ps. Zapewne jestem subiektywny, jako że nie jestem namiętnym graczem. Lubię "ślamazarne" strategie - ostatnio relaksuję się przy Beasts & Bumpkins na zabytkowym PC z Pentium 120. Hoduję kury, doję krowy i tak dalej No i Minecraft - od tego świata trudno mnie oderwać.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem