[#1] The Miner - nowa gra na Amigę
Kopiuję z działu prywatnego. Może kogoś zainteresuje:

Hej!

Prace idą mocno do przodu. Oto najnowsza wersja silniczka gry. Jest panel u góry ekranu z licznikiem czasu. Grę rozpoczyna się wciskając FIRE w joysticku kiedy na ekranie widnieje napis "Get Ready". Wychodzi się obecnie przyciskiem FIRE lub kiedy licznik czasu (zegarek w lewym górnym rogu) odmierzy 100 sekund.

Póki co można tylko pozwiedzać kopalnię (sterujemy joystickiem). Nie można zbierać złota. Muzyka jeszcze nie jest dołączona (choć AceMan wysłał mi moduł testowy).

Gra pisana jest w asemblerze, ale jest 100% systemowa, ekran może być wypromowany, powinna działać na karcie graficznej. Uwaga: obecna wersja korzysta z funkcji ładowania 24-bitowej palety więc wymaga AGA, choć korzysta tylko z 32 kolorów.

Jeśli macie jakieś pomysły co do rozgrywki to proszę pisać.

Obecna wersja to rezultat wielu dni pracy. Bardzo się cieszę, że udało mi się doprowadzić grę do takiego etapu. Oczywiście gra wymaga jeszcze trochę wysiłku, ale jest już z górki.

Pozdrawiam i życzę miłej gry!

Do pobrania:
http://members.upcpoczta.pl/r.szacki/TheMiner.lha

[#2] Re: The Miner - nowa gra na Amigę

@Hexmage960, post #1

Uwaga: obecna
wersja korzysta z funkcji ładowania
24-bitowej palety więc wymaga AGA,

lipa buuu! A kolejne wersję będą działać na pięćsetce?
[#3] Re: The Miner - nowa gra na Amigę

@snajper, post #2

Przygotowanie wersji na OCS/ECS jest w sumie trywialne, jednakże wersja na kickstart 1.3 wymaga zastąpienia paru funkcji, także wybaczysz, jeśli taka wersja nieprędko się pojawi.
[#4] Re: The Miner - nowa gra na Amigę

@Hexmage960, post #3

a dla ks3.1 da radę? ACA500 ma akurat taką opcję
[#5] Re: The Miner - nowa gra na Amigę

@Hexmage960, post #1

Uruchomiłem i gra działa Podoba mi się, chętnie pogram w pełną wersję. Mam tylko pytanie: czy nie będzie płynnej animacji? Bo na razie jest skokowa, czy to zamierzony efekt czy będziesz to poprawiał?
[#6] Re: The Miner - nowa gra na Amigę

@Hexmage960, post #1

Z jednej strony była już poruszana kwestia zaczynania kolejnych projektów przed zakończeniem poprzednich, z drugiej gratuluję czerpania przyjemności z ciągłego tworzenia :)
[#7] Re: The Miner - nowa gra na Amigę

@snajper, post #4

@Snajper

Tak, na KS3.1 pójdzie, choć jak gra będzie gotowa, to postaram się o wersję na A500. Tak już jest, jak gra korzysta z bibliotek systemowych, to może mieć większe wymagania.

@Tomek

Skokowe poruszanie jest zamierzone. I w sumie, żeby sobie nie komplikować sprawy to się na razie nie zmieni, może dopiero jak silnik będzie w pełni gotowy pomyślę nad wprowadzeniem płynnego przesuwu jako dodatkowego efektu.

@KJB

To w gruncie rzeczy nie jest nowy projekt, tylko miał inną nazwę. Obecna nazwa bierze się z tego, że grafika przedstawia kopalnię.
[#8] Re: The Miner - nowa gra na Amigę

@Hexmage960, post #7

Mnie tak bardzo ta skokowa animacja nie przeszkadza, robi fajny klimat a'la Boulder Dash na C64 Ale jakby była wprowadzona gra zyskałaby sporo moim zdaniem. Ew. zrób możliwość włączenia/wyłączenia efektów, aby każdy był zadowolony. Trzymam kciuki, żebyś skończył projekt, bo zapowiada się naprawdę fajnie OK

Ostatnia aktualizacja: 10.01.2014 21:54:39 przez Tom3k
[#9] Re: The Miner - nowa gra na Amigę

@Tom3k, post #8

Z całym szacunkiem, ale wygląda gorzej niż Burdel Dasz z 1986 roku. W 2014 roku takie gierki? O 20 lat za późno.
[#10] Re: The Miner - nowa gra na Amigę

@aMifan, post #9

Przesadzasz i to mocno. Zobacz choćby tutaj:

http://www.youtube.com/watch?v=j8hoNy_e5fM

Moim zdaniem praca Roberta może być przyjemną klasyczną prostą gierką. A ja takie lubię i nic na to nie poradzę szeroki uśmiech
Na koniec mała rada: uruchom grę Roberta, bo na zrzutach ekranu wygląda gorzej niż w rzeczywistości. Ta grafika jest stworzona do oglądania w małych rozdzielczościach.

Ostatnia aktualizacja: 10.01.2014 22:11:24 przez Tom3k
[#11] Re: The Miner - nowa gra na Amigę

@Tom3k, post #10

W 1984 roku wyglądało lepiej :)

http://www.youtube.com/watch?v=n9zf510_9gU
[#12] Re: The Miner - nowa gra na Amigę

@KJB, post #11

No dobra, ale tak czy inaczej trudno to porównać, marudzicie koledzy

Ostatnia aktualizacja: 11.01.2014 15:07:08 przez Tom3k
[#13] Re: The Miner - nowa gra na Amigę

@Tom3k, post #12

Gra pisana jest w asemblerze, ale jest 100% systemowa, ekran może być wypromowany, powinna działać na karcie graficznej. Uwaga: obecna wersja korzysta z funkcji ładowania 24-bitowej palety więc wymaga AGA, choć korzysta tylko z 32 kolorów.

Fajnie, że komuś się jeszcze chce. A swoją drogą, ile jest w Polsce osób programujących Amigę? Nie chodzi mi tutaj o piszących systemowe, okienkowe programy (które równie dobrze mogłyby działać pod Linuksem czy Windowsem czy każdym innym okienkowym systemem) tylko programy korzystające intensywnie z unikalnych możliwości amigowego chipsetu, wyciskające co się da z Amigi jako platformy sprzętowej wyposażonej w konkretne custom chips?

Na innych retro-platformach jest to norma (Atari itd.), natomiast tu wydaje mi się, że większość osób podkreśla "zgodność z systemem", "uruchamialność na kartach graficznych" itd. co oczywiście miało swoje racje w czasach wyścigu Amiga-PC ok. 1997 roku, ale w tym momencie nie jest już tak naprawdę programowaniem Amigi ile pisaniem programów pod system Amigi.

Czy pisanie programów na Amigę korzystających z amigowych custom chips w Polsce całkiem umarło?
[#14] Re: The Miner - nowa gra na Amigę

@jubi, post #13

Tak.
[#15] Re: The Miner - nowa gra na Amigę

@jubi, post #13

(które równie dobrze mogłyby działać pod Linuksem czy Windowsem czy każdym innym okienkowym systemem)

dzień bez pokazania swojej ignorancji dniem straconym
[#16] Re: The Miner - nowa gra na Amigę

@jubi, post #13

Myślę, że lepiej jest korzystać w odpowiednich miejscach z dobrodziejstw systemu, aniżeli pisać przykładowo pod konkretne stacje dyskietek jak w przypadku Solid Gold. Dzięki wykorzystaniu pewnych elementów systemu zachowamy kompatybilność między różnymi wersjami Amig i amigowego chipsetu. Funkcje, z których korzystam korzystają z amigowego chipsetu w sposób pośredni. Co ważne gra jest z miejsca możliwa do zainstalowania na twardym dysku, jak również może działać w środowisku wielozadaniowym. Są to zalety oprogramowania pisanego zgodnie z pewnymi wytycznymi.
[#17] Re: The Miner - nowa gra na Amigę

@Tom3k, post #8

Sporo nowego wprowadziłem dzisiaj do gry, ale jeszcze nie publikuję. Uczyniłem bohatera animowanym, co znacznie podniosło atrakcyjność gry, mimo że nadal porusza się co pole (skokowo). Jest też konstruktor plansz. Narysowałem też serduszko jako oznaczenie punktów życia bohatera. Teraz będę zabierał się już za samą rozgrywkę - zacznę od możliwości zbierania złota. Mam sporo pomysłów.
[#18] Re: The Miner - nowa gra na Amigę

@Hexmage960, post #17

Czekamy
[#19] Re: The Miner - nowa gra na Amigę

@Hexmage960, post #17

Opublikuj jak już będzie w pełni grywalne demo z kilkoma planszamiOK
[#20] Re: The Miner - nowa gra na Amigę

@Hexmage960, post #17

Trzymam kciuki! OK
[#21] Re: The Miner - nowa gra na Amigę

@Hexmage960, post #1

Łer iz Arcymag, łer iz...
[#22] Re: The Miner - nowa gra na Amigę

@Hexmage960, post #1

Słabo to wygląda jak na Amige raczej poziom C64
[#23] Re: The Miner - nowa gra na Amigę

@sebbb, post #22

Czego brakuje?
[#24] Re: The Miner - nowa gra na Amigę

@KJB, post #23

Grafika słabiutka
[#25] Re: The Miner - nowa gra na Amigę

@sebbb, post #24

Grafika słabiutka

Trochę marudzisz :D
Ważna jest gra. Grafikę zawsze można zmienić i w ten sposób Hexmage960 przygotował silnik.
Zrób swoją i podeślij do gry. :)
Wszyscy czekamy na twoje piksele :D
[#26] Re: The Miner - nowa gra na Amigę

@fazior, post #21

Jak ta krowa nie przestanie ślinić mi monitora, to podeślę jej kilka zgniłych jabłek, co małpa się upije i przestanie sobie pozwalać na takie niechlujstwo. :D
[#27] Re: The Miner - nowa gra na Amigę

@Andrzej Drozd, post #25

Ale ja nie mówię że zrobiłbym lepszą tylko piszę jak to wygląda
[#28] Re: The Miner - nowa gra na Amigę

@sebbb, post #27

Gusta są różnepomysł
Po pierwsze, to gra jeszcze nie jest skończonąszeroki uśmiech A po drugie, to to co już widać, to wygląda tak jak powinno w tego typu grachOK
Najważniejsze jest, żeby ten projekt został ukończonyOK
[#29] Re: The Miner - nowa gra na Amigę

@Andrzej Drozd, post #26

Twój Microvitek 17 ma solidną stalową obudowę , przykręć sobie mechanizm wycieraczek od żuka z góry i będzie gitara:). I nie spijaj krowy, jak się upije to robi burdel:).

Ostatnia aktualizacja: 15.01.2014 12:04:24 przez fazior
[#30] Re: The Miner - nowa gra na Amigę

@parallax, post #28

Prace trwają: powyżej ulepszona grafika do gry! Widać lepszą postać górnika, szkielety zwierząt, zielsko i kamienne kratery.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem