[#31] Re: The Miner - nowa gra na Amigę

@Hexmage960, post #30

Zielsko? Hehe... Wesoły musi być ten górnik. :D

Trzymam kciuki za skończenie gry.
[#32] Re: The Miner - nowa gra na Amigę

@Hexmage960, post #30

Teraz wyglada jak Super Mario Bros szeroki uśmiech
[#33] Re: The Miner - nowa gra na Amigę

@selur, post #32

Mario jest hydraulikiem, nie górnikiem.
[#34] Re: The Miner - nowa gra na Amigę

@Hexmage960, post #33

Poza tym Mario nie pali zielska
[#35] Re: The Miner - nowa gra na Amigę

@Hexmage960, post #30

zmiany idą w dobrym kierunku OK
[#36] Re: The Miner - nowa gra na Amigę

@charliefrown, post #35

Dzięki wielkie! Jeśli chodzi o grafikę to mam pytanie: w jakich rozdzielczościach je oglądacie? Polecam mniejsze rozdziałki, wtedy grafika wygląda lepiej.

Dzisiaj ostro pracowałem, zrobiłem program, który łączy obrazki IFF ILBM w listy (LIST) celem łatwego zaimportowania do gry szeregu animowanych obrazków. Procedury importujące też są już napisane. Jest to rozwiązanie zarówno eleganckie jak i wygodne. Obrazki nie są "surowe".

Co do rozgrywki to w sumie Selur podsunął mi pewien pomysł...
[#37] Re: The Miner - nowa gra na Amigę

@Hexmage960, post #36

Przykładowa grafika, którą wkleiłeś jest na kości AGA czy OCS? Chyba pisałeś wyżej, że docelowo AGA, stąd zastanawiam się, dlaczego użyłeś tak niewielkiej ilości kolorów (28).
[#38] Re: The Miner - nowa gra na Amigę

@slay, post #37

OCS. Grafika jest w 32 kolorach. Pisałem o rozdzielczości palety kolorów (OCS - 4 bity na składową, AGA - 32 bity na składową). AGA wierniej odwzorowuje użytą paletę kolorów.

Ostatnia aktualizacja: 23.01.2014 14:52:03 przez Hexmage960
[#39] Re: The Miner - nowa gra na Amigę

@Hexmage960, post #38

Uf, to dobrze, już się "bałem", że to AGA :) Zatem widać pewne postępy.

Na 1szy rzut oka na pewno poprawiłbym "murek", brakuje mu głębi.

Pierwszy z brzegu przykład:

(zobacz jak "oświetlone" są te tilesy)

Ostatnia aktualizacja: 23.01.2014 15:20:13 przez slay
[#40] Re: The Miner - nowa gra na Amigę

@slay, post #39

Prześliczna grafika, aż brak mi słów. Tak, widzę że tilesy przedstawiające skałę są oświetlone z góry.

Jak rozumiem jesteś autorem tej grafiki?

Ponieważ nie chcę już nikogo więcej angażować do projektu (mam umowę z AceManem - muzykiem), oraz zważywszy na fakt, że do gry trzeba dodawać na bieżąco sporo elementów graficznych, to lepiej byłoby żebym sam zrobił grafikę do Minera - w jednolitym stylu.

Jeśli chodzi np. o drabiny - to super rzecz, tak się składa, że zamierzałem wprowadzić taki rzut z boku i drabiny do gry :) Także chyba wyczytałeś mi w myślach ;)

Do Minera podchodzę zupełnie poważnie, ten projekt powinien zostać pomyślnie ukończony.

Postaram się poprawić grafikę według Twoich rad i załączonego przykładu - czyli oświetlenie itp. Bardzo Ci dziękuję, że zauważyłeś postęp w mojej pracy. Komplement od Ciebie jest bardzo cenny! :)

Ostatnia aktualizacja: 23.01.2014 15:49:51 przez Hexmage960
[#41] Re: The Miner - nowa gra na Amigę

@Hexmage960, post #40

teraz świetnie to wyglądaOK
[#42] Re: The Miner - nowa gra na Amigę

@Hexmage960, post #40

Załączony przykład nie jest mojego autorstwa. "Na szybko" znalazłem w sieci ilustracje do tego, o czym pisałem.

Zatem powodzenia w dalszych pracach. Moje "oko" wskazuje na użytych 28 kolorów, czyli masz jeszcze całe 4 do wykorzystania, więc możesz zaszaleć :) Dodatkowo paleta nie jest - moim zdaniem - dobrana zbyt optymalnie - niektóre kolory są do siebie (za) bardzo zbliżone, każde 2 podobne do siebie kolory można z powodzeniem zastąpić jednym, robiąc w palecie miejsce na nowe barwy.
[#43] Re: The Miner - nowa gra na Amigę

@slay, post #42

To moze zamiast sie madrzyc sam zrob gierke i wtedy wykorzystasz 32 kolory.
[#44] Re: The Miner - nowa gra na Amigę

@SzaryWilk, post #43

Ha ha ha he he he, ale co na to ANIC i włodarze?pomysł
[#45] Re: The Miner - nowa gra na Amigę

@SzaryWilk, post #43

To moze zamiast sie madrzyc sam zrob gierke i wtedy wykorzystasz 32 kolory.

Cóż, nie przepadam za "dyskusjami" z osobami, które "zgubiły" słownik ortograficzny, piszą bzdury i ogólnie są uważane sa "trollo-maskotki" ppa, ale czasem, nawet do idiotyzmów, można się - w drodze wyjątku - ustosunkować.

Otóz, doceniam każdą osobę która próbuje coś tworzyć, szczególnie na rzecz Amigi. Dlatego uwagi, które skierowałem do kolegi Hexmage960 były życzliwe, pozbawione złośliwości i - moim zdaniem - konstruktywne, bo chyba ostatnią rzeczą, jaką można mi zarzucić, jest to, że jestem "grafikiem teoretykiem".
[#46] Re: The Miner - nowa gra na Amigę

@slay, post #45

Pytanie trola jest takie dlaczego koniecznie na forum a nie np mailowo.Pewnie dla dobra nasz wszystkich ;).

Ostatnia aktualizacja: 23.01.2014 18:46:27 przez SzaryWilk
[#47] Re: The Miner - nowa gra na Amigę

@SzaryWilk, post #46

Właśnie dlatego na forum, bo to jest forum i tematem jest "The Miner - nowa gra na Amigę"pomysł
[#48] Re: The Miner - nowa gra na Amigę

@Hexmage960, post #30

Bardzo fajnieOK

Skoro już chcesz dodać jakieś tam oświetlenie, to może niektóre obiekty powinny cień rzucać?pomysł Taki delikutaśnyOK Przynajmniej te, które nie są przy samej ścianie pomysł Może daj co jakiś czas jakąś lampkę przyczepioną do sufitu, albo pochodnię na ścianiepomysł A potem oświetlenie i cieńpomysł

P.S. Oby ten projekt nie podzielił losów, no wiesz czegopomysł
[#49] Re: The Miner - nowa gra na Amigę

@slay, post #42

Zatem powodzenia w dalszych pracach

Hej!

Zrobiłem kafelki skalne z oświetleniem/cieniowaniem, tak jak radziłeś, zaprezentuję niebawem szeroki uśmiech

Ta grafika wygląda jak praca profesjonalisty. Mam nadzieję, że moja grafika powoli dąży do takiego profesjonalnego poziomu.

Jeszcze sporo pracy przede mną, ale trening jak to mówią czyni mistrza.

Swoją drogą, to AGA umożliwia tworzenie bajecznie pięknych gier.
[#50] Re: The Miner - nowa gra na Amigę

@Hexmage960, post #40

grafika pochodzi z gry Spelunky na PC.
[#51] Re: The Miner - nowa gra na Amigę

@Gżegżółka, post #50

@Gżegżólka

Rozumiem. Dzięki za info.

@Wątek

Prace nad grą powoli posuwają się do przodu. Grafikę poprawiałem jeszcze wielokrotnie, kod był wielokrotnie poprawiany, dlatego wstrzymuję się z publikacją.

Zdrowie tuż tuż... programuje mi się coraz lepiej. Dziękuję wszystkim za cierpliwość w oczekiwaniu na dokończenie mojego projektu. To jest tylko kwestia czasu, gdy go dokończę. To samo tyczy się pozostałych moich projektów.
[#52] Re: The Miner - nowa gra na Amigę

@Hexmage960, post #51

trzymam kciuki za pomyślność Twojej produkcji ^^
[#53] Re: The Miner - nowa gra na Amigę

@Gżegżółka, post #52

Czekamy, czekamy.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem