[#1] Amigowe exclusivy, porty i takie tam.
Przenoszę oftopową dyskusję spod newsa o Games TOP 10. Przyjemnej dyskusji.
[#2] Games TOP10 - wyniki za czerwiec 2014
chyba zartujesz, to nawet nie sa exclusive.

Dla ciebie, bo ty jesteś w pierwszej kolejności handlarzem gier a dopiero potem amigowcem (o ile nim jesteś).

Dune 2 tak slabo chodzila na amidze ze wolalem po stokroc wersje PC.

Zależy jaką miałeś Amigę i jakiego PC, prawda znawco? :)

Nie wiem czemu nie wydano wersji na A1200 az sie prosilo o to by porzadnie wydac takie gry.

Wszyscy wiedzą czemu - A500+1MB+flop to był większy rynek zbytu niż A1200+HDD.

Nie rozumiem tez czemu tak malo glosuje sie na gry wydane wylacznie na amige. Czyzby byly kiepskie?

Wręcz przeciwnie, głosujemy na te multiplatformowe, aby pokazać przewagę Amigi! :)

https://www.youtube.com/watch?v=cETl8PhUy_E
[#3] Games TOP10 - wyniki za czerwiec 2014

@KJB, post #2

Zaczynasz od bredni, chyba sam nie jestes amigowcem. Pokaz kolekcje i to nie adf na dysku
1. Od kiedy dune 2 i syndicate to exclusive? One sa prawie wszedzie , zwlaszcza syndicate. Na pc juz nie chodzilo mi o szybkosc ale wlacz filmik i zobacz ze w ogole inaczej lokacje wygladaly i jak rozbudowane byly Exclusive ,to gry ktore sa tylko na dana platforme tak wyjasnie ci zebys nie pisal wiecej glupot OK
2. Mialem a600 z 2mb bo za malo bylo wersji na a1200
3. Co do wydan w tamtych latach duzo znanych firm wydawalo wersje A1200 , wiec dziwilo mnie ze taki bulfrog i westwood giganci owczesnie tak slabo potraktowali amige.
4. amiga ma tyle swietnych gier exclusive ze naprawde nie trzeba glosowac na biedne okrojone porty. Przyznam ze lista wrecz dla mnie za krotka jest bym zaglosowal na te ulubione
[#4] Games TOP10 - wyniki za czerwiec 2014

@Iceman, post #3

Zaczynasz od bredni, chyba sam nie jestes amigowcem. Pokaz kolekcje i to nie adf na dysku

Jesteś kolekcjonerem i handlarzem grami, udowodniłeś to tym zdaniem.

Od kiedy dune 2 i syndicate to exclusive?

Tego nie stwierdziłem.
Twierdzę że oryginalna instrukcja PL do gry Syndicate na Amigę to jest exclusive w dniu dzisiejszym.

Na pc juz nie chodzilo mi o szybkosc ale wlacz filmik i zobacz ze w ogole inaczej lokacje wygladaly

Mi chodziło o grę Dune2 gdy pisałem o szybkości.

Exclusive ,to gry ktore sa tylko na dana platforme tak wyjasnie ci zebys nie pisal wiecej glupot

Chodziło o instrukcję do gry, do tego się przyczepiłeś.

Mialem a600 z 2mb bo za malo bylo wersji na a1200

1. Właśnie dlatego było mało wersji na A1200, bo mało ludzi miało A1200 i koło się zamyka.
2. Porównaj sobie komfort gry w Dune2 na 68000 i 68020, a potem wyjeżdżaj z tekstem że na PC grało sie lepiej.

Co do wydan w tamtych latach duzo znanych firm wydawalo wersje A1200 , wiec dziwilo mnie ze taki bulfrog i westwood giganci owczesnie tak slabo potraktowali amige.

Dużo znanych firm robiło wersje na A1200, a mimo to mało było gier na A1200? To się kupy nie trzyma :)

amiga ma tyle swietnych gier exclusive ze naprawde nie trzeba glosowac na biedne okrojone porty

W obecnym notowaniu TOP10, ile jest biednych portów w pierwszej dziesiątce?
Napewno nie sa to: Dune2, Benefactor, Cannon Fodder, The Settlers, FlashBack, Slam Tilt, Super Frog.

Czyli te jak nazywasz "biedne okrojone porty", są w mniejszości.

edit----

a rzeczywiście nie chodziło ci o instrukcję, sorry

Ale to co napisałeś:

Dune 2 tak slabo chodzila na amidze ze wolalem po stokroc wersje PC.

To bzdura! Bo tak samo jak na słabej Amidze to i na słabym grzybie mogłeś Dune2 odpalić :)

A że miałeś tylko A600 z 68000.... weź na pececie z prockiem 7MHz odpal Dune2 i pokaż wszystkim jak to PC rulez a Amiga suxxx :)

Ostatnia aktualizacja: 08.07.2014 00:39:24 przez KJB
[#5] Games TOP10 - wyniki za czerwiec 2014

@KJB, post #4

1. Nie sprzedaje masowo i nie zyje ze sprzedazy gier amigowych wiec skoncz trollowac.
2. Exclusive a unikato to roznica , wiec pisz jasniej
3. Dune 2 i Syndicate obie wygladaly lepiej na pc, wiecej muzyki , wiecej grafiki, dynamika gra, wersje poprawniej napisane niz to co dostala amiga. Sorry ale powinni napisac pod A1200 konkretna wersje jak na Pc.
4. Jak kupuje sprzet to patrze na dostepnosc softu. Piszesz bzdety. Mam kupic sprzet drozszy i modlic sie o dostepnosc tytulow bo mi wydawca lache zrobi i wyda cos na moja amige? .... Swietny pomysl OK
5. Duzo firm , ale nie pisalem ze duzo gier wydalo , to cowydala to kropla w morzu. Powinni lepszymi tytulami oni wymuszac zmiane sprzetu a nie odwrot ze uzytkownik ma kupowac lepsze karty by oni cos napisali na nie
6. Jedyny exclusive jaki wymieniles to benefactor wiec zlituj sie. Doczytaj co wyszlo glownie na amige albo bylo portowane z amigi
7. Co do ostaniej rzeczy pisalem , gram w najlepsza wersje teraz i wtedy. W wersje gdzie najwiecej filmow, muzyki, lepsza grafa. Owczesnie i teraz
Co do Dune 2 wersji nedznej to pewnie by chodzila na 7mhz i czolgi by strzelaly raz na 5 min w 9 misji jak na A500
[#6] Games TOP10 - wyniki za czerwiec 2014

@Iceman, post #5

1. Skupujesz i sprzedajesz gry m.in na Amigę. Były Twoje ogłoszenia w internecie jak i na ppa. Na allegro wystawiałeś gry po parę stów za sztukę, więc nie rób mnie za głupka :)

2. Exclusive może oznaczać unikat.

3. Grałem w DuneII na Amidze jak i na PC. Każdy kto grał na Amidze, to wie że TV ma że tak powiem "sprzetowy antyaliasing" dzięki czemu gry wyglądają lepiej niż na monitorze.

Tłumaczyłem ci już że grałeś na powolnej A600 i szybkim PC, a ty dalej swoje...
Przeszedłem parę razy Dune2 na A1200 i grało się wyśmienicie, za to na PC to miałem gorszą muzykę i duże piksele.

4. Jak kupuje sprzet to patrze na dostepnosc softu.

Wiekszość gier z A500 chodziła + miałeś tytuły na AGA, więc.... dostępność softu na A1200 była większa niż na A600 :)

Jedyny exclusive jaki wymieniles to benefactor wiec zlituj sie.

Nie wymieniałem exclusive, tylko gry które nie są "biednymi portami".

Zacznij czytać co piszę, bo odpowiadasz nie na temat :)

Co do Dune 2 wersji nedznej to pewnie by chodzila na 7mhz i czolgi by strzelaly raz na 5 min w 9 misji jak na A500

Jak porównasz Dune2 z A500 do Dune na PC z zegarem 7MHz, to powiesz że Amiga RULEZ!
I przestaniesz głupoty pisać :)
[#7] Games TOP10 - wyniki za czerwiec 2014

@KJB, post #6

1. Swistak dalej zawijal w te sreberka. Śpioch To twoj jedyny argument gra za kilka stow i pare gier w ciagu roku. mozna sie nazwac sprzedawca gier amigowych, chyba siedzenie cie boli bo ciagle o tym piszesz. Masz obsesje? Czy tez kazdego kto wystawi jakakolwiek gre nie nazywasz kolekcjonerem? Wtedy bedziesz musial 70% albo wiecej ppa znienawidziec
2. Exclusive – określenie oprogramowania (zazwyczaj gry komputerowej lub konsolowej), wydawanego wyłącznie na jedną platformę sprzętowo-programową w wyniku podpisania umów na wyłączność pomiędzy producentem a dystrybutorem oprogramowania. Określenie jest używane głównie w celach marketingowych w przypadku znanych tytułów i ma za zadanie zachęcić potencjalnego klienta do zakupu konkretnego sprzętu i oprogramowania, aby móc korzystać z danego produktu. pomysł
3. Tlumaczylem Ci ze bardziej mi sie podoba wersja Pc, a zwlaszcza dynamiczna muzyka, ktora sie zmieniala w zaleznosci od akcji, grafika rowniez, ja lubialem piksele tamtej epoki. Oraz za szybkosc jaka miala na nie za drogim sprzecie. Jesli masz problem zaakceptowac dany fakt to nie moj problem wiecej wracal do tego nie bede
4. Tia , na 1200 bylo tyle exclusive jak kupowalem a600 ze glowa mala Śpioch
5. Kazdy port jaki by nie byl jest zubozony i gorszy, wiec zadna mnie z tych gier nie powalala i gralem w nie na innych platformach co juz pisalem. Kupowalem przerozne magazyny i porownywalem
6. Nie musze odpalac Dune 2 bo ta gra dla mnie na amidze nie istnieje , bez niej wiem ze Amiga rulez. Pomijam ze juz w ogole jest nie grywalna i nudna
[#8] Games TOP10 - wyniki za czerwiec 2014

@Iceman, post #7

racja, takie gry jak Dune II, Syndicate czy Doom nie mają w sobie wiele amigowego feela. Takie udowadnianie, że "a u nas też można i zadziała z zegarem 4x wolniejszym! (+3x biedniejszą grafiką i wachlowaniem flopami żeby obejrzeć parę sekund filmu, chyba że akurat się ma 1200+ z twardym dyskiem i PPC, tyle że kogo było na taki konfig stać w tamtych czasach? Zresztą i w tych też nie rośnie na drzewach)", u klasycznego PC-towca, który nie tkwi w "epoce dinozaurów" budzić może tylko uśmiech politowania połączony z kreśleniem kółek na czole ;)
[#9] Games TOP10 - wyniki za czerwiec 2014

@snajper, post #8

p.s. Jak ktoś ma w pececie wyjście grafiki przez czincz, to też nic nie stoi na przeszkodzie żeby miał "sprzętowy antyaliasing" ;)
[#10] Games TOP10 - wyniki za czerwiec 2014

@Iceman, post #7

3. Tlumaczylem Ci ze bardziej mi sie podoba wersja Pc, a zwlaszcza dynamiczna muzyka, ktora sie zmieniala w zaleznosci od akcji, grafika rowniez, ja lubialem piksele tamtej epoki.

Lubisz melodyjki midi i kwadratową grafikę? No to Amiga ci tego nie da co stary pecet :)

Oraz za szybkosc jaka miala na nie za drogim sprzecie.

"Nie za drogi" - pecet? No to ja nie wiem w jakich latach porównywałeś tą Amigę z PC :)

Jesli masz problem zaakceptowac dany fakt to nie moj problem wiecej wracal do tego nie bede

Nie, to nie jest fakt tylko bajki. I jak widać masz problem że ktoś ci to wytknął.

4. Tia , na 1200 bylo tyle exclusive jak kupowalem a600 ze glowa mala

Nie było o tym dyskusji, teraz wyskoczyłeś jak Filip z konopii

Kazdy port jaki by nie byl jest zubozony i gorszy

Acha każdy, oczywiście.

Na youtube jest dość filmików porównujących jaka była różnica między grami na Ami i PC, i te filmiki są niezbitym dowodem na to, że tylko tracę czas na dyskusję z tobą.

Zresztą ja grałem wtedy, a ty dzisiaj możesz tylko filmiki porównać, a nawet tego nie zrobiłeś.

Idź gloryfikować peceta z kwardatową grafiką (którą lubisz) gdzie indziej
[#11] Games TOP10 - wyniki za czerwiec 2014

@KJB, post #10

Z toba dyskusja to dramat, mialem SB32 awe jakos nie narzekalem na dzwiek, nie wiem wiec o czym piszesz. Midi brzmialo calkiem dobrze. Lepiej niz ten sam utwor cala gre. Dyskusja nie ma sensu jesli wg ciebie port jest lepszy od oryginalu. O czym wspomnieli inni przedmowcy na co pozostales gluchy.
Grales w kazda gre na amige zaraz po premierze ze tak pytasz kiedy i jaki PC? Dune 2 to 93 a ja gralem w 95 wiec mialem dobra konfiguracje do tej gry. Nie wiem doprawdy jakie bajki? ze amiga ma port i wersja Pc mi sie bardziej podoba bo nie wiem o co ci w ogole chodzi.
Jakiej konopii? Caly czas pisalismy o mojej konfiguracji i dostepnosci gier na 600 i 1200 (1200 mowa o exclusive). Zdecydowanie zakupu 600 z 2mb nie zalowalem w ogole.
Ty ogladasz filmiki ja gralem w gry. Ktory port na amidze lepszy od pierwowzoru??? Mowa tu glownie o top liste.
Co ty mi tu o piskelach piszesz? Na tym polegal urok starych gier na grafie 2D i tych pikselach. O czym nie zapomnieli tworcy "Gemini rue"
Idz ogladaj dalej te filmiki na youtubie i tlumacz sobie ze amigowa grafika to nie piksele
[#12] Games TOP10 - wyniki za czerwiec 2014

@Iceman, post #11

The Settlers, Cannon Fodder, Flashback były lepsze na Amigę niż na pcok, racja Grałem też na pc i zdecydowanie wersje Amigowe bardziej mi się podobały OK
[#13] Games TOP10 - wyniki za czerwiec 2014

@parallax, post #12

Cannon Fodder i Settlersi to akurat nie są porty i w pierwszej kolejności powstały wersje amigowe. ;) Co zresztą w przypadku Cannon Foddera widać chociażby po muzyce, która na PC występuje bodajże w postaci jakiegoś cienkiego midi, a w przypadku Settlersów po intrze, którego na PC brak. Nie wiem jak z Flashbackiem.

Ostatnia aktualizacja: 10.07.2014 10:53:44 przez snajper

Ostatnia aktualizacja: 10.07.2014 10:55:32 przez snajper

edit. No, z Flashbackiem tak samo. :)

Ostatnia aktualizacja: 10.07.2014 11:11:33 przez snajper
[#14] Games TOP10 - wyniki za czerwiec 2014

@snajper, post #13

Akurat o tych grach nie myslalem, settlers wyszlo chyba rok pozniej , a CF mialy premiere w tym samym miesiacu. Co do muzyki masz racje, trzeba bylo kupic karte owczesnie za ok 1000zl pelna SB32 albo okrojona SB32 za 650 jakos, na poczatku byla cienizna z dzwiekiem na pc zwlaszcza przed 1992. Pozniej zaczeli wykorzytywac roland i sound blaster, gravis. Wypuszczac latki do gier dodajac obsluge nowych kart. Nie wiem czy to przerobka czy tak to brzmi ale niezle
http://www.youtube.com/watch?v=dGFmhXthj6E

A600 kupilem z 2mb wlasnie dla the settlers i hired guns oraz walker. w pelni wykorzystywaly 2mb dajac wiele w zamian w postaci predkosci wczytywania i dodakowych efektow dzwiekowych i muzyki. To byly dla mnie gry dla ktorych bym wydal ponownie gruba kase by w nie zagrac bez zastanowienia
Intro bylo na dodatkowej dyskietce jak pamietam, wiec nie wiem czy po prostu jej nie miales czy nie bylo. Bo w wersje Pc nie gralem. Co do gier owczesnie wydawanych widac bylo przewage Amigi gdy to na box amigowy naklejano wersja pc , bardzo mi sie to podobalo bo szukalem idealnego boxu do Another world, kupilem pc i po prostu zdjalem nalepke i box amigowy jak znalazl. Z pewnoscia tak bylo z wieloma boxami do ok 1992 choc moge sie mylic
[#15] Games TOP10 - wyniki za czerwiec 2014

@parallax, post #12

Flashback zdecydowanie nie byl gorszy, obejrzyj screen w SS 04 jakos. Najlepszy flashback dostalo sega mega cd, polecam tego zagrac.

Amiga dla mnie to glownie exclusive, gry ktore byly na niej, najlepsze w swej klasie, ktorych nigdy nie zapomne. OK
[#16] Re: Games TOP10 - wyniki za czerwiec 2014

@Iceman, post #14

Akurat o tych grach nie myslalem

wiem, odpowiadałem na to co napisał parallax :)

Intro bylo na dodatkowej dyskietce

na PC?? Bo że było na Amidze, to wiadomo - pisałem, że na Amidze było, a na PC nie (a przynajmniej JA na oczy nie widziałem intra w wersji PC).
[#17] Re: Games TOP10 - wyniki za czerwiec 2014

@snajper, post #16

PC - link, Amiga - link, wiec jak widać było tylko pewnie ktoś wykastrował robiąc pirata i tak się rozeszło
[#18] Re: Games TOP10 - wyniki za czerwiec 2014

@Iceman, post #14

Gods na Amigę to sam miód wersja PC to dramat
[#19] Re: Games TOP10 - wyniki za czerwiec 2014

@sebbb, post #18

Gods akurat byl bardzo dobrze zrobiony, nie wiem gdzie tam dramat byl? Dzwiekowo lepszy nawet bo obslugiwal rolandaszeroki uśmiech
[#20] Re: Games TOP10 - wyniki za czerwiec 2014

@snajper, post #16

Pisalem intro byl na dodatkowej dyskietce , zakladam ze tu i tu. W shadow beast 3 i niektorych grach bylo to samo. Piraci usuwali takie rzeczy by mniej zajmowalo miejsca. Nie wspomne jak wyszlo cd, cale audio filmy lecialy
[#21] Re: Games TOP10 - wyniki za czerwiec 2014

@Iceman, post #19

Dźwiękowo lepszy Przed chwilą sobie włączyłem i ms dosowa wersja, to tragedia ok, racja Nie ma takiego je******a jak wersja AmigowaOK
Sample, to sample OK

A animacja w wersji ms dos jest o wiele gorsza niż na Amidze, takie są fakty ok, racja
[#22] Re: Games TOP10 - wyniki za czerwiec 2014

@Iceman, post #19

Zgadzam się dobrze zrobiony ale oczywiście jak na PC do Amigowej wersji mu bardzo daleko, dźwięk to już przepaść
[#23] Re: Games TOP10 - wyniki za czerwiec 2014

@sebbb, post #22

http://www.youtube.com/watch?v=nsFft9H4W5g

Jesli roland nie brzmi lepiej to wam obu slon na ucho nadepnal to tyle. Kolega mial Roland, inny Gravis, wiadomo karty cenowo bily na glowe cala amige 500. ALe nie mowimy o oplacalnosci wydatku ale o grach
[#24] Re: Games TOP10 - wyniki za czerwiec 2014

@Iceman, post #23

Jak dla mnie to nie brzmi lepiej. Jest troche jakis taki inny sztuczny czy jak to nazwac. Nie mowie ze amigowy to ideal ale dla mnie najlepszy
[#25] Re: Games TOP10 - wyniki za czerwiec 2014

@eross, post #24

Dla mnie roland, niestety moi przedmowcy podejrzewam ze kazda gre odpalaja lub odpalali na zwyklym sb16 midi a to juz zenua. Pomiedzy sb16 a gravisem czy sb32 byla przepasc,
[#26] Re: Games TOP10 - wyniki za czerwiec 2014

@Iceman, post #23

Te dźwięki z tych kart jak roland i inne są jakieś takie bezpłodne, brak feelingu i polotu ok, racja Ograniczone też pod względem efektów i brzmień, źle to wypadało w tych grach na ms dos pomysł
[#27] Re: Games TOP10 - wyniki za czerwiec 2014

@Iceman, post #25

Zauwaz iceman ze poza toba wszyscy maja zdanie ze na amidze byl lepszy dzwiek takze albo mi sie wydaje albo cos jest nie teges w druga strone a nie ze nam slon nadepna na ucho
[#28] Re: Games TOP10 - wyniki za czerwiec 2014

@eross, post #27

wiesz to jest jak z top lista, kazdy gral wiele lat temu w cos , chocby gra dzis byla nie grywalna i byla totalnym crapem, od lat tej gry nawet nie odpalal. To dla niego to bedzie hicior, zero obiektywnego spojrzenia. To samo dotyczy muzyki z gry na amidze, chocby inne platformy mialy lepsza tu i tak uslyszysz odpowiedz ze na amidze lepsza. Ja gram w stare gry regularnie i mowie co mi sie podoba, a nie co powinno bo pisze na ppa. Wystarczy poczytac obiektywne komentarze, od nie amigowcow. Jest wiele probek dzwiekowych na youtubie , ja to slyszalem swego czasu na zywo, a nie przez emulatory sb16 Zreszta co mnie tam, ja tu do niczego nie proboje przekonac
[#29] Re: Games TOP10 - wyniki za czerwiec 2014

@Iceman, post #25

Tu mylisz się każdą grę z Amigi uruchamiam na Amidze, proszę litości Roland to może robił wrażenie na pecetowcach używających PC Speaker

Ile osób miało w 1991 kartę dźwiękową w PC?

Ostatnia aktualizacja: 11.07.2014 21:27:02 przez sebbb
[#30] Re: Games TOP10 - wyniki za czerwiec 2014

@Iceman, post #28

Kolejny przykład pomysł Porównaj sobie jak wersja dosowa jest kiczowata

Lemmingi Amiga i
Lemmingi dos pomysł

Ale nie tylko pod ms dosem taka padaka była, także się nie irytuj OK

Co tu dużo gadać, samplowane dźwięki są lepszeOK

Przesłuchaj sobie TO
E: w opisie masz skróty czasowe
Amigowa wersja muzyki wypada tu najlepiej na tle wielu platform OK

Ciekawostka pomysł

Ostatnia aktualizacja: 11.07.2014 21:32:16 przez parallax
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem