[#31] Re: Games TOP10 - wyniki za czerwiec 2014

@Iceman, post #28

ok, to tak z głowy dam: Body Blows (muza na Gravisie może i była do przełknięcia, ale z tego co pamiętam to SFX na PC były jakieś zdupy w porównaniu z Amigą (bodajże u Nika) - z kolegą zawsze się śmialiśmy, jak to wiochmeńsko brzmi ;) no i grafika też to samo - na ringu bokserskim. Dalej. Muza z Lost Vikings. Z tego co pamiętam, to tam już nie było MIDI. Na Amidze to miało kopa, a na PC jakieś takie słabe plumkanie. Prehistorik podobnie (choć za tą gra akurat sam nie przepadałem). Z gier które bez karty za 1000zł tracą 90% miodności można wymienić jeszcze Lotusa III. Barbarian (ten z pojedynkiem na miecze) zdaje się na pececie w miejscu SFX-ów miał jakieś pierdnięcia, choć tego już nie pamiętam dobrze.
[#32] Re: Games TOP10 - wyniki za czerwiec 2014

@parallax, post #30

Z grami sprzed 1991 to nawet bym nie porownywal do amigi ani pc ani innych platform. Kazda jedna byla ladniejsza graficznie i dzwiekowo. Teraz kazdy moze miec i sciagnac latki i update do kazdej gry i karty dzwiekowej i porownac, stad na youtubie jest duzo fajnych porownan i dzwiek w niektorych gra po 1992 bardziej mi sie podoba na kartach muzycznych pc czy konsolach.
Wersje konsolowe np przegrywaly po calej linii z muzyka Shadow of the beast 1&2

Wracajac do dune 2 posluchaj tego
link
i tego
link

Jak dla mnie 100x lepsze to niz ten sam jeden klimat muzyczny z amigi . Mozna powiedziec w grze o soundtracku bo jest wiele utworow
[#33] Re: Amigowe exclusivy, porty i takie tam.

@recedent, post #1

Kiedyś taką listę popełniłem:

http://www.ppa.pl/forum/amiga/28136/opowiesci-o-amigach#m387927
[#34] Re: Amigowe exclusivy, porty i takie tam.

@voyager, post #33

Ale co to za lista? Twoje ulubione? Co z tym evils doom? Kiedy to niby wyszlo??
[#35] Re: Games TOP10 - wyniki za czerwiec 2014

@Iceman, post #32

No i co w związku z tym? pomysł Nie zachwyciło mnie toOK Po prostu te brzmienia MIDI mi nie leżą, za bardzo sterylne jakieś to ok, racja

ms dos

Amiga

Chyba wiesz już o co chodzipomysł

Ostatnia aktualizacja: 11.07.2014 22:21:29 przez parallax
[#36] Re: Games TOP10 - wyniki za czerwiec 2014

@parallax, post #35

hm nie wiem czemu na upartego szukasz samych midi, ja pokazuje Ci dzwieki z innych kart, wg mnie to jeden z lepszych soundtrackow dune 2 tamtych lat a Ty mi mowisz sterylne. No to nie wiem lepszy jeden utwor przez cala gre niezmienny? Ktroy nudzi juz po 15 min. Porownaj najlepsze karty owczesne, wez pod uwage fakt ze pisano coraz lepsze sterowniki do tych kart
[#37] Re: Games TOP10 - wyniki za czerwiec 2014

@snajper, post #31

Lost vikings na pc to nedza, gralem w obie, amigowa tamta przesciga o cale dekady, Lotus , Prehistorik a Barbarian to graficznie i dzwiekowo rozklada pc wersje. Niestety te gry ktore pokazuja wyzszosc amigi tamtych czasow stoja nisko w rankingu
[#38] Re: Games TOP10 - wyniki za czerwiec 2014

@Iceman, post #37

Z tego co wcześniej wyczytałem ktoś mówił że CF był miesiąc po premierze Amigi na PC, a ja gdzieś czytałem że przez około 1 rok CF był Exclusivem na Amigę i dopiero po około roku był przeportowany dalej.
[#39] Re: Games TOP10 - wyniki za czerwiec 2014

@jogg, post #38

CF z tego co wyczytalem byl na premiere w tym samym miesiacu na obie. Nie jestem pewien czy wersja PC miala od razu animacje czy pozniej jak wersja cd32 ktora polecam bo najlepsza
[#40] Re: Games TOP10 - wyniki za czerwiec 2014

@Iceman, post #39

Projekt X wyszedł na PC? Jak dla mnie to jeden z najlepszych scrolling shooter na Amigę. Proszę pokazać mi chociaż jedną grę na PC która tak wygląda i działa na komputerze o wydajności A500
[#41] Re: Games TOP10 - wyniki za czerwiec 2014

@sebbb, post #40

tu stanę w obronie pieców - Project X jest na PC i chyba w niczym nie ustępuje wersji amigowej ;) Ponadto ze strzelanek PC ma takie perełki jak Raptor czy Stargunner (od jakiegoś czasu free).
[#42] Re: Games TOP10 - wyniki za czerwiec 2014

@snajper, post #41

Ale na jakiej konfiguracji to uruchomisz?
[#43] Re: Games TOP10 - wyniki za czerwiec 2014

@snajper, post #41

Oryginalnie Project X na ms dosie chodził tak https://www.youtube.com/watch?v=pb6eXw7K-OY

Czyli o wiele gorzej jak na Amidze

a tak na Amidze: Amiga Project X OK
[#44] Re: Games TOP10 - wyniki za czerwiec 2014

@Iceman, post #3

4. amiga ma tyle swietnych gier exclusive ze naprawde nie trzeba glosowac na biedne okrojone porty.

Ale chyba to, że gra była multiplatformowa i wyglądała gorzej niż na PC nie wyłącza jej ze zbioru gier amigowych skoro była także na Amidze?

Może ludzie głosują na tytuły multiplatformowe pomimo tego, że niektóre wyglądały gorzej niż np. na PC dlatego bo i tak były na tyle dobrymi grami, że podobały się bardziej niż niektóre exclusive amigowe, i po prostu z tego powodu warto na nie głosować i z tego powodu są wyżej niż niektóre exclusive amigowe? OK

Projekt X ...jak dla mnie to jeden z najlepszych scrolling shooter na Amigę.

Z tych "poziomych" i z okresu największej popularności Amigi - najlepszy :)
Podobnie jak Superstardust najlepszy z tych nieskrępowanych jednym kierunkiem lotu...
...i Banshee z tych pionowych

Ostatnia aktualizacja: 12.07.2014 09:56:23 przez Duracel
[#45] miały być exclusivy na Amigę, a nie Games top10, do wuja pana!

@sebbb, post #42

hmmmm, Project X-a? Nie wiem :P Raptor to minimum 386SX 2MB, czyli odpowiednik A1200. Ale to był rok 1994 i Pentiumy już powoli wchodziły pod strzechy, więc i tak nieźle. Skoro sprzęt się rozwijał, to bez sensu było gnieść się z niższymi wymaganiami tylko po to żeby garstka osób więcej mogła sobie pograć. Zresztą, chętnie bym zobaczył port Raptora na pięćsetkę :P
[#46] Re: Games TOP10 - wyniki za czerwiec 2014

@snajper, post #41

Highway thunder , Tyrian, Major stryker bylo tego sporo swego czasu, lepsze niz na amidze. Z amigowych to uwielbialem Swiv, ladniejszy niz na pc i Banshee oraz Inferior. CHyba tez Disposable hero ale tylko wersja cd32 o wiele lepsza muzyka niz dyskowa. Mam T-zero ale nigdy nie gralem wiec sie nie wypowiem
[#47] Re: Games TOP10 - wyniki za czerwiec 2014

@parallax, post #43

Ta gra mi nigdy nie podeszla, kazdy shmups cechowal sie swietna muzyka podnoszaca dynamike a w project x jej braklo. Pc dostal port ale dzialal dobrze, filmiki sa rozne i malo kto pokazuje gry na starym pc.
[#48] Re: Games TOP10 - wyniki za czerwiec 2014

@Duracel, post #44

Jesli taki Dune 2 i Syndicate jest lepszy niz Traps Treasures, Shadow beast 1-3 , Ruff tumble, Swiv i inne hity amigowe to mi rece opadaja
[#49] Re: Games TOP10 - wyniki za czerwiec 2014

@parallax, post #12

akurat wersja Cannon Fodder na PC wyglądała lepiej

[#50] Re: Games TOP10 - wyniki za czerwiec 2014

@Iceman, post #46

Tyriana to mogę włączyć i grać cały dzień, oczywiście myszką i na CRT
jest taki projekt jak OpenTyrian, powinien ktoś się pokusić i zrobić port na AGA. na 060 powinien chodzić dobrze
[#51] Re: Games TOP10 - wyniki za czerwiec 2014

@sebbb, post #42

po sprawdzeniu - Project X na PC to 386 z 1MB, czyli pod względem pamięci tyle samo co na Amigę. Wersja PC ukazała się w 1994.
www.elisoftware.org/index.php?title=Project-X_(PC,_CD-ROM)_Team_17_-_1994_Worldwide_Release
www.ppa.pl/gry/project-x-project-x-special-edition-93.html
[#52] Re: Games TOP10 - wyniki za czerwiec 2014

@XoR, post #49

Podobno CF na Pc ma więcej kolorów, na planszach to nawet czasem było widać, ale w grze jak sam pokazałeś na załączonych screenach, to jak widać, więc określenie "wygląda lepiej" jest zwykłym nadużyciem.

Poza tym CF to amigowa gra wydana w 93, bazująca na engine Sensible Soccer.
W 94 przeportowana przez Virgin miedzyinnym na Pc z żenującą oprawą muzyczną.
[#53] Re: Games TOP10 - wyniki za czerwiec 2014

@BULI, post #52

Wynikalo to owczesnie z uzywanego powszechnie midi nawet na mt32 brzmialo to crapiato, nie wiem czy wyszly patche ale czesc 2 ktora ukazala sie niedlugo potem brzmi .
Jest tez wersja cd CF1 poprawiona wzgledem dyskietkowej

link
[#54] Re: Games TOP10 - wyniki za czerwiec 2014

@snajper, post #51

1Mb zgadza się, ale Amiga 500 vs PC 386 to już przepaść oczywiście na korzyść PC
[#55] Re: Games TOP10 - wyniki za czerwiec 2014

@sebbb, post #54

1Mb zgadza się, ale Amiga 500 vs PC 386 to już przepaść oczywiście na korzyść PC

czy taka przepaść to bym nie powiedział
obliczeniowo tak ale w grach 2D już niekoniecznie. Na Amidze 500 jednak gry chodziły te 50fps a na PC gry które chodziły faktycznie płynnie (a nie z połową odświeżania monitora) to raczej wyjątek od reguły
[#56] Re: Games TOP10 - wyniki za czerwiec 2014

@XoR, post #55

Chodzi mi o moc CPU pisałem już że Amiga swoimi układami specjalizowanymi wyprzedziła konkurencję o dekadę
[#57] Re: Games TOP10 - wyniki za czerwiec 2014

@Iceman, post #3

Jak dla mnie exclusive to gra bogato wydana (inne pudełko i różne dodatki)
[#58] Re: Games TOP10 - wyniki za czerwiec 2014

@sebbb, post #57

Bogate wydanie to kolekcjonerka. Przytoczylem definicje exclusive i to w swiecie gier poki co jest niezmiennepomysł
[#59] Re: Games TOP10 - wyniki za czerwiec 2014

@sebbb, post #56

tak, do 1992 krolowala mowie o a500, kazda gra wydana na pc czy innych komputerach czy konsolach najczesciej byla brzydsza. Owczesny Barbarian, rick dangerous, swiv i itd kladly konkurencje na lopatki
[#60] Re: Games TOP10 - wyniki za czerwiec 2014

@Iceman, post #58

Takie exclusive to tylko na konsolach i nie ma tego za wiele
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem