[#31] Re: Gwiezdne Wojny: Ucieczka z Mos Eisley

@Koyot1222, post #29

Wiesz, póki istniało LucasArts i za kierownicą siedział George Lucas to wszelkiego rodzaju fan-arty (w tym własne filmy z uniwersum GW) były nawet mile widziane (choć nie wiem jak sprawa wyglądała w przypadku gier). Z Disneyem - jak mniemam - tak lekko nie będzie.
[#32] Re: GWIEZDNE WOJNY: UCIECZKA Z MOS EISLEY

@Koyot1222, post #30

Brakło ci obrazka, ale wiem co masz na myśli. Przeszło mi to przez głowę, ale chyba za bardzo postanowiłem trzymać się wersji tekstowej. Gdybym dodał interfejs graficzny to zapewne pociągnęłoby to za sobą inne pomysły i tak grzebałbym się z tą gierką znacznie dłużej (a pod koniec miałem jej już dosyć). Już tak mam, że trzymam się własnych ustaleń. Oczywiście jestem elastyczny, ale nie przesadzam. Dzięki temu kończę co zaczynam i jeszcze nigdy nie zdarzyło mi się porzucić czegoś, bo mnie znużyło. Wtrącę przy okazji myśl z tym związaną: Problemem wielu nieskończonych amigowych pomysłów jest to, że ludzie, po pierwsze, nie mają konkretnego planu (kierują się bardziej emocjami niż przemyśleniami, a te nie sprawią, że coś się zrealizuje) i po drugie, a zarazem mające związek z pierwszym - w trakcie tworzenia dodają elementy, których wcześniej nie brali pod uwagę. I tak realizacja projektu się przedłuża i w końcu nuży zainteresowanych.
Mój przepis na sukces: Od początku ustal konkretny zarys i trzymaj się go :)
[#33] Re: GWIEZDNE WOJNY: UCIECZKA Z MOS EISLEY

@Umpal, post #1

Wrzucając plik nie zwróciłem uwagi na to, że serwer przetrzymuje archiwa tylko przez 24h.

Nowy link z grą (na Dropboksie): SW_Escape.lha
[#34] Re: GWIEZDNE WOJNY: UCIECZKA Z MOS EISLEY

@Umpal, post #33

Przeszedłem. Świetna gra. Dzięki OK
[#35] Re: GWIEZDNE WOJNY: UCIECZKA Z MOS EISLEY

@Artur Jarosik, post #34

Gratuluję!
Dzięki za pozytywny komentarz OK, bo już myślałem, że nie znajdzie się nikt, kto sobie z nią poradzi (a podczas jej tworzenia miałem nieodparte wrażenie, że jest zbyt łatwa )
[#36] Re: GWIEZDNE WOJNY: UCIECZKA Z MOS EISLEY

@Koyot1222, post #29

Zgłębiłem sprawę dozwolonego użytku publicznego i moim zdaniem gra niestety przekracza dozwolony użytek publiczny (bo prywatnego już nie).
Jednakże:
- żyjemy w Polsce, a nie w Szwecji, gdzie miała miejsce sprawa "Smurf Rescue"
- w związku z tym jest nieco inny porządek prawny, oraz inne orzecznictwo sądowe
Właściciel praw majątkowych nie będzie w stanie pokazać wiarygodnej wysokości poniesionych strat z tego tytułu, a tym bardziej, że autor nie zyskał na tym.
Moim zdaniem autor gry może spać spokojnie jeżeli chodzi o pozew cywilny.
W sprawie karnej konsekwencje szacowałby na minimalne, czy wręcz znikomą szkodliwość społeczną i umorzenie sprawy.
Stąd też mój pierwszy odruch, że w Polsce sprawa jest absurdalna.
Zgadzam się, że tak szerokie wykorzystanie bezpośrednio materiałów stanowiących czyjąś własność intelektualną jest zupełnie czymś innym niż cosplay, czy tworzenie gry w świecie gwiezdnych wojen i inspirowanej gwiezdnymi wojnami.
Tu niestety autor zbyt szeroko wykorzystał nie swoją własność, przy czym w Polsce trzeba jeszcze udowodnić wysokość strat. Wyliczenia muszą być jasne i klarowne. (Sam nie wytoczyłem rok temu procesu, właśnie z powodu nie możności dokładnego wyliczenia strat).

Ostatnia aktualizacja: 13.06.2015 19:13:44 przez traq

Ostatnia aktualizacja: 13.06.2015 19:15:57 przez traq
[#37] Re: GWIEZDNE WOJNY: UCIECZKA Z MOS EISLEY

@traq, post #36

O Boże po co to piszesz człowieku ?
[#38] Re: GWIEZDNE WOJNY: UCIECZKA Z MOS EISLEY

@traq, post #36

...gry na komputer, który już nie istnieje :D Nie rozśmieszaj!
[#39] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: GWIEZDNE WOJNY: UCIECZKA Z MOS EISLEY
[#40] Re: GWIEZDNE WOJNY: UCIECZKA Z MOS EISLEY

@Vato, post #38

Możesz się śmiać, ale prawnicy z Geversa nie wysłali autorowi "Smurf Rescue" książki z kawałami, tylko rachunek do zapłacenia.
[#41] Re: GWIEZDNE WOJNY: UCIECZKA Z MOS EISLEY

@recedent, post #40

Widocznie mieli w kraju podstawy prawne do wystawienia rachunku.
U nas jeżeli nie udostępniasz muzyki disco polo tylko cokolwiek innego, nic ci nie grozi ;)

Jak ktoś się obawia to w produkcji amigowej można zmienić tytuł na stare worsy ucieczka z mostu waley :) i masz już zupełnie luz.

Ostatnia aktualizacja: 14.06.2015 00:25:07 przez Vato
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem