[#1] Pinball Dreams na A1200
Działa komuś normalnie Pinball Dreams na A1200 z dyskietek?
Mój działa dobrze ale tylko na A600.
Na 1200 mam problemy z dźwiękiem - nie wszystkie kanały chodzą.
Nie reaguje na klawisze F1-F4 lub robi to z bardzo dużym opóźnieniem.
Wersja WHDLoad działa poprawnie.
[#2] Re: Pinball Dreams na A1200

@pong777, post #1

A to nie jest tak, że są dwie wersje gry tj. ECS i AGA albo np. jest tylko wersja ECS, a jak wiadomo z kompatybilnością wstecz A1200 bywa różnie. Wersja WHDLoad musi działać na każdym sprzęcie. Osobiście mam problem z uruchomieniem znacznej ilości gier z dyskietek na A1200, które w wersji whdload działają bezproblemowo.

Ostatnia aktualizacja: 18.11.2015 13:34:49 przez misiek2
[#3] Re: Pinball Dreams na A1200

@misiek2, post #2

Chyba nie wyszła wersja AGA.
[#4] Re: Pinball Dreams na A1200

@pong777, post #3

Pewnie dlatego nie działa na A1200. Powtórzę już - wiele gier na OCS/ECS nie działa albo z wieloma problemami na A1200. Mnie np. zasmuciło, że na A1200 nie działa Prehistoric z dyskietki. Próbowałem wyłączać AGA, cache i owszem uruchamiało się, ale z artefaktami i ze zwisem komputera na pierwszym scrollu planszy do następnej. Testowaliśmy nawet przez wymianę kicka na 1.3 i efekt ... cztery litery. Pod whdload działa bezproblemowo. Co do Pinball Dreams to nie mam na dyskietkach, więc nie pomogę, ale jak się "zaweźmiemy" to w weekend zrobimy zrzut adf na dyskietki i wypróbujemy.

A tak przy okazji zapytam u źródła - czy próbowano już podpinać kartę SD poprzez adapter na CF celem podłączenia pod pcmcia w A1200? Mam na myśli CF0.

Ostatnia aktualizacja: 18.11.2015 14:15:26 przez misiek2
[#5] Re: Pinball Dreams na A1200

@pong777, post #3

Czasami można spotkać wersje scrackowane z dopiskiem Aga fixed. Wtedy jest szansza że taka wersja zadziała.
[#6] Re: Pinball Dreams na A1200

@misiek2, post #4

U mnie Prehistoric z dyskietki działa bez problemu przy Relokick 1.3 i 1.41

Prehistorik (1991)(Titus)[cr CPY].adf

Szukam działającej z dyskietki PP Hammer
[#7] Re: Pinball Dreams na A1200

@BlackTiger, post #6

Z tego co widzę masz HD, a wersja PP Hammer pod WHDLoad działa.

Ostatnia aktualizacja: 18.11.2015 16:10:20 przez Solo Kazuki
[#8] Re: Pinball Dreams na A1200

@misiek2, post #4

na A1200 nie działa Prehistoric z dyskietki(...)Pod whdload działa bezproblemowo

Hmm... tylko po co z dyskietki, skoro pod WHDLoad działa?

Rozumiem że to kwestia jakiejś "dyskietkowej ortodoksji"... ale czy w dobie gdzie większość ma HD/CF ma to sens?

Ostatnia aktualizacja: 18.11.2015 16:18:01 przez Solo Kazuki
[#9] Re: Pinball Dreams na A1200

@Solo Kazuki, post #8

Taaa WHDLoad to dobre narzędzie.
Cieszę się że wsparłem producenta bo praktycznie wszystko działa jak trzeba szeroki uśmiech
(Quad mnie kiedyś namówił na zakup klucza OK)

Jeżeli chodzi o ortodoksów WHDLoad nie blokuje przecież możliwości używania stacji dyskietek.

Ostatnio się tu na forum wspomina o nowej akcji zakupu paczki kluczy ze zniżką... może warto się zainteresować ok, racja

Ostatnia aktualizacja: 18.11.2015 16:19:15 przez Vato
[#10] Re: Pinball Dreams na A1200

@Vato, post #9

Ja chyba nigdy nie byłem ortodoksyjny więc

Jak tylko była możliwość "pozbycia się" dyskietek, to robiłem to. Ba, jaka to była przyjemność samemu zainstalować gry z oryginałów. Po pewnym czasie stwierdziłem że dyskietki są praktycznie zbędne.
[#11] Re: Pinball Dreams na A1200

@pong777, post #1

w early startup wylacz cache i aga i wtedy odpal
[#12] Re: Pinball Dreams na A1200

@Valwit, post #11

Sprawdzę później. Nie chodzi może o ortodoksyjność dyskietkową. Z Goteka z HxC jest ten sam efekt. Przy WHDLoad pasuje mieć jakąkolwiek pamięć FAST chociażby Sakurę na PCMCIA bo inaczej bez PRELOAD są różne jaja w grach. PD akurat da się uruchomić bez s-s i działa normalnie bez FASTU ale to rozwiązanie mało eleganckie.

Wątek założyłem głównie z pytaniem: czy tak ma być czy jak zwykle tylko u mnie nie działa :D
[#13] Re: Pinball Dreams na A1200

@Solo Kazuki, post #8

Tu nie chodzi o ortodoksyjność, bo nie kupiłbym wtedy np. ACA czy Goteka tylko o sam fakt. Pierwsze primo mam trochę dyskietek i większość znajdującego się na nich softu nie działa na A1200 i drugie primo mam 2 szt. A1200 i tylko jedno rozszerzenie ramu, więc np. gdybym chciał zagrać po kablu to może być lipa. Tak jak napisał któryś z szanownych kolegów whdload wymaga pamięci fast, którego nie mam w 2gim egzemplarzu.

Ostatnia aktualizacja: 18.11.2015 18:43:11 przez misiek2
[#14] Re: Pinball Dreams na A1200

@pong777, post #1

jeszcze zanim speawiłem sobie cf to uruchamiałem wszystko z goteka (cortex) a w tym Pinball Dreams i nie miałem z nim problemu. Wszystko działało normalnie i dzwiek i obraz.

Dodam jeszcze że moja A1200 była jeszcze wtedy "goła"

Ostatnia aktualizacja: 18.11.2015 20:20:41 przez nostrum666
[#15] Re: Pinball Dreams na A1200

@Vato, post #9

Taaa WHDLoad to dobre narzędzie.

Ja do tej pory nie jarzę. Na co wydać na klucz jak ktoś ma Gotek albo MISTa i wszystko w plikach na SD/MMC?

Są jakieś killer-zastosowania tego, czy tylko mini w sumie udogodnienie do i tak już sporej wygody, jaką jest opcja wrzucania po 2-3 dyskietki naraz z listy plików?
[#16] Re: Pinball Dreams na A1200

@DiskDoctor, post #15

WHDLoad udaje trochę inną Amigę gdy tego wymaga gra - kickstart, wyłącza cache cpu, zapina odpowiedni tryb pracy grafiki - robi to w zasadzie za Ciebie. Szybkość odczytu gry - kilkanaście razy większa niż z dyskietki.

Wady:
Nie jest do końca za darmo bo nie wszystko działa na wersji free
Wymaga troszkę FASTu/Other mem.
[#17] Re: Pinball Dreams na A1200

@DiskDoctor, post #15

WHDLoad działa na Amidze z oryginalą stacją, twardzielem z Workbenchem czyli:

- Amiga nadal jest 100% Amigą
- WHDLoad nie potrzebuje trików w postaci specjalnej elektroniki czy emulatorów fuj!
- wymaga tylko trochę fastu do poprawnego działania.
- jest darmowy bo nie wymaga zakupu klucza żeby działać (wersja niezarejestrowana też jest funkcjonalna)

Ja w życiu nie oszpecę sobie Amigi wbudowując zamiast stacji dyskietek jakiegoś szpetnego goteka
[#18] Re: Pinball Dreams na A1200

@DiskDoctor, post #15

Są jakieś killer-zastosowania tego

Co rozumiesz przez "killer-zastosowania"? Dla mnie raczej WHDLoad ma zalety:

Wszystko wczytuje się szybciej.
Jest z HD.
Wiele łatek (bo tak to trzeba nazwać) poprawia błędy w grze i powoduje że działają dobrze na praktycznie każdej konfiguracji z odrobiną FASTu.
Wiele łatek dodaje funkcjonalność (np hi-saver, dodatkowe przyciski, trainery, itp).
WHDLoad działa także jako loader-degrader bez potrzeby babrania się w early startup w funkcji podobnej do JST/KillAGA/NoAGA/itp lub wczytywania KS.

Ostatnia aktualizacja: 18.11.2015 23:29:45 przez Solo Kazuki
[#19] Re: Pinball Dreams na A1200

@Solo Kazuki, post #18

Taki trochę off-topic :) ale WHD z zasady to dla mnie super rozwiązanie. Podstawową zaletą jest koniec z "dyskoteką" zarówno na prawdziwej amidze jak i pod emulatorem, wszystko startuje pięknie z workbencha i jednym klawiszem wraca do systemu, nie ma ciągłego szperania po ustawieniach ramu/cpu bo stara gra jest kapryśna.
Oczywiście jest też mała łyżeczka dziegciu :) są to raczej sprawy związane z różnymi wersjami winuae, na 90% działających gier czasem trafi się to nieszczęsne 10% które nie będzie chciało dobrze działać, albo będzie sypało błędami w wb, albo będzie widać graficzne artefakty. Zwykle pomaga zmiana uae na inną starszą/nowszą wersję. Drugi minus jest taki że jest masa różnych mniej znanych gier które nie doczekały się swojego instalatora pod whd.
[#20] Re: Pinball Dreams na A1200

@Gżegżółka, post #19

A ja nie przepadam za whd.W stare amigowe gry wole pogrywac sobie z adf.Powodem jest klimat i trainery ktorych b.czesto uzywam.Brak czasu i ochoty na mordowanie sie czesto z hardcorem.
[#21] Re: Pinball Dreams na A1200

@Solo Kazuki, post #18

killer-zastosowania

Jednozdaniowe uzasadnienie wydatku.

Ale spoko, widzę że dla wielu osób integracja z WB oraz to, że szybciej działa to jest to. Jak dla mnie to trochę za mało.
[#22] Re: Pinball Dreams na A1200

@DiskDoctor, post #21

Wszystko ma swoje plusy i minusy. Ja akurat nie widzę, żadnego w posiadaniu mista. Równie dobrze mogę sobie odpalić emulację na laptopie.
[#23] Re: Pinball Dreams na A1200

@DiskDoctor, post #21

Ale jakiego wydatku? Na co? Przecież WHDLoad jest shareware, a wersja niezarejestrowana jest w pełni użyteczna.
[#24] Re: Pinball Dreams na A1200

@Solo Kazuki, post #23

Nieprawda. Część gier i dem nie działa np. mój ulubiony Pinball Dreams... "PLEASE REGISTER FIRST TO PLAY".
[#25] Re: Pinball Dreams na A1200

@pong777, post #24

Wiesz, ja osobiście tego nie dostrzegam. Mam rejestrowaną wersję od bardzo dawna...
[#26] Re: Pinball Dreams na A1200

@Solo Kazuki, post #25

Też mam od baaardzo dawna. Ale kiedyś stawiałem system koledze, wrzuciłem WHDLoad i chciałem przetestować P.D. pierwszą lepszą grę i mnie ta przykra niespodzianka spotkała.
[#27] Re: Pinball Dreams na A1200

@pong777, post #1

OOOO, ale wątek pominąłem.

Pinball Dreams na pewno działa na A1200. Trzeba wyciągnąć kartę turbo z Amigi oraz w boot menu wyłączyć cache oraz przestawić grafikę na OCS/ECS. Jeżeli nie pomoże przestawienie podczas bootowania, to należy załadować kick 1.3 z dyskietki. Miło też będzie odłączyć HDD z tasiemki, ponieważ to też może być problemem podczas odpalania wielu gier z dyskietek.
Oczywiście to była porada dla ortodoksyjnych ziomali.OK

Ja jednak polecam WHDLoad.OK

Ostatnia aktualizacja: 20.11.2015 06:20:05 przez Andrzej Drozd
[#28] Re: Pinball Dreams na A1200

@Andrzej Drozd, post #27

Przed chwilą sprawdziłem i Pinball Dreams na Amidzie 1200 nie działa. Wyłączanie cache i przestawianie grafiki w boot menu nic nie daje. Tak samo nic nie daje wgranie z dyskietki rekicka 1.3. Gra się uruchamia, stół się uruchamia, grafika i muzyka jest ale nie można wystartować gry - nie działają klawisze, nie reaguje na F1-F4.

Ostatnia aktualizacja: 06.05.2020 09:12:08 przez seng164
[#29] Re: Pinball Dreams na A1200

@seng164, post #28

Na internecie są wersje "sfixowane" na A1200 (nie mogę ci podać linków), a na AmiNecie jest patch (tutaj mogę).
[#30] Re: Pinball Dreams na A1200

@Solo Kazuki, post #29

Jak tego patcha zaaplikować do wersji dyskietkowej PD?
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem