[#61] Re: Problem (nie kompletny dźwięk) the settlers Amiga 500+

@Norbert, post #60

OK czyli w sumie wymagania nie są duże.
[#62] Re: Problem (nie kompletny dźwięk) the settlers Amiga 500+

@Norbert, post #60

OK.
Posprawdzałem trochę więcej na mojej A600 i wychodzi na to, że prawie wszystko jest zgodnie z instrukcją, czyli:

- przy 1MB CHIP mamy:
Dźwięki: 25%
Rozmiar mapy: 3

- po dołożeniu 1MB CHIP lub 1MB FAST (PCMCIA) mamy:
Dźwięki: 100%
Rozmiar mapy: 5

- przy maksymalnej konfiguracji mojej A600, czyli 2MB CHIP i 9MB FASTu jest:
Dźwięki: 100%
Rozmiar mapy: 5
(chociaż instrukcja sugeruje, że maksymalny rozmiar mapa powinien być 8, ale prawdopodobnie trzeba mieć już mocniejszy CPU).

Wersja Settlersów uruchomiona z twardego dysku daje takie same wyniki.

Wychodzi na to, że przy 1MB RAM nie da się wycisnąć nic więcej niż 24%-25% dźwięków, pomijając sytuację pokazaną przez norberta (48% dźwięków kosztem braku misji i rozmiar mapy max 2)

Co ciekawe, to o czym pisał bubble gum, że czasem np słychać drwala, a czasem nie. Zauważyłem, że ponowne uruchamianie (bez wyłączania komputera) Settlersów z dyskietki daje mniejszą ilość wczytywanych dźwięków, z reguły około 18%-17% zamiast 25%-24%. Twardy reset nie pomaga, dopiero wyłączenie komputera z sieci przywraca 25%-24%- czyżby jakiś rezydent/ wirus?

Ostatnia aktualizacja: 19.07.2017 14:22:52 przez BULI
[#63] Re: Problem (nie kompletny dźwięk) the settlers Amiga 500+

@BULI, post #62

Proszę doczytać instrukcję. Już w wątku o tym wspominałem, że dodatkowe stacje dysków i programy rezydentne mogą uszczuplić wymaganą przez grę pamięć RAM.

Poza tym instrukcja dotyczy wersji oryginalnej. Być może jakieś pirackie wersje mogą zachowywać się inaczej.

Ostatnia aktualizacja: 19.07.2017 14:25:57 przez Hexmage960
[#64] Re: Problem (nie kompletny dźwięk) the settlers Amiga 500+

@Hexmage960, post #63

Proszę doczytać instrukcję. Już w wątku o tym wspominałem, że dodatkowe stacje dysków i programy rezydentne mogą uszczuplić wymaganą przez grę pamięć RAM.

Panie Robercie, proszę poczytać dokładniej wcześniejsze teksty.
Przerabiane było. Rezydentów nie ma, nie ma nawet twardego dysku ani jego obsługi. To A600 z kickiem 1.3

Poza tym instrukcja dotyczy wersji oryginalnej. Być może jakieś pirackie wersje mogą zachowywać się inaczej.

Być może, jednak ta sam wersja odpalona na A1200 z podobna ilością pamięci pokazuje max map size 7, stąd moje podejrzenie, że rozmiar mapy większy niż 5 jest dla wyższych CPU niż 68000, a wartość 8 to pewnie maksymalny rozmiar mapy w ogóle osiągalny na Amidze mocniejszej niż A1200 z fastem (?)

Ostatnia aktualizacja: 19.07.2017 16:25:19 przez BULI
[#65] Re: Problem (nie kompletny dźwięk) the settlers Amiga 500+

@BULI, post #64

U mnie było to samo na A500 rev 6A-1MB chip+4MB fast, dźwięki na 100% i maksymalna mapa 5.
Chociaż w instrukcji tak jak wrzuciłem powinno być-map size 8.
[#66] Re: Problem (nie kompletny dźwięk) the settlers Amiga 500+

@AD99, post #65

Czasami w instrukcjach zdarzają się błędy, jak np. w instrukcji od CV64
[#67] Re: Problem (nie kompletny dźwięk) the settlers Amiga 500+

@AD99, post #65

Najbardziej fascynujące jest to, że po 24 latach od premiery tej gry, na której większość podobno zjadła zęby, a gra w naszym głosowaniu była bezapelacyjnym liderem i grą wszech czasów, dopiero teraz dla niektórych pojawiają się takie odkrycia i dociekania "ale jak to"... Zastanawiam się czy ktoś wtedy w ogóle w to grał, a jeżeli tak, to jak... ☺
[#68] Re: Problem (nie kompletny dźwięk) the settlers Amiga 500+

@mailman, post #67

Ja ją katowałem setki godzin szeroki uśmiech
[#69] Re: Problem (nie kompletny dźwięk) the settlers Amiga 500+

@mailman, post #67

Ja grałem dużo w Settlersów, ale dopiero teraz odkrywam kampanię zakupiwszy origynał.
[#70] Re: Problem (nie kompletny dźwięk) the settlers Amiga 500+

@mailman, post #67

Nikt, a może większość nie dociekała kiedyś takich detali, bo ważniejsze było czy gra się uruchomi czy też nie(tyczyło się to wszystkich gier i nie chodzi mi tylko o wymagania ale też o uszkodzone dyskietki). Teraz dopiero w czasach PC "wysokich rozdzielczości" i możliwości zakupu oryginalnej gry z instrukcją, gdzie jest napisane, że gra ma tyle a tyle detali zwracamy na to uwagę
[#71] Re: Problem (nie kompletny dźwięk) the settlers Amiga 500+

@mailman, post #67

Jak się grało na A500 z 1MB ramu to nie było co dociekać
A nockami się paliło teren sąsiada
[#72] Re: Problem (nie kompletny dźwięk) the settlers Amiga 500+

@BULI, post #71

A nockami się paliło teren sąsiada

Cały czas mowa (mam nadzieję) o grze komputerowej "The Settlers"?
[#73] Re: Problem (nie kompletny dźwięk) the settlers Amiga 500+

@recedent, post #72

Cały czas mowa (mam nadzieję) o grze komputerowej "The Settlers"?

He, he oczywiście chodzi o wizualizacje w grze..
Mam nadzieję, że odpowiedziałem poprawnie

Ostatnia aktualizacja: 20.07.2017 18:20:32 przez BULI
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem