[#1] Z jakiego powodu gracie w gry?
Ot takie nieco filozoficzne pytanie. Już je rozwijam. Czy zdażyło się Wam grać w gry z jakiegoś innego powodu niż sama przyjemność z grania? Chcieliście coś osiągnąć, odkryć, udowodnić, a może zbadać?
[#2] Re: Z jakiego powodu gracie w gry?

@Gżegżółka, post #1

Poza przyjemnością grania, odkrywanie wirtualnych światów bywa ciekawe w niektórych RPGach czy sandboxach.
W lepszych strzelankach kooperacyjny multiplayer bywa ciekawy bo można z ludźmi pogadać na TSie.
A tak ogólnie to głównie z nudów.

Ostatnia aktualizacja: 24.07.2017 06:23:59 przez Vato
[#3] Re: Z jakiego powodu gracie w gry?

@Vato, post #2

A tak ogólnie to głównie z nudów

Serio ? Ja to bym chciał mieć więcej czasu na granie szeroki uśmiech
Ja gram, aby zobaczyć co jest dalej

Ostatnia aktualizacja: 24.07.2017 07:17:07 przez Hellena
[#4] Re: Z jakiego powodu gracie w gry?

@Hellena, post #3

Z mojego doświadczenia gram dla przyjemności, mam kilka tytułów do których lubię wracać, nie muszę ich przechodzić do końca. To jest takie przyjemne przeżycie, pewien rodzaj frajdy. Niezależnie od systemu, przykładowo na amidzie lubię wracać do SlamTilt, Ruff'n'Tumble i Fightin'Spirit. Podwodny świat z Fire and Ice działa na mnie kojąco, lubię pierwszy etap Kid Chaos bo jest bardzo szybki i ma cudne tło z łąką.

Drugi powód to ciekawość, pragnę poszerzać swoje wąskie grono gier. Czasem odkryję coś ciekawego, w co nie grałem, nie pamiętam recenzji, nikt mi tego nie polecał i tak trafiam na ukryte skarby. Oczywiście mogę się sparzyć i po kilku minutach przestaję grać bo gra mnie nie bawi. Kiedy jednak mi się spodoba pojawia się ciekawość, co jest dalej, chcę to zobaczyć i dojść do końca.

Jest jeszcze trzeci powód :) to jest wyzwanie. Kiedy znajdę grę która nie ma longplay'a na Youtubie, albo wszyscy mówią że jest trudna, albo jest po prostu średniakiem który wszyscy pomijali (nawet ja). Ale daję jej drugą szansę, może w dalszej części odkryję coś ciekawego. Przykładowo Leathal Weapon mnie dość szybko zniechęcił za pierwszym podejściem, za drugim się zaparłem, odkryłem że gra ma masę sekretów poza tym podoba mi się efekt wody w tej grze. Wiele gier traktuje wodę po macoszemu, jako niebieską linię która czasem jest animowana. Tutaj woda ma swój poziom, zniekształca obraz, da się w niej pływać i w pewnym momencie natknąłem się na beczkę która unosiła się na wodzie.
[#5] Re: Z jakiego powodu gracie w gry?

@Gżegżółka, post #4

mam kilka tytułów do których lubię wracać, nie muszę ich przechodzić do końca (...), przykładowo na amidzie lubię wracać do SlamTilt

Chcesz powiedzieć, że nie przeszedłeś SlamTilta do końca?
[#6] Re: Z jakiego powodu gracie w gry?

@recedent, post #5

Ja doszedłem do momentu, w którym nie było już kolejnych bonusów
Nie wiem czy to błąd w grze, czy po prostu coś się akurat schrzaniło czy może to zamierzone przez autorów Grałem wtedy około 6 godzin non stop prawie.
Chodzi mi o stół "Mean Machines"
[#7] Re: Z jakiego powodu gracie w gry?

@Gżegżółka, post #1

Ja gram, żeby wygrać! Żeby zlać grę na kwaśne jabłko, sprzedać sierpowy i pozamiatać nią podłogę. Wyciągnąć jak najwyższy wynik i być 'krulem wzguża'. Lista moich zwycięskich batalii na przestrzeni 20paru lat wygląda następująco:

1. Prehistorik.

End of list
[#8] Re: Z jakiego powodu gracie w gry?

@mastaszek, post #7

Inne spośród niewymienionych:

1. virtual reality dla wymagających (trochę trzeba włożyć wyobraźni, żeby jednak było to virtual reality, a nie jak obecnie wszystko podane na tacy),
2. wkurzyć partnerkę, żeby później się pogodzić ... wiadomo o co chodzi,
3. być w czymś lepszym (hiscore) od swojego potomstwa,
4. rzeźnickie fantazje
[#9] Re: Z jakiego powodu gracie w gry?

@Gżegżółka, post #1

Głównie z sentymentu. Rzadko sięgam po nowe tytuły, lubię w kółko przechodzić te ulubione. Ale czasu zawsze brakuje Zaczęlo się się od Contry i Super Spy hunter na Nesa, kiedy to ogrywałem te gry obowiązkowo co weekend, potem doszedł do tego Star wars. Snesowy Mario world 2, seria Donkey Kong Country. Na n64 mam ukochany Wave race. Amigowe klasyki takie jak Roadkill czy Fightin Spirit potrafiłem przejść 2 razy dziennie leżąc w łóżku kiedy byłem przeziębiony.
Nowe gry, głównie piksle rysowane, głównie dla inspiracji do własnych prac.
[#10] Re: Z jakiego powodu gracie w gry?

@Gżegżółka, post #1

Jeśli chodzi o samo granie, to gram dla rozrywki, nie ma innego powodu.

Ale na pytanie:

"Z jakiego powodu używacie edytorów gier?"

odpowiem, że ja kocham używać edytorów bo pozwalają na budowanie własnych poziomów na bazie oryginalnych elementów gry. Ja lubię wydobywać piękno i bogactwo z gry w ten sposób, np. z gry Robbo, czy Gloom, czy gier tekstowych.

Nierzadko konstruktory pozwalają na ingerencję w samą grę. Można ją przerobić na coś zupełnie innego, coś swojego. Otwiera nowy wymiar przed grą i samym graczem.

Przykładowo taki język pisania gier tekstowych AdvSys pana Davida Betza z roku 1986 pozwala na samodzielne definiowanie wszystkich obiektów. Tam nie jest na sztywno powiedziane, że plansza ma się składać z lokacji i przedmiotów. My to wszystko definiujemy samodzielnie! Czyli lokacja jest obiektem. w serduszkach

Ostatnia aktualizacja: 24.07.2017 14:17:38 przez Hexmage960
[#11] Re: Z jakiego powodu gracie w gry?

@Hexmage960, post #10

Przeszedłem Donk The Samurai Duck na CD32 bo nigdzie nie mogłem znaleźć longplaya :)

Z początku to było wyzwanie, po kilku etapach pojawiła się ciekawość co jest dalej, a później już się nauczyłem jak tą grę przejść i poszło dużo łatwiej. Zmieniłem zdanie z uważania tej gry za gniota, za całkiem średnią grę mającą pozytywne momenty. Są etapy nudne i powtarzalne, a czasami pojawiają się naprawdę ciekawe prezentujące jakiś ciekawy puzzel do rozwiązania. Gra ma całkiem dobre zakończenie, nawet ma fabułę, muzyka też mocno wpada w ucho.
[#12] Re: Z jakiego powodu gracie w gry?

@Gżegżółka, post #1

Z checi ukonczenia gry oraz dla przyjemnosci z grania.

Granie jest o wiele lepsze niz siedzenie przez nudnym filmem/serialem w TV i obzeranie sie ciastkami/cukierkami jak to robi wiekszosc po pracy ok, racja
[#13] Re: Z jakiego powodu gracie w gry?

@Gżegżółka, post #1

Na Amidze i C64 ogólnie to gram regularnie (również z moją drugą połową) w kilka tytułów które są nieśmiertelne i ponadczasowe jak dla mnie. Dodatkowo chcę nadrobić zaległości z młodości kiedy to miało się tylko kilka gierek, a o reszcie nie miałem zielonego pojęcia że w ogóle istnieją inne gry. Dzisiaj dzięki dobrodziejstwu współczesnej techniki, dostęp do gier jest bardzo łatwy no i najważniejsze to to że można te gry załadować/uruchomić znacznie szybciej niż kiedyś, dzięki temu mogę pograć/zobaczyć/przejrzeć więcej gierek które jednak coś w sobie mają, niektóre gry są bardzo proste ale czasami zdarza się że jak przysiądę wieczorem to robi się 4 rano :)
Idąc dalej gry na PC, tutaj jest inne podejście, a mianowicie uwielbiam gry typu FPS i głownie w takie gram. Powód to ciekawość dalszych misji oraz wirtualnego świata no i głównie rywalizacja z kolegami przez sieć lokalną czy internet.
[#14] Re: Z jakiego powodu gracie w gry?

@Gżegżółka, post #1

Tak samo można by się spytać "Z jakiego powodu czytacie książki/oglądacie filmy". Odpowiedź jest bardzo podobna ;)
[#15] Re: Z jakiego powodu gracie w gry?

@Gżegżółka, post #1

Pocięcie kogoś w realu piłą mechaniczną, albo wysadzenie tak, żeby flaki latały, jest źle widziane przez prawo. A w grze można. :)
[#16] Re: Z jakiego powodu gracie w gry?

@Daclaw, post #15

Chodzi mi zdecydowanie o nietypowe powody i czy było warto. To że granie sprawia przyjemność i często wraca się do ulubionych tytułów to podstawa.

Innym razem przeszedłem Elvira The Arcade Game - znowu powodem był brak Longplay'a na YT. Ktoś przeszedł 1 i 3 etap, ale świata zimowego nikt. Więc postanowiłem się wykazać. Okazało się że etap 2 miał puzzle związane z wciskaniem przycisków na podłodze w kilku pomieszczeniach w odpowiednich kolejnościach. Poza tym w grze można włączyć muzykę, ale domyślnie są ustawione efekty dźwiękowe. Kolejna średnia gra na moim koncie która zyskała trochę więcej w moich oczach.
[#17] Re: Z jakiego powodu gracie w gry?

@Gżegżółka, post #16

Ja najwięcej razy przeszedłem chyba Alien Breed - Tower Assault w wersji na CD32, zresztą do dzisiaj go przechodzę Czasami kumpel wpada i wtedy w dwójkę robimy rzeźnie z obcych przy piweczkach. Gra gigant szeroki uśmiech

Ostatnia aktualizacja: 25.07.2017 07:09:29 przez Hellena
[#18] Re: Z jakiego powodu gracie w gry?

@Gżegżółka, post #1

Ja gram po to, żeby zapomnieć.
O tym, że się wstydzę.
Tego, że gram.
[#19] Re: Z jakiego powodu gracie w gry?

@recedent, post #18

prawie jak Mały Książe :) a tak serio?
[#20] Re: Z jakiego powodu gracie w gry?

@Gżegżółka, post #19

Chyba najlepszą odpowiedzią jest "żeby się rozerwać kiedy jestem zbyt zwarty", albo "żeby się rozpiąć kiedy jestem zbyt spięty".
[#21] Re: Z jakiego powodu gracie w gry?

@Gżegżółka, post #1

Gram chyba z nostalgii za dawnymi czasami, kiedy można było łupać w The Settlers do rana, stawiać dechę na środku monitora, żeby nie podglądać co robi ten drugi:) Przechodzić Lotusa, albo inwestować w broń w Super Cars II w taki sposób żeby na ostatni etap na Hard mieć jak najwięcej rakiet... ech lata 90 miały w sobie coś magicznego...cały dzień na rowerze a wieczorkiem na Amidze i tak wakacje mijały...tak gram bo przypomina mi to okres beztroskiego dzieciństwa.
[#22] Re: Z jakiego powodu gracie w gry?

@Mowcaumarlych, post #21

Zrobiło nam się zebranie AA (Anonimowych Amigowców).
A tak na serio:
- w stare gry - z sentymentu i "myślowego" powrotu do przyjemnych czasów dzieciństwa kiedy na to wszystko miało się czas.
- w nowsze (PC) raczej ze względu na fabułę/historię. Taki film czy książka ale w wersji interaktywnej.
[#23] Re: Z jakiego powodu gracie w gry?

@Gżegżółka, post #1

Można też grać, aby integrować się z innymi osobnikami i przy okazji prowadzić degustację napojów.
[#24] Re: Z jakiego powodu gracie w gry?

@Gżegżółka, post #1

coś osiągnąć

Zależy jaką grę. Prostą platforfmowę, logiczną (DOSową i Amigową) albo stare produkcje w ogóle to dla przyjemności z samej udanej trasy, procesu pokonywania przeszkód, ale bardzo często i niejednokrotnie połączone ze słuchaniem urzekającej muzyki. Nie ma tu żadnej głębokiej filozofii. Te stare gry mają często przyjazną harmoniczną muzę. Przykłady: Fantastic World Of Dizzy, Secret Of Monkey Island. A sam proces grania w stare gry powoduje u mnie przyjemne uczucie odchamienia od współczesności - przywrócenie zakotwiczonych z dzieciństwa pozytywnych uczuć.
Za to gry 3D FPP (strasznie je lubię) to możliwość biegania po obiektach po których chętnie pobiegałbym w realu (a nie mam za bardzo jak). Np. lasy, budynki, kaniony. Wczucia się w rolę niegrzecznego łowcy, odkrywcy, żołnierza.

odkryć, udowodnić, a może zbadać?

Niczego nie udowodnić, niczego nie badać.
[#25] Re: Z jakiego powodu gracie w gry?

@Creonix, post #24

Ja ostatnio zapuściłem się sromotnie.
Gram tylko na fonie S4 Note. W samochodówkę Real Racing 3.
Gram tylko z jednego powodu. Mój mózg (jeśli tam jest w ogole), nie znosi pustych przebiegów.
Gry które grałem namiętnie a było tego mało ale chyba warto było.
Amiga: Goods. Overkill. Black Crypt. Settlers 1. Breathless i parę innych.
PC: dużo.
[#26] Re: Z jakiego powodu gracie w gry?

@Gżegżółka, post #1

Z jakiego powodu czytacie książki/oglądacie filmy/chodzicie do teatru/słuchacie muzyki?

No ale jak już ktoś pyta - bo są interesujące i to zdecydowanie najfajniejsza, rozrywkowa, forma kultury i sztuki.
[#27] Re: Z jakiego powodu gracie w gry?

@michalmarek77, post #26

Jesli gry to forma kultury i sztuki, to ja jestem synem Tuska i Merkel
[#28] Re: Z jakiego powodu gracie w gry?

@selur, post #27

Może nie wysoka, ale kultura z pewnością. A co Ci nie pasuje w sztuce? Może być użytkowa...
[#29] Re: Z jakiego powodu gracie w gry?

@recedent, post #28

Ja gram po to, żeby zapomnieć.
O tym, że się wstydzę.
Tego, że gram.

Piję żeby paść...
padam żeby wstać...
wstaję żeby pić...

Sedes ;)

nawiasem mówiąc... iść na koncert Sedesu, nagrywać ich smartfonem i nie zrobić pogo... jakich czasów dożyłem.

Pocięcie kogoś w realu piłą mechaniczną, albo wysadzenie tak, żeby flaki latały, jest źle widziane przez prawo. A w grze można. :)

niektórym się niestety ta granica zaciera...

a ja gram bo mam 20 lat pleców w graniu na Amidze i zyliard gier jeszcze do ogrania i wiem że nie przejdę wszystkiego ale spróbować trzeba.
A poza tym jak gram to mam święty spokój od wszystkiego.

cały dzień na rowerze a wieczorkiem na Amidze i tak wakacje mijały

te noce nad Amigą..
heh... mnie to kumple budzili rano jak wpadali na granie w wakacje... potem matka sie nauczyła i od razu ich wpuszczała... a potem to już nawet mnie nie budzili.

@selur: a malarze np albo kompozytorzy to wiedzieli od razu że tworzą wiekopomne arcydzieło? Minie jeszcze trochę czasu i to samo będzie z grami pewnie.

Ostatnia aktualizacja: 25.07.2017 19:33:00 przez softiron
[#30] Re: Z jakiego powodu gracie w gry?

@recedent, post #28

W sztuce nie pasuje mi to, ze dawno temu sztuka byla prawdziwa sztuka a dzis sztuka nowoczesna, to po prostu wysypisko smieci.
Podobnie jest z kultura. Dzis kultura to glownie tzw. "kultura picia"
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem