[#4]
Re: Z jakiego powodu gracie w gry?
@Hellena,
post #3
Z mojego doświadczenia gram dla przyjemności, mam kilka tytułów do których lubię wracać, nie muszę ich przechodzić do końca. To jest takie przyjemne przeżycie, pewien rodzaj frajdy. Niezależnie od systemu, przykładowo na amidzie lubię wracać do SlamTilt, Ruff'n'Tumble i Fightin'Spirit. Podwodny świat z Fire and Ice działa na mnie kojąco, lubię pierwszy etap Kid Chaos bo jest bardzo szybki i ma cudne tło z łąką.
Drugi powód to ciekawość, pragnę poszerzać swoje wąskie grono gier. Czasem odkryję coś ciekawego, w co nie grałem, nie pamiętam recenzji, nikt mi tego nie polecał i tak trafiam na ukryte skarby. Oczywiście mogę się sparzyć i po kilku minutach przestaję grać bo gra mnie nie bawi. Kiedy jednak mi się spodoba pojawia się ciekawość, co jest dalej, chcę to zobaczyć i dojść do końca.
Jest jeszcze trzeci powód :) to jest wyzwanie. Kiedy znajdę grę która nie ma longplay'a na Youtubie, albo wszyscy mówią że jest trudna, albo jest po prostu średniakiem który wszyscy pomijali (nawet ja). Ale daję jej drugą szansę, może w dalszej części odkryję coś ciekawego. Przykładowo Leathal Weapon mnie dość szybko zniechęcił za pierwszym podejściem, za drugim się zaparłem, odkryłem że gra ma masę sekretów poza tym podoba mi się efekt wody w tej grze. Wiele gier traktuje wodę po macoszemu, jako niebieską linię która czasem jest animowana. Tutaj woda ma swój poziom, zniekształca obraz, da się w niej pływać i w pewnym momencie natknąłem się na beczkę która unosiła się na wodzie.