[#1] Eye of the Beholder AGA (1+2) - działający download
Witam wszystkich! Poszukuję gier Eye of the Beholder w wersji AGA, obydwu części. Niestety wszystkie linki jakie znajduję prowadzą do martwego eob.wikispaces.com. Czy mógłby ktoś poratować działającym downloadem? Z góry dzięki.
[#2] Re: Eye of the Beholder AGA (1+2) - działający download

@Zalewa, post #1

Na archive.org znajdziesz kopie strony wraz z downloadem
[wyróżniony] [#3] Re: Eye of the Beholder AGA (1+2) - działający download

@Zalewa, post #1

Tu masz dwie części AGA wraz z tłumaczeniem na Polski. Nigdy nie udało mi się spolszczyć tych gier. Jak byś dał rade to podeślij juz działające po Polsku.
https://ufile.io/9xa7x
[#4] Re: Eye of the Beholder AGA (1+2) - działający download

@ponior, post #3

Dzięki ponior, fantastyczna paczka. Gra działa bez WHDLoad - to dobrze. Zauważyłem tylko, że na prawdziwej A1200 tło automapy jest całe czarne i przełączanie się pomiędzy ekranem głównym a automapą rysuje na niej coraz więcej glitchy, natomiast w WinUAE mam poprawne, beżowe tło. Oba przypadki bootowane bez startup-sequence. Spotkałeś się może z tym?
[#5] Re: Eye of the Beholder AGA (1+2) - działający download

@Zalewa, post #4

Hej,
Z tego co pamiętam to u mnie też automapa działała dobrze tylko na wersji WHDLoad.
[#6] Re: Eye of the Beholder AGA (1+2) - działający download

@Zalewa, post #4

Nie grałem niestety w te wersje, brak czasu
Udało się spolszczyć tytuły?

Ostatnia aktualizacja: 07.09.2018 19:53:31 przez ponior
[#7] Re: Eye of the Beholder AGA (1+2) - działający download

@ponior, post #6

Sprawdź e-mail. Z tego co pamiętam to aby gra działała poprawnie trzeba cały katalog przenieść z dysku (DH0) na którym jest system na inny dysk, np. DH1. Przyjemnego grania. U mnie pomogło i mapa rysuje się poprawnie.

Ostatnia aktualizacja: 07.09.2018 20:57:11 przez chicago
[#8] Re: Eye of the Beholder AGA (1+2) - działający download

@chicago, post #7

Dzięki.
[#9] Re: Eye of the Beholder AGA (1+2) - działający download

@ponior, post #3

Witam
Była by szansa na odświeżenie linka do pobrania EOB 1 i 2 AGA PL?
Szukam tej gry już parę dni i okazuje się że wszystkie linki padły...
[#10] Re: Eye of the Beholder AGA (1+2) - działający download

@leonek, post #9

Kilka wersji jest tu ale AGA i PL jeszcze nie spotkałem...
Przeszedłem obie części po kilka razy.
[#11] Re: Eye of the Beholder AGA (1+2) - działający download

@Rafał A-3000, post #10

i jeszcze tu: http://grandis.nu/eabsearch/search.php?search=EoB+AGA, tylko download się strasznie ślimaczy. 🐌🐌🐌

Ostatnia aktualizacja: 02.10.2020 21:19:32 przez snajper
[#12] Re: Eye of the Beholder AGA (1+2) - działający download

@Rafał A-3000, post #10

Przeszedłem obie części po kilka razy.

Z opisem czy bez?
[#13] Re: Eye of the Beholder AGA (1+2) - działający download

@snajper, post #11

I o to chodziło OK Wielkie dzięki.
[#14] Re: Eye of the Beholder AGA (1+2) - działający download

@Rafał A-3000, post #10

Szukam poradnika do EoB2, ktos cos ?
[#15] Re: Eye of the Beholder AGA (1+2) - działający download

@fibi, post #14

Dziś miałem wieczór zacząć w nią grać hehe

Przeraziło mnie to, że jest podobno piekielnie trudna.

Nie oglądałem żadnych Walkthrough'ów, nie czytałem poradników - chcę zacząć grać i odkryć tą grę tak jak bym zaczynał grać pierwszy raz na początku lat '90.

Tu masz spory opis po angielsku:

http://gamerwalkthroughs.com/eye-of-the-beholder-2/

Szukasz po Polsku ?

Ostatnia aktualizacja: 17.04.2022 13:33:40 przez Hubez
[#16] Re: Eye of the Beholder AGA (1+2) - działający download

@fibi, post #14

Pod recenzją zamieszczoną na naszym portalu znajdziesz mapy do etapów.
1
[#17] Re: Eye of the Beholder AGA (1+2) - działający download

@mailman, post #16

dziekuje
[#18] Re: Eye of the Beholder AGA (1+2) - działający download

@Hubez, post #15

No to szacun Hubez, że chcesz spróbować bez solucji. EoB 1 i 2 to moje ulubione labiryntówki z dzieciństwa, zwłaszcza jedynka. Kilka lat temu przeszedłem obie części, a z racji braku czasu przechodzenie rozłożyło się na kolejne lata wstecz. Ale tym razem obok stał tablecik z mapami i opisem. Były to skany książeczek z oryginalnych wydań pudełkowych. Z pewnością w grach jest nie jeden scenariusz by dojść do finału, ale ten z książeczek też dał mi kupę zabawy. No i w końcu przeszedłem obie części do samego końca.

PS. W EoB2 ale na OCS/ECS w dostępnych wersjach na WHDLoad po finałowej walce gra zwiesza się do czarnego ekranu i nie przechodzi do outro. Warto pod koniec walki szybko schować się i zapisać grę, a potem w wersji dyskietkowej dowalczyć do końca i oglądnąć zakończenie.
[#19] Re: Eye of the Beholder AGA (1+2) - działający download

@Michciu, post #18

A to nie lepiej zglosic to jako blad? Chyba na Mantis albo na EAB. No i mozesz pewnie tez dolaczyc save'y z konca.
[#20] Re: Eye of the Beholder AGA (1+2) - działający download

@Don_Adan, post #19

Witam. Jest jakiś sposób by zagrać w wersję PL na A500 mini?
[#21] Re: Eye of the Beholder AGA (1+2) - działający download

@mmarcin2741, post #12

Za pierwszym razem malowałem mapy na kartkach w kratkę i obok zapisywałem odnośniki gdzie co jest.
Dużo później - gdy już miałem opisy w gazetach - to przechodziłem z ich pomocą.

Najbardziej mnie tam zadziwia fakt, że najwięcej doświadczenia członkowie drużyny dostawali na 6 poziomie z ptakami(?). Potem przed importem drużyny do II wracałem portalami do tej planszy by podnieść doświadczenie.
Warto teraz zagrać w wersję AGA, ciekawe na ile ma lepszą grafikę.
[#22] Re: Eye of the Beholder AGA (1+2) - działający download

@chicago, post #20

Taka wersja nie istnieje czytajac ten wpis:

link

A sposob pewnie jest.
Uzyc AI do tlumaczenia tekstow w grze.
Dac komus te teksty, kto EOB2 skonczyl do korekcji polskich tekstow, zeby nie bylo takich kwiatkow jak sa w PC-towej wersji Wrot Baldura 2, ze Dzinny to Geniusze.
I potem podmienic niezbedne pliki w grze.
Nie widzialem tych plikow, ale jesli to sa zwykle pliki ascii, to tlumaczenie jest w miare proste.
Ale trzeba pewnie jeszcze polskie fonty stworzyc.
Wedlug mnie najlepiej przetlumaczyc wersje niemiecka EOB2, bo teksty niemieckie sa zwykle dluzsze niz angielskie, wiec bedzie miejsce na polskie teksty, ktore sa zwykle dluzsze niz angielskie.
No i fonty niemieckie latwiej przerobic na polskie, podmieniajac po prostu niemieckie umlauty, na polskie ogonki.
1
[#23] Re: Eye of the Beholder AGA (1+2) - działający download

@Don_Adan, post #22

"zeby nie bylo takich kwiatkow jak sa w PC-towej wersji Wrot Baldura 2, ze Dzinny to Geniusze"

W spolonizowanej wersji Heroes of Might & Magic III (i może też w innych) jest takie samo tłumaczenie na "Geniusze". Jest to... zamienne. Geniusze to też istoty żywiołów, według niektórych źródeł. Niemniej jednak Dżin oddaje fonetyczną nazwę z arabskiego (skąd się one wzięły).
[#24] Re: Eye of the Beholder AGA (1+2) - działający download

@Solo Kazuki, post #23

To mozliwe, ze ten sam tlumacz z CD Projekt tlumaczyl, choc polskich wersji HOMM3 na PC-ta byly bodaj dwie, albo to byly dwie wersje HOMM2.
Tlumaczenie geenie jako geniusz jest po prostu amatorka wedlug mnie.
Nawet google translator sobie z tym radzi "dżin".
Ja jestem juz dosc stary i pamietam filmy i ksiazki o Aladinie itp motywy jak magiczna lampa, z ktorej wydostawal sie dzinn z trzema zyczeniami. Nigdy nie bylo tam zadnego "geniusza".
A istoty zywiolow to tzw. zywiolaki: ognia, wody, ziemi, powietrza (przynajmniej te kojarze).
Nie pamietam, zeby dzinn mial jakis swoj zywiol.
[#25] Re: Eye of the Beholder AGA (1+2) - działający download

@Don_Adan, post #24

Dżiny też mają swój żywioł, według arabskich wierzeń powiązane są z żywiołem ognia.
[#26] Re: Eye of the Beholder AGA (1+2) - działający download

@Solo Kazuki, post #25

Ale wtedy to sa ifryty a nie dzinny, ktore wygladaja i zachowuja sie inaczej niz dzinny.
[#27] Re: Eye of the Beholder AGA (1+2) - działający download

@Don_Adan, post #26

Nie, to nie są ifryty. Poczytaj o dżinach.

https://en.wikipedia.org/wiki/Jinn

In the Quranic account, despite their similarities with humans, there are important differences between these two species. Whereas humans are made from "clay" or "dirt", jinn were created from "smokeless fire" (Quran 15:27, Quran 55:15)
[#28] Re: Eye of the Beholder AGA (1+2) - działający download

@Solo Kazuki, post #27

Dla mnie sa, i wole po polsku:

"Ifrit (afryt, efryt, ifryt) – zły duch, demon, w wierzeniach muzułmańskich uważany za szczególnie złośliwego i niebezpiecznego, najpotężniejszy pośród dżinnów. Miał się wyróżniać wysokim wzrostem i wielką mocą."

"Opis:

Ifryty to chaotyczne odpowiedniki Dżinnów, choć nie wiadomo, czy te istoty magiczne mają takie samo pochodzenie. Uważa się, że przynajmniej część z Ifrytów to niegdysiejsi ambitni (i głupi) Czarodzieje, którzy usiłowali wlać esencję Dżinna we własne ciało. Nie byli w stanie kontrolować nowo zdobytej mocy i zostali przez nią pochłonięci, a w rezultacie odrodzili się jako duchy chaotyczne."

Wyglad maja podobny, kolor inny, pewnie moce tez.
Zalezy od lore, czy ifryty to dzinny czy odpowiedniki dzinnow.
Ale jedynie ifryty maja cos wspolnego z ogniem i dzinnami.
A dzinny to nie sa geniusze.
Temu tlumaczowi z CD projekt ewidentnie bylo brak doswiadczenia w temacie dzinnow.
Byc moze dostal sam goly tekst do przetlumaczenia na polski, bez zadnego opisu.
W kazdym razie dla mnie to jest ewidentny blad w polskim tlumaczeniu Wrot Baldura 2.
[#29] Re: Eye of the Beholder AGA (1+2) - działający download

@Don_Adan, post #28

Źródło?

Według arabskich wierzeń Ifrit to zły demon osoby zmarłej.

https://en.wikipedia.org/wiki/Ifrit

Ifrit, also spelled as efreet, afrit, and afreet (Arabic: عفريت, romanized: ʿifrīt [ʕifriːt] ⓘ), plural عفاريت ʿafārīt), is a powerful type of demon in Islamic culture. The ʿafārīt are often associated with the underworld and identified with the spirits of the dead, and have been compared to evil genii locorum in European culture.

Tak więc Jinn powstał z ognia a Ifrit to zły duch, czasami utorzsamiany z bardzo silnym Jinn.

Ostatnia aktualizacja: 23.04.2026 18:52:41 przez Solo Kazuki
[#30] Re: Eye of the Beholder AGA (1+2) - działający download

@Solo Kazuki, post #29

Zrodlo to net przeszukany przez Google.
I moja uwaga dotyczy gry Wrota Baldura 2, a nie wierzen arabskich, i tego co jest czym.
Rownie dobrze jakis tlumacz moze "przetlumaczyc" halfings jako kurduple czy maluszki zamiast niziolki.
Lore jakiejs gry wcale nie musi byc wiernym odzwierciedleniem pochodzenia danego slowa.
Tylko, ze geenie to dzin, a nie zaden geniusz.
Tlumacz dal ciala, a korekta zawiodla, zreszta przy tej grze pracowalo podobno paru polskich tlumaczy rownoczesnie.
I tak, czasami da sie tam przeczytac, ze geenie to dzin.
Wiec nie wszyscy tlumacze dali ciala.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem