[#1] Kody źródłowe Larry 1 i Larry 2 wystawione na licytację
Al Lowe wystawił na e-bay kody źródłowe gier Larry 1 i Larry 2.
[#2] Re: Kody źródłowe Larry 1 i Larry 2 wystawione na licytację

@mailman, post #1

Do Larry 4 mógłby wystawić ;P
[#3] Re: Kody źródłowe Larry 1 i Larry 2 wystawione na licytację

@mailman, post #1

Bardzo zły trend może sie zacząć ...
[#4] Re: Kody źródłowe Larry 1 i Larry 2 wystawione na licytację

@mailman, post #1

Aukcja od 100 dolarów. Teraz jest 9000.
[#5] Re: Kody źródłowe Larry 1 i Larry 2 wystawione na licytację

@Hexmage960, post #4

Tia. A najlepsze jest: "To clarify, this source code is for the game only, not the game engine. I've never seen the AGI or SCI codebase. " . Tak wiec kupujemy i stawiamy na polke.
[#6] Re: Kody źródłowe Larry 1 i Larry 2 wystawione na licytację

@mailman, post #1

Jak dla mnie wygrywają te dyskietki DD przebite na HD w kodach do Larry'ego 2 ;)
[#7] Re: Kody źródłowe Larry 1 i Larry 2 wystawione na licytację

@tbxx, post #2

Tych nie wystawi - Missing floppies
[#8] Re: Kody źródłowe Larry 1 i Larry 2 wystawione na licytację

@mailman, post #1

czytałem o tym już ze 3 dni temu na Secret Level. Mam prenumeratę. siedzi, pije i chrupki
[#9] Re: Kody źródłowe Larry 1 i Larry 2 wystawione na licytację

@mailman, post #1

10 tys $ za takie cos....

[#10] Re: Kody źródłowe Larry 1 i Larry 2 wystawione na licytację

@mailman, post #1

$10,000.00
34 bids
Shipping not specified

$9,201.00
63 bids
Shipping not specified

$10,110.00
63 bids
Shipping not specified

$1,225.00
30 bids
Shipping not specified

I niech nikt nie próbuje nikomu wmawiać, że w retro jest logika.
[#11] Re: Kody źródłowe Larry 1 i Larry 2 wystawione na licytację

@stachu100, post #10

I niech nikt nie próbuje nikomu wmawiać, że w retro jest logika.

To ja moja Motorole PowerStack II jeszcze potrzymam w piwnicy. Moze sprzedam za 10 lat i bede bogaty ;)
[#12] Re: Kody źródłowe Larry 1 i Larry 2 wystawione na licytację

@selur, post #9

Wiesz, ale lepiej lokować kasę w rzeczy bezcenne. Drogie rzeczy tracą dość szybko na wartości.

Dotyczy to głównie aktualnych trendów i mód.

Przykładowo drogie, nowoczesne procesory, telefony itd.

Problemem jest tylko to, że czasami tylko my wiemy, że jakaś rzecz jest bezcenna. Jeśli znajdzie się druga taka osoba - jest to ogromne szczęście.

Ja mam kilka oryginałów gier na Amigę, bo uważam je za rzeczy bezcenne. Mimo, że wydałem 50 PLN na Settlersów, czy 200 PLN na Deluxe Paint V.

Takie perełki jak kod źródłowy do Larry I, czy II to mógłbym kupić za 100 dolców. Za 10000 - nigdy.

Nie wiem, czy osoba dająca tak dużo, to jest to ktoś obeznany z realną wartością przedmiotu, czy jakiś cwany handlarz.

Ostatnia aktualizacja: 03.12.2018 15:08:59 przez Hexmage960
[#13] Re: Kody źródłowe Larry 1 i Larry 2 wystawione na licytację

@selur, post #9

twarzoplaska to walnie koleś który to kupi i okaże się że dyskietki mają bad blocki...
[#14] Re: Kody źródłowe Larry 1 i Larry 2 wystawione na licytację

@softiron, post #13

Jak ktoś da za to ponad 10k$ to może nawet tego nie sprawdzać czy działa...
nie zrozumiecie prawdziwych kolekcjonerów z grubymi portfelami...

Dobrze to wyjaśnione jest w polskim filmie "Vinci" jest tam fajny tekst o kolekcjonerach...
[#15] Re: Kody źródłowe Larry 1 i Larry 2 wystawione na licytację

@mailman, post #1

A czy wystawca zapewnia, że
1) posiada prawa majątkowe do softu
2) soft nieobciążony jest licencjami?
[#16] Re: Kody źródłowe Larry 1 i Larry 2 wystawione na licytację

@David, post #15

Wygląda na to, że są to jego prywatne zbiory.
[#17] Re: Kody źródłowe Larry 1 i Larry 2 wystawione na licytację

@David, post #15

On nie wystawił softu na licytację. Dodatkowo zastrzegł, że kody nie mogą zostać wykorzystane w komercyjnych projektach.
[#18] Re: Kody źródłowe Larry 1 i Larry 2 wystawione na licytację

@mailman, post #17

To w takim razie co jest przedmiotem licytacji, jeśli nie software, ustalony na dyskietkach?

Source code to Leisure Suit Larry 2 by Al Lowe, unique, collectors
[#19] Re: Kody źródłowe Larry 1 i Larry 2 wystawione na licytację

@Tomski, post #3

Dlaczego zły?
[#20] Re: Kody źródłowe Larry 1 i Larry 2 wystawione na licytację

@David, post #18

Kod zrodlowy to zwykle jest tekst w jakims formacie do odczytu przez edytor lub kompilator.
[#21] Re: Kody źródłowe Larry 1 i Larry 2 wystawione na licytację

@Don_Adan, post #20

Kod zrodlowy to zwykle jest tekst w jakims formacie do odczytu przez edytor lub kompilator.

Podstawy znam, o to bądź spokojny.

Moje pytanie dotyczyło uwagi innego kolegi, że jeśli nie software jest przedmiotem licytacji, to co???
[#22] Re: Kody źródłowe Larry 1 i Larry 2 wystawione na licytację

@David, post #21

Kod źródłowy gry = plik tekstowy zapisany na dyskietkach + jakieś dodatkowe komponenty (kod silnika dźwięku, jakieś grafiki)

Ostatnia aktualizacja: 03.12.2018 18:24:23 przez mailman
[#23] Re: Kody źródłowe Larry 1 i Larry 2 wystawione na licytację

@mailman, post #22

No wlasnie, wiec ciekawi mnie czy wystawca
1 jest wlascicielem softu
2 czy soft obciazony jest licencjami
[#24] Re: Kody źródłowe Larry 1 i Larry 2 wystawione na licytację

@selur, post #9

Ejjj, mam gdzieś kilka dyskietek.
Mam trochę grafiki z Tanks furry, min rzeczy, które nie weszły do gry a zostały narysowane, jakieś wstępne szkice. Pliki źródłowe...
Myślę, że jak bym to porozkładał to by ze 2-3 dyskietki.
Jak bym wystawił na licytacje... powiedzmy od 1000$.
Matko... chyba wykopałem żyłę złota
Są tu jacyś kolekcjonerzy z grubym portfelem?
[#25] Re: Kody źródłowe Larry 1 i Larry 2 wystawione na licytację

@David, post #23

Ile kosztuje kliknięcie w podany odnośnik?

Przedmiotem aukcji NIE JEST SOFT. Przedmiotem aukcji jest kod źródłowy dwóch gier. Kod źródłowy = pliki tekstowe, które odpowiednio przygotowane i uruchomione w odpowiednim kompilatorze utworzą pliki wykonywalne z właściwą GRĄ (SOFTEM). W tym przypadku jest to jednak niemożliwe.

To clarify, this source code is for the game only, not the game engine. I've never seen the AGI or SCI codebase. And without that, you cannot recreate a working game. But you can read comments and see how all the pieces were joined together. My code is, of course, self-documenting. <wry smile> Actually, as I recall, the comments are as funny as the game.

Na dyskietkach są również grafiki, dźwięki oraz kod źródłowy silnika dźwięku. Al Lowe jest AUTOREM tego kodu, jak również muzyki i części grafik.

Dodatkowo:

Realize that, while you’ll have my data as of the day of Larry 1’s creation, you will not own the intellectual property rights to the game, the code, the art, or anything else. Nor do I. The I. P. rights were sold over and over again, until they are now owned by a German game company.
[#26] Re: Kody źródłowe Larry 1 i Larry 2 wystawione na licytację

@mailman, post #25

Przedmiotem aukcji NIE JEST SOFT.

Piszę zatem ponownie.

Kod źródłowy to software. Binarki są opracowaniem źródeł a źródła można uzyskać z binarek za pomocą rev eng.

Nawet jeśli software (czy pliki źródłowe, WHATEVER) jest niekompletny, po raz kolejny, nasuwają się pytania (ostatni raz już to piszę):
1. Czy soft (czy źródła ściślej) są własnością tego Pana
2. Czy działają jeszcze jakieś licencje

Zakładam, że w p. (2) odpowiedź jest na "TAK", natomiast nie mam pewności co do (1). Oby nie była to sprzedaż nie swoich rzeczy...

EDIT* Nie przeczytałem

Realize that, while you’ll have my data as of the day of Larry 1’s creation, you will not own the intellectual property rights to the game, the code, the art, or anything else. Nor do I. The I. P. rights were sold over and over again, until they are now owned by a German game company.

Czyli koleś sprzedaje nie swoją własność. Niefajnie...

Ostatnia aktualizacja: 03.12.2018 19:10:30 przez David
[#27] Re: Kody źródłowe Larry 1 i Larry 2 wystawione na licytację

@David, post #26

Zapytaj Ala Lowe.

... i nie sądzę jak ty, że sprzedaje nie swoje.

EOT

Ostatnia aktualizacja: 03.12.2018 19:13:59 przez mailman
[#28] Re: Kody źródłowe Larry 1 i Larry 2 wystawione na licytację

@mailman, post #27

Zrobię, co uznam za stosowne.

Możesz sądzić co chcesz, poczytaj sobie przepisy, a potem się wypowiadaj o nich.

EOT

Ooo... Nie wiedziałem, że masz AŻ TAKIE uprawnienia...
[#29] Re: Kody źródłowe Larry 1 i Larry 2 wystawione na licytację

@David, post #28

WTF?!?!?!?!

gosc sprzedaje kody zrodlowe do ktorych kupujacy nie ma ZADNYCH PRAW. Nie moze ich wykorzystac w zadnej przyszlej produkcji, grze, intrze, prezentacji itp... itd...
A wiec nie wykorzysta ani grafiki, ani dzwieku ani tesktu, ani ...czegokolwiek co tam sie znajduje, bo zaraz mu wjedzie jakas niemiecka firma z papierkiem do zaplaty tysiecy euro za naruszenie praw autorskich. Ba owe kody zrodlowe, nie zawieraja Adventure Game Interpreter'a - jezyka skryptowego, ktory tak naprawde odpowiada za obsluge tej gry....

Wiec za co PLACI ten szaleniec 10.000 $$ ?!?!???? za troche bezuzytecznej grafiki, dzwieku i wycinka kodu ??

LO MATKO jak ludzie na zachodzie maja za duzo pieniedzy, to niech lepiej sadza drzewa za darmo albo wplaca na ratowanie ginacych gatunkow zwierzat.
Co za imbecyle wariat?
[#30] Re: Kody źródłowe Larry 1 i Larry 2 wystawione na licytację

@selur, post #29

Może Al Lowe to też ginący gatunek? 10k $ prawdopodobnie podtrzyma go trochę przy życiu...
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem