[#31] Re: Zapowiedzi nowych gier

@Motyl, post #2

Gdyby było jak mówisz, to gry w OCS nie wyglądały by gorzej od wersji AGA.
AGA pojawiły się po prostu trochę za późno, a dobrych gier było coraz mniej nie dlatego, że AGA była porażką, tylko dlatego, że wielkimi krokami nadchodził kres mody na gry 2D, a wchodziła obsesja gier 3D.

Reasumując gry na Amigę od początku powinny mieć kolorową grafikę AGA'ty.
[#32] Re: Zapowiedzi nowych gier

@Duracel, post #31

Panowie a w czym jest lepsza grupa fanów 8 bitowych ze na c64 powstają fenomenalne gry trzymające poziom lat 80 tych...i żeby było trudniej w 64 KB i 1 mhz w kodzie maszynowym żeby była pełna wydajność

[#33] Re: Zapowiedzi nowych gier

@Axi0maT, post #29

dzięki Axiomat za wskazanie Paprium, muszę mieć ten tytuł. Swoją drogą, dlaczego na Amigę brakuje dobrych gier typu beat'em up na poziomie Streets of Rage 2 i 3, Punishera, Paprium z MD? Ograniczenia sprzętowe czy brak umiejętności twórców (w to akurat wątpie)?

Hołdys; po zobaczeniu tego filmiku, znowu muszę mieć C64!

Ostatnia aktualizacja: 14.12.2018 09:46:08 przez charliefrown
[#34] Re: Zapowiedzi nowych gier

@HOŁDYS, post #32

Panowie a w czym jest lepsza grupa fanów 8 bitowych ze na c64 powstają fenomenalne gry trzymające poziom lat 80 tych...i żeby było trudniej w 64 KB i 1 mhz w kodzie maszynowym żeby była pełna wydajność

Dokładnie o tym samym pomyślałem, czytając ten wątek. Tyle świetnych gier powstało na C64 w ostatnich latach: Sam's Journey, Bomberland, Prince of Persia... A zapowiadają się kolejne - chociażby fenomenalny port Eye of the Beholder.
Jak to jest, że na C64 powstają takie perełki, a nowościom na Amigę jest daleko do gier z czasów jej świetności?
[#35] Re: Zapowiedzi nowych gier

@poweredjj, post #34

jeden system, jeden chipset, jedna konfiguracja, tylko asembler lub basic.
[#36] Re: Zapowiedzi nowych gier

@HOŁDYS, post #32

W odpowiedzi na #34

Panowie a w czym jest lepsza grupa fanów 8 bitowych ze na c64 powstają fenomenalne gry

A rozpisze to tak:

Sam journey
czas powstawania: więcej niż 3 lata (10 lat od poprzedniej produkcji)
sprzedaż: 1250szt (same digital)
cena: 23$ digital /45Euro (box)

Tanks Furry
czas powstawania: 1 rok żadnego wcześniejszego doświadczenia)
sprzedaż: moooożeee z 500szt pudełek
cena: 0$ digital / 10Euro (box) (w tym 1$ zysku od 1 szt na podział na grupę )

AMIGA! F$#CK YEAH!
Parafrazując:
Panowie czym popychana jest grupa fanów amigowych, że w ogóle powstają gry?

Ostatnia aktualizacja: 14.12.2018 10:09:33 przez Koyot1222
[#37] Re: Zapowiedzi nowych gier

@poweredjj, post #34

1. Skrzyknijcie się w parę osób - im więcej tym lepiej, HE HE HE...
2. Wymyślcie grę, w jaką chcecie zagrać.
3. Opracujcie dokument określający jak gra wygląda, jak ma działać, cała mechanika gry itd. Tak żeby hipotetyczny implementator nie musiał w ogóle myśleć o gameplayu, tylko robił swoje.
4. Opublikujcie to na PPA i poczekajcie aż Was połowa forum zjedzie bo to co wymyśliliście jest do dupy.
5. Im bardziej przyłożycie się do zadania tym większa szansa że znajdzie się chętny programista. Nie umiem oszacować jaka będzie szansa że znajdzie się grafik, ale Softiron i Koyot są dość aktywni, więc może. Dźwiękowiec się pewno znajdzie.

Pisać grę, jak się wie do czego dąży jest dość łatwo. Tak powstało EOB na C64. Tak powstało Prince of Persia i Bomberland pewnie też. Tak jest prościej niż raz że móżdżenie nad kodem, dwa że móżdżenie nad mechaniką rozgrywki.

Macie czas do końca lutego bo wtedy kończy się konkurs EAB i bierzemy się z Softironem za kolejną rzecz. Weźmy się i zróbcie. Rękawica została rzucona, ktoś ją podniesie? ;)

Sugerowana kolejność:
1. Zasada działania gry
2. Kwestie balansu rozgrywki - możecie sobie prototypować w game makerach
3. Kreacja świata i fabuła

Ja piszę gry takie, w które sam bym chciał grać lub mam aktualnie zajawkę na dany aspekt techniczny, żeby rozwijać swój engine. A że nie trafiam w gusta ludzi to co zrobić. Pokażcie, czego chcecie (ale nie w formie jednego zdania czy akapitu) to pomyślimy. ;)

Ostatnia aktualizacja: 14.12.2018 10:04:14 przez teh_KaiN
[#38] Re: Zapowiedzi nowych gier

@teh_KaiN, post #37

uuu.. to nie programiści wymyślają gry? pomysł
[#39] Re: Zapowiedzi nowych gier

@nogorg, post #38

Mają znaczny wpływ pod postacią hamowania game designera pod kątem ograniczeń technicznych ale nie, nie oni ;)

Ostatnia aktualizacja: 14.12.2018 11:31:17 przez teh_KaiN
[#40] Re: Zapowiedzi nowych gier

@nogorg, post #38

Jasne ze tak. Bo nie nawymyslaja miliona rzeczy, ktorych programowanie zajmie 20 lat i ruszy na komputerach PC z przyszlosci
[#41] Re: Zapowiedzi nowych gier

@nogorg, post #38

Ponoc najgorsze gry powstaja jak wymyslaja je i tworza programisci... Programista ma tendencje do skupiania sie na aspektach technicznych i przez to grywalnosc zwykle lezy na calej linii. Ciezko znalezc tez programiste ktory ma dar do designu... Ci ktorzy go maja siedza na demoscenie i ani mysla pisac gry.
[#42] Re: Zapowiedzi nowych gier

@Motyl, post #2

Nie zapomnę nigdy przesiadki z 8-bitowców na Amigę CD32, to był prawdziwy szok :). Zachwyciła mnie animacja wody w OSCARze, sama gra taka sobie trochę trudna była ale odpalałem dla tej wody hehe.
[#43] Re: Zapowiedzi nowych gier

@poweredjj, post #34

Nie tylko c64 ..Amstrad CPC plus wcale nie prostsza konstrukcja w programowaniu i oczywiście ograniczenia 8bit 128kb jak widać dać sie da..kwestia umiejętności pomysłu i samozaparcia.

Koyot a jakiś wydawca dał wam deadline 1 rok ? Gra może i powstawać tyle co diablo 3...ważne żeby zapadł w pamięć na długo a o tanks fury juz chyba zapomnieli ;)
Zróbcie kolejna DOBRA gre na 2028 kupie na bank

Ps.za Sam journey zapłaciłem 40€ a nie jak napisałeś i mam carat w boxie NIE ZALUJE

Ostatnia aktualizacja: 14.12.2018 19:11:46 przez HOŁDYS
[#44] Re: Zapowiedzi nowych gier

@HOŁDYS, post #43

Koyot a jakiś wydawca dał wam deadline 1 rok ?

Nie wiem czy zauważyłeś, ale naszą podstawową motywacją było dopełnienie listy gier konkursowych corocznego Retrokomp.
Cykliczne "Retro gamedev compo" to efekt w postaci wykreowania przynajmniej 3 zespołów, które realizują swoje projekty mniejszych gier. Do tego mamy do czynienia z uaktywnieniem jeszcze kilku osób, które ustawicznie rozwijają swoje umiejętności w tworzeniu gier i kreują proste projekty na własną rękę.
Co początkujący dostają na starcie?
Gra może i powstawać tyle co diablo 3...ważne żeby zapadł w pamięć na długo

Zapadających w pamięć gier nie będzie w ogóle, jeśli zespoły nie zaprawią się i nie nabiorą doświadczenia na mniejszych projektach.
Było DI, było DII i dzięki temu pojawiło się DIII.
Zróbcie kolejna DOBRA gre na 2028 kupie na bank

Jestem ciekaw czy w 2028 ktoś jeszcze będzie użytkował klasyka Ale bądźmy dobrej myśli.
Ps.za Sam journey zapłaciłem i mam carat w boxie NIE ZALUJE

Mam nadzieję, że jak w końcu pojawią się DOBRE gry na 68k, to także ponad 1000 osób z podobnym entuzjazmem wysupła po 250-300zł na taką grę Czego sobie i Tobie życzę OK
[#45] Re: Zapowiedzi nowych gier

@Koyot1222, post #44

"Było DI, było DII i dzięki temu pojawiło się DIII."

z tym, ze wiekszosc fanatykow diablo uwaza, ze D3 jest najslabszym ogniwem w tym lancuchu
[#46] Re: Zapowiedzi nowych gier

@HOŁDYS, post #43

Jak dla mnie i wielu innych osób tutaj na portalu Tanks Furry to super gierka, bo mega grywalna. Pewnie najwięcej osób co komentuje wątki o grach większości produkcji nawet nie odpaliła i nie dała im szansy.
Robić grę 10lat, po to żeby być poklepanym po plecach przez kilka osób na zjeździe Amigowców... 10 lat to kawał życia. Trzeba nie mieć swojego życia, być no lifem na maxa. Może Hołdys Ty zrobisz taką grę :) Zapłacę nawet 100euro za wersję elektroniczną, nagram na dyskietkę i przyjdę po autograf
[#47] Re: Zapowiedzi nowych gier

@selur, post #45

Mnie to zawsze śmieszy jak ludzie porównują TF na amigę zrobioną przez 4 osoby dla publiki max 500 osobowej z DIII, które przy najsłabszych prognozach sprzeda się 3,5mln kopii w ciągu jednego roku
[#48] Re: Zapowiedzi nowych gier

@Koyot1222, post #47

Czyli nie będzie portu wiedźmina na A500?
[#49] Re: Zapowiedzi nowych gier

@tom256, post #48

Ja wam zrobie w bakbonie za 20 eurasow.
Bedzie sie zwal "Wieśbon - straszne opowiesci" OK
[#50] Re: Zapowiedzi nowych gier

@selur, post #49

Naprawde, tego co sie dzieje wsrod amigowcow, nie sposob chyba znalezc w zadnym innym srodowisku. Zamiast narzekac, zacznijcie cos robic. A jesli nie umiecie, nie chcecie, to przynajmniej wspomagajcie tych, ktorzy cos robia. Dobrym slowem ale i portfelem!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Naprawde mam juz dosc p******enia i narzekania!
[#51] Re: Zapowiedzi nowych gier

@Koyot1222, post #47

W którym słowie porównałem gre Tanks Fury do Dioblo 3 co mi pan tu imputuje OK
Dla przykładu wyszedł komercyjny Tanks 3000 na C64 równie grywalny :)

Ostatnia aktualizacja: 14.12.2018 20:20:53 przez HOŁDYS
[#52] Re: Zapowiedzi nowych gier

@tom256, post #48

Czyli nie będzie portu wiedźmina na A500?

W sumie... Możemy wrócić do tematu za jakieś, 20-30 lat Kiedy Amiga już wróci i będzie dostępna w każdym sklepie elektronicznym obok takich marek jak Sony, Nintendo, albo nowej konsoli Samsunga lub Natami szeroki uśmiech
[#53] Re: Zapowiedzi nowych gier

@aszu, post #50

Aszu ale o co sie w sumie wsciekasz?
Ze nie klepiemy sie po plecach jak na EAB'ie? pomysł
[#54] Re: Zapowiedzi nowych gier

@HOŁDYS, post #51

Gra może i powstawać tyle co diablo 3...ważne żeby zapadł w pamięć na długo a o tanks fury juz chyba zapomnieli ;) Zróbcie kolejna DOBRA grę na 2028 kupie na bank

Wybacz, ale wywnioskowałem, że porównując w jednym poście czas tworzenia tych 2 gier zestawiasz je obok siebie.
[#55] Re: Zapowiedzi nowych gier

@selur, post #53

Selur jesteś mistrzem na PPA 10 osób nie chce czytać twoich wypocin nic nie wnoszących ..ignorowanie jedna z fajniejszych opcji wymyślonych w necie

Koyot absolutnie nie ..sam porównałeś prosta gierkę z C64 ze powstawała przez 10 lat..owszem ale zaczarowała moj C64 na nowo i każdemu ja polecam do zakupu aby docenić włożona prace na tak niszowy sprzęt jak rownież zachęcić do dalszych pomysłów ;)

A box obok Last ninji remix ładnie sie komponuje

Ostatnia aktualizacja: 14.12.2018 20:33:36 przez HOŁDYS
[#56] Re: Zapowiedzi nowych gier

@HOŁDYS, post #55

no jakby te 10 osob zalozylo sobie po kilka fastnikow jak TY i twoi KOLEDZY, to mysle, ze mialbym 100 ignorujacych na liscie OK ok, racja
[#57] Re: Zapowiedzi nowych gier

@selur, post #56

He he ja wiem ze sobie jaja tymi wypowiedziami robisz ..a w sumie to na pewno fajny koleś jesteś tylko ze niektórzy to na poważnie czytają i biorą na serio

No nic na gierkę klasy Ruff’n Tumble będziemy musieli sie jeszcze naczekać

Koyot gry na 8 bit tez robi sie chałupniczo..a efekty sa naprawdę bardzo dobre .przecież Sony tego nie produkuje OK za mln €

Ostatnia aktualizacja: 14.12.2018 20:39:58 przez HOŁDYS
[#58] Re: Zapowiedzi nowych gier

@HOŁDYS, post #57

ale to nie sa jaja , tutaj wiele osob ma po KILKA nickow i jak mi ktos powie, ze to jest niemozliwe, bo w regulaminie jest to zabronione, to chyba sie rozplacze ze smiechu.
[#59] Re: Zapowiedzi nowych gier

@HOŁDYS, post #55

zaczarowała moj C64 na nowo i każdemu ja polecam do zakupu aby docenić włożona prace na tak niszowy sprzęt jak rownież zachęcić do dalszych pomysłów ;)

I ja się cieszę. Z podobnym nastawieniem zainwestowałem w Worthy.
[#60] Re: Zapowiedzi nowych gier

@selur, post #58

a wracajac do sedna sprawy

"DLACZEGO NA AMIGE NIE WYCHODZA DUZE WYPASIONE PRODUKCJE ??"

bo nie ma KODEROW, ktorzy by chcieli sie podjac takiego duzego projektu !!

Sa ludzie z pomyslami, graficy, muzycy, pomyslodawcy, projektanci, betatesterzy itp.. itd.. ale nie ma komu tego napisac.
Z kolei ci chetni, ktorzy by chcieli poprowadzic tak duzy projekt nie maja w ogole doswiadczenia lub bardzo male w pisaniu gier.
Zaden niedzielny koder/programista nie uciagnie takiego projektu do konca, wywali sie po 10%-20% i juz sie nie podniesie.

p.s.
wiem to, bo OSOBISCIE to sprawdzilem. Proponowalem ludziom wspolprace przy wielkich projektacc gier na Amige i KAZDY z nich odmowil. ok, racja
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem