kategoria:
[#31] Re: Symulatory Lotnicze na A600

@QkiZ, post #30

Tornado ma piekne wydanie Boxowe i chyba najgrubszy manual do gry :) mam go

Znalem w swojej kolekcji jeszcze mniej znany symulator kosmiczny Space Max https://hol.abime.net/2028/boxscan
[#32] Re: Symulatory Lotnicze na A600

@HOŁDYS, post #31

Tornado ma piekne wydanie Boxowe i chyba najgrubszy manual do gry :) mam go

Potwierdzam, piekna gra, tez mialem boxa i glupi wywaliłem:( masz wersje instrukcji PL ?
[#33] Re: Symulatory Lotnicze na A600

@mike100, post #32

Przy A320 też jest co czytać...
[#34] Re: Symulatory Lotnicze na A600

@Rafał A-3000, post #33

A320 ma dwa duze dodatki w big boxach i jeszcze wieksze instrukcjie
[#35] Re: Symulatory Lotnicze na A600

@HOŁDYS, post #34

Ograłem chyba wszystkie symulatory na 8/16 bitów w tym na Amigę, to mój ulubiony gatunek. Mała kryptoreklama, zerknij na mój kanał, mam sporo symulacyjnych tytułów ogranych, gdzie tłumaczę jak grać.
https://www.youtube.com/channel/UComp3Lx-V_Y7SGfWep4FVgw
Jeśli chodzi o A600 i jej sporą wadę w symulatorach, to brak klawiatury numerycznej, dość często używanej w symulatorach. Do najbardziej złożonych pod względem symulacji należy F16 Falcon 3.0 oraz Tornado (w tym przypadku przydaje się karta turbo). Bardzo dobrze, ale mniej realistycznie jest zrealizowany GS2000, proponowałbym zacząć od niego (mam na kanale kilka odcinków z GS2000). Bardzo ciekawie rozwiązana kwestia planowania realizacji misji (element taktyczny). Przychylam się do przedmówców, wszystko od MicroProse jest rewelacyjne. Bardzo lubię M1 Tank Platoon (również mam na kanale z tym że ogrywam wersje Atari TT) Ważne nie uruchamiał symulatorów z pakietu WHDLoad, jeśli masz trochę mocniejszy procesor to warto mieć szybszą rozgrywkę i skorzystać z wersji instalacyjnych. Większość symulatorów ją posiada. Pozdrawiam

Ostatnia aktualizacja: 30.08.2021 19:58:47 przez nowy80

Ostatnia aktualizacja: 30.08.2021 20:11:12 przez nowy80
[#36] Re: Symulatory Lotnicze na A600

@nowy80, post #35

Do najbardziej złożonych pod względem symulacji należy F16 Falcon 3.0 oraz Tornado

Kolega chyba nie grał w Jet Pilot. W tej grze zginąłem jak ciotka w Czechach. Wymagania też ma spore.
[#37] Re: Symulatory Lotnicze na A600

@nowy80, post #35

Ale Falcon 3.0 to tylko PC/DOS przecież...
[#38] Re: Symulatory Lotnicze na A600

@Jacques, post #37

Ale Falcon 3.0 to tylko PC/DOS przecież...

Racja, sprawdziłem na pudełku, chodziło mi o wcześniejszą wersję Falcona. Mam również Falcona 3.0 oraz Falcona 4.0, gdzie dodawana byłą instrukcja ponad 600 stron (podobno przedruk z prawdziwej dokumentacji szkolenia pilotów). Racja Jet Pilot jest również realistyczny i bardzo ładny graficznie, choć moim zdaniem Falcon jest pod tym względem bardziej zaawansowany. Jet Pilot miał w owym czasie bardzo dobrze odwzorowane instalacje naziemne jak bazę sił lotniczych w Walii. Poniżej fragment mojej kolekcji symulatorów, większość na Amigę :)

3
[#39] Re: Symulatory Lotnicze na A600

@nowy80, post #38

A czy pilotowałeś kiedyś coś prawdziwego?
1
[#40] Re: Symulatory Lotnicze na A600

@wilkwcieniu, post #1

Birds of Prey. mialm kiedys oryginal
[#41] Re: Symulatory Lotnicze na A600

@nowy80, post #38

Bardzo ladna kolekcja ..chyba pare boxow jest z “mojej dystrybucji”
Ja mialem ponad 4000 boxow i wszystkie modele Amigi pare ST i 8 bit
Mialem osobna kawalerkd do retro i % ..takie odstresowanie sie od “wyscigu szczorow” i prozy zycia
Niestety jak sprzedalem kawalerke nie mialem gdzie tego trzymac bo same gry spaca wymagaja...o monitorsch CRT i duzych Amigach nie wspomne
Mam lezke w oku jak biore symulator box z 200 stronowa i strukcja plakatem i dodatkami...a obecna gre w plastikowym bezpłuciowym pudeleczku PS4

Ostatnia aktualizacja: 31.08.2021 10:38:57 przez HOŁDYS
1
[#42] Re: Symulatory Lotnicze na A600

@HOŁDYS, post #41

Niby za młodu na większości grałem, ale trzeba będzie chyba sobie na jesień odświeżyć pamięć, tym bardziej, że mam teraz do dyspozycji TF536.
[#43] Re: Symulatory Lotnicze na A600

@nowy80, post #38

Gratuluję kolekcji. Z punktu widzenia wielokrotnego podchodzenia do tej samej gry (tzw. replay value), to strategie i symulatory o niebo lepiej wypadały na tle strzelanin, platformówek czy przygodówek, co też uwidaczniało się w wyższej cenie produktu (z tego co pamiętam).

Tak z ciekawości, czym najlepiej sterować w tego typu grach poza klawiaturą, zwykły dżojstik da radę, czy może lepiej analogowy?
[#44] Re: Symulatory Lotnicze na A600

@charliefrown, post #43

A były analogowe do Amig?
[#45] Re: Symulatory Lotnicze na A600

@charliefrown, post #43

powiedz to ludziom co przechodzą superfroga 10 raz, a np. takie Wings przeszedlem tylko 2 razy

Ostatnia aktualizacja: 31.08.2021 18:32:20 przez michal_zukowski
[#46] Re: Symulatory Lotnicze na A600

@ZbyniuR, post #44

Owszem. Obecnie na analogowym konixie pogrywam w knight of the sky. Co ciekawe ma dwa przyciski jeden do strzelania a drugi do bomb.
1
[#47] Re: Symulatory Lotnicze na A600

@Bociek78, post #46

Uwielbiam symulatory, moim pierwszym był Tomahawk który był nadawany w radiu :) Na współczesnym komputerze praktycznie nie gram w gry, ale latam na dość realistycznych symulatorach wojskowych maszyn (starszych generacji). Mam do tego dość rozbudowane stanowisko, system wstrząsów, metalowe repliki przyrządów itp. Można na moim kanale zobaczyć jak to się prezentuje. Robię np. amatorski rozruch i start F16 czy odpalam procedurę startową Ka50. Zdarzało mi się w realu zawitać w przestworzach za sterami, choć z tego co wiem są na tym forum prawdziwi wyczynowi piloci. Poniżej Stadion Narodowy z lotu Cessny, zdjęcie mojego autorstwa :)

Ostatnia aktualizacja: 31.08.2021 19:51:31 przez nowy80
4
[#48] Re: Symulatory Lotnicze na A600

@nowy80, post #47

Z jakiej to gry ;)
3
[#49] Re: Symulatory Lotnicze na A600

@HOŁDYS, post #48

Widać Warszawę więc z jakiejś budżetowej.
1
[#50] Re: Symulatory Lotnicze na A600

@HOŁDYS, post #48

"WAR-SAW" (samolot ląduje awaryjnie na stadionie a pilot zmuszony jest walczyć o przetrwanie w zniszczonej wojnami i inwazją mrocznych sił stolicy).

Ostatnia aktualizacja: 31.08.2021 21:16:47 przez nostrum666
[#51] Re: Symulatory Lotnicze na A600

@nowy80, post #47

Wyczynowi piloci?- Ciekawe kto. :)
[#52] Re: Symulatory Lotnicze na A600

@ZbyniuR, post #51

Jeżeli liczyć Gunship 2000 to ja na przykład Xd
[#53] Re: Symulatory Lotnicze na A600

@ZbyniuR, post #51

Każdy kto przeleciał pod mostem w F/A-18 Interceptorze
2
[#54] Re: Symulatory Lotnicze na A600

@ZbyniuR, post #44

Dedykowanych chyba nie było ale pamiętam jak grałem na A500 za pomocą analogowego QuickShot Warrior 5 podpiętego na zrobionej przejściówce opisywanej w którymś z numerów MA, działał świetnie we wszelkich symulatorach, w F1GP także ;)
2
[#55] Re: Symulatory Lotnicze na A600

@Madman, post #54

Dedykowanych chyba nie było

Były
[#56] Re: Symulatory Lotnicze na A600

@Bociek78, post #55

Potwierdzam były, nawet kilka.
Miałem na przykład taki zestaw:

Miałem też to SpeedKinga:

Bardzo "kiepskiej" jakości kontroler
[#57] Re: Symulatory Lotnicze na A600

@Blady, post #2

Nie w temacie, ale przy okazji wspominania Gunship 2000. Mam misję S&R Troops. Jak zabrać żołnierzy? Wersja dyskietkowa AGA. Sterowanie kursorami. Próbowałem wszystkich klawiszy oprócz numerycznych i nic. Wylądowałem nawet idealnie na żołnierzu i nic.

Ostatnia aktualizacja: 12.09.2021 18:50:58 przez tukinem
[#58] Re: Symulatory Lotnicze na A600

@tukinem, post #57

Wylądowałem nawet idealnie na żołnierzu i nic.

I jeszcze się dziwisz, że potem nie dał rady wsiąść do maszyny?
1
[#59] Re: Symulatory Lotnicze na A600

@recedent, post #58

trzymałem lot tuż nad nim, próbowałem różnych klawiszy, zniżałem się coraz bardziej, aż wylądowałem na nim. Nie chciał wsiąść uparty :D
[#60] Re: Symulatory Lotnicze na A600

@tukinem, post #59

Może to i lepiej...

2
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem