[#1] Najlepsze shootery na Amigę
Po obejrzeniu kilku filmów na tym kanale, pozazdrościłem
konsolom shooterów.

Ale Amiga też miała co pokazać w tym zakresie.
Moje najlepsze shootery na Amigę to:

Swiv 1991
Agony 1992
Project X 1993
Datastorm 1989
Apidya 1992

Jednego z najlepszych shooterów ever - Banshee (nie tylko na Amidze, ale w ogóle)
nie mam na swojej liście, bo nie posiadam komputera z aga.

Ostatnia aktualizacja: 07.09.2022 21:31:20 przez mmarcin2741
[#2] Re: Najlepsze shootery na Amigę

@mmarcin2741, post #1

W Banshee grywam od czasu do czasu, mega grafa i dopracowana gra. Co ciekawe dobrze wygląda i na crt i na lcd
[#3] Re: Najlepsze shootery na Amigę

@mmarcin2741, post #1

Dużo było Shumpów na Amigę...

Battle Squadron też był spoko, XP8, Swiv o którym wspominasz, temat rzeka ogólnie ;)
[#4] Re: Najlepsze shootery na Amigę

@mmarcin2741, post #1

Strasznie dłuuuugie, trochę sobie poprzewijałem, i to rzeczywiście bardzo ładne rzeczy. Ale przecież to była w tamtym czasie 2ga konsola na świecie, czyli ciągle pierwsza liga w pierwszej połowie lat 90ych. A Amiga co najwyżej mogła od tego bardziej lub mniej odstawać. A z dołu z drugiej czyli 8bitowej ligi czasem te 8bitowe konsole wypadały tylko ciut słabiej od tych słabszawych gier na Amie.
[#5] Re: Najlepsze shootery na Amigę

@ZbyniuR, post #4

Przeglądając listy gier, natrafiłem na fakt, że na Amidze były ciekawe i dobre
konwersje z automatów, których nie było na konsoli, takie jak:
Dragon Breed, Saint Dragon, R-Type 1 i 2.

Szkoda, że Banshee tak późno wyszedł. Na początku 1993 mógł przekonać
sporo ludzi do A1200.

Fajny zestaw amigowy, chociaż wielu tytułów brakuje:
[#6] Re: Najlepsze shootery na Amigę

@mmarcin2741, post #5

Tych Dragonowych tytułów jakie wspominasz nigdy nie widziałem. Ładne. :)
[#7] Re: Najlepsze shootery na Amigę

@mmarcin2741, post #1

Project X 1993

Ja chciałem zapytać, bo ta gra jest wymieniana wśród topowych strzelanek, ale czy wy dawaliście radę ją przejść bez cheatowania? Graficznie wyglądała fajnie, ale jeśli chodzi o rozrywkowość to o ile pierwsza plansza była dla mnie całkiem ok, ale druga to już jakiś absurd. Nie pamiętam, żeby udało mi się przejść drugiego bossa. To 100% pamięciówka + chaos na ekranie. Ale ponieważ na grę wydałem całe 0 zł to tę przykrótką zabawę wspominam całkiem przyjemnie. Jednakowoż gdybym zainwestował więcej niż 20 zł to bym uznał ten produkt za zepsuty.
1
[#8] Re: Najlepsze shootery na Amigę

@nogorg, post #7

Podobno Project-X Special Edition ma easy mode, na którym
jest łatwiej.
[#9] Re: Najlepsze shootery na Amigę

@mmarcin2741, post #8

Wydaje mi się, że grałem właśnie w Special Edition. A Ty grałeś w pierwsze wydanie i tu je wymieniasz, bo odpowiadal Ci jej poziom trudności i to jak były w nim skonstruowane kolejne fale przeciwników na kolejnych poziomach?
[#10] Re: Najlepsze shootery na Amigę

@nogorg, post #9

Project X to faktycznie dosyć hardokorowy poziom trudności. Gry Team17 nie cierpiały
na nadmierną grywalnośc, szczerze mówiąc. Raczej bym go wymieniał z powodu
głównie dobrej grafiki i fajnej syntezy mowy.
Grywałem w wersję Special z 1993, uczyłem się patternów, może najwyżej do połowy
przeszedłem.
[#11] Re: Najlepsze shootery na Amigę

@nogorg, post #7

The game is composed of five levels. Many players never completed the second one (which had a very difficult ending), and most of the rest never went past level three. When Team17 realized this, they released Project-X SE on Amiga CD32, a special edition with the difficulty toned down.
Czytałem że Team17 został zasypany listami od sfrustrowanych nabywców gry i 'pod ich naciskiem' wydano SE.
Podobna sytuacja dotyczyła też pierwszego Alien Breed'a.

Ostatnia aktualizacja: 08.09.2022 00:12:38 przez AmiClassic
[#12] Re: Najlepsze shootery na Amigę

@mmarcin2741, post #10

Gry Team17 nie cierpiały na nadmierną grywalnośc, szczerze mówiąc.

Nie skądże, mało kto grał w Wormsy czy Superfroga.
5
[#13] Re: Najlepsze shootery na Amigę

@mmarcin2741, post #10

No właśnie dlatego mam wrażenie, zę Project-X'a wśród najlepszych strzelanek wymienia się z nostalgicznego rozpędu i sentymentu do oprawy, bo jako gra to np. koło Apidya czy Disposable Hero nie stała. Kiedyś może to aż tak bardzo nie przeszkadzało, bo jak gra zaczynała denerwować albo nudzić to lądowała w skrzynce na dyskietki i czekała lepszy moment albo kasację. Amiga to nie konsola więc grało się bardziej casualowo i nawet jeśli tylko pierwszy level Project-X'a dostaczał jako takiej satysfakcji to wystarczyło, żeby się nagrać. Ale obiektywnie, że to amigowa topowa strzelanka? Nope nie...
1
[#14] Re: Najlepsze shootery na Amigę

@nogorg, post #13

Project-X był horrendalnie trudny, w zasadzie po pierwszej czy drugiej planszy stawał się niegrywalny, nie do przejścia.
Podobnie było z przepiękną Elfmanią, też poziom trudności był absurdalny.

Co do shooterów, Deluxe Galaga bardzo wciągała, a zwłaszcza wersja na PC o nazwie Warblade.
Świetny był też Battle Squadron, Apidya, Swiv.

Ostatnia aktualizacja: 08.09.2022 02:20:49 przez Motyl
[#15] Re: Najlepsze shootery na Amigę

@michal_zukowski, post #12

Zgadza się, o serii Alien Breed również mało kto słyszał.
[#16] Re: Najlepsze shootery na Amigę

@mmarcin2741, post #1

Jak odpalam Ami to pierwsze tytuły które gram: Swiv, Apidya i Wings of Death.
W resztę grałem ale jakoś nie pod pasowała mi, może dlatego że nie grałem w nie za dzieciaka.
[#17] Re: Najlepsze shootery na Amigę

@mmarcin2741, post #1

Deluxe Galaga na AGA. DO tej pory gram w jej klona na PC - Warblade
1
[#18] Re: Najlepsze shootery na Amigę

@Hubez, post #15

Od Team17 dobre były ATR oraz seria Alien Breed. Inni
brytyjscy dewelperzy byli lepsi. Wszystkie gry Core
Design, Psygnosis czy Bitmap Brothers trzymały za-
wsze wysoki i równy poziom.
[#19] Re: Najlepsze shootery na Amigę

@mmarcin2741, post #1

Ja uwielbiałem Silk Worm: grywalność, grafika (paralaksa), efekty dźwiękowe...

Ostatnia aktualizacja: 08.09.2022 09:50:39 przez Jacques
[#20] Re: Najlepsze shootery na Amigę

@Jacques, post #19

Silk Worm wolę na C64
[#21] Re: Najlepsze shootery na Amigę

@mmarcin2741, post #18

a Body Blowsy to pies? (szczególnie Galactic)
skoro ktoś wspomniał R-Type, dla przyzwoitości należałoby wymienić i X-Out, i Z-Out. BTW, właśnie puścił żem sobie to pierwsze na jutubie, skaczę do losowego momentu, żeby sprawdzić, jak to brzmiało, i... omg, toż to Turrican (29:30)
[#22] Re: Najlepsze shootery na Amigę

@snajper, post #21

No, przyznaje, że X-OUT, chyba nie grałem, a widzę, że bardzo dobrze wygląda rozgrywkaok, racja OK

Poza tym, na wiodących konsolach konwersje automatowe były z reguły lepsze niż na Amidze, ale jak widać Amiga miała sporo dobrych shoterów.
Chociażby mniej znane nowej generacji jak:
T-Zero

Czy Ultra Violent Worlds

Ostatnia aktualizacja: 08.09.2022 10:19:58 przez BULI
[#23] Re: Najlepsze shootery na Amigę

@BULI, post #22

probowałem grać w T-Zero, ale mnie zmuliło po momencie, dałem spokój
[#24] Re: Najlepsze shootery na Amigę

@nogorg, post #7

To i tak jest prosta gra w porównaniu do ogrywania gier arcade z 1 cc, ja przeszedłem ją jakieś pół roku temu po ponad 50+ próbach bez żadnych wspomagaczy, special edition, a na yt - link
[#25] Re: Najlepsze shootery na Amigę

@mmarcin2741, post #1

Może nie grzeszyła grywalnością, ale bossowie robili wrażenie (na obrazkach w Amiga Action)

Ostatnia aktualizacja: 08.09.2022 15:07:34 przez xylaz
[#26] Re: Najlepsze shootery na Amigę

@mmarcin2741, post #1

A ja od czasu do czasu wracam do Mega Typhoon. Bez muzyki co prawda i z trochę pstrokatą paletą, ale gra się super. Jeden z lepszych shmupów na ECS.

[#27] Re: Najlepsze shootery na Amigę

@Amcio, post #24

Trudność nie jest tutaj w zasadzie głównym problemem. Gra może być nawet skrajnie trudna pod warunkiem, że jest "uczciwa" i daje szansę na pogranie na refleksie, umiejętnościach. A w Project-X to poczucie u mnie kończyło się, jak już pisałem, wraz z pierwszym etapem. Dalej fale przeciwników wyglądają na zaprojektowane tak, aby grę sztucznie przedłużyć. Zresztą pierwszy etap też jest taki, tylko mniej boli gdy tracisz postęp bo 'game over'. A dzisiaj gra się inaczej, ludzie wyszukują najbardzieje hardkorowe gry żeby zmierzyć się z absurdalnym wyzwaniem, speedrunują itp.
[#28] Re: Najlepsze shootery na Amigę

@mmarcin2741, post #1

1. LETHAL XCESS
2. WINGS OF DEATH
długo długo nic ...
[#29] Re: Najlepsze shootery na Amigę

@Greczkin, post #28

fajnie ze grywalne ale te gry nie maja za grosz "designu" graficznego, Storm Swiv bije na glowe te gry klimatem i grafika.
[#30] Re: Najlepsze shootery na Amigę

@selur, post #29

T-zero graficznie przebija :P
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem