[#1] Pamiętacie swoją pierwszą giercę na Amidze? :)
Ja pamiętam, To był kupiony wraz z A500 "Mystical", a było to w kwietniu 1993 r.

https://www.amiga500archive.com/files/_images/games/mystical.png
1
[#2] Re: Pamiętacie swoją pierwszą giercę na Amidze? :)

@aMifan, post #1

W moim przypadku pierwsza gra amigowa jaka gralem byl Shadow of the Beast.
Pamietam ze ta gra zrobila na mnie wielkie wrazenie. Tyle ze to nie byla moja Amiga tylko gralem to u kolegi.
Na swojej Amidze pierwsza byl Lotus 2.

BTW. U tego samego kolegi widzialem tez pierwsze demo, tyle ze nie pamietam tytulu.
Pamietam tylko dwa efekty: plaski skroll po okregu oraz robak ktory na koncu przechodzil przez ekran i pokazal jezyk.
Ktos/cos?

Ostatnia aktualizacja: 28.04.2025 19:51:56 przez Phibrizzo
2
[#3] Re: Pamiętacie swoją pierwszą giercę na Amidze? :)

@aMifan, post #1

Hudson Hawk. Największe wrażenie zrobiła kolorowa grafika
z użyciem copper listy. No i jeszcze Amiga była podpięta do
monitora przez rgb, także dokładność i czystość grafiki w
porównaniu do obrazu rf z pegasusa była ogromna.
1
[#4] Re: Pamiętacie swoją pierwszą giercę na Amidze? :)

@aMifan, post #1

Moja pierwsza gra na Ami to SuperFrog.
Wcześniej grałem na C64 i przesiadka na A500 zrobiła takie wrażenie jakiego nie zrobiła już nigdy żadna inna zmiana komputera.
4
[#5] Re: Pamiętacie swoją pierwszą giercę na Amidze? :)

@aMifan, post #1

Shufflepuck Cafe i Chessmaster 2000 u kolegi, zdaje się, że też Take'em Out w jednym "rozdaniu".
Gdy już sam miałem A500, kupiłem sobie najpierw bodaj Wings of Fury, które widziałem u kogoś wcześniej na C64

Ostatnia aktualizacja: 28.04.2025 20:30:56 przez Jacques
[#6] Re: Pamiętacie swoją pierwszą giercę na Amidze? :)

@aMifan, post #1

"Battle Squadron"
"Nebula: The Wars Of Uropa"
Do tego jakieś niemieckie quizy z digitalizowanymi obrazkami, prawdopodobnie o tematyce historycznej (nie "ślizganej", żeby była jasność ;) ) i gra "Gulp!", której widziałem jedynie początek (nie pamiętam, czy brakowało mi pozostałych dyskietek, czy któraś była uszkodzona).
2
[#7] Re: Pamiętacie swoją pierwszą giercę na Amidze? :)

@Lokaty, post #6

Shadow of the Beast ale bez trainera, potem kupiłem inną wersję na giełdzie...
1
[#8] Re: Pamiętacie swoją pierwszą giercę na Amidze? :)

@aMifan, post #1

Pierwsza odpalona gra po przywiezieniu komputera do domu był to Cannon Fodder. Pamiętam jakby było to wczoraj. Gdzieś właśnie koło kwietnia 30 lat temu. Ale Amigowca i Amiga Magazyn kupowaliśmy praktycznie od początki i C&A od nr 1. Amigowiec w kiosku chyba był dopiero do wydania kolorowego.
1
[#9] Re: Pamiętacie swoją pierwszą giercę na Amidze? :)

@aMifan, post #1

Lotus 2 po composite, gdzieś po miesiącu po eurosie i ta feeria barw. Pierwszy oryginał to Black Crypt oczywiście.
[#10] Re: Pamiętacie swoją pierwszą giercę na Amidze? :)

@aMifan, post #1

Nie wiem czy pierwsza pierwsza ale na pewno w pierwszej paczce dyskietek miałem The Duel: Test Drive II by Accolade. Wcześniej miałem ZX Spectrum więc oprawa graficzna i dźwiękowa tej gry wbiła mnie w fotel...
[#11] Re: Pamiętacie swoją pierwszą giercę na Amidze? :)

@Phibrizzo, post #2

BTW. U tego samego kolegi widzialem tez pierwsze demo, tyle ze nie pamietam tytulu.
Pamietam tylko dwa efekty: plaski skroll po okregu oraz robak ktory na koncu przechodzil przez ekran i pokazal jezyk.
Ktos/cos?

Może "RSI Megademo" by Red Sector Inc. & Tcc Design ?
[#12] Re: Pamiętacie swoją pierwszą giercę na Amidze? :)

@valdi74, post #11

Pierwszej gry nie pamiętam ale RSI Megademo wywarło na mnie (i pewnie nie tylko) ogromne wrażenie. Eddie z zapałką i gitarowe riffy...
[#13] Re: Pamiętacie swoją pierwszą giercę na Amidze? :)

@aMifan, post #1

Taki temat już był, cyklicznie się powtarza.

Pierwsza gra to Lotus 2 ograny latem 1992.

Ostatnia aktualizacja: 28.04.2025 22:36:01 przez Hubez
[#14] Re: Pamiętacie swoją pierwszą giercę na Amidze? :)

@aMifan, post #1

Fighter Bomber. Ta gra miała przepięknie kolorową grafikę i super płynną w porównaniu do C64. Ale na mojej Amidze CDTV nigdy w nią nie zagrałem z braku kompatybilności. Może jeszcze zagram skoro oryginał leży na mojej szafie na wyciągnięcie ręki. szeroki uśmiech
[#15] Re: Pamiętacie swoją pierwszą giercę na Amidze? :)

@aMifan, post #1

North and South i Cannon Fodder... u kolegi :). Potem jeszcze Megalomania, Gengis Khan, First Samurai no i trochę Super Froga. No i oczywiście Moonstone! I ten taki dziwny koleś co stawiał bomby.

Wcześniej miałem ZX Spectrum chociaż właściwie to raczej ojciec miał. :D Z ZX Spectrum pamiętam Panzadrome z tą ryjącą banię muzyczką w menu. Zawsze kombinowałem, że w jakiejś odległej stacji naprawczej musi być ulepszenie które pozwala przejeżdżać przez dziury po kulach wrogich czołgów ale nigdy do niego nie dotarłem. Dopiero w wieku dorosłym przeczytałem w necie, że gra była praktycznie nie do przejścia.
[#16] Re: Pamiętacie swoją pierwszą giercę na Amidze? :)

@aMifan, post #1

Amiga 500 pojawiła się w domu gdy miałem 5-6 lat Jedną z pierwszych gier z amigi jaką pamiętam był Battle Squadron, ale czy to była pierwsza trudno powiedzieć.
Pamiętam też jak mama pokazywała mi jak resetować kombinacją klawiszy i wtedy uruchomiłem Lotus 2.
Był to rok chyba 1992/ 93
[#17] Re: Pamiętacie swoją pierwszą giercę na Amidze? :)

@bfgmatik, post #15

"U kolegi", to nie pamiętam, może to było Risky Woods.

Moją Amigę kupiłem wraz z grą Wolfchild, w okolicach wakacji 1993 r. Była to zatem moja pierwsza gra na Amidze.
[#18] Re: Pamiętacie swoją pierwszą giercę na Amidze? :)

@koczis, post #14

U mnie również pierwszą grą na Ami był Fighter Bomber. I symulatory stały się od tamtego czasu najważniejszym rodzajem gier dla mnie.
[#19] Re: Pamiętacie swoją pierwszą giercę na Amidze? :)

@aMifan, post #1

Jak ojciec przywiózł Amigą 500 ze sklepu to w zestawie był Pang, R-Type oraz Shadow of the Beast :)
[#20] Re: Pamiętacie swoją pierwszą giercę na Amidze? :)

@aMifan, post #1

A kto pamięta swoją pierwszą oryginalną grę z amigi ale z tamtych czasów a nie po 2000 roku?
[#21] Re: Pamiętacie swoją pierwszą giercę na Amidze? :)

@Madman, post #20

Public Domain się zalicza?
[#22] Re: Pamiętacie swoją pierwszą giercę na Amidze? :)

@Madman, post #20

Jeśli chodzi o oryginały w epoce, to kupiłem Miecze Valdgira II, Carnage, Skarbnik, Zenek Saper (nie pamiętam co pierwsze).
Był też Super Dater (słownik ang. - pol.) i Pitagoras (egz. wstępne do szkoły średniej).

Ostatnia aktualizacja: 29.04.2025 10:13:27 przez Jacques
1
[#23] Re: Pamiętacie swoją pierwszą giercę na Amidze? :)

@Madman, post #20

Chyba nie miałem ani jednej.

Temat już był:

https://www.ppa.pl/forum/strefa-gier/8954/pierwsza-gra-na-amidze

Ostatnia aktualizacja: 29.04.2025 11:06:10 przez Hubez
[#24] Re: Pamiętacie swoją pierwszą giercę na Amidze? :)

@Madman, post #20

Wiadomo, Franko :)
[#25] Re: Pamiętacie swoją pierwszą giercę na Amidze? :)

@aMifan, post #1

Z tego co pamiętam to był to Lotus 2. Na początku nie miałem modulatora, to ekran się przewijał do góry albo w dół i chyba koloru nie było, ale już dobrze nie pamiętam. Po jakiś kilku dniach był i modulator.
[#26] Re: Pamiętacie swoją pierwszą giercę na Amidze? :)

@Hubez, post #13

Nie widziałem. Przykro mi.
[#27] Re: Pamiętacie swoją pierwszą giercę na Amidze? :)

@aMifan, post #1

Wstyd się przyznać ale nie pamiętam. Obstawiam, że mogła to być jedna z tych:
- Chuck Rock
- Lotus II
- North & South
- Prehistorik
[#28] Re: Pamiętacie swoją pierwszą giercę na Amidze? :)

@aMifan, post #1

Hybris :)
A było to zaraz po przyniesieniu świeżo kupionej A500 do domu - coś w okolicach kwietnia 1991.

Ostatnia aktualizacja: 29.04.2025 13:45:54 przez wali7
[#29] Re: Pamiętacie swoją pierwszą giercę na Amidze? :)

@valdi74, post #11

Tak, mozliwe ze to to demo.
[#30] Re: Pamiętacie swoją pierwszą giercę na Amidze? :)

@aMifan, post #1

Nie pamiętam, ale za to pamiętam swoją pierwszą pudełkową, oryginalną grę w którą grałem. Był to (baczność) Birds Of Prey (spocznij). Tyle dobra na jednej flopce (na drugiej jest intro)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem