[#31] Re: Pamiętacie swoją pierwszą giercę na Amidze? :)

@karolb, post #21

Public Domain się zalicza?

Nie. A mnie interesuje to ilu z nas kupiło wtedy jakąś oryginalną grę na amigę bo piraty to każdy miał i nie był to problem
[#32] Re: Pamiętacie swoją pierwszą giercę na Amidze? :)

@aMifan, post #1

SWiV. Original to jakis Harpoon albo Silent Service II od tego dystrybutora IPS.
[#33] Re: Pamiętacie swoją pierwszą giercę na Amidze? :)

@Ralpheeck, post #32

Defeder of the Crown, North and South, Shadow of the Beast
[#34] Re: Pamiętacie swoją pierwszą giercę na Amidze? :)

@aMifan, post #1

Arkanoid. Znałem z ośmiobitowców, jednak teraz delektowałem się sterowaniem myszą z którą gra sprawdza się o wiele lepiej.
[#35] Re: Pamiętacie swoją pierwszą giercę na Amidze? :)

@aMifan, post #1

Październik 1991. Idę do kumpla z moją pierwszą paczką dyskietek (oczywiście no name). Do domu wracam z grami: RoboCop, Shadow of the Beast II, North & South, Hostages, Wings of Fury, F-19 Stealth Fighter. Nie pamiętam, którą odpaliłem jako pierwszą, ale obstawiam North & South lub RoboCopa.
1
[#36] Re: Pamiętacie swoją pierwszą giercę na Amidze? :)

@PopoCop, post #35

A moją pierwszą grą był worbench :( - nie kupiliśmy na giełdzie żadnej gry, bo miałem w domu paczkę czystych verbatim-ek i 3ch kumpli w bloku z amigami - w tą sobotę złośliwie żadnego nie było w domu 🤣 dobrze że była giełda w niedzielę
[#37] Re: Pamiętacie swoją pierwszą giercę na Amidze? :)

@aMifan, post #1

Hmm... moja historia z Amigą jest dosyć złożona.

Otóż najpierw zasłyszałem o komputerze Amiga 500, bo miał go kolega brata. Z tego co pamiętam najpierw nie widziałem ekranu z komputera tylko nagrania wideo z kilku gier, w tym Shadow of the Beast II.

Pierwszą własną Amigą była CDTV.

Z tego co pamiętam jedną z pierwszych gier był Lotus 2, Pinball Fantasies. Pamiętam też takie świetne gry jak Sim City.

Później wciągnęły mnie Lemmings, Lemmings 2: The Tribes. Troddlers, Benefactor, Dune II, Settlers. O Lemmings 2 czytałem bodajże w Magazynie Amiga będąc na feriach, i od razu zakochałem się w tej grze - na podstawie recenzji.

To nie jedyny przypadek, gdy zakochałem się w grze dzięki recenzji.

Ostatnia aktualizacja: 29.04.2025 19:06:49 przez Hexmage960
2
[#38] Re: Pamiętacie swoją pierwszą giercę na Amidze? :)

@Hexmage960, post #37

Przygoda od 1991 na telewizorze 14” Westa: Defender of The Crown, North&South, Megalomania, Speedball, Dynablaster we czterech, Pinball Dreams itd.

A i Jimmy White Snooker

Ostatnia aktualizacja: 29.04.2025 19:46:21 przez Amra
[#39] Re: Pamiętacie swoją pierwszą giercę na Amidze? :)

@Hexmage960, post #37

Moja pierwsza gra na A500 u kolegi to Toki, mając C64 to co zobaczyłem na ekranie monitora marki C= to było dla mnie szokiem +ten dźwięk, rok później miałem swoją Amigę i pierwsza gra to był Another World.
1
[#40] Re: Pamiętacie swoją pierwszą giercę na Amidze? :)

@aMifan, post #1

Manchester United Europe u kolegi ze szkoły

Jako ówczesny posiadacz Atari 800XL wyszedłem z tej sesji na miękkich nogach

Oryginały?
Na własnej A600 miałem okrągłe ZERO, ale kiedy kupiłem CD32 to już same oryginały ok, racja
Zachował mi się nawet papierowy "katalog"

Ostatnia aktualizacja: 29.04.2025 20:40:57 przez movin
2
[#41] Re: Pamiętacie swoją pierwszą giercę na Amidze? :)

@movin, post #40

KID HAOS
[#42] Re: Pamiętacie swoją pierwszą giercę na Amidze? :)

@Hubez, post #13

Taki temat już był, cyklicznie się powtarza.

Trzeba ćwiczyć pamięć, żeby nie zapomnieć.
2
[#43] Re: Pamiętacie swoją pierwszą giercę na Amidze? :)

@movin, post #40

Pewnie kupiłeś oryginały bo to były jeszcze czasy przed-nagrywarkowe i piratów jeszcze nie było. A nie dlatego że postanowiłeś sam legal kupować. Zgadłem?
1
[#44] Re: Pamiętacie swoją pierwszą giercę na Amidze? :)

@aMifan, post #1

Ja mam chyba nietypowo, bo nie kupiłem Amigi żeby na niej grać, tylko dlatego, że urzekły mnie jej możliwości kreatywne. W chwili zakupu temat TRADYCYJNYCH gier miałem od roku odłożony na półkę, wraz z C64. Znudziły mi się i potrzebowałem nowej jakości. Tą nową jakością okazały się "Doomy". I też spełnieniem marzenia, które narodziło się wraz z Platoonem 2 (C64).

A więc tak: pierwsza gra ograna świadomie i z przyjemnością - NemacIV. Pierwsza na Amidze w ogóle - Prince of Persia i do dziś nie rozumiem fenomenu.

Ostatnia aktualizacja: 30.04.2025 07:16:23 przez Daclaw
1
[#45] Re: Pamiętacie swoją pierwszą giercę na Amidze? :)

@aMifan, post #1

Byłem wtedy młody i nie wiem czy pamiętam dokładnie, ale pierwszy to był Workbench, a że komputery to było dla nas coś nieznanego i widzieliśmy tylko wcześniej maszynki do zabawy nie do pracy, to jak odpaliliśmy Workbech myśleliśmy że to gra i kombinowaliśmy jak w to grać .

Poza tym z Amigą dostaliśmy kiepską grę Liverpool. I to by było tyle z oryginałów. pamiętam że brat przynosił z od kumpli gry pożyczone piraty i tam były różne. Graliśmy w Rick Dangerous, Wings Of Fury. Nic co by wywalało z kapci i pierwszą grę z giełdy brat przyniósł After The War czyli crap i w to się grało przez pierwsze kilka tygodni, później Wings Of Fury, zanim się uzbierało piracką kolekcję amigowych konkretów jak Lotus 2. Co do oryginałów miałem dopiero na CDTV pierwszy i to jakąś książkę czytaną opowieść dla dzieci, trochę żałuję że się tego pozbyłem, następne to dopiero na CD32. Problem z oryginałami był u nas taki, że nawet za bardzo nie było gdzie kupić na Amigę. Jedyna osoba co tym handlowała była ale to się dowiedziałem dużo później. Nie wiem dlaczego tak było. Oryginały można było z tego co pamiętam jeszcze dostać na PC w jakimś sklepie w centrum miasta, ale chyba na Amigę nie bardzo. Był lokalny pirat który nagrywał do około roku 2005 dyskietkę za 2 zł. A i prawie bym zapomniał, że rodzice kupili jeszcze Pitagoras i jakiś program Matematyczny dla dzieci gdzie była nauka w formie zabawy z denerwującą muzyką, która mi się wryła w pamięć do dzisiaj i Ortografia. No przecież Amiga była kupiona do nauki szeroki uśmiech . Także pierwszy oryginał ro był ten program do matematyki nie pamiętam nazwy, gdzieś to zaginęło niestety
[#46] Re: Pamiętacie swoją pierwszą giercę na Amidze? :)

@aMifan, post #1

Ciężko powiedzieć tak ze 100% pewnością, ale jak przez mgłę coś do głowy przychodzi, że mogło to być North & South, zagrane jeszcze u poprzedniego właściciela sprzętu (A500) w ramach testu używanej maszyny przed zakupem.
To było już w drugiej połowie lat 90, w czasach jak Commodore było już jakiś czas pozamiatane, ale w kioskach ukazywały się jeszcze czasopisma amigowe, w sklepach można było kupić nowe gry pudełkowe. Na osiedlu mało kto miał PCta, były za to Amigi, ewentualnie jakieś konsole(ale głownie klony NESa), więc taki zakup przy skromnym budżecie miał jakiś sens.

Za to wracając do nowych gier pudełkowych, pamiętam że kupiłem polską przygodówkę Skarb Templariuszy, która przestała działać po jednym uruchomieniu Ale jak to się dalej potoczyło, to już z głowy wywietrzało...

Ostatnia aktualizacja: 30.04.2025 09:02:23 przez okejokej
1
[#47] Re: Pamiętacie swoją pierwszą giercę na Amidze? :)

@movin, post #40

Zachował mi się nawet papierowy "katalog"

O kurde, żeby takie ceny teraz były
[#48] Re: Pamiętacie swoją pierwszą giercę na Amidze? :)

@Phibrizzo, post #2

W moim przypadku pierwsza gra amigowa jaka gralem byl Shadow of the Beast

U mnie tak samo. A że miałem wtedyswoje C64 to opad szczeny był wielki!
Pierwsza gra na mojej własnej A500 to Battle Squadron.
1
[#49] Re: Pamiętacie swoją pierwszą giercę na Amidze? :)

@aMifan, post #26

Nie widziałem. Przykro mi.

spokojnie. Jeszcze parę lat i komentarze emerytowanych amigowców będą wyglądać tak:
- Hej, pamiętacie swoją pierwszą grę na Amigę? Moją był Lotus 2.
- Aaa, Lotus 2. A grałeś może w Lotusa 2 na Amigę?
- Amiga... Tak, było coś takiego, to był wspaniały komputer.
- Tak, ja też miałem komputer... A pamiętasz taki komputer jak Amiga?
- A, pytasz o Amigę? Mój kolega miał Amigę. Miał wiele gier, w które grałem.
- O, grałeś w gry? A na jakim komputerze?
3
[#50] Re: Pamiętacie swoją pierwszą giercę na Amidze? :)

@snajper, post #49

Na Amigę, no jasne! A pamiętasz tę grę... jak to się nazywało... Lotus coś tam?
Lotus 2? O rany to była gra! A grałeś w nią na Amigę?
Amiga.... czekaj czekaj, to ten komputer, co miał takie fajne gry, nie?
Dokładnie!! A pamiętasz, jak się czekało, aż gra się załaduje z dyskietki na Amidze 500?
Dyskietki? O, to te kwadratowe rzeczy. A na czym ty grałeś? Na Amigę?
No ba, Amiga to był sprzęt! A ty jaką miałeś pierwszą grę? Lotus 2?

Ostatnia aktualizacja: 30.04.2025 13:44:39 przez amikoksu
2
[#51] Re: Pamiętacie swoją pierwszą giercę na Amidze? :)

@snajper, post #49

spokojnie. Jeszcze parę lat i komentarze emerytowanych amigowców będą wyglądać tak:
- Hej, pamiętacie swoją pierwszą grę na Amigę? Moją był Lotus 2.
- Aaa, Lotus 2. A grałeś może w Lotusa 2 na Amigę?
- Amiga... Tak, było coś takiego, to był wspaniały komputer.
- Tak, ja też miałem komputer... A pamiętasz taki komputer jak Amiga?
- A, pytasz o Amigę? Mój kolega miał Amigę. Miał wiele gier, w które grałem.
- O, grałeś w gry? A na jakim komputerze?

usmiałem sie, ale moze być tak jak piszesz, a za kolejnych "pare lat" nie bedzie już zadnych komentarzy.
[#52] Re: Pamiętacie swoją pierwszą giercę na Amidze? :)

@snajper, post #49

Już niedługo otworzy się nowy, perspektywistyczny rynek dla amigowców i innych retromaniaków: chodziki, pieluchomajtki i specjalistyczne usługi pielęgniarskie.
5
[#53] Re: Pamiętacie swoją pierwszą giercę na Amidze? :)

@aMifan, post #1

Pamiętam wszystko dokładnie, ale nie powinienem wspominać mojego pierwszego dnia z A500, bo znów dostanę ochrzan, że źle się wypowiadam o Amidze Classic. A niestety była dla mnie trochę zawodem pomimo tego, że brat od razu przyniósł od kolegów kilkadziesiąt dyskietek z największymi hitami dostępnymi na pięćsetkę z 1MB Chip RAM. Wszystko było cudowne, „Pinball Dreams”, „Canon Fodder”, „The Settlers”, „Test Drive”, „Shadow of the Beast”, „Another World” i kilkanaście innych w kolorze i stereo robiły kolosalne wrażenie! Ale wieczorem chciałem znów odpalić ośmiobitowe Atari, bo ta Ami-konsola mnie po prostu znudziła. To co kupiłem zupełnie nie przypominało tego co widziałem na screenshotach w Amigowcu, C&A, Magazynie Amiga. Ja chciałem komputer, a dostałem jakiegoś SNESa na dyskietki. Na szczęście ktoś mnie uświadomił, że da się z tego też zrobić komputer. Chociaż i tak nie taki jak oczekiwałem. Na szczęście szybko zmieniliśmy tę maszynę na A1200, później dołożyliśmy HDD i zaczęło to wreszcie przypominać komputer. Przy zachowaniu możliwości odpalania gier, które przecież też fajnie czasem odpalić, bo są naprawdę świetne.

Ale jeżeli podaruję sobie swoje filozofie i opis oczekiwań to mogę odpowiedzieć - pierwszą grą, którą zobaczyłem na swojej A500 1MB z C1084S był "Cannon Fodder". Ta muzyka w intrze mnie dosłownie rozwaliła. Aż miałem ciarki na plecach.

Ostatnia aktualizacja: 30.04.2025 16:34:36 przez MDW
1
[#54] Re: Pamiętacie swoją pierwszą giercę na Amidze? :)

@MDW, post #53

Hej, a ja akurat na Amidze z systemem w wersji 1.3 od razu poznałem system, blat Workbencha, fajne ikony dyskietek Workbench, Extras i RAM dysku. Poznałem program Say, Notepad oraz program do łaczenia obrazków w ikonki dwu-stanowe oraz program do preferencji.

NDOSowe gry poznałem siłą rzeczy, bo większość gier tak działała. Ale na płycie CDPD znalazłem wiele fajnych gier oraz dem, które współpracują lepiej lub gorzej z systemem Amigi.

Po dołożeniu FAST RAM, przełącznika kickstartów poznałem świat systemu 3.0. Zaczęły działać programy, które wymagały 2.0+ i wcześniej odmawiały współpracy.

Potem na Amidze 1200, którą prawie od razu miałem z dyskiem twardym i CD-ROMem, a później z Blizzardem 1230-IV/50MHz miałem dostęp do kolejnych cudownych produkcji, gier, programów i dem.

Ostatnia aktualizacja: 30.04.2025 16:30:28 przez Hexmage960
1
[#55] Re: Pamiętacie swoją pierwszą giercę na Amidze? :)

@Hexmage960, post #54

a ja akurat na Amidze z systemem w wersji 1.3 od razu poznałem system, blat Workbencha, fajne ikony dyskietek Workbench, Extras i RAM dysku. Poznałem program Say, Notepad oraz program do łaczenia obrazków w ikonki dwu-stanowe oraz program do preferencji.

U mnie było tak samo. Wszystko co było na dyskietkach systemowych obadałem dokładnie. Program Say to była fajna rzecz która mnie bardzo zaciekawiła. Często odpalałem te dyskietki, nie tylko lotusa. No ale prawdziwa zabawa z systemem zaczęła się jak była Amiga 1200 hdd itd.
[#56] Re: Pamiętacie swoją pierwszą giercę na Amidze? :)

@amikoksu, post #55

Pisałem o swoich doświadczeniach z systemem 1.3 Amigi, które są nieco odmienne od doświadczeń bądź opinii kolegi MDW.

Ja pamiętam, że jedną z pierwszych gier systemowych, które poznałem to była gra Sim City. Pamiętam, że miałem wersję, gdzie załączony był obraz ILBM z diagramem ewolucji budynków (evolution chart).

Potem było wiele innych gier, w tym świetny w mojej ocenie Mech Fight.

Chyba dlatego tak bardzo jestem przywiązany do systemu i piszę w nieco innym stylu aniżeli wielu kolegów programistów.

Diagram ewolucji budynków w grze Sim City

Ostatnia aktualizacja: 30.04.2025 17:59:13 przez Hexmage960
[#57] Re: Pamiętacie swoją pierwszą giercę na Amidze? :)

@ZorrO, post #43

Pewnie kupiłeś oryginały bo to były jeszcze czasy przed-nagrywarkowe i piratów jeszcze nie było. A nie dlatego że postanowiłeś sam legal kupować. Zgadłem?

Jasne, masz rację!
Mój pierwszy PieC to był P166MMX i pamiętam, że wtedy za przegranie Quake 2 na cd Sony płaciłem 40zl
[#58] Re: Pamiętacie swoją pierwszą giercę na Amidze? :)

@aMifan, post #1

Późno zacząłem swoją przygodę z Amigą, ale pierwsza gra na emulatorze to był Pinball Dreams. Szokiem okazało się, że wyświetlanie bonusów jest na górze ekranu, a nie na dole w porównaniu do wersji pc, do której byłem przyzwyczajony.

Na real Amidze pierwszą grą był Microprose Formula 1 Grand Prix na gołej A600. Oj biednie to działało.
[#59] Re: Pamiętacie swoją pierwszą giercę na Amidze? :)

@movin, post #57

A Fe. Piec? Pecet? Syf, grzyb! Tak to się wtedy nazywało :)
2
[#60] Re: Pamiętacie swoją pierwszą giercę na Amidze? :)

@aMifan, post #59

moja pierwsza gierka na Amidze to Birds of Pray , Sensible Soccer, Another World bo te 6 dyskietek oczywiscie pirackich dostałem z nową Amigą kupioną w sklepie :) aaa i 1 dyskietke dostałem z Protrackerem i antyAtari modulikiem :)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem