[#31] Re: Pamiętacie swoją pierwszą giercę na Amidze? :)

@karolb, post #21

Public Domain się zalicza?

Nie. A mnie interesuje to ilu z nas kupiło wtedy jakąś oryginalną grę na amigę bo piraty to każdy miał i nie był to problem
[#32] Re: Pamiętacie swoją pierwszą giercę na Amidze? :)

@aMifan, post #1

SWiV. Original to jakis Harpoon albo Silent Service II od tego dystrybutora IPS.
[#33] Re: Pamiętacie swoją pierwszą giercę na Amidze? :)

@Ralpheeck, post #32

Defeder of the Crown, North and South, Shadow of the Beast
[#34] Re: Pamiętacie swoją pierwszą giercę na Amidze? :)

@aMifan, post #1

Arkanoid. Znałem z ośmiobitowców, jednak teraz delektowałem się sterowaniem myszą z którą gra sprawdza się o wiele lepiej.
[#35] Re: Pamiętacie swoją pierwszą giercę na Amidze? :)

@aMifan, post #1

Październik 1991. Idę do kumpla z moją pierwszą paczką dyskietek (oczywiście no name). Do domu wracam z grami: RoboCop, Shadow of the Beast II, North & South, Hostages, Wings of Fury, F-19 Stealth Fighter. Nie pamiętam, którą odpaliłem jako pierwszą, ale obstawiam North & South lub RoboCopa.
[#36] Re: Pamiętacie swoją pierwszą giercę na Amidze? :)

@PopoCop, post #35

A moją pierwszą grą był worbench :( - nie kupiliśmy na giełdzie żadnej gry, bo miałem w domu paczkę czystych verbatim-ek i 3ch kumpli w bloku z amigami - w tą sobotę złośliwie żadnego nie było w domu 🤣 dobrze że była giełda w niedzielę
[#37] Re: Pamiętacie swoją pierwszą giercę na Amidze? :)

@aMifan, post #1

Hmm... moja historia z Amigą jest dosyć złożona.

Otóż najpierw zasłyszałem o komputerze Amiga 500, bo miał go kolega brata. Z tego co pamiętam najpierw nie widziałem ekranu z komputera tylko nagrania wideo z kilku gier, w tym Shadow of the Beast II.

Pierwszą własną Amigą była CDTV.

Z tego co pamiętam jedną z pierwszych gier był Lotus 2, Pinball Fantasies. Pamiętam też takie świetne gry jak Sim City.

Później wciągnęły mnie Lemmings, Lemmings 2: The Tribes. Troddlers, Benefactor, Dune II, Settlers. O Lemmings 2 czytałem bodajże w Magazynie Amiga będąc na feriach, i od razu zakochałem się w tej grze - na podstawie recenzji.

To nie jedyny przypadek, gdy zakochałem się w grze dzięki recenzji.

Ostatnia aktualizacja: 29.04.2025 19:06:49 przez Hexmage960
[#38] Re: Pamiętacie swoją pierwszą giercę na Amidze? :)

@Hexmage960, post #37

Przygoda od 1991 na telewizorze 14” Westa: Defender of The Crown, North&South, Megalomania, Speedball, Dynablaster we czterech, Pinball Dreams itd.

A i Jimmy White Snooker

Ostatnia aktualizacja: 29.04.2025 19:46:21 przez Amra
[#39] Re: Pamiętacie swoją pierwszą giercę na Amidze? :)

@Hexmage960, post #37

Moja pierwsza gra na A500 u kolegi to Toki, mając C64 to co zobaczyłem na ekranie monitora marki C= to było dla mnie szokiem +ten dźwięk, rok później miałem swoją Amigę i pierwsza gra to był Another World.
[#40] Re: Pamiętacie swoją pierwszą giercę na Amidze? :)

@aMifan, post #1

Manchester United Europe u kolegi ze szkoły

Jako ówczesny posiadacz Atari 800XL wyszedłem z tej sesji na miękkich nogach

Oryginały?
Na własnej A600 miałem okrągłe ZERO, ale kiedy kupiłem CD32 to już same oryginały ok, racja
Zachował mi się nawet papierowy "katalog"

Ostatnia aktualizacja: 29.04.2025 20:40:57 przez movin
[#41] Re: Pamiętacie swoją pierwszą giercę na Amidze? :)

@movin, post #40

KID HAOS
[#42] Re: Pamiętacie swoją pierwszą giercę na Amidze? :)

@Hubez, post #13

Taki temat już był, cyklicznie się powtarza.

Trzeba ćwiczyć pamięć, żeby nie zapomnieć.
[#43] Re: Pamiętacie swoją pierwszą giercę na Amidze? :)

@movin, post #40

Pewnie kupiłeś oryginały bo to były jeszcze czasy przed-nagrywarkowe i piratów jeszcze nie było. A nie dlatego że postanowiłeś sam legal kupować. Zgadłem?
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem