[#31] Re: [Demko] To nie jest kolejny space shooter...

@Tedy, post #29

W 256 kolorach. Owszem mozna sprobowac z true color i przenieść na aga za pomocą ham8 ale już wtedy nie wyciągnie się 50fps - testowałem kiedyś z raycasterem.

A tak to można sobie podłączyć jakiś tv albo monitor crt i dopiero wtedy zajebiscie wygląda, dlatego też zależało mi na wersji aga.
[#32] Re: [Demko] To nie jest kolejny space shooter...

@mateusz_s, post #27

Uruchomiłem czysty system 3.1 z ADFa i gra wystartowała prawidło, żadnej kaszany. Mam zapewne za dużo łat w systemie. Ale jak wspomniałem wersja RTG nie sprawia u mnie żadnych problemów.
[#33] Re: [Demko] To nie jest kolejny space shooter...

@Ponki1986, post #32

Na AmigaForever z tym rozszerzonym WB3.X też czasami jakiś cuda się dzieją z wersją AGA. Czasami jest OK a czasami coś się sypie. Pewnie tak jak piszesz na niemodyfikowanym systemie jest całkiem OK.

Pytanko do autora - jakiego warsztatu używasz? Tzn jaki kompilator, edytor itp. Jaki masz worflow? Czy zamierzasz udostępnić źródła projektu?

Ostatnia aktualizacja: 17.07.2025 06:26:42 przez radekcz
[#34] Re: [Demko] To nie jest kolejny space shooter...

@radekcz, post #33

Uzywam kompilatora gcc 6 od Bebbo.
Na Windowsie odpalam wbudowanego tam linuxa i z niego ściągam ten kompilator. Na windowsie jako edytor korzystam z VisualCode on potrafi działać właśnie z tym wbudowanym linuxem. Kompiluje sobie program do danego katalogu. W winUAE mam podpięty ten katalog jako volumin w systemie 3.x. kompiluje i uruchamiam od razu ten program w winuae.

Do grafiki i zarządzania paletą kolorów uzywam aesprite fajny program. Grafikę 3d robie w 3ds max, zbrush (asteroidy), tło kosmosu w zrobiłem w after effect. Korzystam tez z Photoshopa i infranview bo one mają dobre algorytmy redukcji kolorów.
Zrobiłem tez swoje narzędzia (pod windowsem) bo korzystam ze swoich dwóch rodzajów sprajtow. I stworzone obrazki muszę przekonwertowac na te swoje formaty

Źródeł na razie nie udostępniam bo jeszcze chcialbym nad tym popracować. Ale potem pewnie udostępnię.

Ostatnia aktualizacja: 17.07.2025 11:16:17 przez mateusz_s
1
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem