Ostatnio po pracach nad mixerem dzwięku,
probowałem zaprojektować wizuale do przerywników pomiedzy poziomami,
czyli statystyki i sklepik..
coś takiego mi wyszło przynajmniej na razie (weź to okoduj teraz):
No i przy okazji chciałem też logikę wymyśleć do końca, w sensie co się robi, zbiera i kupuje.
Bo wtedy wiadomo nad czym pracować.
Nie wiem czy to dobre pomysły, na razie tak wymyśliłem.
No i co za duzo te nie zdrowo.
Co zbieramy w trakcie gry:
- resztki po zniszczonych wrogach lub asteroidach (im mamy więcej miejsca w CARGO tym więcej się zmieści)
- zamiast resztek moga się pojawić droższe - rzadkie pierwiastki (albo kryształki)
- kryształy życia (od bossa?) - pozwoli nam na respawn jak nas zabiją (HULL = 0).
- czarną materię - jeśli zbierzemy pewną ilość np. 5 - nastąpi "przepięcie" i przez chwilę bedziemy nietykalni strzelajac jakimś mega laserem (a wszsytko na ekranie zrobi sie w odcieniach szarosci)
- walutą sa kredyty - dostajemy je za zniszczonych wrogów oraz zebrane resztki lub rzadkie pierwiastki
po ukonczeniu poziomu.
Za kredyty można:
- naprawić HULL lub zrobic mu upgrade (czyli zwiekszyc pojemnosc)
- zrobić upgrade SHIELD-a, shield chroni HULL. Shield moze sie powoli odnawiac w trakcie gry (albo nie?)
- dokupić więcej miejsca CARGO - zeby zbierać wiecej resztek.
- zwiekszyć zasięg ATTRACTORA - czyli im wiekszy tym z dalszej odleglości przyciagamy do siebie pickupy
- kryształy życia i czarną materię możemy nie tylko kupić ale i sprzedać - to taki ciekawy dodatek, na zasadzie - "czy poświęcić life zeby sobie cos kupić" :)
- domyslną bronią jest Blaster, za kredyty możemy go upgrejdować - cztery razy - co zwieksza nie tylko jego moc ale i wyglad i działania
- sa też 2 dodatkowe bronie zmieniane w trakcie gry - trzeba je najpierw kupić, potem mozna je upgrjdowac, powiekszac zasób amunicji i dokupywac amuncję..
Nie wiem na razie tyle wymysliłem, przesadzac nie ma co, i prosciej tym lepiej.
Lepiej z grubsza zaplanować zeby wiedziec co robić..
Co myślicie o takiej logice gry?
Może macie jakieś uwagi/pomysły?
Ostatnia aktualizacja: 26.11.2025 22:37:58 przez mateusz_s