[#1] Lista amigowych gier, które posiadają różne zakończenia
Wypisujemy tytuły amigowych gier, które posiadają różne zakończenia w przypadku ukończenia gry. Zazwyczaj jest to nazywane zakończeniem dobrym i zakończeniem złym. Do listy kwalifikują się gry, których zakończenia (dobre i złe) wyraźnie się różnią graficznie, muzycznie lub tekstowo.

Aktualnie ustalone tytuły:

• Bubble Heroes (Jeśli przegramy z bossem, wróżki dokonają dzieła zniszczenia jego i jego zamku. Happy end jest taki, że my nie żyjemy (jako gracz), ale świat ocalał. Druga możliwość jest taka, że jeśli wygrywamy z bossem, to udaje nam się uciec z zamku zanim zniszczą go wróżki. Happy end podwójny: świat przetrwa i my też).
  • Centurion (w dobrym zakończeniu Cleopatra zostaje żoną bohatera, w złym, nie chce za niego wyjść).
  • Lazarus (dwa złe zakończenia, gdzie się ginie oraz jedno "dobre", gdzie się nie ginie, ale nie wraca do domu)
  • Lemmings 2 (skompletowanie złotego talizmanu kończy się animowanym zakończeniem; skompletowaniem w srebrze lub brązie tylko gratulacjami)
  • LionHeart (różne zakończenia po odstawieniu lwiego serca na właściwe miejsce oraz po tym czy udało mu się, czy też nie uzyskać amulet niezbędny do odczarowania ukochanej)
  • Soccer Kid (zakończenie zależne od ilości zebranych kart: dobre, gdy wszystkie, złe - każdy inny przypadek; zakończenia różnią się końcową sceną)
  • W Potrzasku (grę można ukończyć bez wysadzenia bazy obcych - otrzymujemy wówczas inną treść zakończenia)

Ostatnia aktualizacja: 12.11.2025 19:12:35 przez mailman

Ostatnia aktualizacja: 12.11.2025 19:14:36 przez mailman
1
[#2] Re: Lista amigowych gier, które posiadają różne zakończenia

@mailman, post #1

Czy Dune II się kwalifikuje? Gra ma 3 różne zakończenia, zależne od rodu, którym gramy.

Zakończenia te różnią się zasadniczo, od charakteru rodu.
[#3] Re: Lista amigowych gier, które posiadają różne zakończenia

@Hexmage960, post #2

Nie, bo to samo można napisać o większości gier strategicznych: Napalm, Exodus: The Last War - w zależności od wybranego rodu jest inne zakończenie, ale wciąż jedno. Chyba że miałyby zakończenia pozytywne i negatywne (oczywiście inne niż "przegrałeś" i "game over").

Ostatnia aktualizacja: 12.11.2025 18:26:30 przez mailman
1
[#4] Re: Lista amigowych gier, które posiadają różne zakończenia

@mailman, post #3

Chyba że miałyby zakończenia pozytywne i negatywne

Można tak powiedzieć, że zakończenie w Dune II jest pozytywne (Atrydami) i negatywne (Harkonnenami). Zdecydowanie się różnią od siebie.

Inny przykład, który przychodzi mi do głowy, to Lemmings 2: The Tribes. Nie pamiętam czy zakończenia się różnią ale Talizman, który składamy, może składać się z brązowych, srebrnych lub złotych części, co nobilituje do polepszania wyników. To akurat może nie podchodzić pod to kryterium.

Ostatnia aktualizacja: 12.11.2025 18:32:20 przez Hexmage960
[#5] Re: Lista amigowych gier, które posiadają różne zakończenia

@mailman, post #3

A Bouble Heroes o ktorym wspominalem w inny watki sie kwalifikuje?
[#6] Re: Lista amigowych gier, które posiadają różne zakończenia

@mailman, post #1

Lazarus? https://www.ppa.pl/forum/komentarze/39150/lazarus-poradnik-i-solucja#m845819

Ostatnia aktualizacja: 12.11.2025 18:37:16 przez kempy

Ostatnia aktualizacja: 12.11.2025 18:37:25 przez kempy
[#7] Re: Lista amigowych gier, które posiadają różne zakończenia

@Phibrizzo, post #5

A Bouble Heroes o ktorym wspominalem w inny watki sie kwalifikuje?

Nie do końca zrozumiałem różnicę w tym co napisałeś. Wywnioskowałem, że przegrana z bossem oznacza "Game Over", a to nie o to chodzi, ale może jestem w błędzie.
[#8] Re: Lista amigowych gier, które posiadają różne zakończenia

@kempy, post #6

Lazarus? https://www.ppa.pl/forum/komentarze/39150/lazarus-poradnik-i-solucja#m845819

Dopisane.
[#9] Re: Lista amigowych gier, które posiadają różne zakończenia

@Hexmage960, post #4

Wydaje mi się że nie tylko kolor talizmanu, ale i zakończenie jest inne jeśli złożysz talizman na złoto. Jest wtedy outro, a jak masz niższe kolory, jedynie napis z gratulacjami. No ale mogę już nie pamiętać dobrze, bo Centuriona przeszedłem i to nie raz, a tych spraw matrymonialnych z Kleopatrą kompletnie zapomniałem.
[#10] Re: Lista amigowych gier, które posiadają różne zakończenia

@mailman, post #7

To moze wyjasnie dokladniej.
Naszym zadaniem jest uwolnienie trzech (jesli dobrze pamietam) porwanych wrozek.
Pozniej spotykamy sie z glowym Bossem.
Jesli przegramy z nim, wrozki dokonaja dziela zniszczenia jego i jego zamku.
Happy end jest taki ze my nie zyjemy (jako gracz) ale swiat ocalal.
Druga mozliwosc jest taka ze jesli wygrywamy z Bossem to udaje nam sie uciez z zamku zanim zniszcza go wrozki.
Happy end podwojny: swiat oclala i my tez.

edit. Oczywiscie gra sie nazywa Bubble Heroes. Szkoda ze nie ma nigdzie longplaya

Ostatnia aktualizacja: 12.11.2025 19:07:09 przez Phibrizzo
[#11] Re: Lista amigowych gier, które posiadają różne zakończenia

@MUFA-amigaone-pl, post #9

Tak! Ja też dokładnie nie pamiętałem. Coś mi tylko świtało. Ale krótkie szperanie w internecie wskazuje na to, że zakończenia różnią się, w zależności od koloru Talizmanu (brązowy, srebrny i złoty).

Mam tę grę w oryginale od pewnego czasu, ale podobnie jak Settlers I, jeszcze nie przeszedłem w "nowych czasach".

Ostatnia aktualizacja: 12.11.2025 18:54:54 przez Hexmage960
[#12] Re: Lista amigowych gier, które posiadają różne zakończenia

@Hexmage960, post #11

Dodane Lemmings 2 i Bubble Heroes.

Zastanawiam się czy w "All New World Lemmings" też nie było jakoś inaczej.

Ostatnia aktualizacja: 12.11.2025 19:16:29 przez mailman
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem