[#61] Re: Mortal Kombat 3 na Amigę

@Hexmage960, post #54

Znasz sie na C i blitterze, to jakbyscie sie dogadali albo Artur udostepnil zrodla (jak skonczy swoja wersje) to moglbys stworzyc wersje na 68030 AGA, skoro taka chcialbys.
Ja tam wielkim ekspertem od grafiki nie jestem, ale z tego co zrozumialem o czym pisal jotd na EAB to, zeby gra dzialala szybko na AGA to trzeba madrze wykorzystywac zarowno blitter jak i procesor.
Czyli do zwyklego kopiowania uzywac procesora, nie marnowac blittera na zwykle kopiowanie.
Blittera uzywac wszedzie tam, gdzie oprocz kopiowania sa jeszcze dodatkowe instrukcje wykonywane.
Do tego uzywac blittowania lancuchowego (czy jak to sie tam nazywa), tak zeby nie trzeba bylo czekac na bliiter.

Tutaj jest przyklad gry portowanej przez jotd:

link

Porownanie 2 wersji (starej i nowej) na real Amiga.
Nowa jest plynniejsza.
Bo jotd juz sie bardzo duzo nauczyl od czasu kiedy zaczal portowac, i jego nowe porty sa coraz lepsze technicznie.
3
[#62] Re: Mortal Kombat 3 na Amigę

@_DiskDoctor_, post #59

Gra jest wciąż sprzedawana komercyjnie, nie mam praw do plików bo to nie jest oficjalny port więc trzeba będzie kupić oryginał osobno.
3
[#63] Re: Mortal Kombat 3 na Amigę

@Artur Jarosik, post #62

Jak obiecywałem wrzucam szybką wersję, jak się okazało przyrost wynika z trybu 8 bit, który jest obecnie mocno zoptymalizowany względem wersji 16bit. Będę musiał dać limiter fps bo jest za szybko :)

Ostatnia aktualizacja: 12.02.2026 11:40:39 przez Artur Jarosik
6
[#64] Re: Mortal Kombat 3 na Amigę

@Don_Adan, post #61

Nie znam nazwiska ale jest też ten koder od portu OutRun,
i chyba taki facet co zrobił concept demo Street Fightera II AGA
https://www.youtube.com/watch?v=33kH9DdNznA

Na pewno jakoś płynnie by to można przekonwertować na bitplany amigowe pod AGA,
pewnie nie obyło by się bez kompromisów i optymalizacji kolorów, ale przy dobrym koderze
wyszło by lepiej niż MK2.

Np. Capital Punishment mimo takiej sobie rozgrywki to graficznie była bomba dla mnie i nadal to dobrze wygląda.

Ostatnia aktualizacja: 12.02.2026 11:44:06 przez mateusz_s
3
[#65] Re: Mortal Kombat 3 na Amigę

@Artur Jarosik, post #62

trzeba będzie kupić oryginał osobno.

A która orginalna wersja będzie działać? Na gog jest paczka MK1+2+3, MK Trilogy. Która z nich się nada?
1
[#66] Re: Mortal Kombat 3 na Amigę

@Artur Jarosik, post #63

Ooo, ciekawe jak wersja 8-bit działa na Warpie 1260
1
[#67] Re: Mortal Kombat 3 na Amigę

@Don_Adan, post #61

Przy CPU 68030/50MHz teoretycznie można wykorzystywać tylko procesor do malowania i będzie dość szybko.

Problem polega na tym, że wersja z PC może mieć troszkę większe wymagania, i zużywać więcej czasu procesora do różnych zadań.

Na Amidze mamy Blitter, który jest zaprojektowany do szybkiego malowania, niezależnie od procesora. Wydawać by się mogło, że jak mamy CPU 68030/50MHz, to Blitter nie jest potrzebny. Z mojego doświadczenia odciążenie procesora jest kluczowe dla wydajności nie tylko grafiki, ale całego programu.

Bo jeżeli postawimy tylko na procesor, może okazać się że niektóre algorytmy mają większy koszt co wpłynie na zwiększenie wymagań.

Tak jak wspomniałem, MK3 jest grą na warstwach, więc tutaj można wykorzystać maski bitowe z Amigi. Do tego, tak jak również wynikło z dyskusji - możemy optymalizować animację ekranową zmniejszając koszt rysowania.

Dlatego, że obszary animowane nie zajmują całego ekranu, zaś bitplany łatwo się przesuwa i maskuje (czyli łączy warstwy).

Podaję tylko rozwiązania, które pewnie i tak raczej nadają się na osobną wersję.

Podsumowując takie funkcje jak:
- Rysowanie klatek postaci,
- Rysowanie klatek efektów graficznych,
- Animacje w tle,
- Przesuw mapy na kilku warstwach,

to dobre pole na optymalizację dla Amigi. Dziękuję Arturowi za jego pracę. Niestety sam karty V1200 nie posiadam, po prostu wydaje mi się, że taka wersja dla standardowego M68k jest możliwa - ale na pewno trudna w realizacji.

@Mateusz_S

O Capital Punishment słyszałem dużo dobrego, czytałem o tej grze w ACS, ale w nią nie grałem. W przypadku tej gry, exclusive dla Amigi, autorzy najpewniej poszli w pisanie zgodnie z architekturą Amigi, wykorzystując np. akcelerację Blitterem.

Kolega Artur pisze na platformę mając do dyspozycji dosyć dużą moc procesora, jak również kod z PC VGA, może mieć swoje wymagania wynikające z założeń konstrukcyjnych.

Ostatnia aktualizacja: 12.02.2026 12:32:45 przez Hexmage960
2
[#68] Re: Mortal Kombat 3 na Amigę

@Hexmage960, post #67

Możesz spróbować zrobić. Poczekamy
3
[#69] Re: Mortal Kombat 3 na Amigę

@_arti, post #68

Możesz spróbować zrobić. Poczekamy

To są tylko wskazówki. Sam musiałbym sporo ogarnąć ze swojego warsztatu, no i jeszcze troszkę popracować / poczekać aż będę w lepszej kondycji.

W tej chwili co najwyżej służę - oprócz powyższych rad - pewnymi funkcjami bibliotecznymi - do rysowania, warstw, animacji itp. Nie wykluczone, że mogą się przydać Arturowi w jego porcie MK3 na Amigę.

Aktualnie na warsztacie mam Robbo - cały czas coś tam dodaję - mimo okresowych problemów. Planuję wrzucać zbiorcze info, jak dotychczas.

Ostatnia aktualizacja: 12.02.2026 13:07:02 przez Hexmage960
1
[#70] Re: Mortal Kombat 3 na Amigę

@Hexmage960, post #69

Jaram się i czekam z niecierpliwością na "premierę"OK
5
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem