[#1] Instalery na HD
Mam takie pytanie techniczne :D jakie znacie najstarsze gry amigowe z instalerami na HD? Zaznaczam że chodzi mi o produkcje firmowe dostarczone razem z gra a nie jakieś WHLoad czy inne pomysły.
Zbieram te informacje z obowiązku kronikarskiego :) Na razie najstarsze co znalazłem to Legend of Faerghail z 1989 roku. Znacie coś starszego?
[#2] Re: Instalery na HD

@jerry, post #1

Tutaj musisz trochę bardziej sprecyzować. Chodzi mi o to, że istniało wiele gier np. takich z roku 1986, które mieściły się na jednym dysku, w jednym pliku i wystarczyło przegrać je na HD. Gra działała i można powiedzieć, że była zainstalowana. Czy takie też bierzesz pod uwagę? Czy też bierzesz tylko gry posiadające dostarczany oryginalnie program instalujący?

Grę wcześniejszą od Twojej, z programem, który instalował grę na HD był Larry 1 (1987)
[#3] Re: Instalery na HD

@jerry, post #1

Ja znam "Rise of the Dragon" firmy Dynamix (kiedyś część Sierry). Gra była wydana w 1989 na 10 dyskietkach i miała program instalacyjny. (swoją drogą była to bardzo fajna przygodówka)
[#4] Re: Instalery na HD

@jerry, post #1

Najstarszą grą która miałem była Civilization I, mieściła się na 4 dyskietkach i miała instaler. Tylko że nie pamiętam roku produkcji, ale chyba był to przełom 1989/90.
[#5] Re: Instalery na HD

@Olo, post #4

Civilization było trochę później bo w 1992 roku. W 1994 wyszła wersja na kości AGA.
[#6] Re: Instalery na HD

@mailman, post #2

Chodzi mi oczywiście o gry posiadające oryginalny program instalacyjny na HD, bo zainstalować jakoś tam to można chyba wszystko :D
Na razie Larry 1 jest najstarszy, ktoś zna coś jeszcze?
[#7] Re: Instalery na HD

@jerry, post #6

Z tego samego roku są też gry King's Quest 1, 2 i Space Quest 1. Tak więc teoretycznie to są też kandydaci.
[#8] Re: Instalery na HD

@jerry, post #6

"USS John Young" - ta chyba z 1986 roku i także bez kłopotów łaziła na zestawie a600 hd :)

[#9] Re: Instalery na HD

@aMifan, post #8

A miała instaler? Czy ręcznie przegrywało się pliki?
[#10] Re: Instalery na HD

@mailman, post #9

O ile mnie skleroza nie myli bylo coś tam z ikonką do instalacji na hd :)

[#11] Re: Instalery na HD

@aMifan, post #10

a mnie ktoś pomoże z instalacją WHload??

[#12] Re: Instalery na HD

@arti4-92, post #11

Samego WHDLoad? Jest opis na stronie domowej, jest installer w archiwum z programem, jest google, jest ppa.
... a w mig się okaże, że wystarczy skopiować parę plików ręcznie i mam nadzieję że będzie Ci wstyd...

Ostatnia modyfikacja: 23.07.07 14:03
[#13] Re: Instalery na HD

@5h00n4y, post #12

własnie nie, ja mam problem, podczas instalacji wyskakuje mi błąd że mam za mało miejsca w includes: czy jakoś tak co ot znaczy ??

[#14] Re: Instalery na HD

@arti4-92, post #13

A którą wersję pobrałeś? Dla developerów, czy dla userów? Mam wrażenie, że tę pierwsza.

[#15] Re: Instalery na HD

@mailman, post #14

usr

Edycja:
A jest jakiś darmowy odpowiednik WHload, bo nie chcę wydawać tych 20 Euro na kilka kilo danych :(, a jest coś takiego jak wersja demo która działa tylko np 30 dni ??, pewnie bym sie zapytał o jakiegoś crack-a ale to piractwo.

Ostatnia modyfikacja: 23.07.07 15:12
[#16] Re: Instalery na HD

@arti4-92, post #15

W takim razie ta wersja pakietu nie ma prawa Cię o to pytać.

Zamiast się bawić w jakieś instalacje, rozpakuj archiwum do RAM:. Utworzą Ci się katalogi i pliki, które były w archiwum. Najważniejszy jest katalog C i S i to co w nich jest (przegraj do C i S na partycję systmową). Przegraj też sobie dokumentację. Koniec. WHDLoad zainstalowane.

[#17] Re: Instalery na HD

@mailman, post #16

Ale co mi z tego jeżeli za to trzo płacić żeby korzystać :)

[#18] Re: Instalery na HD

@arti4-92, post #17

W większości nie trzeba aby korzystać.
Niektóre gry w ogóle nie chodzą (MoonStone zdaje się) a inne nie zapisują Twego hiscore.

Cóż Cię tak oburzyło zapłacenie tych 50-100zł (około) za najgenialniejszy program dostępny na klasyczną Ami? ;)

Ostatnia modyfikacja: 23.07.07 15:25
[#19] Re: Instalery na HD

@5h00n4y, post #18

MoonStone, wlasnie... zawalczyl ktos z Was z tym? Odpaliliscie "to"?
Po za tym - WHDLoad jest godny uzywania nawet jezeli nie jest zarejestrowany - wiekszosc gierek spokojnie sie odpala, a lepsze to niz zaglerka dyskami. :D

[#20] Re: Instalery na HD

@5h00n4y, post #18

zbieram kasę na fast ate :D to dla tego, a oburzyłem się dlatego bo jeszcze nie pracuje na siebie(na szczęście nie muszę), a jak kupie fast ate to będzie dym(z ojcem sie trochę pokłócimy) o to że wydałem kasę na coś co "zaraz mi sie znudzi"(on pewnie chciałby żebym zbierał kasę na palmtopa, a nie na amige :D)

[#21] Re: Instalery na HD

@mailman, post #16

zainstalowałem WHload tak jak mówiłeś i gdzie mam szukać ikonki żeby włączyć ten pro(powiedzcie że go sie używa z shella to padaczki dostane :D)

[#22] Re: Instalery na HD

@Lokaty, post #19

Ano, odpaliłem i nawet się grać ośmieliłem bo zarejestrowane WHDLoad posiadam. ;)

A co?

[#23] Re: Instalery na HD

@arti4-92, post #20

Nie chciałbym wyjść na ignoranta, ale jeśliś - jak ja - na gierki nastawiony to bardziej Ci się WHDLoad przyda.

Zamiast FastATA mam combo: AOs3.9 + SFS + CD FIX (cos tam tools) ;) i 60GB HD :]

[#24] Re: Instalery na HD

@arti4-92, post #21

Ten program nie włączasz sobie ot tak jak Ci się zachce, tylko kiedy gra tego wymaga.
Innymi słowy, jeśli masz już jakąś zainstalowaną w wersji WHDLoad - uruchom ją.

[#25] Re: Instalery na HD

@arti4-92, post #17

To po co zawracasz gitarę?

[#26] Re: Instalery na HD

@Lokaty, post #19

MoonStone, wlasnie... zawalczyl ktos z Was z tym? Odpaliliscie "to"?

U mnie działa. Ale znowu, mam oryginał. Dałem chyba ze 100 PLN za niego, ale mam ;) Z tego co pamiętam problem z WHDLoad i Moonstone był przy crackach, w których zmieniony był plik wykonywalny.

[#27] Re: Instalery na HD

@5h00n4y, post #24

aha, a jak gry instalowac??

[#28] Re: Instalery na HD

@arti4-92, post #21

Tak jak napisał 5h00n4y. Musisz teraz zainstalować jakąś grę (instalką ze strony WHDLoad) i uruchomić ją. Dotychczas gra wołałaby o WHDload. Teraz, gdy masz już go w systemie, nie będzie krzyczeć.

[#29] Re: Instalery na HD

@arti4-92, post #27

Ściągnąć installer dla danej gry, uruchomić i wykonywać jego polecenia.

[#30] Re: Instalery na HD

@mailman, post #26

Mmmmmmmmmhhhmmmm, no i kto by pomyslal, ze to jest tak oczywiste ;). Dzieki za naprowadzeni mnie, pozdrawiam. :D

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem