[#31] Re: Najlepsza oprawa dźwiękowa

@PopoCop, post #1

Dla mnie również muzyka z wiekowego Wings Of Fury jest nie zła.

Jak na tamte lata OK OK

[#32] Re: Najlepsza oprawa dźwiękowa

@PopoCop, post #1

Zdecydowanie i niepodważalnie Perihelion

Ostatnia modyfikacja: 30.11.2010 02:21:09
[#33] Re: Najlepsza oprawa dźwiękowa

@ZB, post #32

Hmmm. Jim Power i Ruff'n'Tumble (zwłaszcza czołówka i pierwszy świat) - doskonale zagrzewały do walki. Lethal Weapon (pierwszy level). No i nie bijcie, ale podoba mi się muza z Franko.

Ostatnia modyfikacja: 30.11.2010 05:05:24
[#34] Re: Najlepsza oprawa dźwiękowa

@cpt. Misumaru Tenchi, post #33

jeali tak wymieniacie usilnie... to trzeba dodac STAR DUST !

[#35] Re: Najlepsza oprawa dźwiękowa

@PopoCop, post #1

[#36] Re: Najlepsza oprawa dźwiękowa

@PopoCop, post #1

Znakomitą oprawę dźwiękową ma Agony, szczególnie motyw z intra który swego czasu "pożyczył" sobie bez pytania zespół Dimmu Borgir.
[#37] Re: Najlepsza oprawa dźwiękowa

@madman15, post #36

muzycznie i graficznie ..i to wszystko na 512 kb RAM !!!
nie wiedzialem, o kradzierzy motywu muzycznego

[#38] Re: Najlepsza oprawa dźwiękowa

@HOŁDYS, post #37

Wpisz na youtube: dimmu borgir agony, znajdziesz bez problemu :)
A co do 512 kilo - może działało, ale na pewno nie w całości. Np. ptak był kolorowy dopiero od większej ilości RAMu graficznego.
[#39] Re: Najlepsza oprawa dźwiękowa

@madman15, post #38

motyw z risky woods jest swietny , co do Dimmu Borgir to chyba nie mogli tak ukrasc czyjegos motywu , moze wytwornia to zalatwila z autorem utworu bo przeciez juz dawno bylby proces . Szkoda by bylo bo stormblast nalezy do moich ulubionych plyt a moze Shagrath jest Amigowcem hehe
[#40] Re: Najlepsza oprawa dźwiękowa

@madman15, post #38

http://www.ppa.pl/artykuly/art_komentarze.php?idd=7&ids=15&id=208

[#41] Re: Najlepsza oprawa dźwiękowa

@HOŁDYS, post #40

Witam,

Przeczytałem Twój komentarz i mam pytanie w sprawie ciekawostek. Nie za bardzo rozumiem z tym działaniem na granicy pamięci, mógłbyś rozwinąć. Dziękuje.

Pozdrawiam

[#42] Re: Najlepsza oprawa dźwiękowa

@kempy, post #3

Nie to żebym się czepiał, ale do Ambermoon i Amberstar muzykę robyły dwie różne osoby. Do Amberstar stworzył muzykę Jochen Hippel. Do Ambermoon Matthias Steinwachs. gwizdanie
Niemniej muzyka w obu niezła (jak też inne muzyki tych panów, szczególnie Hippela).

A co do tematu, to mnie osobiście trudno określić jakieś kilka gier, gdyż ich było sporo. Ale zgodze się z Mailmanem - Allister Brimble potrafił robić niezłe muzyki do gier ;)

Sporo dobrych muzyk stworzył też Chris Huelsbeck, Maniacs of Noise i David Whittaker. Oczywiście niezłych twórców jest sporo więcej, ale ci wymienieni chyba zrobili najwięcej niezłych muzyk.

Ostatnia modyfikacja: 05.12.2010 18:29:59
[#43] Re: Najlepsza oprawa dźwiękowa

@PopoCop, post #1

Ja uwielbiam główny motyw muzyczny w tle w grze Reunion (wkręcił mi się w głowę na zawsze :) ). Oprócz tego Jaguar XJ220 i niesamowita, patetyczna totalnie zachęcająca do gry muzyka z intra we Frontier Elite II (Osh jak mogłeś... :P ).
Oprócz tego tak jak moi przedmówcy powiedzieli: wszystkie produkcje Team 7/17, Turricany i Shadow of the Beast III (wspaniała muza).

Z kolei główny motyw z intra w Another World natchnął mnie do zrobienia kawałka inspirowanego tymi nutami

Syntezator_Korg_ M50_ Azzorek_ W_ spirali.mp3

Utwór jest grany "z ręki" (czyli na żywo) na Syntezatorze Korg M50.

Pozdrawiam

Azzorek

Ostatnia modyfikacja: 05.12.2010 19:40:30
[#44] Re: Najlepsza oprawa dźwiękowa

@Azzorek, post #43

To twoj utwor. Jesli tak to wielki szacun. Jest swietny. OK
A to jest niedawno otwatra strona dala robiacych muzyke.
http://www.atarimusic.net/

Ostatnia modyfikacja: 06.12.2010 10:44:12
[#45] Re: Najlepsza oprawa dźwiękowa

@asman, post #41

nie wiem co tu nie rozumiec.. plik po rozpakowaniu ma 420 kb ..glowny kod main.exe tez zajmuje troche otwarcie screenu tez.. wiec na golej Amidze 500 wyposazonej w 512 kb ..jest to granica wykorzystania pamieci

[#46] Re: Najlepsza oprawa dźwiękowa

@HOŁDYS, post #45

Witam,

Po prostu nie byłem pewny ale teraz wiem, że chodziło Ci, że gra używa prawie całej pamięci z 512kb. Dzięki

Pozdrawiam

[#47] Re: Najlepsza oprawa dźwiękowa

@Drupi77, post #44

Tak to całkowicie moja kompozycja - grałem ją na żywo i ripowałem w czasie rzeczywistym na komputer. Zamierzam w ogóle zrobić taki album z moimi własnymi improwizacjami znanych utworów z gier Amigowych. Na razie obgrałem z kilkanaście ulubionych numerów tj. muza z intra Lotus III, Muza z intra Flashback, muzyka z ekranu tytułowego Colonization, muza z intra Turrican II, muzyka z intra Frontier Elite II (ten jest trudny bo to muza symfoniczna a taką najtrudniej dla mnie robić). itd...

Pozdrawiam

Azzorek

[#48] Re: Najlepsza oprawa dźwiękowa

@Azzorek, post #43

(Osh jak mogłeś... :P )

Yyy, no ten tego, ale ja nie rozumiem, jescze się tu nie wypowiadałem, a Ty juz na mnie....?

No, ale skoro już zostałem wywołany do tablicy, to się też wypowiem:

1. Frontier Elite II
2. Jaguar XJ220 (poza kawałkiem metalowym)
3. Lotus (wszystkie części)
4. F-15 Strike Eagle II
5. Reunion
6. Superfrog
7. Civilization
8. Thunderhawk
9. Reach for the Skies
10. Overlord
11. Ambermoon
12. Amberstar
13. Microcosm
14. Lemmings
15.UFO Enemy Unknown
16. Oscar
17. Diggers
18. Slam Tilt
19. Coala: Cute Name Deadly Weapon
20. Dune

Starczy?

:D

[#49] Re: Najlepsza oprawa dźwiękowa

@OSH, post #48

4. F-15 Strike Eagle II ??? a co tu jest fajnego muzycznie ?

taki temat powienien pojawic sie na Atari ST :) bo na amidze wiekszsc gier miala znakomita muze !! sample itp

Ostatnia modyfikacja: 07.12.2010 11:03:07
[#50] Re: Najlepsza oprawa dźwiękowa

@HOŁDYS, post #49

Hołdys, de gustibus itd. Mnie się podoba muzyka początkowa Dave'a Lowe'a.

[#51] Re: Najlepsza oprawa dźwiękowa

@madman15, post #36

Znakomitą oprawę dźwiękową ma Agony, szczególnie motyw z intra który swego czasu "pożyczył" sobie bez pytania zespół Dimmu Borgir.

caly czas niedawalo mi to spokoju i sprawdzilem na kasecie (mam oryginal :)) jest odnosnik do kawalka Agony "Sorgens Kammer" is a cover of a song taken from an Amiga game called "Agony". wiec bez pytania na pewno sobie tego nie pozyczyli
[#52] Re: Najlepsza oprawa dźwiękowa

@PopoCop, post #1

Mega Lo Mania. Nie chodzi tylko o muzę (ta ma klimat), ale genialne głosy profesjonalnych aktorów.

[#53] Re: Najlepsza oprawa dźwiękowa

@vegeta, post #51

To się zwie cover

A tak na poważnie... to dzisiaj spora część muzyki lecącej w popularnych stacjach radiowych to covery. Ale raczej znanych kawałków muzyki pop, a nie z gier. Covery z gier są dalej jednak dosyć rzadkie wśród wykonawców pop.

Ostatnia modyfikacja: 02.01.2011 21:29:12
[#54] Re: Najlepsza oprawa dźwiękowa

@Solo Kazuki, post #53

Dimmu Borgir daleko do gwiazdy popu
[#55] Re: Najlepsza oprawa dźwiękowa

@vegeta, post #54

Legion (polska gra) http://www.youtube.com/watch?v=aeu4N5qLQWI
Alien Breed http://www.youtube.com/watch?v=h954mvdXVLg
Alien Breed 2 http://www.youtube.com/watch?v=k8qWYICsX8E&feature=related
Alien Breed - Tower Assault http://www.youtube.com/watch?v=ARotLA_2XMY
:)
[#56] Re: Najlepsza oprawa dźwiękowa

@vegeta, post #54

A kto pisał tu o gwiazdach? :P

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem