[#1] pierwsza gra
Krótko: dawajcie tytuł pierwszej amigowej gry, w jaką graliście i kiedy to było (rok wystarczy ).

U mnie był to North & South w 1991 r.
[#2] Re: pierwsza gra

@PopoCop, post #1

Na swojej własnej Amidze czy na osiedlowym salonie gier z Amigami?
Bo na salonie gier to nie pamiętam, bo więcej chodziłem do tego gdzie były AtariST (był bliżej, na moim osiedlu). Na tym gdzie były Amigi 500 nie pamiętam już co to było.

Ale mogę powiedzieć co na mojej właśnej Amidze (600) było pierwszą grą.

FireForce

[#3] Re: pierwsza gra

@grxmrx, post #2

apydia A500, roku nie pamiętam

[#4] Re: pierwsza gra

@PopoCop, post #1

U kolegi na działce, na A500 to było North & South (1990 lub 1991). Na swojej A500 był to Lotus 2 (1992).
[#5] Re: pierwsza gra

@mailman, post #4

Indianapolis 500 na A500 w 1993 r. ale na 100% nie pamiętam.
[#6] Re: pierwsza gra

@PopoCop, post #1

PP Hammer A500 rok 1990 :) Super Gra
[#7] Re: pierwsza gra

@PopoCop, post #1

Pinball Dreams lub Centurion (nie pamiętam co pierwsze znalazło się w stacji dysków ;)), odpalone dnia 19.11.1993 (piątek) około godziny 16:00 na Amidze 600, zakupionej tego samego dnia około godziny 10:00 w Bielsku-Białej na ul. 3 Maja #37, w (najprawdopodobniej ;)) nieistniejącym już sklepie: W.O.P.*PROCESOR sp. z o.o.

PS: Chce ktoś numer telefonu? ;]

[#8] Re: pierwsza gra

@Shoonay, post #7

Wrzesień 92, zaraz po zakupieniu Ami i przytarganiu ze stolicy. A giera? Jeśli mnie pamięć nie zawodzi, to było BALLY. Extraśna - rodziny nie moglem odpędzić od kompa.
[#9] Re: pierwsza gra

@PopoCop, post #1

Elvira. Szkoda, że pierwsza część nie działa na A1200.
[#10] Re: pierwsza gra

@PopoCop, post #1

U kumpla (1990/1991) to było albo North & South albo Dino Wars.

U siebie na nowej A600 (1993) na 100% pierwszy zagościł w stacji Another World i w chwilę później Prehistorik. :)
[#11] Re: pierwsza gra

@Dariusz Pietrzak, post #9

Elvira działa pod WHDLoad.
[#12] Re: pierwsza gra

@PopoCop, post #1

Centaurion? Nie wiem, zawsze wolalem C-64, a A500 dokupilem dopiero w XXI wieku :)
Ale tak Centaurion to chyba pierwsza gra ktora mnie tak naprawde pochlonela
[#13] Re: pierwsza gra

@Andrzej Drozd, post #12

U kumpla na A500: "Shadow of the Beast I"
Kiedy to bylo juz raczej sobie nie przypomne ale gdzies kolo roku 90.
[#14] Re: pierwsza gra

@PopoCop, post #1

Hmmm. Nie pamiętam roku - chyba gdzieś w okolicach 1991-2, ale pierwszą grę pamiętam - TOYOTA CELICA RALLY - cosik jak Test Drive, wrażenia piorunujące!
[#15] Re: pierwsza gra

@mailman, post #11

A toś mi poprawił humor.
Nowy Rok ze starą (jaka tam ona stara) Elvirą.
[#16] Re: pierwsza gra

@PopoCop, post #1

Nort & South 1989 lub 90 widziałem i grałem u kumpla

[#17] Re: pierwsza gra

@PopoCop, post #1

Battle Squadron, lato 1997.

[#18] Re: pierwsza gra

@PopoCop, post #1

Lotus 2, luty 1993r. w ten sam dzień co kupiłem A500 we Wrocławiu, a lotusa dostałem razem z Amigą za free :D
[#19] Re: pierwsza gra

@PopoCop, post #1

Harley-Davidson ale byla troche monotonna wiec po chwili uruchomilem Desert Strike i dlugo nie odszedlem od kompa. A bylo to w kwietniu roku 1995 albo 96 na A1200.

[#20] Re: pierwsza gra

@PopoCop, post #1

Ja grałem najpierw w salonie w Zoola,
a później na swojej Amidze 600 zacząłem od Street Fightera II,
na A1200 chyba od dołączonego do zestawu "Oscara" :)
[#21] Re: pierwsza gra

@PopoCop, post #1

Pierwsza wogóle to była "Hard Drivin" albo "Hard Drivin 2" w 1990-1991.
Pierwsza na własnej A500 była "Shadow of the Beast" w 1991.
[#22] Re: pierwsza gra

@Shoonay, post #7

To ja też wrzuce mały oftopik, mianowicie coś o mojej Amidze :) -

Umowa Serwisowa

Typ: A1200

Numer fabryczny: 03749

Numer zasilacza: 08758

Data Sprzedaży: 1995.12.20

Pieczątka Gwaranta: "Serwis Naprawy Komputerów-"ARK" Sp. z o.o. , 61-655 Poznań ul. Gromadzka 14, tel. 202-763

Pieczątka i podpis sprzedawcy: "ARK" Sp. z o.o. , 61-655 Poznań, ul. Gromadzka 14, (Mam podawać NIP? :P) SALON KOMPUTEROWY 61-836 Poznań, ul. Garbary 29 tel. 521-963, w.13

Dalej jakieś warunki gwarancji :)

Serwis od poniedziałku do piątku w godzinach od 10 do 16. Poznań ul. Gromadzka 14, tel. 202-763

O pierwszej grze za dużo nie wiem, miałem wtedy nieco ponad 4 lata i Amiga była dla brata :P

Jak widać są podane jeszcze stare, sześciocyfrowe numery telefonów.

Ostatnia modyfikacja: 01.08.06 22:57
[#23] Re: pierwsza gra

@Jaszczur, post #21

ja nie pamietam zabardzo w co gralem pierwszy raz jak mialem amige 500 w domu to mialem 2 latka (1991) a jak juz umialem trzymac joistick (1992/1993) to chyba w cos gralem ale w co...?? a na mojej pierwszej a 1200 zobaczylem guru ale jaki bylem szczesliwy ze wogule zadzialala:D wkoncu kupilem ja za 30zl i z romem 3.1 a nie wiedzialem ze bez dysku twardego tak dlugo sie bootuje rom

Ostatnia modyfikacja: 01.08.06 23:51
[#24] Re: pierwsza gra

@PopoCop, post #1

Na A500. Rainbow Islands - prawdopodobnie. Miałem kilka lat i nie pamiętam kiedy :)

[#25] Re: pierwsza gra

@PopoCop, post #1

W 1998 roku znajomy przyniósł do mojego domu A1200 z pamięcią (chyba 8MB, a może nawet jakieś turbo). Pierwsza giera: najprawdopodobniej Footbal Glory, ew. Slamtilt lub All Terrain Racing.

Przez to, że pokazał mi wtedy te gry, to później odkupiłem od niego tą Ami (niestety tylko z HD 540MB, bo na pamięć juz nie miałem kasy :-/ )
[#26] Re: pierwsza gra

@Banderas, post #23

mialem 2 latka (1991) a jak juz umialem trzymac joistick Dzisiejsza młodzież już tak nie potrafi :) Czasami przyjeżdża do mnie taki kilkulatek, mało która gra się mu podoba, wszystkie za trudne bo to i bo tamto. Payback się spodobał, chodzi bez przerwy w kółko bez celu po mieście, zupełnie brak jakiegokolwiek zainteresowania oprócz tego łażenia bez celu. :)

[#27] Re: pierwsza gra

@PopoCop, post #1

Legion u kumpla w 2002-2003 roku :)

[#28] Re: pierwsza gra

@PopoCop, post #1

Frenetic. (strzelanka) A rok? nie pamiętam, ale w okolicach 90

[#29] Re: pierwsza gra

@Korni, post #26

"[...] Payback się spodobał, chodzi bez przerwy w kółko bez celu po mieście, zupełnie brak jakiegokolwiek zainteresowania oprócz tego łażenia bez celu."

Na Paybacku rośnie nam już kolejne pokolenie blokersów ;)

[#30] Re: pierwsza gra

@PopoCop, post #1

Na Amidze 500 kolegi: "Shufflepuck Cafe" oraz "Chessmaster 2000". Na swojej A500: "Wings of Fury" :)

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem