[#31] Re: pierwsza gra

@Jacques, post #30

Pierwsza gra jaką odpaliłem na Amidze to"Lemmings" na A600 mojego wujka. Rok 1992 albo 1993 (nie pamięam). A na swojej Ami pierwszą grą jaką odpaliłem to był "Oscar" w wersji nas Amigę CD-32. Rok 1997. Ech, to były czasy...

[#32] Re: pierwsza gra

@Korni, post #26

Jak żem miał 4 lata to ciupałem w platformówki na pegazusie i czasem w Super Froga na amidze, więc miałem jednak jakiś cel :) Pamiętam mą radość gdy po raz pierwszy przeszedłem Chip&Dale2 na pegazusie. Tradycyjnie w grze występowały jakieś dziwne krzaczki zamiast literek ;)

[#33] Re: pierwsza gra

@OSH, post #31

na a1200 setleres i jescze coś 1998-2000(cos koło tych lat )
[#34] Re: pierwsza gra

@PopoCop, post #1

Pamiętam to jak dziś. Rok 93/94 wracam z wakacji z tatą a mama (ktora nie pojechała z nami) siedzi przy nowo zakupionej Amidze 500 i gra w Lemmingi :D Nigdy wczesniej ani pozniej nie widzialem mamy grającej na komputerze :D

Pierwsze w co zagrałem to były właśnie te Lemmingi. Pamiętam że A500 + monitor + drukarka Star LC10 kupili za 14mln zł.

[#35] Re: pierwsza gra

@PopoCop, post #1

wiosna 1991 - moja nowo zakupiona A500 (pierwsza Amiga którą miałem okazję dotknąć): Hybris.... ten dzwięk stereo, super grafika - Atari65XE które sprzedałem tydzień wcześniej rumieniłoby się ze wstydu :)
[#36] Re: pierwsza gra

@PopoCop, post #1

Pierwszej gry to nie pamietam niestety jednak jedna z pierwszych to zapadnie mi głęboko w pamięci:
Dune 2 - >>DLA NIEJ KUPILEM A1K2<<
ach ta dyskoteka z 5 dyskow by uslyszec yes sir

[#37] Re: pierwsza gra

@PopoCop, post #1

W moim przypadku zdaje się, że był to Lotus III, ale nie jestem pewien. Być może był to rok 1995.
[#38] Re: pierwsza gra

@PopoCop, post #1

Gra "CoolSport" - bardzo dynamiczna platformówka. Rok chyba 96 (wtedy przesiadłem się z pieca na Ami ;) ).
Oczywiście nie było to pierwszą rzeczą jaką odpaliłem. Najpierw starałem się poznać AmigaOS i Workbench. :)
[#39] Re: pierwsza gra

@PopoCop, post #1

czerwiec 1992, Amiga CDTV - DynaBlaster... i tak prawie przez dwa tygodnie bo nie mialem ani jednego znajomego z Amiga... znaczy sie bylem pierwszy w okolicy ;)

[#40] Re: pierwsza gra

@PopoCop, post #1

Road Rash 1992 na nówce A600 wprost z pod igły :D
[#41] Re: pierwsza gra

@PopoCop, post #1

Cannon Fodder part ONE Amiga 600 rok okolo 1996

jak ogladalem intro to zapytalem kumpla Damian jak to Ku*** jest mozliwe (mialem na mysli czarno biale zdjecia i piosenke) a byo to swiezo po przesiadce z c64 wiec cos takiego dla mnie bylo czym nie pojetym ach te czasy..............

Benedykt

Ostatnia modyfikacja: 03.08.06 11:50

Ostatnia modyfikacja: 03.08.06 11:51
[#42] Re: pierwsza gra

@MikeN, post #25

Moja pierwsza gra-prawdopodobnie Lotus 2 lub Gods- w roku 1993 czyli wtedy gdy A600 zawitała w mym domu.

Korni-skąd wytrzasnąłeś tego biszonena co masz koło ksywki?? Bo Marta się pyta:)

[#43] Re: pierwsza gra

@PopoCop, post #1

Amigę 500 z 1MB RAM i monitorem Commodore 1084S kupiliśmy w 1993 roku. Po przywiezieniu tego cuda z wrocławskiej giełdy do domu pierwsza dyskietka jaka powędrowała do stacji dysków zawierała "Cannon Fodder". To była pierwsza gra jaką zobaczyłem na mojej Amidze. Druga dyskietka jaką zasmakowała moja stacja dysków to była chyba dyskietka z "Another World". Jednak tego już nie jestem pewien.

Jaką zobaczyłem i w jakś grałem na nie mojej Amidze nie pamiętam.

W latach 1990-93 miałem Atari 65 XE z magnetofonem CA-12/TurboRapider7500. Pod koniec tego okresu w Legnicy był taki sklep "Info-Bajt". Tam sprzedawali między innymi Amigi 500/600/1200. Zawsze jakaś była włączona i coś na niej "leciało". Spędzaliśmy przy tej Amidze całe godziny gapiąc się przekrwionymi oczami. Języki mieliśmy cały czas wywalone na zewnątrz i po 2 godzinach gapienia się wcale nam nie wysychały. Trudno dzisiaj nawet wyobrazić sobie coś co tak by mnie podjarało jak wtedy ta Amiga. Podróż na Marsa, wygranie 10 kumulacji w totka, "spotkanie" z dowolną kobietą tego świata... to wszystko byłoby niczym w porównaniu z tym co wtedy czułem stercząc w Info-Bajcie. :D Co ciekawe dzień w którym kupiłem Amigę 500 już nie wywarł na mnie takiego wrażenia. Chociaż bardzo mi się podobała to jakoś dziwnie się czułem... Nie podobała mi się idea komputera, który był niemal konsolą do gier. Brakowało mi Basica przy którym wtedy na Atari spędzałem całe doby. Wtedy jeszcze nie zdawałem sobie sprawy z tego, że Amiga ma jakiś system operacyjny, że to nie tylko wspaniała maszynka do gier. Jednak szybko zmieniłem zdanie i odkryłem, że jest tam też coś co znacznie przewyższa królujący wtedy żałosny MS-DOS. :) Jednak uczciwie przyznać muszę, że pierwszy miesiąc to było nawet rozczarowanie. Ja nigdy nie byłem graczem i gry lubię (wręcz kocham) tylko oglądać. Trailery, jak ktoś gra, reklamy, oglądać "making of cośtam", samamu robić gry... Kocham to robić/oglądać. Jednak jak mam sam grać to usypiam. Takie zboczenie. :)

Ostatnia modyfikacja: 03.08.06 13:03
[#44] Re: pierwsza gra

@Malin, post #22

To wyglada jak...Amicyrograf
[#45] Re: pierwsza gra

@MDW, post #43

Pierwsza moja gra to "coś" na spectruma, gierka a'la River raid.
Potem był C64 i Montezuma revenge, po amigą pierwsza gra w jaką grałem to Storm Sviv, potem MegaloMania i gra gier Civilization I.

Swoją drogą to właśnie civilization I "zmusiła" mnie to rozbudowy mojej A500, najpierw o drugą stację dysków, potem o dodatkowy ram ( w sumie miałem 2.5 MB) a ostatecznie o HD całe 20 MB :D

Na A1200 pierwsza gra to Trolls ;) , natomiast na CD32 Chuck Rock2 , Fly Harder, Chaos Engine (wypas gra) i killer game - Super Stardust :)

Teraz gry już nie dają takiej radochy jak kiedyś, taki quake 100 nudzi się po jednym przejściu, a w Chaos Engine czy Trolls gram do dzisiaj :D

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem