[#1] Capital Punishment
niby zajebista gra, same laury pod jej adresem a sie wywala...
jasny gwint juz nawet pojechalem do kumpla sprawdzic jak pojdzie na jego Amidze i jest to samo!
sciagnolem patcha 1.1 z Aminetu i idzie zajsc nie wiele dalej, a mianowicie wybieram zawodnika, laduje sie plansza z kanalami w tle, rozpoczyna sie rozgrywka, potworek wrzuca mnie na kolce w scianie, krew ze mnie scieka, nastepuje replay tej "fatality" i zaliczam reset Amigi.
tak wie, gra wymaga 2 mb chip'a, zatem robie tzw reboot z czysta pamiecia, bo u kolegi ktory ma 4 mb chipa rowniez pokazuje not enough memory.
dlaczego autorzy nie pomysleli o posiadaczasz pamieci fast? przeciez gra wyszla w 1996.
na dodatek powstal patch 1.1 ktory niezbyt wykazuje jakies zmiany w praktyce uzywania pamieci.
wspolczuje tym ktorzy w tamtych czasach wydali tyle kasy na bardzo wadliwy oryginal nie majac mozliwosci sciagniecia patcha z internetu...

czy ktos ma jakies pomysly?
[#2] Re: Capital Punishment

@AmigaRuleZZZ, post #1

tak wie, gra wymaga 2 mb chip'a, zatem robie tzw reboot z czysta pamiecia, bo u kolegi ktory ma 4 mb chipa rowniez pokazuje not enough memory.

4MB Chip? Jak to możliwe?
[#3] Re: Capital Punishment

@mailman, post #2

ma jakas karte rozszerzeniowa z pamiecia ktora jest wykrywana przez WB jako chip, na menu barze mu pokazuje 4 mb chipu.
[#4] Re: Capital Punishment

@AmigaRuleZZZ, post #1

Pytasz, czy autorzy nie myśleli o posiadaczach pamięci Fast? Ja mam 8M Fastu i gra działa.
Co do tych 4M Chipu, to nie wiem... Może by je tak jakoś wyjąć? (A zostaną Ci wtedy 2M?)

[#5] Re: Capital Punishment

@AmigaRuleZZZ, post #3

To ja proponuję ten "hack" wyłączyć, bo to może przez niego się takie rzeczy dzieją.
[#6] Re: Capital Punishment

@mailman, post #2

mailman napisał(a):

> tak wie, gra wymaga 2 mb chip'a, zatem robie tzw reboot z
> czysta pamiecia, bo u kolegi ktory ma 4 mb chipa rowniez
> pokazuje not enough memory.

>
> 4MB Chip? Jak to możliwe?

Takie cuda są też osiągalne na winuae.
[#7] Re: Capital Punishment

@serwisant, post #6

to nie sa cuda, starsze karty rozszerzeniowe przeciez rozszerzaja pamiec Chip;)
[#8] Re: Capital Punishment

@AmigaRuleZZZ, post #7

Ale czy jest to pelny obszar 4MB czy zdefragmentowany na pol? (2x2MB)
[#9] Re: Capital Punishment

@Andrzej Drozd, post #8

wrrr...mialo byc czy jest sfragmentowanyna pol ;)
[#10] Re: Capital Punishment

@AmigaRuleZZZ, post #7

to nie sa cuda, starsze karty rozszerzeniowe przeciez rozszerzaja pamiec Chip;)

Do A1200? Jaka jest nazwa tej karty rozszerzeń? Nie jestem ekspertem w tej dziedzinie, ale wydaje mi się, że klasyczne Amigi nie potrafią zaadresować pamięci Chip ponad 2 MB. Na stronie Amiga-Hardware nie znalazłem niczego co by to umożliwiało. Mogłem jednak nie doszukać się.
[#11] Re: Capital Punishment

@serwisant, post #6

Takie cuda są też osiągalne na winuae.

Na WinUAE są też osiągalne inne cuda, ale to chyba nie jest problemem pytającego.
[#12] Re: Capital Punishment

@El Amigos, post #4

ja mam A1200 z 4mb Fastu i gra działa, co prawda bez S-S ale zawsze

[#13] Re: Capital Punishment

@Andrzej Drozd, post #9

nie wiem co masz na mysli...
sama w sobie ma 2 mb, karta dodaje kolejne 2 mb i WB pokazuje w sumie 4 mb chip'a
nie wiem dokladnie jak sprawa wyglada bo kumpel mieszka na drugim koncu miasta, a dokladnie prawie jak by na wsi;)

WinUAE mnie nie interesuje, coz to za granie na emulatorze skoro mozna pograc na prawdziwej Ami?
Jesli chodzi o upgrade do 1.1, to przed tym upragde gra sie zacinala w czasie rozpoczecia walki, natomiast z upgradem reset robi sie dopiero po replay'u "fatality".
[#14] Re: Capital Punishment

@AmigaRuleZZZ, post #1

gra wymaga 2 mb chip'a, zatem robie tzw reboot z czysta pamiecia, bo u kolegi ktory ma 4 mb chipa rowniez pokazuje not enough memory.

W instrukcji do Capitala jest podane, że wymaga 1,96 MB Chip. Ja zawsze go uruchamiałem bez s-s, z wyłączeniem DF0:, CD0: oraz niepotrzebnych do gry partycji.
[#15] Re: Capital Punishment

@mailman, post #14

juz wyczailem motyw, wywala sie ze wzgledu na cache procka, co trzeba wylaczyc jakims degraderem i juz jest dobrze.
nie zmienia to jednak zastanawiajacego faktu, dlaczego nie chce korzystac z pamieci Fast u tych ktorzy ja posiadaja?
mimo iz mam 8 fasta, musze robic reboot i startowac gre z czysta pamiecia;)
[#16] Re: Capital Punishment

@AmigaRuleZZZ, post #15

Napisz do Clickboom i ich zapytaj

Podaj mi nazwę tego rozszerzenia jak już będziesz znał jego nazwę. A może ktoś inny zna?
[#17] Re: Capital Punishment

@AmigaRuleZZZ, post #1

Jest instalka pod WHDLoad. Czy ktoś próbował ?

Pozdrawiam

[#18] Re: Capital Punishment

@asman, post #17

Ja próbowałem na BPPC 603e/200/68040/25. Nie za dobrze działa :(

Trzeba uruchamiać z tooltype NOCACHE (w innym razie wyskakuje Illegal Instruction Error). Po intrze, gdy ma w ekran "uderzyć pięść", leci cały czas muzyka, a ekran jest czarny...

Instalkę robił CFOU. Z nim się ciężko dogadać jest. Kiedyś podesłałem mu bugreporta odnośnie Black Sect. Odezwał się wtedy nawet, podesłałem mu save'a. Miał poprawić... I tak minął już rok ;)
[#19] Re: Capital Punishment

@mailman, post #18

zauwazylem ze w katalogu bobs mam pliki od 0.war do 8.war, ale nie ma wsrod nich pliku 7.war?
czyzby brakowalo mi tego pliku czy tak ma byc?
czy ktos kto ma te gre zainstalowana i ogral sie troche juz, moze zdradzic czy rowniez brak mu tego pliku?
[#20] Re: Capital Punishment

@mailman, post #18

Hmm. Przykro mi. Ja też ostatnio się bujam (patrz Emerald Mine) ale powoli
pracuje nad tymi wszystkimi grami, które zacząłem i które są w kolejce.

Pozdrawiam

[#21] Re: Capital Punishment

@AmigaRuleZZZ, post #19

Ja także nie mam tego pliku.
[#22] Re: Capital Punishment

@AmigaRuleZZZ, post #15

Czy i jakim degraderem wyłączyłeś cache

[#23] Re: Capital Punishment

@skobry, post #22

Ja zawsze odpalałem "without startup-sequence" i potem pokolei pliki które musiały sie odpalić (było tam jakieś "i" "protect" i "iii" o ile dobrze pamiętam)....
Odpalałem na only 2MB chipu i chodziło :)

P.S.1 Może setpatch'a musisz odpalić ?
P.S.2 Ja używałem polecenia: "CPU NOCACHE" do wyłączenia cache
P.S.3 Zobacz w ikonce z CP, może stos trzeba powiększyć?

[#24] Re: Capital Punishment

@kjb, post #23

Uuuuuu... Ktoś tu wykopał stary temat!

[#25] Re: Capital Punishment

@mailman, post #11

to oczywiste - AmigaRuleZZZ ma tę kartę turbo z 68070 166 MHz. Ona rozszerzała Chip do 4 MB w wersji Basic i do 16 MB w wersji Advanced i jeszcze miała wbudowane kości AAA i 2 sloty PCI-Express.
[#26] Re: Capital Punishment

@AmigaRuleZZZ, post #1

Mam oryginalną grę T-ZERO na CD i jako BONUS Clickboom dodaje FULL wersje Capital punishment!! U mnie dział perfekcyjnie i się nie wywala mam A1200 z 060 i 64 ramu

[#27] Re: Capital Punishment

@martinflash, post #26

Ja używam dyskietki bootującej,którą się twoży podczas instalacji i lipa.
Mam 040+fast.

[#28] Re: Capital Punishment

@skobry, post #27

Odkopuję temat :)

Mam problem z grą. Działa ładnie, tylko że mam dostępne tylko dwie scenerie - Sewers i Factory. Pliki wydaje się, że mam wszystkie, nie wiem więc dlaczego innych "nie wykrywa" :/ Jakieś pomysły?

[#29] Re: Capital Punishment

@martinflash, post #26

Hmmm, stary temat - ale jeśli dobrze pamiętam, to i owszem była dodawana do tej gry pełna wersja, ale niestety trzeba było chyba wykupić klucz czy jakoś tak ( oczywiście za pół ceny ).

A już nie pamiętam, dawno to było.

[#30] Re: Capital Punishment

@AceMan, post #28

A masz oryginały ?

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem