[#1] Gry w trybie HAM
Czy są na Amigę gry korzystające z trybu HAM?

[#2] Re: Gry w trybie HAM

@PopoCop, post #1

Universe może? http://hol.abime.net/1815
[#3] Re: Gry w trybie HAM

@PopoCop, post #1

Głowy nie dam ale chyba wersja OCS/ECS gry "Alfabet Śmierci" była w HAM6. Jednak czy wersja AGA była w HAM8 czy 256 kolorów to już nie pamiętam już.

Wiele gier miało jakiś obrazek tytułowy czy jeden screen w HAM (z oczywistych powodów przychodzi mi na myśl mapa w "Rycerze Mroku", hehe). Wiele dem które były niby "true-color" podobno tak naprawdę korzystały z trybu HAM (ale za to miały dosyć szerokie pixele). Może więc któraś gier z DOOMopodobnych też.

[#4] Re: Gry w trybie HAM

@PopoCop, post #1

Zdaje się, że UBEK miał taką opcję. I z tego, co sobie przypominam, intro do Cytadeli było w HAMie.

[#5] Re: Gry w trybie HAM

@MDW, post #3

Alfabet Smierci OCS/ECS chyba nie używa HAM, co najwyżej EHB - jak na HAM (4096 kolorów) grafika wygląda tragicznie, oczywiście wersja AGA jest o niebo lepsza :)

[#6] Re: Gry w trybie HAM

@PopoCop, post #1

The Labirynth Of Time :)

[#7] Re: Gry w trybie HAM

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #6

Przypomniał mi się jeden ze strip-pokerów pod tytułem Hollywood poker pro. Tam panienki były zeskanowane chyba w HAM.
Ale to były statyczne obrazki, a ja jestem bardziej zainteresowany, czy z HAM korzystały gry z animacją. Były takie?

[#8] Re: Gry w trybie HAM

@PopoCop, post #7

Kang-Fu wygląda jakby był w HAM - http://hol.abime.net/?id=2545

o UNIVERSE mówili, że gra działa w 256 kolorach na OCS/ECS, a moim zdaniem tak wygląda HAM6 w LowRes ;) - http://hol.abime.net/1815

GLOOM da się odpalić w HAM jest sterownik :)

[#9] Re: Gry w trybie HAM

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #8

jezeli chodzi o te polskie przygodowki to w ham6 byl skarb templariuszy, co do innych sztuczek to podobno w shadow fighter byl tryb 80 kolorow na ekranie (czy jakos tak juz nie pamietam ale wiem ze liczba byla dosyc dziwna :) )

[#10] Re: Gry w trybie HAM

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #8

I jak działa ten Gloom w HAM?? Poprawia to jego wygląd ?? Odczuwalne są spadki wydajności (jeśli są) ??

[#11] Re: Gry w trybie HAM

@Malin, post #10

Jeśli chodzi o prędkość to nie pamiętam, ale to jest na ECS czyli HAM6 4096 kolorów, jednak lepiej wygląda w 256 kolorach na AGA, bo AGA korzysta do 256 kolorów (poza EHB) z wszystkich 16,7 miliona kolorów, i dzięki temu jakby glębia kolorów jest dużo lepsza niż na kartach gfx.

Aha w ADOOM można grać w EHB 64 kolorach na kościach ECS + min 020, na AGA w EHB (tryb HBrite czy jakoś tak opracowany przez Clonato dla PersonalPaint) jest tyćkę szybciej ;)

[#12] Re: Gry w trybie HAM

@PopoCop, post #1

Może Zdzisław Bohater Galaktyki 3D? :D Coś mi się kojarzy, że wykorzystuje ten tryb.

[#13] Re: Gry w trybie HAM

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #11

EHB jest szybsze??!! Te dodatkowe kolory powstają przez sciemnianie o połowe tych już istniejącyxh a to przeciez obiąza CPU! Tak słyszałem ;)

[#14] Re: Gry w trybie HAM

@grxmrx, post #12

On chyba korzysta z 256 kolorów AGA-ty a wygląda ładnie bo wszystko juz jest przeliczone ;)

[#15] Re: Gry w trybie HAM

@Malin, post #13

Dlaczego mialoby obciazac CPU??
ham i ehb to tryby sprzetowe
zwalnia przez dma i chip.

[#16] Re: Gry w trybie HAM

@AmiChris, post #15

No ale nawet jak nie zwalnia CPU to zwalnia to układy graficzne a to negatywnie będzie działac na ilość FPS w takim Doomie. Słyszałem że używanie trybu EHB na ECS-ie spowalnia wszystkie operacje graficzne nawet o połowe - czy to prawda?? nie wiem :P

[#17] Re: Gry w trybie HAM

@PopoCop, post #1

Z tego co przeczytalem w read.me do REKO-Productions Klondike-Deluxe-AGA to gra ta kozysta z trybu HAM8.
[#18] Re: Gry w trybie HAM

@Malin, post #16

obciaza imo conajwyzej o ok 15 - 20 %
te tryby byly pomyslane raczej do wyswietlania
statycznych danych ale...
taki AMP wyswietla w ham-ie animacje ;)

Jednym slowem (zdaniem ;) ) zalezy jak kto sie uprze :)

[#19] Re: Gry w trybie HAM

@PopoCop, post #1

Podobno Links korzysta z HAM, czy ktoś wie coś więcej na ten temat?

[#20] Re: Gry w trybie HAM

@Phibrizzo, post #17

Tak, korzysta. Wiem to, bo sam zrobiłem kilka zestawów kart.

[#21] Re: Gry w trybie HAM

@PopoCop, post #1

Knights of the Crystallion
http://hol.abime.net/2597

[#22] Re: Gry w trybie HAM

@PopoCop, post #7

Animacje w HAMie nie bardzo mi się widzą... Przy niektórych kolorach powstaje brzydki efekt smużenia (o ile się nie mylę zostało to napisane w którymś MA w dziale o DP). A jakoś mi się nie widzi by sprite głównej postaci "rozjeżdżał się" przy prrzemieszczaniu po planszy :D

[#23] Re: Gry w trybie HAM

@koodlaty, post #22

A widziałeś jak AMP wyświetla animacje w HAMie? Ani to nie spowalnia, ani nie wygląda gorzej.
[#24] Re: Gry w trybie HAM

@koodlaty, post #22

efekt smuzenia w trybie ham8 byl tylko widoczny w lowres jezeli chciales zobaczyc np. jakis obrazek w truecolor a byl on 320x200 lub 320x240 wystarczylo go tylko przekonwertowac do 640x480 i efekt smuzenia prawie wogule znikal. nie mam pojecia dlaczego tak bylo ale nie przypominam sobie z visage przeklamywal kolory w jpg (szczegulnie w fotografiach) tak samo amp swietnie odpalal filmy w ham8 i naprawde wygladaly one doskonale (inna sprawa ze niestety ale zatko kiedy sie amisia wyrabiala z mpg)

[#25] Re: Gry w trybie HAM

@jimiche, post #24

Jimiche, poucz się trochę ortografii, bo czytanie Twoich postów to katorga...

[#26] Re: Gry w trybie HAM

@jimiche, post #24

> (inna sprawa ze niestety ale zatko kiedy sie amisia wyrabiala z mpg)

A jaki masz procek PPC? Bo mnie filmy MPEG/VCD chodzą nieźle na AGA BPPC 240MHz 040/30MHz w AMP2 HAM8 (18bit) HAM - 2 Width(na 1 jest super ale już nie ta jakość) Half Height - On Video - PAL Triple - Off Mode - Color Audio - audio.device 14bit Stereo Divisor - 2, i tylko stara (jeszcze free) wersja AMP2 chodzi najpłynniej u mnie :D

[#27] Re: Gry w trybie HAM

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #26

U mnie takze AMP + HAM8 na PPC smiga. Okolo dwa (no, moze troche mniej) razy szybciej niz na AGA w 256.
[#28] Re: Gry w trybie HAM

@kmilota, post #23

Hmm... mówisz o HAM6 czy HAM8? To co napisałem powyżej to moje "gdybania" związane ze wspomnieniami jak się bawiłem w DPIV w trybie HAM6 ;]

[#29] Re: Gry w trybie HAM

@koodlaty, post #28

Skoro jest możliwość oglądania filmów w HAM w AMPie to czy mozna miec Workbench w HAM6?? (AGA czy ECS)

[#30] Re: Gry w trybie HAM

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #26

procek to 175 mhz i o40/40 i moze dlatego mi cielo...

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem