[#1] Gra doskonała
Gra doskonała. Czyli taka, w której wszystkie elementy są perfekcyjne i grając w nią nigdy nie pojawia się myśl np. "świetna gra, ale ostatni poziom mogli zrobić lepiej".
Czy istnieją takie gry? Jeśli tak, piszcie swoje typy.
Uprzedzam jednak, że nie chodzi mi tu o nowy "Games Top 100", zawierający gry, w które lubimy grać. Chodzi o coś więcej - o gry, w których niczego nie da się ulepszyć, bo już jest najlepsze.
I nie skupiajmy się tylko na grafice/dźwięku/grywalności, ale też np. na tym, czy grę można zainstalować na HDD (w wersji fabrycznej, czyli bez "wspomagania" przez WHDLoad).

Ja ze swojej strony od razu przyznaję, że nie ma wg mnie gier doskonałych. Ale czekam na Wasze zdanie.

[#2] Re: Gra doskonała

@PopoCop, post #1

Dla mnie doskonala gra jest Superfrog i dalbym wszystko aby zobaczyc jej sequel + nowe poziomy w tym samym, doskonalym stylu, w 800x600 i 24bitach

[#3] Re: Gra doskonała

@PopoCop, post #1

Doskonałych gier nie ma i kropka. Co do gier które były bliskie doskonałości, to ja wymienił bym Elite/Frontier i BAT II(jedynka miała pewne wady, więc do kategorii gier "prawie doskonałych" jej nie zaliczę, ale jest już bliska...)...
[#4] Re: Gra doskonała

@PopoCop, post #1

Dla mnie takimi grami są SuperFrog i OnEscape. SuperFrog za świetną grafikę oraz niesamowitą grywalność. Natomiast OnEscape za nastrój w jaki nas wprowadza, grywalność oraz intro, które ogląda się z zapartym tchem w piersiach. Mało tego, ten program można zainstalować na HDD w wersji fabrycznej, co również uważam za duży plus.
[#5] Re: Gra doskonała

@Torn, post #3

Ach, jeszcze dodam Mist i IIRC, nie dostępny na Amigę Riven. Obie te gry na pewno kwalifikują się do kategorii "prawie doskonałych".
[#6] Re: Gra doskonała

@Torn, post #3

Nie prawda bo Frontier sie nie promuje a to jest OGROMNY minus.

[#7] Re: Gra doskonała

@Malin, post #6

To kup sobie A1 i graj na emulatorze :P

[#8] Re: Gra doskonała

@Malin, post #6

Frontier nie wypromujesz na karte graficzną, ale da sie do VGA (DBLPAL lub DBLNTSC).
Istnieje odpowiedni patch.
[#9] Re: Gra doskonała

@PopoCop, post #1

Na pewno SlamTilt, nie wiem co jeszcze w tej grze można by było ulepszyć, przynajmniej w czasach gdy się ukazała.
SpeedBall 2, zarówno grafika, dźwięki, muzyka i grywalność - nie da się tam chyba już nic ulepszyć, gra prawie doskonała :)
SWIV - drugiej takiej gry nie ma, nic tam ulepszyć właściwie nie można bo to już jest doskonała gra ze wszystkimi jej elementami i tym, że nie ma podziału na poziomu :)
Z przygodówek na pewno Goblins 3, no i Conquest of the Longbow, choć bez przekonania bo na pewno grafikę w tym ostatnim Sierra mocno zepsuła dostosowując do możliwośći układów graficznych OCS...

W dalszej kolejności pomyślałem o Dungeon Master 2, ale po zobaczeniu że wersja na Maca 68k ma o wiele lepszą grafikę i to możliwej do osiągnięcia w wyższej rozdzielczości nie wymienie tego tytułu jako doskonały. Dodatkowo troche interfejs mogliby tam poprawić, no i wersja makowa nie ma tak dobrej muzyki jak amigowa. Choć tej grze niewiele brakuje do doskonałości. Oczywyście patrząc na to co było możliwe do osiągnięcia w czasach, w których gra się ukazała.

Z platformówek na pewno SuperFrog, bezdyskusyjnie, ale i Brian the Lion (który może nie jest aż tak popularny jak żabol, ale w moim przekonaniu gra jest równie doskonała i nie ma w niej elementu, który można by było jeszcze poprpawić).

Inne gry, choć mogłem nie skojarzyć jakiego tytułu jeszcze, nie są już na tyle dopracowane, zawsze coś tam można poprawić, mają błędy, które źle wpływają na grywalność, klimat, etc.

W ogóle to wielu grom amigowym brakuje do doskonałości tego by działały w pełni zgodnie z systemem operacyjnym, bo to że olewano AmigaOS oznaczało później, że tylko nieliczne ze starych gier chodzą na nowym sprzęcie, nowych wersjach systemu.

[#10] Re: Gra doskonała

@_arti, post #2

Popieram !!!

[#11] Re: Gra doskonała

@PopoCop, post #1

Nudziarz może jestem :D, zafiksowałem się :D albo co... dla mnie doskonałe są trzy giery: FRONTIER, HARPOON i UFO - i to w takiej formie, w jakiej istnieją. Właściwie, gdyby ktoś zaczął przy nich gmerać, zmieniać np. grafę (mocno oszczędną przecież w takim HARPOON), jakieś 3D i inne bzdety - chyba zwyczajnie bałbym się, nie, inaczej - nie miałbym ochoty ich dotknąć. Tak jakoś nie mogę pozbyć się wrażenia, że jakiekolwiek próby poprawiania ich przyniosłyby efekt odwrotny :(. Z gier bliskich doskonałości IMO - nasz rodzimy Legion (tutaj rzeczywiście trochę można poprawić).

I dopisuję, aż wstyd, że zapomniałem ("słoń nigdy nie zapomina, a ja zapomniałem, o czym pamiętał słoń") - "Jimmy White's Whirlind Snooker" - jak dla mnie, żadne z obecnych podbajerzonych "kulek" nie mogą się z tą gra równać.

Ostatnia modyfikacja: 27.04.06 12:45
[#12] Re: Gra doskonała

@LeMan, post #11

To ja się dołączę do narzekań na "przebajerowanie" - klasycznym przykładem jest moja ulubiona (absolutny no. 1) Civilization. Jedynka świetna, chociaż oczywiście można byłoby coś dorzucić - więcej wynalazków, czy typów jednostek i budowli. Niby dwójka ma tego sporo więcej, ale nie cierpię jej - właśnie przez ten pseudo 3d i inne bajery, przez które nie można się skupić. "Przaśność" jedynki to jest to! (pamiętam, że jak pierwszy raz widziałem tę grę u kumpla na PC, sam mając jeszcze Atari XE pomyślałem "co za beznadziejna grafika" ;) )
A, zapomniał bym - "gra prawie idealna" = Civilization I

Ostatnia modyfikacja: 27.04.06 14:43
[#13] Re: Gra doskonała

@LeMan, post #11

UFO
Slam Tilt
Worms DC
Doom I/II
Dune II
Football Manager 2005/2006 na PC

[#14] Re: Gra doskonała

@Norbert, post #8

Mam ten patch ale nie moge znaleść żadnej wersji gry która by pasowała, wszystkie są za duże albo za małe :(

[#15] Re: Gra doskonała

@PopoCop, post #1

The Settlers i PSV Eindhover (czy jak to sie pisze ;) )

[#16] Re: Gra doskonała

@Mat, post #15

The Settlers na pewno nie jest grą doskonałą ;)
[#17] Re: Gra doskonała

@PopoCop, post #1

Furry Of The Furries i cała seria Dizzy ;)
[#18] Re: Gra doskonała

@PopoCop, post #1

Chaos Engine

Czapki z glowy. Nie bylo i nie bedzie juz nigdy tak wspanialej gry. Troche zal, ale coz...

Jest jeszcze pewna gra i chyba kazdy sie zgodzi ze jest idealna - Szachy :P
[#19] Re: Gra doskonała

@PopoCop, post #1

Nie wiem czy ktos wymienil ta gra ale mozna zryzykowac - Sensible World of Soccer.
[#20] Re: Gra doskonała

@reactor, post #19

Benefactor. Trudno tam cokolwiek chciec zmienic poza typowo amigowymi problemami jak AGA+PAL.
[#21] Re: Gra doskonała

@Andrzej Drozd, post #18

Zgodził bym się chętnie - jedna z moich ulubionych gier -ale zawsze mnie denerwował design 3 świata - był bez sensu, wyraźny spadek formy (chodzące rączki itp.)
[#22] Re: Gra doskonała

@LeMan, post #11

UFO czesto sie wiesza, to chyba nie jest objaw gry doskonalej :)
Ja stawiam na oba Quake'i (GL oczywista), Napalm, SpeedBall, BrutalHomicide.

[#23] Re: Gra doskonała

@Darek S., post #22

U mnie UFO się nigdy nie zawiesiło. Nawet na A500, podczas misji potrafiło rzeźbić stacją dysków przez 30 minut, ale żadnej zwieszki w tej grze sobie nie przypominam.
[#24] Re: Gra doskonała

@mailman, post #23

Ja też nigdy nie zaliczyłem żadnej "zwiechy" UFO, czy to w wersji ECS, AGA lub CD32.

Co do gier idealnych to zawsze myślałem, że Galaga Deluxe jest taką grą, ale od kiedy zacząłem się bawić w Warblade zmieniłem to zdanie. Pomysł z profilami i odkrywanymi "usprawnieniami startowymi" jest przedni.

Ostatnia modyfikacja: 07.05.06 09:47
[#25] Re: Gra doskonała

@Darek S., post #22

W UFO nie zwiechy (ktorych tez nie mialem) czynia gre popsuta (na pewno jest to gra dobra, ale nie jest doskonala, a juz na pewno nie w wersji na Amige). Wersje ECS jak i AGA byly w roznym stopniu popsute, poobcinane z opcji (chocby tak przydatnej jak predkosc poruszania sie), muzyki i dzwiekow (w wersji ECS jest jej wiecej), jakosci grafiki (chocby brak cieniowania, mieliby ja dawac skoro nikt nie mial karty turbo, ale nie dali nawet jako opcja...), etc. Pomimo tego gra jest OK na Amidze, ale smutno jest patrzec co zrobiono z ta gra by chodzila "na najnizszej mozliwej konfiguracji".

[#26] Re: Gra doskonała

@mailman, post #23

Potwierdzam. Nie przypominam sobie abym z tą grą miał problemy powodujące zawieszanie amigi.

[#27] Re: Gra doskonała

@jokov, post #21

chodzące rączki itp.

Potrzeba troche wyobrazni - przeciez maszyna chaosu powodowala u bohatera pewne halucynacje ;)
[#28] Re: Gra doskonała

@grxmrx, post #25

Jeden z bardziej pociętych to był Syndicate ;)
[#29] Re: Gra doskonała

@mailman, post #28

Taaak, teraz można by sypnąć tytułami, które przy odrobinie wysiłku (i wydaniu na amigi od A1200 zamiast uparcie od A500) mogłyby być w 100% zgodne z wersjami pierwotnymi :S

[#30] Re: Gra doskonała

@Andrzej Drozd, post #18

Popieram - chaos engine to bylo cos. Ze strzelanek ten zarombista byla - Tower Assault (zwlaszcza na CD32)

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem