@PopoCop,
post #1
Na pewno SlamTilt, nie wiem co jeszcze w tej grze można by było ulepszyć, przynajmniej w czasach gdy się ukazała.
SpeedBall 2, zarówno grafika, dźwięki, muzyka i grywalność - nie da się tam chyba już nic ulepszyć, gra prawie doskonała :)
SWIV - drugiej takiej gry nie ma, nic tam ulepszyć właściwie nie można bo to już jest doskonała gra ze wszystkimi jej elementami i tym, że nie ma podziału na poziomu :)
Z przygodówek na pewno Goblins 3, no i Conquest of the Longbow, choć bez przekonania bo na pewno grafikę w tym ostatnim Sierra mocno zepsuła dostosowując do możliwośći układów graficznych OCS...
W dalszej kolejności pomyślałem o Dungeon Master 2, ale po zobaczeniu że wersja na Maca 68k ma o wiele lepszą grafikę i to możliwej do osiągnięcia w wyższej rozdzielczości nie wymienie tego tytułu jako doskonały. Dodatkowo troche interfejs mogliby tam poprawić, no i wersja makowa nie ma tak dobrej muzyki jak amigowa. Choć tej grze niewiele brakuje do doskonałości. Oczywyście patrząc na to co było możliwe do osiągnięcia w czasach, w których gra się ukazała.
Z platformówek na pewno SuperFrog, bezdyskusyjnie, ale i Brian the Lion (który może nie jest aż tak popularny jak żabol, ale w moim przekonaniu gra jest równie doskonała i nie ma w niej elementu, który można by było jeszcze poprpawić).
Inne gry, choć mogłem nie skojarzyć jakiego tytułu jeszcze, nie są już na tyle dopracowane, zawsze coś tam można poprawić, mają błędy, które źle wpływają na grywalność, klimat, etc.
W ogóle to wielu grom amigowym brakuje do doskonałości tego by działały w pełni zgodnie z systemem operacyjnym, bo to że olewano AmigaOS oznaczało później, że tylko nieliczne ze starych gier chodzą na nowym sprzęcie, nowych wersjach systemu.