[#1] Another World REMAKE NIESAMOWITY
Chce poinformowac, ze wyszedl remake znakomitej gry Another World.
Wszystko jest to samo co w pierwowzorze, lecz szate graficzna poprawiono i dodano duzą rozdzielczosc, Grafika bacgroundowa jest niesamowicie poprawiona, nalezą sie gromkie brawa.
Najgorsze jest to ,ze to jest na platforme windowsa... =(,. Moze sie cos zmieni. http://www.anotherworld.fr/

[#2] Re: Another World REMAKE NIESAMOWITY

@RipHead, post #1

Niestety za to cudeńko trzeba zapłacić

Ostatnia modyfikacja: 01.06.06 12:33
[#3] Re: Another World REMAKE NIESAMOWITY

@Ziolo, post #2

I w dodatku AmigaOS nie jest supportowany...
[#4] Re: Another World REMAKE NIESAMOWITY

@RipHead, post #1

A juz niedoczytawszy do konca postu chcialem kliknac w link, zeby sobie to na Amidze odpalic...

Najpierw byl Another World, potem pecet :(.

p.s. chcialem sie pochwalic, ze Another Worlda przeszedlem :) a najwiecej problemu sprawil mi ostatni lev z przeskakiwaniem przepasci, gdy woda zalewa cala jaskinie :). Obecnie gram na SNES w BlackThorne, ktory na ta platforme pod roznymi nazwami sie pokazal i sobie tez zachwalam :).

[#5] Re: Another World REMAKE NIESAMOWITY

@mailman, post #3

Wyslalem mejla do nich, czy nie mogliby udostepnic kodu jednej osobie, ktora moglaby to przekompilowac na Amige. Sadze, ze jezeli oczywiscie doszliby do wniosku, ze ok, to ktos kto by sie tego podjal - mialby niezla fuche.

[#6] Re: Another World REMAKE NIESAMOWITY

@BagoZonde, post #4

I tak oryginał jest lepszy ;) Wektorowa grafika nadawała tej grze specyficznego uroku...
[#7] Re: Another World REMAKE NIESAMOWITY

@elt, post #6

Nie sposob sie nie zgodzic :). Ale!!... Amige tez trzeba dopieszczac takim cukiereczkiem :b. Wektorowo polecam No Second Prize :).

[#8] Re: Another World REMAKE NIESAMOWITY

@BagoZonde, post #4

Najpierw byl Another World, potem pecet .

Na pewno??Z bólem serca muszę przyznać, że Another na PC jest minimalnie...ale jednak lepszy... Dlaczego? Dlatego, że w wersji na Ami brakuje jednego całego levelu a i pozostałe są niekiedy nieco okrojone :(
Nie rozumiem tylko dlaczego? Po to, żeby się zmieścił na 2 a nie na 3 dyskietkach?
A niestety dźwięk i grafa na PC są 100% identyczne... Ech... Ale i tak to jest jedna z moich ulubionych amigowych gier!

[#9] Re: Another World REMAKE NIESAMOWITY

@Rodzyn, post #8

Powaga? Są okrojone na Amidze?!! No to pięknie, człowiek w niewiedzy tyle lat... Muszę w to pograć na pececie u kumpla i obczaić co to wycięli. Kurde, rozdepczę wszystkie pijawki!!
Thx za info.

[#10] Re: Another World REMAKE NIESAMOWITY

@BagoZonde, post #9

Przeczytaj recenzję na PPA. Tam też o tym mowa.
[#11] Re: Another World REMAKE NIESAMOWITY

@Rodzyn, post #8

Grafa identyczna:), przyjemnośc z gry taka sama? TAaaaa, pamietam jak dopadlem na PC Gunship 2000, moja ulubiona giera swego czasu, jejuuu gralem cale.......30s. Zadna gra ze starych czasow nie jest ani lepsza ani fajniejsza na pc, zadna. Emmm oczywiscie nie pisze tutaj o oblesnych konwersjach typu subwar 2050, ktore pociete byly maksymalnie

Ostatnia modyfikacja: 02.06.06 08:28
[#12] Re: Another World REMAKE NIESAMOWITY

@Rodzyn, post #8

Amigowa wersja nie jest okrojona - to wersja PC jest wzbogacona o ten dodatkowy poziom. Pamiętam jakiś stary artykuł o tej grze: autorzy mówili, że najpierw została wydana wersja amigowa (i chyba dla Atari ST), która okazała się zbyt łatwa. W związku z tym do wydanej później wersji PC dodano jeden poziom, żeby podnieść poziom trudności.

[#13] Re: Another World REMAKE NIESAMOWITY

@PopoCop, post #12

He, he... Czyli dla jednych "szklanka do połowy pusta", a dla innych "do połowy pełna" ;)

A poważnie, PopoCop, jesteś w stanie napisać coś więcej na ten temat? Może uda Ci się znaleźć jakieś odnośniki.
[#14] Re: Another World REMAKE NIESAMOWITY

@mailman, post #13

No jednak jest różnica, bo co innego obcinać specjalnie a co innego dodawać później :).

[#15] Re: Another World REMAKE NIESAMOWITY

@mailman, post #13

To było chyba w "Computer Studio" w numerze z 1991 r., w którym opisywano "AW". Poszukam dziś wieczorem w moim archiwum...

[#16] Re: Another World REMAKE NIESAMOWITY

@PopoCop, post #15

Panowie... zamiast tego poczytajcie moze co na tej stronie zostalo zapisane. A dowiedziec sie mozna miedzy innymi, ze gra powstawala na Amidze 500, ze Deluxe Piant, ze Devpac Assembler, ze... no lza sie w oku kreci. ;)

Poza tym: tak, wersja Amigowa pojawila sie jako pierwsza, jednak nie byla nalezycie przetestowana przed wypuszczeniem na rynek. Reszta wersji jest opisana na stronie, wraz z zaznaczeniem roznic pomiedzy nimi.

A co do tego, ze trzeba za to zaplacic... Wtedy gralem na pirackiej wersji i w jakims stopniu okradlem Eric'a. Wiec moze teraz warto zaplacic te 7 Euro? Zwlaszcza, ze wszelkie znaki na niebie i ziemi mowia, ze za tym remake'm stoi wlasnie sam pan Chachi...

[#17] Re: Another World REMAKE NIESAMOWITY

@Vituniu, post #16

Kwestia playability AW na PC... Jest podobnie, niestety... Może jednak dźwięk jest gorszy :P. A skoro dodano do wersji PC kilka smaczków, to co stało na przeszkodzie by dodać je do wersji Ami?

Ogólnie bardzo fajny ten remake... Chętnie zapłacę Ericowi te 7 euro za piękne wspomnienia ;)
Czekam teraz na Flashbacka i... Another World 2!!
Kiedyś Secret Service wypuścił dowcip i opublikował kilka screenów z rzekomym Another World 2, jejku jak ja się napaliłem... A potem się okazało że to prima aprilis :(

[#18] Re: Another World REMAKE NIESAMOWITY

@Rodzyn, post #17

http://en.wikipedia.org/wiki/Heart_of_the_Alien

[#19] Re: Another World REMAKE NIESAMOWITY

@Kokos, post #18

http://en.wikipedia.org/wiki/Heart_of_the_Alien

Wow, nie miałem pojęcia! Muszę się za tym rozejrzeć!

[#20] Re: Another World REMAKE NIESAMOWITY

@Rodzyn, post #19

Niestety ukazała się wersja tylko dla konsoli Sega CD.
(Chociaż od czego mamy emulatory )
[#21] Re: Another World REMAKE NIESAMOWITY

@Ziolo, post #20

Prosze bardzo:
http://www.the-underdogs.info/game.php?id=3180

Ma ktos moze solucje? Nie umiem przejsc nawet 2 ekranow ;)
[#22] Re: Another World REMAKE NIESAMOWITY

@Vituniu, post #21

Ma ktos moze solucje? Nie umiem przejsc nawet 2 ekranow

Google your friend! :P
A żeby popsuć zabawę zrobię spoilera :D (i tak wszyscy wiedzą) Rudzielec umiera! Było do przewidzenia, na mój gust w Another World złamał kręgosłup na odcinku lędźwiowym... Szkoda, że Eric tak zakończył historię swojego bohatera :(

[#23] Re: Another World REMAKE NIESAMOWITY

@PopoCop, post #15

Przeszukałem stare numery "Computer Studio" i nie udało mi się znaleźć tego tekstu. Możliwe, że było to w numerze 3/92, który gdzieś mi zginął (czerwona okładka z helikopterami). W 1/92 była recenzja "Another World", w 2/92 solucja. Możliwe, że w 3/92 ktoś wspomniał o dodatkowym poziomie w wersji PC. Jak ktoś ma ten numer CS, to niech sprawdzi.

[#24] Re: Another World REMAKE NIESAMOWITY

@PopoCop, post #23

Ukończyłem właśnie Another World2 i powiem, że tak debilnie wysokiego poziomu trudności jeszcze nie widziałem :( Dobrze że emulatory konsol mają funkcję 'save state'.
Gra diablo trudna, ale ciekawa, niestety zakończenie jest wprost żenujące i aż prosi się o zmianę... Nawet Eric Chachi pożałował tego outro i pomysłu na bezsensowne uśmiercenie Lestera :(
Tak czy siak polecam fanom Another Worlda...
Szkoda, że nie zrobiono tego na CD32...

[#25] Re: Another World REMAKE NIESAMOWITY

@RipHead, post #1

Jest pod MOSem "Out Of This World" Róźnic w porównaniu do "Another World" jest trochę, w OUTW dźwięk jest lepszej jakości oraz jakby trochę więcej, jednak nie ma muzyk (intro z OUTW jest o wiele marniejsze bez niej), animacja też marniej się prezentuje. W samej grze zmieniono, dodano kilka rzeczy, co IMHO wyszło na dobre.

Zatrzymałem się właśnie na dodatkowym levelu :), spadam z "trampoliny" w dół, idę w lewo, groźę pistoletem jedemu z wrogów, idę na górę, zabijam, zabijam, później windą na dół, odcinam jakieś zasilanie, i dalej nie wiem co zrobić, gdy wracam do gostka któremu groziłem bronią i go zabijam oraz idę na chama w lewo (chociaż brama i tak zamknięta), zostaje zabity przez lasery... Help! Kto to przeszedł?

[#26] Re: Another World REMAKE NIESAMOWITY

@Korni, post #25

Coś chyba pomieszałeś. Out of this World to tytuł pod którym na rynku amerykańskim sprzedawano Another World. Gra, o której pewnie myślisz, czyli SDL-owy remake Another World nazywa się RAW.
[#27] Re: Another World REMAKE NIESAMOWITY

@mailman, post #26

Możliwe, ale RAW to tylko silnik gry, podobnie jak REemiscene wymaga datafiles z ów gry. Niewiem, może w SDLu gry się czymś róźnią? Może kiedyś odpalę DOSBOXa i sprawdzę :)

[#28] Another World Remake jednak dla Amigi?

@RipHead, post #1

Mam lepszą informację - zgodnie z tym, co napisało Cloanto na forum Amiga.org, pakiet Amiga Forever 2006 ma zawierać specjalną wersję Another World Remake przygotowaną na wyłączność przez Erica Chahi. Na razie jednak brak potwierdzenia tej informacji na stronie Cloanto i Amiga Forever. Szczegóły miały być dostępne w minionym tygodniu.
[#29] Re: Another World Remake jednak dla Amigi?

@mailman, post #28

Dobre i to :). Sprawdziłem pod DOSBoxem, 1. SDLowa wersja przystosowana jest do wyższej rozdielczośći. 2. Płynniejsza animacja pod DOSBoxem :) 3. O dźwięku się nie wypowiem gdyż pod DOSBOXem OutOfThisWorld milczał.

Ostatnia modyfikacja: 04.06.06 10:34
[#30] Re: Another World REMAKE NIESAMOWITY

@Korni, post #25

Help! Kto to przeszedł?
Kuźka... Ja to przechodziłem, wieki temu na blaszaku... Od ręki Ci nie powiem. Na pewno nie idź w stronę tej bramy... Z tego, co pamiętam to Buddy musi przerzucić Lestera przez jakąś rozpadlinę... Było też odbijanie się od markizy... Pokombinuj ;)
Jeśli naprawdę utkniesz, to spróbuję to jutro przejść sam :D

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem