[#1] Civilization
Czy ktoś wie, gdzie można znaleźć edytor do save'ów tej właśnie gry? Byłbym również wdzięczny za wskazanie miejsca, w którym znajdują się jakieś dodatkowe mapy do tej gry czy gotowe save'y. Wiem jedynie, że edytory można było spotkać na płytach dodawanych do "Magazynu Amiga" czy "ACS", ale który to był dokładnie numer, niestety nie wiem i nie potrafię się doszukać. Chciaîbym rownieű zapytac, jak radziliôcie sobie z przechodzeniem gry na wyűszych poziomach niű ten podstawowy i czy nie wiecie, gdzie moűna znaleúc jakieô porady na temat rozgywki?

Ostatnia modyfikacja: 07.07.06 12:01

Ostatnia modyfikacja: 07.07.06 12:02
[#2] Re: Civilization

@Dawi, post #1

[#3] Re: Civilization

@Dawi, post #1

- na aminecie jest kilka edytorów save'ów

- co to znaczy "wyższy poziom niż podstawowy"?

- ja gram zazwyczaj na jako Romans, King, 7 civilizations

- im więcej cywilizacji, tym łatwiej, bo tłuką się między sobą

A strategię mam zawszę tę samą:
- jak najszybciej się da (gdy nie ma budynków) 100% science
- jak najszybciej się da wynajduję Koło
- po wynalezieniu koła zmieniam to co produkuję na Charriot i po jego wyprodukowaniu robię objazd okolicy połączony ze zniszczeniem wszystkiego co się da, w międzyczasie robię drugiego charriota i settlersów
- buduję niedaleko kolejne miasta, obowiązkowo połączone drogą
- minimalna obsada wojskowa miast (po to zniszczyłem wszystkich wokół, co by mnie nie napadli zbyt szybko)
- miasta w środku państwa mogą być bez obrony (o ile niedaleko masz połączone drogą miasto z szybką jednostką)
- jak najszybsze osiągnięcie demokracji i budowa jak największej ilości miast, jak teren wygląda na bezpieczny, to miasto samo buduje sobie ochronę w ilości 1 sztuki (jak niebezpiecznie to jedna jednostka defensywna, jedna ofensywna)
- absolutny priorytet - rozwój naukowy (nakłady na naukę maks wysokie, kosztem wszystkiego), drugi priorytet - budowa nowych miast (lepiej mieć 15 miast słabo rozwiniętych, niż jedno super)
- po osiągnięciu GunPowder jesteś raczej bezpieczny, ale wciąż tylko obrona
- gdy masz dostępne BattleShip (w ostateczności Ironclad) możesz zacząć patrolować brzegi i niszczyć ew. agresorów na morzu
- gdy masz Armor (najlepiej koło roku 1500) - można rozpocząć zwycięską wojenkę i zniszczyć wszystkich (z reguły mają jeszcze Knights), w międzyczasie wynajdujesz Bomber, Carrier i nikt ci nie podskoczy :)
- zazwyczaj pierwszy nie robię Manhattan Project
- na początku nie robię cudów świata, natomiast warto mieć (w kolejności ważności): Hoover Dam, Magellan Expedition, Women Suffrage, Cure for Cancer, J.S. Bach Catedral...
- dyplomacja zerowa - raczej przewlekła wojenka obronna niż pokój z mnóstwem "przyjacielskich jednostek" wokół twoich miast, jak się da... wyciąć "przyjaciół" do zera (niestety, taka strategia w Civ popłaca). Ew. można zawrzeć pokój (jak nie masz demokracji), zarządać okupu, a potem podstępnie ich napaść.
- wymieniam się wiedzą tylko gdy mam pewność, że za 2-3 ruchy i tak ich zniszczę (nie po to wynajduję jako pierwszy czołgi, aby cały kontynent zaraz nimi jeździł)

Ostatnia modyfikacja: 07.07.06 12:28
[#4] Re: Civilization

@wali7, post #3

Czasem warto zastosować (szczególnie na początku) strategię czysto gospodarczą (o ile nie ma wrogów blisko). Każde nowe miasto buduje najpierw jednostkę, która będzie ją bronić, potem od razu dwóch osadników. Pierwszy natychmiast zakłada niedaleko kolejne miasto, drugi doprowadza do niego drogę, iryguje coś jeśli trzeba (ale nie za dużo - szlify potem, jak miasto urośnie) i zakłada kolejne miasto. Dopiero po zbudowanych dwóch osadnikach miasto ma prawo do zwiększania populacji. :)
Jak miasto nie ma nic do roboty niech buduje jakieś akwedukty, które natychmiast po zbudowaniu sprzedasz i... zbudujesz od nowa - dodatkowy zarobek, szczególnie przydatny gdy podatki idą na naukę.
W Cywilizacji 1 jeśli gra się na planszy Ziemia, to warto wybrać Azteków (cały kontynent dla siebie, a może i obie Ameryki jak szybko się zabije rydwanem Amerykanów, którzy startują w miejscu Waszyngtonu). ;)
Tak czy owak we FreeCiv i tak lepiej mi się gra. ;)
[#5] Re: Civilization

@wali7, post #3

Pisząc "wyższy poziom niż podstawowy" mam na myśli: Lord, Prince, King, Emperor. Dzięki za rady, na pewno mi się przydadzą. A jeśli chodzi o wybór Azteków jako swój naród, to w moim przypadku i tak to nie polepsza sytuacji, ponieważ mapa, na której gram za każdym razem jest inna. Niestety, nigdy nie mam przyjemności zagrać na prawdziwej mapie świata, a z wielką chęcią bym to zrobił.
[#6] Re: Civilization

@Dawi, post #5

Bez Mapy świata?! Co to za wersja?

[#7] Re: Civilization

@MarekB, post #6

Pod kości AGA. Kiedyś miałem wersję pod kości ECS, ale mapy świata raczej też tam nie było. Pewny nie jestem, bo wtedy grałem tylko czasem w tę grę. Może po prostu nie mam jej skopiowanej do miejsca, w którym znajdują się wszelkie mapy i zapisy do gry? A może kiedyś przez przypadek ją skasowałem?

[#8] Re: Civilization

@Mario, post #4

Dobrze prawisz!!! Sęk jedynie w tym, że nie ma FreeCiv 2 na nasze sprzęty. Korzystam z Pegaza I, i gra się rewelacyjnie (szybko). Bardzo dobrze się też spisuje gdy gramy w sieci z synem. Na pegu mam serwer i swego klienta, a pecet syna jest tylko klientem.

[#9] Re: Civilization

@Dawi, post #7

Poszukaj nowej wersji, gra w znanych plenerach naprawde dodaje smaku.
Na dobrze skonfigurowanej Ami do wersji AGA nie trzega nawet WHDload.

Ostatnia modyfikacja: 07.07.06 16:28
[#10] Re: Civilization

@Dawi, post #5

Przecież jest opcja w menu "Earth" (zarówno w wersji OCS jak i AGA), wybierasz i grasz na prawdziwej mapie Ziemi. Ja akurat wolę mapę losową, z dużymi lądami.
[#11] Re: Civilization

@wali7, post #3

wali7 napisał(a):

- dyplomacja zerowa - raczej przewlekła wojenka obronna niż pokój z mnóstwem "przyjacielskich jednostek" wokół twoich miast, jak się da... wyciąć "przyjaciół" do zera (niestety, taka strategia w Civ popłaca). Ew. można zawrzeć pokój (jak nie masz demokracji), zarządać okupu, a potem podstępnie ich napaść.

Zupełnie tak jak powstawały i powstają państwa w realnym Świecie. :) Do tej pory chyba żadne państwo nie powstało bez podbojów i użycia siły. :)
[#12] Re: Civilization

@wali7, post #10

Zawsze myślałem, że opcja "Earth" służy jedynie do włączenia intra gry. Kiedy użyłem jej, natychmiast ją wyłączałem, bo nie chciało mi się po raz kolejny oglądać całego wprowadzenia. Tymczasem dzisiaj zostałem uświadomiony, że ta opcja umożliwia grę na prawdziwej mapie świata. Wielki dzięki za pomoc. :D

[#13] Re: Civilization

@Pero, post #8

I dobrzy jesteście we FreeCiva? ;)
Gracie przeciwko sobie, czy w sojuszu przeciw kompom i na jakim levelu? :)
[#14] Re: Civilization

@Mario, post #13

Mój synek ma 11 lat, więc o samodzielnej grze trudno jeszcze mówić. Poziom bierzemy normalny, 30 cywilizacji. Tylko w ramach ułatwienia generator 4 - po dwie cywilizacje na kontynent. Jak dobrze pójdzie ztrudnię jeszcze laptopa, gdyż zaciekawiło to córkę - znawcę ludzkich cywilizacji (przyszłego historyka i archeologa). Fakt niemiły - nie można prowadzić rozmów z cywilizacjami AI. Przydałaby się FreeCiv 2.

[#15] Re: Civilization

@Pero, post #14

Eeee... 30 cywilizacji? Nigdy nie grałem z więcej niż ośmioma. :)
Jest łatwiej czy trudniej z tak dużą ilością graczy?
[#16] Re: Civilization

@Mario, post #15

Spróbuj! Tylko na początki ustaw generator na 4 - będzie Ci łatwiej przywyknąć do HAOSU...

"Bo na początku był HAOS..." :D

[#17] Re: Civilization

@Pero, post #16

Boję się... :)
[#18] Re: Civilization

@Dawi, post #1

Mam jeszcze jedno pytanie, które od dawna mnie dręczy. W Civilizacji I u doradcy naukowego możemy podejrzeć, na jakim stopniu poznawania nauki jesteśmy. Pod "słupkiem zaawansowania naukowego" znajdują sie wypisane nauki. Z biegiem gry przybywa ich coraz więcej. Czy wypisane tam nauki to technologie, które poznała już moja Civilizacja? Dlaczego niektóre z nich zaznaczone są błękitnym kolorem?
[#19] Re: Civilization

@Dawi, post #18

Z tego co pamiętam, to są to właśnie odkryte już nauki.
Nie pamiętam już czemu niektóre są błękitne... może to te "kradzione" lub "z podbojów"?
[#20] Re: Civilization

@Mario, post #19

Nie sądzę, żeby zaznaczone na błękitno nauki były tymi skradzionymi, ponieważ zwykle to ja odkrywam naukę najszybciej, a nawet jeżeli zdarzy mi się ukraść coś innym cywilizacjom albo mi odpłacą się tym samym, to są to tylko nieliczne technologie, a ja na błękitno mam ich pozaznaczanych może ok. 10.

[#21] Re: Civilization

@Mario, post #17

A się bój !!! Bo te one to są s.....y!!! "Jak une lejom po zdkach"!!! Ale dopiero z tą ilością npla jest sens grać. Co woja światowa to światowa... A bez generatora 4 nie próbuj na początku grać z tyloma cywilizacjami. Program zawsze mnie pakuje w sam środek kontnentu pomiędzy bandziorów. Horror!!!
Ale wtedy widać co mogą robić złodzieje!!! Sorry! miałobyć politycy! Też błąd - to są dyplomaci! pełne wykorzystanie możliwości gry....
Miłej zabawy!

[#22] Re: Civilization

@Dawi, post #20

Co do tych wyroznionych technologii - nie sa to przypadkiem technologie, dzieki ktorym mozesz odkrywac aktualna? Zawsze tak myslalem. Takie drzewko.

Cywilizacja jest fajna, ale juz mnie nie bawi tak jak kiedys, gdy nie znalem jeszcze mechanizmow i nie umialem grac. Pamietam jak opanowalem na poczatku pogrywania w ciwke czesc Europy. W Afryce byly ruski, ale odgrodzilem sie od nich budujac przez cala szerokosc kontynentu polnocnej Afryki front z fortec jedna obok drugiej :), we wszystkich po kilka jednostek. To byly czasy niewiedzy :), teraz na obojetnie ktorym poziomie jestem w stanie przejsc Cywilizacjć w kilka godzin, szkoda :/. Zawsze daze do republiczki, jak mam juz tory i banki to reszta idzie jak zloto.

Probowalem odpalic FreeCiv na 030/50 ale mialem jakies problemy, juz nie pamietam dokladnie co a teraz nie sprawdze, bo mi sie plyta od Amigi spalila :/ :( :( :/.

Pogrywalem tez w Cywilizacje na SNES'a - niby to samo generalnie, ale jest trudniejsza!! No i mamy w trakcie gry mile muzyczki w tle - zalezne od epoki (chyba dwie, zmieniaja sie chyba tak jak i ubior doradcow - starodawny i nowoczesny) - choc po pewnym czasie ta muzyka tak nurzy, ze trzeba to wylaczyc :).

Co do mapy do Civki to probowalem samemu napisac taki edytor, ale niestety udalo mi sie tylko zrobic snapshota map - jeden ekran, ktory w trakcie gry udalo mi sie odszukac i zgrabowac - jest w tle i sa na nim kolorami poznaczone rozne dane. Ale nie moglem znalezc wspolnych danych na mapie z tymi w save'ach wiec dalem sobie spokoj i zabralem sie za edytor do Colonization, tutaj sprawa jest prostsza o wiele, ale nie chce mi sie pisac choc rozgryzlem juz to :). Zreszta kiedys tu na forum pytalem sie czy ktos chcialby taki edytor, ale nikt nie odpisal :).

Pozdrawiam!!
civ rulz :)

[#23] Re: Civilization

@BagoZonde, post #22

BagoZonde napisał(a):

> Zreszta kiedys tu na forum pytalem sie czy ktos chcialby taki edytor, ale nikt nie odpisal :).

W takim razie ja jeszcze wtedy nie byłem zarejestrowany w PPA, bo nie pamiętam takiego ogłoszenia. Poza tym na pewno byłbym chętny na taki program... :D

[#24] Re: Civilization

@Dawi, post #23

ooo :), to jak bede mial sprawna Amige to napisze to i wysle na Aminet.
Pozdrawiam

Ostatnia modyfikacja: 14.07.06 16:31
[#25] Re: Civilization

@Dawi, post #23

Przypomnialo mi sie, ze o fakowaniu save'ow Colonization nie pisalem na PPA ale bodajze na liscie dyskusyjnej AmigaDEV-PL albo AmigaPL :). Kupilem plyte do Amigi bo stara sie zhajczyla wiec jak mi przyjdzie cu hauze to wezme sie do roboty, ilez mozna bez Amigi wytrzymac?!!!!

[#26] Re: Civilization

@BagoZonde, post #25

Ja się wtrącę co do tych kolorów odkrytych nauk.
W instrukcji wytraźnie jest napisane, że białe nauki to te, które odkryte zostały przez gracza przed komputerem. I to tyle wyjaśnienia...

[#27] Re: Civilization

@OSH, post #26

A ja zadam takie pytanko... Jaki najwyższy poziom miasta udało się wam osiągnąć grając w Civilizację na Ami? Oczywiście jakieś cheaty, cracki i inne hacki nie wchodzą w grę :). Mnie się udało grając Amerykanami osiągnąć miasto na 52 lewelu i jestem z tego dumny :D. Czekam na wasze osiągnięcia.

Pozdrawiam

Azzorek

[#28] Re: Civilization

@Azzorek, post #27

No to gratulacje, bo mnie udało się dojść zaledwie chyba do ok. 22 levelu... W jaki dokładnie sposób tego dokonałeś? Czy było to Twoje pierwsze miasto, jakie założyłeś? Czy grałeś dalej po roku, w którym skończyło się Twoje panowanie, a punkty nie były już naliczane (chodzi mi tu o rok zakończenia gry)?
[#29] Re: Civilization

@Dawi, post #28

Rety jak to było...? Aha. W sumie grałem cały czas na monarchii na koniec przeszedłem na republikę i miałem tylko 6 miast. Były maksymalnie rozbudowane dookoła (wszystko co się dało. Miały niektóre po dwie kopalnie złota. Poziom osiągnąłem jeszcze przed projektem Seti. To jedno z miast nie produkowało jednostek więcej niż potrzeba to pilnowania. Gdzies będę musiał poszukać save bo nawet dokładnie nie pamiętam :). Wiem na pewno, że był to poziom 52.

Pozdrawiam

Azzorek

[#30] Re: Civilization

@Azzorek, post #27

Hmm, ja kiedyś osiągnąłem chyba 32...więcej nigdy. Moje gratulacje Azzorek :D

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem