[#1] Simpsons (2007) na Amige!
Czesto przegladam trailery nowych gier na stronie http://www.gametrailers.com i czasem nawet sobie sciagam i zachowuje, bo lubie takie tematy. :) No i dzisiaj wlasnie zerknalem na trailer gry "The Simpsons Game". Niby nic nadzwyczajnego - nowa (2007) gra 3D, typowa komercja w bardzo dobrym, dzisiejszym wykonaniu. Po prostu kawał dobrej roboty na nowe konsole... No ale to co zobaczyłem na końcu mnie zabiło. :)

Zerknijcie tutaj (wersja HD):
http://www.gametrailers.com/player/21618.html
albo tutaj (wersja w niższej rozdziałce):
http://www.gametrailers.com/player/21619.html

Dla tych, którzy siedzą teraz przy amigowych platformach wyjaśnienie... Otóż na końcu tego trailera są znaczki urządzeń na jakich ta gra będzie działała. Oto wszystkie znaczki w kolejności występowania:
- XBox360,
- Playstation 3,
- Wii,
- Coleco Vision (cokolwiek to jest),
- PSP,
- Nintendo DS,
- Jaguar (!),
- Turbo GrafX 16 (?),
- Dreamcast (!),
- Nintendo 64,
- GameCube,
- Commodore VIC 20 (!),
- AMIGA (!!!),
- GameBoy Advance.

Widzicie przedostatnią pozycję? Tam jest normalny stary commodorowski znaczek Amiga (ten z tęczowym V). O co tu chodzi? Przecież to niemożliwe żeby w 2007 roku normalna komercyjna firma zrobiła grę na Amigę. A ten VIC-20? Co to ma być? :) Trzeba byłoby się jakoś zakręcić i poszukać w sieci o co tu chodzi, może napisać do kogo trzeba. Teraz. Może popytać. Przecież nie mogli tak po prostu walnąć pomyłki. :) O co tu chodzi?

[#2] Re: Simpsons (2007) na Amige!

@MDW, post #1

Ot, jaja se robią.
[#3] Re: Simpsons (2007) na Amige!

@MDW, post #1

To jest dzieło zdaje się EA, więc można by zapytać bezpośrednio u źródła. ;)

[#4] Re: Simpsons (2007) na Amige!

@MDW, post #1

lol

[#5] Re: Simpsons (2007) na Amige!

@Kokos, post #4

Dzięki Kokos! Jeden screenshot mówi więcej niż megabajt tekstu. :) Zawsze ceniłem wyżej wizualizację niż czczą paplaninę. ;)

A tak jeszcze odnośnie samej "obietnicy"... EA będzie się musiało z tego wytłumaczyć. Nie popuścimy! ;) A może to chodzi o to, że w całej swojej historii EA robiło gry na takie platformy? Faktycznie na Wikiepdii jest napisane, że na początku lat 90 EA robiło jakieś gry o Simpsonach między innymi na Amigę. No ale po jakiego grzyba teraz umieszczać logo starej Amigi w trailerze gry z 2007 roku? :) Przecież to bez sensu. Logo Amiga obok loga XBox360 i loga PS3. :) Może niech ktoś bardziej osłuchany z angielskim posłucha co oni tam pod koniec mówią. Ja bym spróbował ale właśnie muszę wyjść... Poza tym "słuchany" angielski to stanowczo nie moja działka (przekonałem się o tym podczas pewnej rozmowy telefonicznej po angielsku kilka dni temu, hehe).

Ostatnia modyfikacja: 12.07.07 10:42
[#6] Re: Simpsons (2007) na Amige!

@MDW, post #1

Z tych platform dziwiłoby mnie nintendo 64, ponieważ na wszystkie z wyżej wymienionych platform (no może poza jaguarem) wychodzą od czasu do czasu gry i jest to możliwe bez jakiś tam nakładów i współpracy z producentem konsoli.

[#7] Re: Simpsons (2007) na Amige!

@x3nU, post #6

Z tych platform dziwiłoby mnie nintendo 64, ponieważ na wszystkie z wyżej wymienionych platform (no może poza jaguarem) wychodzą od czasu do czasu gry i jest to możliwe bez jakiś tam nakładów i współpracy z producentem konsoli.

Ja mimo wszystko bardziej zdziwiłbym się wersją dla Amigi i VIC-20. :D Nintendo 64 jest jeszcze jakimś tam mini-rynkiem. No ale Amiga czy VIC-20 rynkiem zupełnie nie jest. A tak swoją drogą to ciekawe dlaczego jakiś śmieszny VIC-20, a nie C-64?. Dziwne. :)

[#8] Re: Simpsons (2007) na Amige!

@MDW, post #1

ale na dole pod nazwa gry jest napisane:

platforms: ps2, ps3, xb360, wii

wiec chyba nic z tego
:(

--
ed: ale chyba mowia cos innego (myle sie?? :) )

Ostatnia modyfikacja: 12.07.07 11:36
[#9] Re: Simpsons (2007) na Amige!

@Paul, post #8

ale na dole pod nazwa gry jest napisane:

platforms: ps2, ps3, xb360, wii

wiec chyba nic z tego

No i to rozumiem. To by miało sens. Nie kumam tylko po jakiego grzyba te znaczki? :) Na mózg im się rzuciło? Nie panują już nad tym co ogłaszają? A może to marketingowcy popisali się znajomością rynku? :) :D

[#10] Re: Simpsons (2007) na Amige!

@MDW, post #9

echhh, najprawdopodobniej są to platformy, na które ukazały się wcześniej (jakieś) gry z serii The Simpsons... ok, racja
albo platformy na które zdarzyło się EA coś wydać...

Ostatnia modyfikacja: 12.07.07 12:22

Ostatnia modyfikacja: 12.07.07 12:23
[#11] Re: Simpsons (2007) na Amige!

@MDW, post #9

Ciężko powiedzieć. Ale ten VIC20, Amiga...taka gra na amigę . Chyba że na PPC ale VIC20?!

Nie wiem co to oznacza, ale trzeba będzie tą sprawę wyjaśnić.

[#12] Re: Simpsons (2007) na Amige!

@ntx, post #10

ntx napisał(a):

> echhh, najprawdopodobniej są to platformy, na które ukazały się
> wcześniej (jakieś) gry z serii The Simpsons... ok, racja

i ja bylbym sklonny w to uwierzyc, niestety :(

[#13] Re: Simpsons (2007) na Amige!

@MDW, post #1

ja mam takie podejscie: to by bylo z byt piekne zeby bylo prawdziwe :/

[#14] Re: Simpsons (2007) na Amige!

@MDW, post #1

A tu trailer.

http://www.youtube.com/watch?v=bXCJ-UqQv9Q

To by było zbyt piękne...

[#15] Re: Simpsons (2007) na Amige!

@ntx, post #10

O ile dobrze pamiętam to na C64 też ukazały się gry z serii the Simpsons:

Bart vs Space Mutants i Bart vs the World, chociaż co do tego drugiego tytułu to nie jestem na 100% pewny.

[#16] Re: Simpsons (2007) na Amige!

@Sir_Lucas, post #14

To by było zbyt piękne...

Dla mnie jest oczywiste, że nie będzie wersji dla Amigi i innych egzotycznych i od dawna martwych platform. Po prostu chcę wiedzieć w jakiej marketingowej głowie i dlaczego urodził się ten chory pomysł użycia takich logosów. :) Przecież to pochrzanione zupełnie...

[#17] Re: Simpsons (2007) na Amige!

@MDW, post #16

na screenie jest tez logo wiecznie zywego zombie - DreamCast'a na ktorego ea w calej swej histori nie wydala zadnej gry
[#18] Re: Simpsons (2007) na Amige!

@DRACOX, post #17

na screenie jest tez logo wiecznie zywego zombie - DreamCast'a na ktorego ea w calej swej histori nie wydala zadnej gry

Czyli wytłumaczenie, że chodzi o platformy z historii EA updało. Ciekawy jestem jak się wytłumaczą (jeżeli raczą odpisać na moje maile). Może tak jak to zazwyczaj robi PiS po prostu powiedzą, że oni tego nie mówili (nie użyli loga "Amiga" w trailerze). :)

[#19] Re: Simpsons (2007) na Amige!

@Kokos, post #4

Logo GBA napawa mnie optymizmem. ;)
Nie jedna, w pełni pecetowa "o3Dedowana" gra została na niego przekonwertowana na 2D. Splinter Cell, anyone?

Ja nie natywnie, zawsze będzie można zagrać na emu, niet?

[#20] Re: Simpsons (2007) na Amige!

@MDW, post #18

nie przepraszam po dluzszym googlaniu udalo mi sie znalezc 3 tytuly od ea ...wyscigi o ktorych nikt nie slyszal ,milionerzy i jakis jeszcze plankton

ale w spisie tych log nie ma np n-gage,saturna,genesisa.psx i ps2 na ktore ea wszak wydawalo giery

Ostatnia modyfikacja: 12.07.07 16:02
[#21] Re: Simpsons (2007) na Amige!

@MDW, post #1

"...coming this fall to every platform ever made..."

To zdanie daje do myślenia... może jednak pomysł nie wróc to by było zbyt piękne :)
[#22] Re: Simpsons (2007) na Amige!

@Mir3k, post #21

Wchodzi nowa amiga więc może...to dlatego. Ale logo za czasów C=... :)

[#23] Re: Simpsons (2007) na Amige!

@pwe, post #22

A moze po prostu wydadzą stare gry tylko w nowych opakowaniach...
[#24] Re: Simpsons (2007) na Amige!

@MDW, post #1

Żartujesz sobie chyba że w to uwierzyłeś :D Jeżeli była by możliwość przeportowania tej gry na Amigę to wątpie żeby sprzedaż zwróciła by koszty przygotowania takiego portu :P Moim zdaniem świetny pomysł mieli z umieszczeniem starych platform na które kiedys tam coś tam wydawali, fajnie że ktoś jeszcze o nich pamięta, po EA bym się tego nie spodziwał ;) Podziwiam Wasz ogromny optymizm :)

Ostatnia modyfikacja: 13.07.07 14:37
[#25] Re: Simpsons (2007) na Amige!

@crust_ame, post #24

Przecież to oczywiste, że nie uwierzyłem. :) Napisałem wyżej (przy okazji porównania z Nintendo64), że Amiga nie jest rynkiem od bardzo wielu lat. Ale zjada mnie ciekawość jak oni chcą się z tego wytłumaczyć. Przecież to jest ostro popierdzielone żeby umieszczać takie logo w dużej grze z 2007 roku. Jakiemuś marketingowcowi czy specowi od public relations z EA się coś popierdzieliło i dostarczył za dużo logosów. :)
[#26] Re: Simpsons (2007) na Amige!

@MDW, post #25

To oczywiste że zrobili sobie żart :) Moim zdaniem bardzo dobry :D Jak pierwszy raz obejżalem ten trailer prawie się udławiłem jedzeniem :D
[#27] Re: Simpsons (2007) na Amige!

@MDW, post #25

To jasne ze to dowcip. Ale smaczny. Wciaz widac ze Amiga jest marka sama w sobie :)
[#28] Re: Simpsons (2007) na Amige!

@voyager, post #27

Ja tego zartu nie zrozumialem i przyznam sie, ze nadal nie rozumiem. Co ma byc smiesznego w umieszczeniu loga platformy na ktora sie nie robi wersji gry? A takie logo GameBoy Advance tez jest smieszne czy nie, bo nie wiem? Jakas gra o Simpsonach pewnie wyjdzie na GBA czy jakies J2ME-dziady.

---dodane---

Proponuję na górze strony ppa.pl umieścić logo VIC-20 albo XBox360. Tak żeby było śmiesznie. :)

Ostatnia modyfikacja: 13.07.07 16:05
[#29] Re: Simpsons (2007) na Amige!

@voyager, post #27

vic-20 widac tez trzyma klase

moze to loga odzwierciedlajace kolekcje maszynek do gier tworcy czy cus

[#30] Re: Simpsons (2007) na Amige!

@MDW, post #28

MDW napisał(a):

> Ja tego zartu nie zrozumialem i przyznam sie, ze nadal nie
> rozumiem. Co ma byc smiesznego w umieszczeniu loga platformy na
> ktora sie nie robi wersji gry? A takie logo GameBoy Advance tez
> jest smieszne czy nie, bo nie wiem?

To jest gra o przygodach rodziny Simpsonsów a nie o przygodach rodziny Kaczyńskich. Myślałeś że "comming this fall, to every platform ever made"
+ te wszystkie loga to tak na serio ??

> Jakas gra o Simpsonach
> pewnie wyjdzie na GBA czy jakies J2ME-dziady.

EA chyba już na GBA nic nie wydaje. Wychodzi gra j2me wydana też przez EA:

http://www.pocketgamer.co.uk/r/Mobile/The+Simpsons:+Minutes+To+Meltdown/news.asp?c=3520

Całkiem fajna i całkiem grywalna ;)

Ostatnia modyfikacja: 13.07.07 19:14
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem