[#1] coś pod 030 i ECS
co polecacie pod 030 tylko że ECS ( 34MB, HDD) - chodzi mi o jakieś tytuły które wymagają czegoś więcej niż 1MB na ECS...

[#2] Re: coś pod 030 i ECS

@zangief, post #1

Doom powinien latać w 64 kolorach, teoretycznie nemec IV i gloom też. Ale ja tego nigdy nie sprawdzalem. A co masz dokładnie za sprzęt, pochwal się:).

[#3] Re: coś pod 030 i ECS

@zangief, post #1

Zeewolf i Zeewolf 2.

[#4] Re: coś pod 030 i ECS

@jimiche, post #2

dzięki za info, a do sprzęciku to mam

A600 030/40MHz koproc.688882; 32MB FAST RAM 2MB CHIP RAM; HDD 2,5" 540MB; CDROMslim x 24 - wszystko w obudowie desktop zmieściłem

[#5] Re: coś pod 030 i ECS

@zangief, post #4

Jak zmieściłeś apolla i cd-slim??

[#6] Re: coś pod 030 i ECS

@arti4-92, post #5

pewnie flop poszedł precz :)

[#7] Re: coś pod 030 i ECS

@zangief, post #4

Ty farciarzu :).
Chyba jeszcze symulator Coala ruszał na ocs ... Trapped 1 i 2... w sumie sporo tego tylko nie wiadomo jak z prędkością będzie latało.
Jeszcze jest fajne demko guillotine grupy da Jormas nie wymaga AGA ale już o20 potrzebuje.
Reszty już nie pamiętam... ale na pewno jeszcze by coś się znalazło .

[#8] Re: coś pod 030 i ECS

@zangief, post #1

Ambermoon. Chyba jedna z niewielu gier na Amigę, która działając nawet na ECS z 1MB pamięci wykorzystuje wszelkie rozszerzenia, z lepszym procesorem włącznie.

[#9] Re: coś pod 030 i ECS

@jimiche, post #2

Lata zarówno Doom jak również Gloom i Nemac - sprawdzone. Gloom nawet na wyglądzie nie traci.
[#10] Re: coś pod 030 i ECS

@arti4-92, post #5

zmieściłem nie bez trudu ale się udało - trzeba było trochę porzeźbić nawet pod CDslima zmieściłem HDD (wszystko na lewo od Apollo, lewy tylny róg CDslim a pod nim HDD 2,5") - także mam sporo miejsca mniej więcej po środku Amigi, jest to pomiędzy flopem a cedekiem a nad kartą Apollo. Mam zamiar w tym miejscu zamontować Delfine - tylko też będę musiał coś wykombinować z taśmą od klawiatury (jakoś przedłużyć i zawinąć) bo akurat idzie przez środek tej " wolnej przestrzeni". Chciałem jeszcze wrzucić USB ale nie wiem skąd wziąć drugi port zegara ( pierwszy w rozszerzeniu pamięci zajęty bęzie przez Delfinę) - jest taka nakładka na układ GAYLE z clockportem ale nie wiem czy nie będzie kolidował z Apollo - może ktoś wie coś na ten temat?( - link do fotosa tego układu jest na forum w dziale AMIGA--> 1MB CHIP do A600 z clock port).

[#11] Re: coś pod 030 i ECS

@jimiche, post #7

spoko COALA - pamiętam to grałem w to z 10 lat temu (?) - symulator helikoptera - trapped 1 i 2 to nie wiedziałem że chodzą na ECS - a jak to wygląda EHB 64kolory?

[#12] Re: coś pod 030 i ECS

@zangief, post #10

Daj jakieś zdjęcie, bardzo ciekawy jestem :P

[#13] Re: coś pod 030 i ECS

@Daclaw, post #9

o fajnie w sumie łoiłem tylko w glooma z tych tytułów - fajnie że człowiek coś postrzela. A CYTADELA? - przeszedłem ją chyba gdzieś w 97 ale na A500 z 1MB ( dość małe okienko musioało być żeby się dało grać i bodajże wyłączane podłogi sufity ? - już nie pamiętam dokładnie) - w każdym razie giera była z klimatem....

[#14] Re: coś pod 030 i ECS

@Solo Kazuki, post #8

Ambermoon - o czym ta giera nie wiem czy dobrze ją kojarze...?

[#15] Re: coś pod 030 i ECS

@arti4-92, post #12

wrzucę dziś wieczorem może jutro - ale gdzie do graffiti?

coś mi się tak kojarzy stara gra ABUSE nie miała portu także na ECS?

Ostatnia modyfikacja: 09.03.08 14:59
[#16] Re: coś pod 030 i ECS

@zangief, post #15

Np do grafitti, pokażesz dla przyszłych pokoleń jak mają montować cedeka slim+apollo i hdd :P

[#17] Re: coś pod 030 i ECS

@zangief, post #15

najlpeiej do graffiti, bo po to jest ten dzial

[#18] Re: coś pod 030 i ECS

@zangief, post #14

http://hol.abime.net/3256

[#19] Re: coś pod 030 i ECS

@zangief, post #13

Sprawdź jeszcze emulatory sega megadrive czy nawet nes'a... zawsze to troszkę więcej staffu. Ostatnio zresztą widziałem playerek mp4 który sprzętowo emuluje nes'a (od taka ciekawostka:) ),zawsze to tylko 200 zeta i mniej babrania się jak przy komórkach ...
Aha nie wiem jak z grami które używają rtg.library może ruszy Shadow Of The Third Moon lub napalm ( w to ostatnie bym nie wierzył ale spróbować zawsze możesz). Jeszcze powinien dać się uruchomić hexen i heretic ale jak pamiętam wersje pod 68k były bardzo powolne.

Co do tuningu a600 to brawo fajna maszynka ale czy ma senes tam pakować delfine? Na mp3 o30/4o mhz to za mało... a digibooster pro też chyba na tym skrzydeł nie rozwinie. ale w dobie takich projektów jak Minimig i netami... może ktoś się pokusi o jakieś dopałki z o60 nawet EC do starych modeli amig (ohhh ta fantazja :) ).

[#20] Re: coś pod 030 i ECS

@jimiche, post #19

no dzięki za info - mówisz shadow of 3rd moon - to było by niezłe. W jakimś starym ACSie znalazłem zapowedź FOUNDATION - pisano tam że też śmiga na ECSie. Gry na MEGA DRIVE, GAME GEAR, SNES miały klimat - spoko by było jakby dało się uruchomić - niedługo przejdę do testów...

Co do tego tuningu - to rzeczywiście fajna sprawa mieć takie coś, jednak spróbuję z tą Delfiną - jak nie będzie chodziło tak jak trzeba do Delfinę sobie przerzucę do mojej A1200 - a w A600 do MP3 może MP@64? - kto wie zobaczymy jak będzie z Delfiną. Na razie i tak muszę zamówić ROM 3.1 i Delfinę, postawić system (myślę o 3.9 bo narazie to mam worka 2.04). Noi ważna sprawa przejściówka z IDE 2,5" na mini IDE - nigdzie nie mogę tego znaleźć dlatego CDROM mam tylko wmontowany ale nie podłączony. Wszędzie dostępne przejściówki są tylko mini IDE - IDE 3,5" na 2,5"nigdzie nie mogę trafić..:(

[#21] Re: coś pod 030 i ECS

@zangief, post #20

Delfina ma DSP, więc można na niej odtwarzać mp3 praktycznie nie zajmując CPU.

Co do przejściówki - polecam nie zawracać sobie głowy, tylko brać co dostępne i dołożyć 2.5" --> 3.5".
[#22] Re: coś pod 030 i ECS

@Daclaw, post #21

tak wiem dlatego tak chcę sprawdzić tę Delfinę. Co do przejsciówki to już chyba dam sobie sprawę z szukaniem i jak radzisz zadowolę się tą na 3,5"...

[#23] Re: coś pod 030 i ECS

@zangief, post #20

przejściówki 2.5cala<>miniIDE mają w Dekanexie w Krakowie, co pewien czas usiłują je sprzedać na Allegro, sam kupiłem od nich 5 sztuk [z tym że mało mi zostało - jedną wmontowałem do ami kolegi, druga pojechała do artiego, trzecią zarezerwował torn, zostały więc dwie, a na pewno jedną chcę wrzucić do swojej ami]
[#24] Re: coś pod 030 i ECS

@zangief, post #20

> Gry na MEGA DRIVE, GAME GEAR, SNES miały klimat (...)

O SNES i Genesis/Mega Drive na "dzień dobry" zapomnij, bo nawet na AGA potrzebne są triki do wyświetlania grafiki (256+ kolorów i efekty alpha). Nie wiem czy nawet GameGear nie wymaga AGA (większość gier jest w 256 kolorach). Możesz za to spróbować NES i SMS (Sega Master System). GameBoy powinien działać bez problemu.

[#25] Re: coś pod 030 i ECS

@wali7, post #23

a niech chciałbyś może odsprzedać jednej przejściówy - dzwoniłem do dekanex'u i niestety nie mają nic - podali mi parę innych numerów gdzie "możliwe że to dostanę" ale tam też niestety nic... ???

[#26] Re: coś pod 030 i ECS

@Solo Kazuki, post #24

no trudno szczerze to tak myślałem - ale na GB i NES też sporo grywalnych tytułów.

Była taka japońska gra na NES chodziło się od lewej do prawej samurajem z nmieczykiem, można było zmnieniać bronie - rozmawiało się z napotkanymi postaciami. Gra bardzo mało popularna w Polsce - nazywała się bodajże SON SON II - ?? czy jakoś tak pamięta ktoś może?

[#27] Re: coś pod 030 i ECS

@zangief, post #26

Ja pamiętam grałem w to na pegazusie.
[#28] Re: coś pod 030 i ECS

@KeniG, post #27

Pewnie dlatego, że NES i Pegasus to są maszynki zgodne (na pewnym poziomie). Pegasus to kopia Famicom, a NES to z kolei fabryczny klon Famicom przeznaczony na rynek Europy i USA. Z poważniejszych zmian, oprócz obudowy, różnił się rodzajem złącza (Famicon był dla Nipponu) kartridży i sposobem ich ładowania.
[#29] Re: coś pod 030 i ECS

@C2H5OH, post #28

Uważasz mnie za debila? Ja dobrze o tym wiem. Poza tym na pegazusa były jeszcze pirackie wersje gier z SMS więc sprzęt dwuplatformowy :D
[#30] Re: coś pod 030 i ECS

@KeniG, post #29

Za debila, to nie. Ale to że ktoś pisze: Tytuł był na NES, a ktoś inny: a ja grałem na tym na pegasusie, sugeruje, że ktoś może nie wiedzieć. Zresztą to bardzo częste zjawisko, laicy myślą że pegasus powstał gdzieś na kolanie w Chinach, a gry do niego spadły z nieba, czy jakoś tak.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem