[#39]
Re: Moja pierwsza poważna gra w języku C: klon Robbo!
@Minniat,
post #38
"Narysowałbyś też nietoperza (kilka klatek animacji)?"
Mialem zamiar go narysowac, po tym jak zdecyduje sie na rzut z ktorego bedzie ukazywana grafika. Teraz mysle o pewnym uproszczeniu zeby grafa zwyczajnie lepiej pasowala do map.
"Opracowałbyś coś na kształt lasera w scenerii zamkowej"
Myslalem o dziale, niedlugo je opracuje.
"Żeby konsekwentnie trzymać się motywu gotyckiego, możnaby zastąpić śrubki jakimiś kryształami."
Myslalem o skarbach, normalnie nic sensownego nie przychodzilo mi do glowy zeby stowrzyc jakies nagrody dla robota. Dlatego moze tego rycerza zamiast robota. Bomby spowrotem mogly by byc z lontem. Rakiety zastapil bym kusza i strzalami.
"technicznie możliwe (ale tylko na karcie graficznej)"
szkoda bo uzylem max palety ok 40 kolorow, a klatki animacji byly by max 1-2 dla kazdego przedmiotu, swiatelka etc.
co do postaci, ktos sugerowal maga... no ale ta postac przesuwa skrzynki, wiec potrzebna jest jakas sila, rycerz w zbroi w chelmie bedzie chyba ok. Bede sie trzymal gotyckiego klimatu, nietoperze, dziala, strzaly, moze smoki, skarby, krysztaly, mysle ze bedzie ok. Co do reszty grafiki bede musial jeszcze ja przerobic w stosunku do tego co pisalem, czyli pewne uproszczenie ktore pozwoli swobodniej budowac plansze.
Pytanko z mojej strony, pod sciana umiescilem prosty cien nad teksturka podlogi, daje to sporo wieksza glebie, jeest proste, ale mimo to troche komplikuje sprawe, pytam czy bedzie to mozna uwzglednic w silniku gry.