[#1] Amiga ECS i Gry wykorzystujace wiecej niz 1 MB RAM
Hej !

od jakiegos czasu jestem posiadaczem pierwszej swojej A500 (Pierwsza Amiga byla A600 za ciezkie pieniadze w 1992 r)
rozbudowalem owa A500 o 2 MB CHIP (modul denis ECS) i 8 MB FAST RAM oraz Dysk 2 GB IDE (MEga RAM HD) ..

chcialbym sporzadzic liste gier / dem wykorzystujaca tak wypasiona piecsetke...ta lista pozwoli ocenic czy warto rozszerzac A500
Zaczynamy

1.The Settlers

(wykorzstuje CHIP 1 MB i FAST 1.3 MB - muzyka dodatkowe efekty dzwiekowe ,wszystkie mapy w fast ramie)

2.Walker

(Wykorzystuje CHIP 1 MB , FAST 0.5 MB) - dodatkowo mowa w trakcie gry

3.Seek & Destroy

(wykorzystuje CHIP 1 MB , FAST 1 MB) - dodatkowo mowa w trakcie gry i efekty dzwiekowe

4.Mortal Kombat

(Wykorzystuje CHIP 512 kb ,FAST 1 MB) - wszystkie dane wgrywa raz ,mniejsza zaglerga

5.Mortal Kombat II

(Wykorzystuje CHIP 1 MB , FAST 4 MB) - dodatkowe efekty dzwiekowe,muzyka,mowa,wszystkie dane wgrane raz trzyma w Ramie)

6.Super Frog

(Wykorzystuje CHIP 512 KB , Fast 1 MB - Pierwszy dysk od razu wgrywa do RAMu ,losowanie,etap I ,menu)

7.Brian The Lion

(Wyorzystuje CHIP 512 KB ,Fast 1 MB - Wczytuje dane do RAMu ,zmniejsza zaglerke

8.Lion heart

(Wykorzystuje CHIP 512 KB , FAST 1 MB - Wszystkie wczytane dane raz trzyma w RAMie)

9.Project X SE

(wykorzystuje CHIP 512 ,FAST 1 MB - pamieta Menu,i Highscore)

10.Hired Guns

(wykorzystuje CHIP 1.5 MB , FAST 1 MB - pamieta dane ,wiecej efektow dziwiekowych)

11.Wasted Dreams

(wykorzystuje CHIP 2 MB , FAST 2 MB - pamieta dane ,wiecej efektow dziwiekowych,zwieksza predkosc gry)

12.Final Odyssey

(wykorzystuje CHIP 1 MB , FAST 4MB - pamieta dane ,wiecej efektow dziwiekowych,zwieksza predkosc gry)

Ostatnia modyfikacja: 07.10.2008 13:18:58
[#2] Re: Amiga ECS i Gry wykorzystujace wiecej niz 1 MB RAM

@HOŁDYS, post #1

Lemmings 2

[#3] Re: Amiga ECS i Gry wykorzystujace wiecej niz 1 MB RAM

@HOŁDYS, post #1

"Primal Rage" działa na ECS tylko z 2MB Chip RAM. Podobno też "Dungeon Master 2", który teoretycznie wymaga kości AGA działa na ECS+2MB chip.

[#4] Re: Amiga ECS i Gry wykorzystujace wiecej niz 1 MB RAM

@HOŁDYS, post #1

Pierwsza wersja gry Legion - ECS, 2 MB chip
[#5] Re: Amiga ECS i Gry wykorzystujace wiecej niz 1 MB RAM

@HOŁDYS, post #1

Rise of the Dragon - dodatkowe animacje.
Ishar III - bez 1MB Chip gra sie wywala w ktoryms momencie.

Na razie pamietam tylko tyle.
[#6] Re: Amiga ECS i Gry wykorzystujace wiecej niz 1 MB RAM

@HOŁDYS, post #1

Civilization I - na A500 z 2 MB ram i po zainstalowaniu na HD pojawiaja się dodatkowe animacje. dodatkowo przy podglądzie miasta na komputerze z 2MB Ram widać wszystkie budynki które wybudowaliśmy.

[#7] Re: Amiga ECS i Gry wykorzystujace wiecej niz 1 MB RAM

@HOŁDYS, post #1

Wing Commander - lepsze wybuchy, animacja dzoja w kabinie i chyba animacje pilotów a którymi rozmawiamy na zielonych ekranach.

Moonstone - wgrywa wszystko do ramu.

Death Mask - Możliwość wyboru detali na high i muzyka na ekranie z nazwą mapy i kodem.

Ostatnia modyfikacja: 08.10.2008 02:40:43
[#8] Re: Amiga ECS i Gry wykorzystujace wiecej niz 1 MB RAM

@SPECT, post #7

Spect chyba sie mylisz co do gry monstone . ,.przeszedlem ja niedawno (w sierpniu) i zaglerka byla na A500 10 MB RAM

[#9] Re: Amiga ECS i Gry wykorzystujace wiecej niz 1 MB RAM

@PopoCop, post #3

Primal Rage nie odpala na A600 2 MB Chip testowane (wersja gry z A1200 AGA)

[#10] Re: Amiga ECS i Gry wykorzystujace wiecej niz 1 MB RAM

@HOŁDYS, post #8

W sumie teraz się zastanawiam czy gdy w niego grałem nie miałem pożyczonej od kogoś drugiej stacji wtedy. Ale i tak wczytanie mapek było prawie natychmiastowe, sam już nie wiem. Pewnie masz rację, ja daaawno w to grałem na A500 + 2MB Fastu. ;)

Ostatnia modyfikacja: 10.10.2008 16:48:28
[#11] Re: Amiga ECS i Gry wykorzystujace wiecej niz 1 MB RAM

@HOŁDYS, post #1

W R-Type, ale nie pamiętam w której części, jeśli miałeś 1Mb RAM mogłeś grać we dwóch (tak mi się wydaje)

[#12] Re: Amiga ECS i Gry wykorzystujace wiecej niz 1 MB RAM

@Hubez, post #11

Wydaje ci się. Nawet na automaty gra w R-Type I i II "na dwóch" jest na zmianę - po stracie życia przez gracza 1 wchodzi gracz 2.

[#13] Re: Amiga ECS i Gry wykorzystujace wiecej niz 1 MB RAM

@HOŁDYS, post #1

Doman - wiecej efektow muzyka (fast scrool)

[#14] Re: Amiga ECS i Gry wykorzystujace wiecej niz 1 MB RAM

@Jaszczur, post #5

Jaszczur napisał(a):
> Ishar III - bez 1MB Chip gra sie wywala w ktoryms momencie.

Wywalała się na intrze ale z tego co pamiętam, trzeba było mieć kick co najmniej 2.x (u mnie na 1.3 nie chciała działać a miałem ECS Denise i 1MB chip), ja specjalnie dla tej gry kupiłem przełącznik 1.3/2.x :)
[#15] Re: Amiga ECS i Gry wykorzystujace wiecej niz 1 MB RAM

@Madman, post #14

Ja miałem A500 ze standartowym 1MB (0,5MB CHIP) i intro działało. Nie pamiętam w którym momencie, ale gra wieszała mi się podczas gry i to zawsze w tym samym momencie. Ponieważ mam oryginał to wysłałem go do Mirage (sądziłem, że był walnięty dysk). Oni nagrali grę jeszcze raz i odesłali, informując przy tym, że gra wymaga min. 1MB CHIP.

Ale i tak lepszy jest ISHAR III w wersji na AGAtę. Dużo lepiej wygląda.
[#16] Re: Amiga ECS i Gry wykorzystujace wiecej niz 1 MB RAM

@HOŁDYS, post #1

--FIRST SAMURAI - dodatkowe efekt dziwekowe
[#17] Re: Amiga ECS i Gry wykorzystujace wiecej niz 1 MB RAM

@neo2k, post #16

First Samurai ma dodatkowe efekty gdy masz 1 MB CHIP .. tak samo jak LileHammer 1994 (mozesz miec muzyke w grze)

[#18] Re: Amiga ECS i Gry wykorzystujace wiecej niz 1 MB RAM

@HOŁDYS, post #17

Darkmere: The Nightmare's Begun - 512 kb CHIP + 2 MB FAST = wczytuje caly poziom do pamieci (cala dyskietke) nie doczytuje wogole danych podczas gry co na 1 MB jest uciazliwe.

Primal Rage (orginal) chodzi na Amidze 600 2 MB CHIP - (nie potrzebuje AGA) ..DM II jest na ECS 2 MB CHIP ale wymaga procesora 020

Ostatnia aktualizacja: 06.03.2012 08:44:20 przez HOŁDYS
[#19] Re: Amiga ECS i Gry wykorzystujace wiecej niz 1 MB RAM

@HOŁDYS, post #18

Z tego co kiedyś testowałem DM2 wymaga tylko procesora 020, uruchamiał się na 0.5 MB Chipu (+Fast) i kickstarcie 1.3, aczkolwiek nie wiem czy później się nie wywala.
[#20] Re: Amiga ECS i Gry wykorzystujace wiecej niz 1 MB RAM

@HOŁDYS, post #1

6. Pisze się superfrog a nie Super Frog.

Polskie podwórko. Więcej ramu wykorzystują Rycerze Mroku oraz Legion.
[#21] Re: Amiga ECS i Gry wykorzystujace wiecej niz 1 MB RAM

@Benedykt Dziubałtowski, post #20

A Wasted Dreams nie wymaga przypadkiem dodatkowo procka 020?
[#22] Re: Amiga ECS i Gry wykorzystujace wiecej niz 1 MB RAM

@miro_78, post #21

Nie wymaga.Działa na zwykłym 68000. Natomiast wymaga 2mb chip ramu oraz + 1mb fast.

Benedykt Dziubałtowski
[#23] Re: Amiga ECS i Gry wykorzystujace wiecej niz 1 MB RAM

@Benedykt Dziubałtowski, post #22

Działa na zwykłym 68000. Natomiast wymaga 2mb chip ramu oraz + 1mb fast.

a sprawdziles to benedykt ? .. bo z ta gra jest zonk ,.. na A600 11.5 MB RAM nie odpala .. a na WINUAE 68000 odpala .. temat byl juz na forum

Jesli komus sie udalo odpalic na realnej Amidze z procesorem 68000 to prosze o info u mnie po wyswietleniu GUI z gra (na dole pasek zycia bron itd) miga dioda i wyskakuje guru...z ciekawosci wykrecilem dysk podlaczylem do A1200 i gra odpala z tego systemu i tego dysku na 020

Wracajac do watku

Kajko i Kokosz - jesli ma sie 2.5 MB RAM - wczytuje wszystkie dyski do RAMu -gra sie wogole nie doczytuje podczas gry

Body Blows & Bodu Blows Galactic - wykorzystuja dodatkowy FAST do przechowywania ostatnich zaczytanych danych (zmniejsza zaglerke i ladowanie danych)

Monkey Island 1 - zaczytuje wszystko do ramu aby zmniejszyc ladowanie (zaleznie od wersji gry)

Ostatnia aktualizacja: 06.03.2012 14:57:08 przez HOŁDYS
[#24] Re: Amiga ECS i Gry wykorzystujace wiecej niz 1 MB RAM

@HOŁDYS, post #23

Zacytowałem informacje z instrukcji. Takie tam są podane wymagania sprzętowe.

Benedykt Dziubałtowski
[#25] Re: Amiga ECS i Gry wykorzystujace wiecej niz 1 MB RAM

@Benedykt Dziubałtowski, post #24

niestety nie sa one prawdziwe .. aczkolwiek ludzie sprawdzali na konfigu WINUAE 68000 2 MB CHIP + FAST .. i gra odpala sie.. nie wiem dlaczego na realnej maszynie nie chce dzialac ;/ (byc moze byla pisana na WINUAE) ..moze jakis patch wyszedl dla 68000 ?
[#26] Re: Amiga ECS i Gry wykorzystujace wiecej niz 1 MB RAM

@HOŁDYS, post #25

UFO na ECS, zdaje się że potrzebowało 2MB Chipu.

Pozdrawiam
[#27] Re: Amiga ECS i Gry wykorzystujace wiecej niz 1 MB RAM

@HOŁDYS, post #25

Na jakim romie odpalasz grę?

Benedykt Dziubałtowski
[#28] Re: Amiga ECS i Gry wykorzystujace wiecej niz 1 MB RAM

@Benedykt Dziubałtowski, post #27

probowalem na 2.0 i 3.0 wedlug tej samej instrukcji co cytowales wystarczy rom 1.3

UFO na ECS, zdaje się że potrzebowało 2MB Chipu.

nie jest to prawda ..do grania wystarczy 512 kb CHIP + 512 kb FAST

Ostatnia aktualizacja: 06.03.2012 16:26:33 przez HOŁDYS
[#29] Re: Amiga ECS i Gry wykorzystujace wiecej niz 1 MB RAM

@HOŁDYS, post #28

Na pewno ? przy 1MB Chip i 8MB Fast gra wylatywała w kosmos przy przejściu z ekranu walki na globus lub odwrotnie, nie pamiętam teraz.

Pozdrawiam
[#30] Re: Amiga ECS i Gry wykorzystujace wiecej niz 1 MB RAM

@RadoslawF, post #29

na pewno ..

gra dziala na 1 MB RAM oczywiscie dodatkowa pamiec jest rekomendowana

byl nawet napis na orginalnym pudle mojego BOXu

...gra wylatywała w kosmos

no mniej wiecej o to w grze UFO chodzilo :P

Ostatnia aktualizacja: 06.03.2012 16:45:13 przez HOŁDYS
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem