[#32]
Re: Gry których fenomenu nie pojmujesz
@parallax,
post #31
Ja z kolei nie potrafię się w ogóle przekonać do klasyki jaką jest Pirates! a grałem w to na c64 i na Amidze. Po pierwsze: nie podoba mi się system walki z tymi szabelkami, totalna nuda. Po drugie: poziom gry trochę za wysoki, nie potrafiłem jakoś pojąć zasad rządzących tą grą - pieniędzy brak, ucieka mi załoga, na początku idzie mi nieźle a potem totalna klęska - więc po prostu zrezygnowałem.
Z kolei był okres kiedy uwielbiałem R-Type (obie części) czy to na Amigę czy na c64. Później skutecznie zniechęciłem się jednak do tej gry po przejściu trzech czy czterech leveli. Za trudne! I level można przechodzić albo od nowa albo od połowy. No sorry ;). Trzeba się na pamięć każdego ruchu uczyć a i tak nie zawsze wychodzi :). Grę lubię nadal ale nie zachwycałbym się nią aż tak strasznie, choć pomysły są świetne. Gameplay trochę zbyt wysoki i przez tą sztywność grania - możnaby zaprogramować joystick, żeby wykonywał zapisane ruchy i w ten sposób przechodzić tą grę :).
Valhalla 3 - innych części nie znam - gra jest ogólnie ciekawa, ale zbyt trudna i trochę nielogiczne okazuje się wykorzystywanie niektórych obiektów. Potrafi to wkurzyć wraz z jej liniowością.
XTreme Racing - niby wszystko ok, ale jednak nie do końca mnie ta gra rusza. Wolę o wiele włączyć sobie SNES'a i pograć w Astro Go! Go! lub mój ulubiony Crazy Cars III na Amigę (który w moim odczuciu bije wszystkie Lotusy a nawet Jaguara XJ220 - choć Jaguar XJ220 to też świetna gra).
Zool i Zool 2 - wielki hit, ale męczące jest granie na planszach przepełnionych tyloma kolorami, podobnie jak w grze Oscar. Za dużo kolorów składających się na tło. Nie wygląda to ładnie i męczy oko. Dlatego nie sięgam. Pomysły są w Zool czy Oscar świetne ale odstrasza mnie tło.
Chyba tyle ;). Ogólnie na Amidze ukazały się wspaniałe gry czego nie można powiedzieć np. o konsoli Super Nintendo (SNES), gdzie wyszło ogólnie wiele "super tytułów" a tak naprawdę tyle badziewia (moim zdaniem). Mimo wszystko na SNES'a jest kilka świetnych gier, których na Amidze osobiście mi brakuje :).
Ostatnia modyfikacja: 16.08.2009 12:45:06