[#1] Alien Breed Tower ASSAULT - pomocy z whdload !!
Witam !
moja konfiguracja: a1200, fast 6 mb, hdd CF 1 GB.
posiadam ostatnią wersja WHDLoad + klucz oryginalny.( przyszedł kilka dni temu ).
wszystkie alieny działają idealnie, niestety ten ostatni AB:TA zawiesza się po logo Team 17, do uszy dociera muzyczka tytułowa na 1 sek i ciemny ekran.
wersja whdload gry : Version 1.0 (05.08.2001) by Psygore - preinstalowana z oryginału.

a wiec powinno byc ok.
zastanawiałem się nad kupnem oryginału, ale i tak nie mam gwarancji , że się nie zawiesza.

proszę o pomoc, bo strasznie zależy mi na uruchomieniu tej ostatnie części - swego czasu miałem cd32 + piękny oryginał w boxie.
teraz niestety tylko a1200.

może dysponujecie innymi wersjami whdload, albo zmiana parametrów uruchamiania, ale jak to się robi - nie mam pojęcia.
pozdro

Ostatnia modyfikacja: 19.09.2009 18:02:46
[#2] Re: Alien Breed Tower ASSAULT - pomocy z whdload !!

@Robo, post #1

Zaraz ktoś Cię pewnie ostrzeże za link do stronki z piratami.
Według mnie brakuje Ci ramu, ale zerknij też tu:
http://www.whdload.de/docs/pl/opt.html
i pokombinuj.
Z oryginałem dyskietkowym nie będziesz miał żadnego problemu. Wersje gier WHDLoad rządzą się troszkę innymi prawami.

[#3] Re: Alien Breed Tower ASSAULT - pomocy z whdload !!

@frywolny_marian, post #2

no właśnie, często oryginały mają problemy z uruchamianiem.
wcześniej kilka razy się uruchomił, a teraz się zawiesza.
wersja whdload jest peinstalowana z oryginału, jeśli go posiadam to jest to legalne. ( a właściwie jak zakupię, ale warunek musi uruchamiać się przez WHDLoad ). oryginalny instaler często nie działa.

jakieś konkretne porady ???

[#4] Re: Alien Breed Tower ASSAULT - pomocy z whdload !!

@Robo, post #1

Ściągnąłem ze strony, której adres podałeś i u mnie odpaliło od "pierwszego kopa" (znaczy się kliknąłem na ikonie po rozpakowaniu i już) - przynajmniej pierwsze 1,5 levelu (dalej nie chciało mi się grać). Czyli albo coś jest nie tak z Twoją Ami, albo z WHDLoad.
Jeżeli chcesz spróbować, to mogę podesłać Ci moją wersję WHDLoad, mam chyba trochę starszą, niż ta na stronie WHDLoad - skopiuj ją do katalogu z grą i wtedy spróbuj ją uruchomić.

@frywolny_marian
Ta instalka wymaga jedynie 0,5 MB FAST (oprócz CHIP), czyli akurat o to Robo nie musi się martwić. :)

[#5] Re: Alien Breed Tower ASSAULT - pomocy z whdload !!

@APC74, post #4

>> Ta instalka wymaga jedynie 0,5 MB FAST (oprócz CHIP), czyli akurat o to Robo nie musi się martwić.

A mi przy którymś Alien Breedzie wyskakiwało Cant Locate Exp Mem czy Shadow Mem - nie pamiętam. Co to w takim razie oznacza?

[#6] Re: Alien Breed Tower ASSAULT - pomocy z whdload !!

@APC74, post #4

probowałem z wersja whdload 16.8 i 16.9 efekt ten sam.
jeśli ktoś ma inną wersję whdlad i grę niż opisywana przeze mnie to prosze o przesłanie na email.
dzieki
ps. moze hdd wersja CF ma coś tu do rzeczy???

[#7] Re: Alien Breed Tower ASSAULT - pomocy z whdload !!

@Robo, post #6

Mam 16.8.
Rozpakowałem grę do RAM: i stamtąd ją uruchomiłem.
Jeżeli CF nie sprawia problemów pod systemem, to stanowczo nie powinien sprawiać problemów w przypadku WHDLoad. Ostatecznie WHDLoad nie stosuje jakiś własnych procedur obsługi dysku twardego, tylko wczytuje/zapisuje dane za pomocą funkcji systemowych.

[#8] Re: Alien Breed Tower ASSAULT - pomocy z whdload !!

@frywolny_marian, post #5

Nie wiem.

[#9] Re: Alien Breed Tower ASSAULT - pomocy z whdload !!

@Robo, post #1

Spróbuj wersji CD32. Działa bez najmniejszego problemu i dodatkowych instalerów.

[#10] Re: Alien Breed Tower ASSAULT - pomocy z whdload !!

@GumBoy, post #9

Niestety nie posiadam cd-romu!!!!
jedyne opcje to hdd.
Jeśli da się odpalic wersje cd32 bezpośrednio na cd 32 to proszę o link na email

[#11] Re: Alien Breed Tower ASSAULT - pomocy z whdload !!

@Robo, post #10

Robo napisał(a):

> Niestety nie posiadam cd-romu!!!!
> jedyne opcje to hdd.

Na pececie możesz przerzucić na dysk.

> Jeśli da się odpalic wersje cd32 bezpośrednio na cd 32

Nie bardzo rozumiem pytanie. Chcesz wiedzieć, czy grę dla CD32 da się uruchomić na CD32?

[#12] Re: Alien Breed Tower ASSAULT - pomocy z whdload !!

@GumBoy, post #11

czy wersja AB:TA cd32 da się odpalić na A1200?
i czy to rip z cd czy wersja na whdload ?
nie używam emulatorów winUAE do ciorania w gry z Amisi.
chyba, że jest emulator cd 32 na A1200.
jeśli tak, to proszę o link lub na priva.

pozdro

[#13] Re: Alien Breed Tower ASSAULT - pomocy z whdload !!

@Robo, post #12

Robo napisał(a):

> czy wersja AB:TA cd32 da się odpalić na A1200?

Pytałeś o CD32 a nie o A1200, więc się zgubiłem.
Tak, da się. Przecież pisałem.

> i czy to rip z cd czy wersja na whdload ?

Jaki rip? Normalna płytka z grą. Jak nie masz CD w Amidze, to przegraj na dysk na pececie (widzę, że masz kartę CF, to jeszcze prościej będzie). Z dysku odpalasz normalnie, tak jak z CD.

> chyba, że jest emulator cd 32 na A1200.

Jest. Tylko po co on komu, skoro grę można bez niego normalnie uruchomić?

Gra jest tutaj:

http://www.dream17.co.uk/downloads.php?cat=2

Ostatnia modyfikacja: 19.09.2009 20:32:17
[#14] Re: Alien Breed Tower ASSAULT - pomocy z whdload !!

@GumBoy, post #13

AB:TA zassałem.
Obraz w formie iso.
Teraz jak to uruchomić z HDD ?

[#15] Re: Alien Breed Tower ASSAULT - pomocy z whdload !!

@Robo, post #14

ISO się nie uruchamia. ISO się wypala na płytę, albo montuje jako wirtualny napęd. Jak już to zrobisz, to dalsze instrukcje podałem w poprzednich postach.

[#16] Re: Alien Breed Tower ASSAULT - pomocy z whdload !!

@GumBoy, post #15

Kurde nie wiedziałem że te wszystkie gierki można legalnie ściągnąć z ich strony. Zawsze chciałem zagrać w super stardusta :)

[#17] Re: Alien Breed Tower ASSAULT - pomocy z whdload !!

@GumBoy, post #15

A więc nie odpalę bezposrednio na A1200.
potrzebny emulator cd 32 na A1200 ew. wirtualny dysk pod OS3.1 jeśli taki jest.
Drugi problem - mam tylko kartę CF 245 MB, a obraz ma ponad 300 mb.

Szkoda, a już myślałem że się uda bez większych problemów.

[#18] Re: Alien Breed Tower ASSAULT - pomocy z whdload !!

@Robo, post #17

A może ktoś dysponuje już zainstalowaną oryginalną wersją HDD AB:TA na Amigę 1200.
Ne chodzi o wersję WHDload, ale o oryginalną, zainstalowaną z instalera.
Jeśli zadziała to chętnie zakupię oryginalną wersję.
pozdro i czekam na pomoc.

[#19] Re: Alien Breed Tower ASSAULT - pomocy z whdload !!

@Robo, post #17

Robo napisał(a):

> A więc nie odpalę bezposrednio na A1200.

Odpalisz, po zgraniu zawartości na dysk. Jeśli nie masz CD-ROMu w Amidze, to oczywiste, że prosto z płyty nie odpalisz.

> potrzebny emulator cd 32 na A1200 ew.

Jaki znowu emulator? Wiesz jak działa emulator CD32? Bootuje płytę dla CD32 włożoną do napędu CD w Amidze. A nie masz ponoć takowego. I powtórzę to po raz kolejny. NIE JEST POTRZEBNY EMULATOR< WYSTARCZY ZGRAĆ ZAWARTOŚĆ PŁYTY NA DYSK. MOŻESZ TO ZROBIĆ NA DOWOLNYM PECECIE JEŚLI NIE POSIADASZ NAPĘDU CD W AMIDZE.

> wirtualny dysk pod OS3.1 jeśli taki jest.

Jest. Ale patrz niżej. Jak chcesz zamontować obraz ISO na Amidze, skoro nie masz w niej dysku twardego, na którym by się zmieścił? Mam wrażenie, że masz nikłe pojęcie o komputerach.

> Drugi problem - mam tylko kartę CF 245 MB, a obraz ma ponad
> 300 mb.

Nikt Ci nie każe całego obrazu zrzucać na dysk. Płyta AB: Tower Assault dla CD32 (a co za tym idzie jej obraz również) zawiera Alien Breed: Tower Assault i Alien Breed: Horror Cintinues, które zajmują po zaledwie kilka megabajtów każda, oraz intro i outro do Tower Assault, które to właśnie zajmują pozostałą część płyty a które do uruchomienia gry nie są potrzebne.

> Szkoda, a już myślałem że się uda bez większych problemów.

Jeśli przerzucenie odpowiedniego folder z płyty na dysk jest większym problemem, to tak, nie obędzie się bez większych problemów.

[#20] Re: Alien Breed Tower ASSAULT - pomocy z whdload !!

@GumBoy, post #19

GumBoy no nie unoś się, spróbuj wytłumaczyć :)

Robo: Amiga CD32 jest praktycznie taka sama jak Amiga 1200 oprócz konstrukcji, możliwości rozbudowy itp. Oznacza to, że odpalisz spokojnie grę z pliku ISO. Musisz to tylko zamontować jako wirtualny napęd, ale jeżeli masz tylko kartę 256 MB to raczej dużo nie zdziałasz. Kup jakiś dysk twardy albo kartę CF i przejściówkę na IDE wielkości 4-8gb.

[#21] Re: Alien Breed Tower ASSAULT - pomocy z whdload !!

@Robo, post #17

>> mam tylko kartę CF 245 MB, a obraz ma ponad 300 mb

Wyjmij twoją kartę CF z Amigi. Podejrzewam, że masz jakiś czytnik Compact Flash w PC skoro używasz PCMCIA do transportu danych między Amigą i PC. Włóż kartę do niego, a czytnik do PC. Odpal WinUAE. Ustaw jako dysk twardy Twoją kartę-dysk z Amigi. Ustaw w zakładce twardych dysków widoczny dla UAE pecetowy CD-ROM. Włóż do CD-ROMU płytę z wypalonym Alien Breed, którego obraz płyty ściągnąłeś. Wciśnij START. Po załadowaniu systemu skopiuj grę z płytki na kartę.

[#22] Re: Alien Breed Tower ASSAULT - pomocy z whdload !!

@GumBoy, post #19

Witam !
Programista nie jestem, moja wiedza o komputerach PC jest na standardowym poziomie, jako nikłą bym jej nie ocenił.
Problem polega w zbyt chaotycznym opisie z Twojej strony.
Amige posiadam od 2 tygodni, to co na Pc jest trywialnie proste na Amisi wyglada nieco inaczej. Jeśli masz większe doświadczenie będę wdzięczny za pomoc.
Moja konfiguracja: A1200, hdd 1 gb CF, fast elbox 6 MB, adapter pcmcia i karta 245 MB CF.
Obraz AB:TA jest w formie iso. Mogę zainstalować na PC w daemon tool- pokazuje mi zawartość iso.
Pytanie 1: czy zgranie tych plików na hdd amigi do jednego folderu umożliwi uruchomienie bezpośrednio na A1200 ?
Czy intro i outro tez bedą działać ?
Pytanie 2: jako zainstalować bezpośrednio AB:TA wersja Whdload do pamięci RAM-u.
Mam nadzieje, ze wątpliwości co do konfiguracji zostały wyjaśnione .
Dziękuje za poprzednie posty !

[#23] Re: Alien Breed Tower ASSAULT - pomocy z whdload !!

@Robo, post #22

Przede wszystkim pytanie: Czy potrafisz obsłużyć WinUAE?
Jeśli tak to w 5 minut możesz rozwiązać swój problem. A jeśli nie to pozostają Ci następujące możliwości: kupić większą kartę CF lub skopiować grę bez intra, podłączyć CD-ROM do Amigi i nie wiem, może kabel null-modem czy pakowanie z dzieleniem na części.

>> Obraz AB:TA jest w formie iso. Mogę zainstalować na PC w daemon tool- pokazuje mi zawartość iso

Jeszcze raz Ci napiszę. Ściągnij WinUAE. Zainstaluj. Wybierz jedną z gotowych konfiguracji z sekcji Quickstart jeśli nie umiesz ustawić jej sam. Podłącz do PC swoją kartę-dysk z Amigi przez jakiś czytnik kart lub taśmę i przejściówkę. Windows nie odczyta z niej nic, ale to nie ważne. W WinUAE wejdź do sekcji Hard Drives. Wciśnij Dodaj nowy dysk - Add Hard Drive (nie hardfile i nie directory). Wybierz z rozwijanego paska Twoją kartę-dysk. Zaznacz też Read/Write. Gdy to zrobisz wciśnij Add Hard Drive. Zaznacz ptaszkiem w sekcji Hard Drives - Include CD/DVD Drives. To pozwoli Ci uzyskać dostęp z emulowanego OS Amigi do pecetowego CD/DVD (także wirtualnego z Daemon Toolsa). Odpal system naciskając na dole okna Start. Gdy załaduje się z Twojej karty-dysku OS Amigi na blacie ujrzysz swoje partycje z karty plus napęd CD peceta. Zostaję Ci teraz tylko przekopiowanie gry na kartę-dysk i problem rozwiązany.

[#24] Re: Alien Breed Tower ASSAULT - pomocy z whdload !!

@Robo, post #1

1. Czy nie masz problemów z innymi grami WHDLoad?
2. Czy problem jest tylko z tą grą?
3. Jakie gry jeszcze uruchamiasz przez WHDLoad i nie masz z nimi problemów?
4. Czy gry zawsze uruchamiasz z HD/RAM, czy też bezpośrednio z CF?

[#25] Re: Alien Breed Tower ASSAULT - pomocy z whdload !!

@mailman, post #24

1. Problemu nie ma z innymi grami.
3. Sprawdziłem ok. 50 innych - wszystkie działają . Podczas skanowania gier Whdload przez iGame pojawia się kilkanaście bad sector, ale nie powinno być z tym problemu.
2. Problem jest tylko z tą - na niej zależy mi najbardziej.
4. Uruchamiam z hdd CF. Jak uruchomić z ram-u, jakieś wpisy do slave-a.

Dzięki za lopatologiczne wyjaśnienie podłączenia pod WinUAE.

Czy ktoś dysponuje wersja AB hdd z oryginalnego instalera ?

Pozdro

Ostatnia modyfikacja: 20.09.2009 09:40:11
[#26] Re: Alien Breed Tower ASSAULT - pomocy z whdload !!

@pampers, post #20

pampers napisał(a):

> GumBoy no nie unoś się, spróbuj wytłumaczyć :)

Mam policzyć ile razy napisałem, że należy przegrać zawartość płyty na dysk? ;)

[#27] Re: Alien Breed Tower ASSAULT - pomocy z whdload !!

@Robo, post #22

Robo napisał(a):

> Problem polega w zbyt chaotycznym opisie z Twojej strony.

Nie wiem, co jest chaotycznego w zdaniu "należy przegrać pliki z płyty CD na dysk". Mam napisać "chwyć ikonkę i przeciągnij do miejsca docelowego, po czym odczekaj chwilę, aż kopiowanie dobiegnie końca?

Człowiek o standardowym poziomie wiedzy (a jako taki określiłeś swój), potrafi skopiować pliki z płyty na dysk. Wypalenie obrazu ISO (jeśli nie potrafi go zamontować jako napęd wirtualny) też problemu mu nie sprawia.

> Pytanie 1: czy zgranie tych plików na hdd amigi do jednego folderu umożliwi > uruchomienie bezpośrednio na A1200 ?

Tak. Jakieś trzy razy to napisałem.

> Pytanie 2: jako zainstalować bezpośrednio AB:TA wersja Whdload do
> pamięci RAM-u.

Zainstalować do RAMu?

Ostatnia modyfikacja: 20.09.2009 10:27:09
[#28] Re: Alien Breed Tower ASSAULT - pomocy z whdload !!

@GumBoy, post #27

polemika bezcelowa, bo temat przeniesiony zostanie do rzeźni.

obecnie przekopiowałem całą zawartość iso do jednego katalogu.
całość zajmuje tylko ok. 150 mb, dam znać jak sie zakonczyło uruchamianie bezposrednio z Hdd CF .

post 7

"Rozpakowałem grę do RAM: i stamtąd ją uruchomiłem." stąd pytanie o RAM.

pozdrawiam

Ostatnia modyfikacja: 20.09.2009 10:37:51
[#29] Re: Alien Breed Tower ASSAULT - pomocy z whdload !!

@Robo, post #28

Robo napisał(a):

> polemika bezcelowa,

Czyli nie ma sensu Ci tłumaczyć co i jak trzeba zrobić?

> obecnie przekopiowałem całą zawartość iso do jednego katalogu.

Czyli to co kilka razy już pisałem, że trzeba zrobić.

Wchodzisz do katalogu TowerAssault i w nim uruchamiasz plik abcd32.

Specjalnie ściągnąłem ISO, żeby sprawdzić nazwy, bo moja płyta jest razem z Amigą na mieszkaniu służbowym.

> całość zajmuje tylko ok. 150 mb, dam znać jak sie zakonczyło
> uruchamianie bezposrednio z Hdd CF .

Jeśli nie zadziała, to masz coś skopane. Nawet sprawdziłem pod WinUAE przed chwilą. Działa zarówno po zabootowaniu Amigi z płyty, jak i po skopiowaniu katalogu z grą na dysk.

> "Rozpakowałem grę do RAM: i stamtąd ją uruchomiłem." stąd
> pytanie o RAM.

W pytałeś o instalację do RAMu, a nie o uruchomienie gry skopiowanej do RAM Dysku. Grę skopiowaną do RAM Dysku uruchamia się tak samo jak z dysku twardego. Miej jednak na uwadze, że cokolwiek skopiujesz do RAM Dysku, zmniejsza ilość wolnej pamięci RAM o wielkość plików na nim (RAM Dysku) się znajdujących. Należy się upewnić, że po skopiowaniu gry do RAM Dysku ilość pozostałej wolnej pamięci będzie wystarczająca do jej uruchomienia.

[#30] Re: Alien Breed Tower ASSAULT - pomocy z whdload !!

@Robo, post #22

Jako ze posiadam oryginal TA CD32 i odpalalem go na mojej 1200 z CDromem moge cos dopowiedziec.
Pytanie 1: Gre mozna zgrac na dysk twardy, z tego co pamietam chyba nie ma wlasnej ikonki a odpala sie ja z pliku bodajze "ta" komenda execute. Intro i outro raczej nie zadziala. Z wlasnego doswiadczenia odpalajac TA CD32 na mojej 1200 pod emulatorem CD32 zawartym w amiCDFS, dalo sie grac prosto z plyty jednak pomijane sa ww animacje w cdxlu.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem