[#31] Re: Alien Breed Tower ASSAULT - pomocy z whdload !!

@Koyot1222, post #30

Koyot1222 napisał(a):

> Jako ze posiadam oryginal TA CD32 i odpalalem go na mojej 1200
> z CDromem moge cos dopowiedziec.

Również posiadam oryginalny egzemplarz i nie zgodzę się z tym, co następuje:

> Pytanie 1: Gre mozna zgrac na dysk twardy, z tego co pamietam
> chyba nie ma wlasnej ikonki a odpala sie ja z pliku bodajze
> "ta" komenda execute.

Grę odpala się z pliku "abcd32". Jest to plik wykonywalny, a nie skrypt i nie potrzebuje polecenie "execute".

> Intro i outro raczej nie zadziala.

Jak najbardziej zadziała. Jednak nie jest częścią gry i uruchamiane jest osobnym poleceniem w sekwencji startowej płyty. U mnie zarówno menu z wyborem gry jak i filmy działają.

> Z
> wlasnego doswiadczenia odpalajac TA CD32 na mojej 1200 pod
> emulatorem CD32 zawartym w amiCDFS, dalo sie grac prosto z
> plyty jednak pomijane sa ww animacje w cdxlu.

Cóż, na moim emulatorze chodziły. Jakkolwiek używanie go jest zupełnie zbędne. Wykonanie sekwencji startowej płyty nie wymaga emulatora.

[#32] Re: Alien Breed Tower ASSAULT - pomocy z whdload !!

@GumBoy, post #31

Jak najbardziej zadziała. Jednak nie jest częścią gry i uruchamiane jest osobnym poleceniem w sekwencji startowej płyty. U mnie zarówno menu z wyborem gry jak i filmy działają.
O, a u mnie pod Emu CD32 z CDFSa po prostu je przeskakuje, wszystkie animki w cdxl po prostu sie nie pojawiaja.
Kilka razy sprubowalem odpalic animke prosto z dosu ale filmy byly wtedy przekolorowane i ledwo widoczne, same bledy...

Cóż, na moim emulatorze chodziły. Jakkolwiek używanie go jest zupełnie zbędne. Wykonanie sekwencji startowej płyty nie wymaga emulatora.
No tak masz racje, ale chodzilo mi bardziej o to ze nie trzeba wogole gry przegrywac z plyty na hd zeby w nia zagrac. Jedna droga odpalenie jej z pod ikonki druga przez emu cd32 z amicdfsa.
[#33] Re: Alien Breed Tower ASSAULT - pomocy z whdload !!

@Koyot1222, post #32

Koyot1222 napisał(a):

> O, a u mnie pod Emu CD32 z CDFSa po prostu je przeskakuje,
> wszystkie animki w cdxl po prostu sie nie pojawiaja.

W takim razie albo ja mam cudowny system, albo Ty coś nie teges ;)

> Kilka razy sprubowalem odpalic animke prosto z dosu ale filmy
> byly wtedy przekolorowane i ledwo widoczne, same bledy...

Użyj playera w połączeniu z GUI. Można kilka rzeczy poustawiać. Miałem GUI w Argue do playera cdxl.

> Cóż, na moim emulatorze chodziły. Jakkolwiek używanie go
> jest zupełnie zbędne. Wykonanie sekwencji startowej płyty nie
> wymaga emulatora.

> No tak masz racje, ale chodzilo mi bardziej o to ze nie trzeba
> wogole gry przegrywac z plyty na hd zeby w nia zagrac.

Nie trzeba, bo i po co? Jednak kolega nie ma CD, więc...

> Jedna droga odpalenie jej z pod ikonki druga przez emu cd32 z
> amicdfsa.

Z ikonki szybciej w sumie. A emulator który podajesz nie jest jedynym, spróbuj pod innymi, albo odpal sobie animacje playerem.

[#34] Re: Alien Breed Tower ASSAULT - pomocy z whdload !!

@Robo, post #25

3. Sprawdziłem ok. 50 innych - wszystkie działają . Podczas skanowania gier Whdload przez iGame pojawia się kilkanaście bad sector, ale nie powinno być z tym problemu.

Jakie to były te sprawdzane gry? Konkretnie chodzi o to, jaką miały liczbę dyskietek.

4. Uruchamiam z hdd CF.

Ponowię pytanie, bo ta odpowiedź jest dla mnie niezrozumiała. Czy grę uruchamiasz z dysku twardem czy z karty flash?

Jak uruchomić z ram-u, jakieś wpisy do slave-a.

Przegrać grę do RAM i kliknąć w ikonę.

Czy ktoś dysponuje wersja AB hdd z oryginalnego instalera ?

Sam możesz to zrobić. Włóż do stacji dyskietek dysk drugi i postępuj zgodnie z komunikatami.

[#35] Re: Alien Breed Tower ASSAULT - pomocy z whdload !!

@mailman, post #34

Witam!
ABcd32-niestety nie odpala.
Jednak po kilku próbach udało się odpalić wersję whdload - gra zacinała się kiedy karta CF była wsunięta w PCMCIA.
Hdd cf - dysk oparty na karcie CF.
Dziękuje wszystkim za pomoc i ciekawa polemikę.
Pozdrawiam i zyczę miłej końcówki weekendu.

[#36] Re: Alien Breed Tower ASSAULT - pomocy z whdload !!

@Robo, post #35

Dlatego tak ważna była dla mnie sprecyzowana odpowiedź skąd uruchamiasz grę. Już wcześniej w jakimś wątku był poruszany podobny temat, że gry WHDLoad uruchamiane z CF mają jakieś dziwne "jazdy". Podobnie jak było swego czasu z uruchamianiem gier i włączonym stosem TCP/IP (chyba Miami).

[#37] Re: Alien Breed Tower ASSAULT - pomocy z whdload !!

@Robo, post #1

Jak Ci whdload nie działa to zainstaluj grę normalnie.
[#38] Re: Alien Breed Tower ASSAULT - pomocy z whdload !!

@mailman, post #36

Gra uruchamiana z hdd CF, ale zawieszała się przy wsunietej w slot pcmcia drugiej karcie CF.
Pozdro

[#39] Re: Alien Breed Tower ASSAULT - pomocy z whdload !!

@Robo, post #35

Robo napisał(a):

> ABcd32-niestety nie odpala.

Proponuję zainteresować się swoim systemem, jeśli pliki wykonywalne odmawiają posłuszeństwa.

[#40] Re: Alien Breed Tower ASSAULT - pomocy z whdload !!

@mailman, post #36

Zarówno przy uruchomionym maiami jak i genesis, whdload się wiesza.

[#41] Re: Alien Breed Tower ASSAULT - pomocy z whdload !!

@mailman, post #36

Już wcześniej w jakimś wątku był poruszany podobny temat, że gry WHDLoad uruchamiane z CF mają jakieś dziwne "jazdy".

Pogdybam sobie... :D
Osoby, które mają problemy z uruchamianiem gier zainstalowanych za pomocą WHDLoad z karty CF udającej dysk twardy, mają prawdopodobnie parametr MASK ustawiony zbyt wysoko. Karty CF jednak różnią się od HD i niektóre (starsze, o małej pojemności) wymiękają, gdy każe im się przerzucać za jednym zamachem więcej niż 64KB danych (a te o rozmiarze poniżej 2GB mogą nie dawać rady już przy więcej niż 32KB) i możliwe, że stąd biorą się błędy CRC a wraz z nimi problemy z uruchomieniem gier itp.
To, czy MASK nie jest nazbyt wyśrubowany można sprawdzić na wiele sposobów, np. kopiując coś większego (ok. 10MB) z miejsca na miejsce, z ustawionym dużym buforem:

COPY DH1:DużyPlik DH2: BUF=8000

czyli kopiując plik porcjami po ok. 4MB (8000 buforów), a następnie sprawdzić, czy plik nie został uszkodzony.
Można też np. stworzyć jakieś większe archiwum za pomocą lzx:

lzx -bi512 -bo512 -M4000 -r -e -1 -Qf -P1 a dh2:test.lzx dh0:

i sprawdzić, czy zostało wykonane poprawnie:

lzx t dh2:test.lzx

Jeżeli wszystko poszło poprawnie, to z MASK jest wszystko OK. Jeżeli nie - trzeba je obniżyć i powtórzyć test.

Ostatnia modyfikacja: 21.09.2009 15:08:19
[#42] Re: Alien Breed Tower ASSAULT - pomocy z whdload !!

@mailman, post #36

Mam Sandiska Extreme IV 2GB i wszystko gra.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem