[#1] Najbardziej niedocenione amigowe gry
Jakie Amigowe gry są według was świetne a nigdy nie zdobyły popularności lub były nieprzychylnie przyjęte przez ogół?

Dla mnie taką grą jest Total Football w która z kumplem grałem dłuuugimi miesiącami dzień w dzień i według mnie to najfajniejsza "gała" na Ami... ba, nawet najfajniejsza gra sportowa OK

[#2] Re: Najbardziej niedocenione amigowe gry

@bartekxyz, post #1

z gał to lothar mathaus

[#3] Re: Najbardziej niedocenione amigowe gry

@rzookol, post #2

ja mysle ze Flink .. firmy psygnosis ..

http://hol.abime.net/577

Ostatnia modyfikacja: 14.01.2010 13:38:42
[#4] Re: Najbardziej niedocenione amigowe gry

@bartekxyz, post #1

Benefactor, DreamWeb, Shadowlands. W tą ostatnią, pomimo słów krytyki odnośnie sterowania, grało mi się fajnie. Faktycznie sterowanie wołało o pomstę do nieba, grafika kiepska, ale miała wg. mnie fajny klimat, no i rzut izometryczny, który bardzo lubię.

Ostatnia modyfikacja: 14.01.2010 14:14:07
[#5] Re: Najbardziej niedocenione amigowe gry

@newguru, post #4

Benefactor i DreamWeb były niedocenione?

[#6] Re: Najbardziej niedocenione amigowe gry

@GumBoy, post #5

a jak uwazacie .. czy Ruff'n Tumble zostal doceniony nalezycie ?

gra ktora odpalilem na A1200 .. bylem przekonany ze jest na kosci AGA :)
grywalnosc tez wysoka.

Tak samo Arabian Nights .. szybki swietny dobra muza ..(zona sie zagrywa w niego :P :P :P)

[#7] Re: Najbardziej niedocenione amigowe gry

@GumBoy, post #5

Wydaje mi się, że zostały zauważone ale niedocenione na tyle, na ile powinny być. Wystarczy zerknąć nawet teraz na listę wszechczasów: 86-Dreamweb ; benefactor znacznie lepiej - 719

[#8] Re: Najbardziej niedocenione amigowe gry

@newguru, post #7

ale mowimy o zainstnieniu w mediach czy o glosowaniu pierdzieli po 30-stce :) ?

[#9] Re: Najbardziej niedocenione amigowe gry

@HOŁDYS, post #8

a tego to już nikt nie określił

[#10] Re: Najbardziej niedocenione amigowe gry

@newguru, post #7

To znaczy tylko tyle, że np. Dreamweb nie załapał się do pierwszej dziesiątki u wielu osób. Jakbym wymieniał 10 najlepszych dla mnie gier na Amigę, to też by się nie załapał, aczkolwiek przeszedłem kilka razy i uważam za świetną grę. 10 gier to jednak za mało, żeby wymienić każdą świetną pozycję.

[#11] Re: Najbardziej niedocenione amigowe gry

@bartekxyz, post #1

Super Frog!

[#12] Re: Najbardziej niedocenione amigowe gry

@parallax, post #11

nie no super frog jest "wizytowka" Amigi .. jest przeceniony :-] aczkolwiek fenomenalnie wykonany jak na komp z 1985 r

[#13] Re: Najbardziej niedocenione amigowe gry

@HOŁDYS, post #12

Z tego co czytalem i widzialem, bo nie gralem to chyba Evil's Doom.
Gierka wyglada swietnie i widac, ze wlozono w nia wiele pracy ale okazala sie totalna klapa w sprzedazy... coz bywa
[#14] Re: Najbardziej niedocenione amigowe gry

@selur, post #13

Miała błąd, który uniemożliwiał przejście jej, bez edycji save'a w pewnym momencie. Zresztą na tym etapie ją właśnie porzuciłem, bo zanim znalazłem dokładny opis operacji (wtedy się na bezneciu jeszcze było), to już nic nie pamiętałem z dotychczasowego progresu w grze.

[#15] Re: Najbardziej niedocenione amigowe gry

@GumBoy, post #14

ale szybko dodstepny byl FIX na ogolno dostepnym aminecie

[#16] Re: Najbardziej niedocenione amigowe gry

@HOŁDYS, post #15

Wspominałem o ówczesnym bezneciu?

[#17] Re: Najbardziej niedocenione amigowe gry

@GumBoy, post #16

he he nie .. ale na ostatnim dysku wersji pirackiej byl plik FIX.LHA :)))
owczesna biede i brak legalow tez nie wspominales :)

[#18] Re: Najbardziej niedocenione amigowe gry

@bartekxyz, post #1

Apocalypse :)

[#19] Re: Najbardziej niedocenione amigowe gry

@Jacques, post #18

Franko ;)

[#20] Re: Najbardziej niedocenione amigowe gry

@QkiZ, post #19

Franko ? mysle ze bardziej nie doceniony byl Doman

Apocalypse bardzo fajna gra ..tylko ze trudna .. nie do przejscia wrecz albo leszczyk jestem

[#21] Re: Najbardziej niedocenione amigowe gry

@HOŁDYS, post #15

Owy fix poprawiał jedynie błąd, przez który nie dało się wejść do pierwszej lokacji.

AFAIK żadna z dostępnych wersji nie poprawia niestety wymienionego przez GumBoya błędu. Dokładnie to jeden z przycisków w trzecim lochu nie otwiera ściany, którą powinien otwierać.

[#22] Re: Najbardziej niedocenione amigowe gry

@selur, post #13

Gra wyszła zdecydowanie za późno. Jakby to było 1992 to by zrobiła furorę pewnie. Grę pisano dość długi okres czasu, a autorzy to chyba Chorwaci.

Wg. mnie najmniej docenione gry to: Indianapolis 500, P-47, Steel Empre.

Pewnie coś bym sobie przypomniał jeszcze.

[#23] Re: Najbardziej niedocenione amigowe gry

@Hubez, post #22

Jako niedocenione to zdecydowanie:

1.) A-Train (super gra ekonomiczna w rzucie izometrycznym - grałem w nią nawet dzien przed maturą! :) ) A-Train

2.) Warlords - super gra strategiczna, turowa. Pamiętam te posiedzenia kiedy wraz z dwoma kumplami przy dwóch flaszeczkach 0,75l ognistej wody i fury kanapek graliśmy dopóki nie padliśmy na mordy. Rzeczywiście przy 61 turze (Amiga CDTV) myliły nam się już rody którymi graliśmy :D . Żałuję że druga część tej wspaniałej gry nie wyszła na Amigę (a spokojnie mogła, przynajmniej na A1200). Warlords

3.) Jaguar XJ220 - dla mnie zdecydowanie lepszy niż Lotus, jakoś nie słyszałem, żeby ludzie się w to zagrywali. Jaguar XJ220

4.) Super symulator samolotu F-117A. Mnóstwo czasu nad nim spędziłem i mimo, że straszliwie żabił na mojej ówczesnej Amidze CDTV wykonałem komplet misji w trzech z czterech konfliktów na świecie. A i potrafiłem wylądowac na lotnisku i lotniskowcu co nie było łatwe... . F-117A

5.) K240 - super strategia w stylu "Utopia". Tez nie słyszałem peanów na jej temat, a dla mnie była tak zajefajna, że.. przeszedłem całą. K240

6.) Zeewolf i Zeewolf II, też popularnością nie grzeszył. Zeewolf

7.) Ultimate Pinball Quest the - dla mnie najlepszy pinball na Amigę. The Ultimate Pinball Quest

Pozdrawiam

Azzorek

[#24] Re: Najbardziej niedocenione amigowe gry

@Azzorek, post #23

2.) O tak, potwierdzam, genialna strategia.
Pewnego razu nawet ze starszym bratem zrobiliśmy nockę, mimo że musiał iść na rano do roboty. ;)
Dwójka jakoś mnie ominęła, ale coś około czasu kiedy się część 3 okazała kupiłem pieca więc na tę część się napaliłem czytając recenzje. Przygotowań było co niemiara, jako że było lato a my mieliśmy z kumplami sporo czasu, zebraliśmy swoje piece i w 4 osoby chcieliśmy sobie pogierczyć w multi.
Niestety, nawet piwo i zupki chińskie nie pomogły na grywalność która jakoś się ulotniła, po kilkunastu rundach pomału się wszyscy wyłamaliśmy i zaczęliśmy grać w Rogue Spear. ;)

3.) Jaguar świetny, nie powiem, jednak na równi z Lotusem 3 jak dla mnie. Sporo się w obie grało, ukończyło się wielokrotnie - samemu, z bratem i kumplami, i tyle.
Aaa, ale edytor tras wymiatał w porównaniu z generatorkiem w Lotusie.

4.) O tak, tą grę rzadko kiedy widać na top-listach a szkoda, bo to mój ulubiony symulator.
Utworki z intra, wygranej misji, nieudanej misji i honorowego otrzymania medalu są nie-sa-mo-wi-te.
Ale najlepszy był pewien tajny skrót na klawiaturze umożliwiający automatyczną dezintegrację dowolnego obiektu zaznaczonego w okienku wyboru celu.

5.) W Utopii podoba mi się jeden z utworów, tak pozatym to jakoś nigdy mi nie podeszła.
W K240 zdecydowanie więcej zdziałałem, ale owo działanie zazwyczaj kończyło się na potwornie nudnym początku gry kiedy to trzeba po kilkunaście razy z garstką zasobów latać. :(

Supemacy, Millenium czy Reunion - oto moje faworyty wśród kosmicznych strategii. Dosyć też niedocenione rzekłym...

[#25] Re: Najbardziej niedocenione amigowe gry

@Shoonay, post #24

Nie no Reunion Reunion to gra kultowa stary... . Przeszedłem ją ze 8 razy. Niesamowity klimat, niesamowicie wciąga. Czy wiesz, że twórcy gry Reunion - węgierska grupa "Amnesty Design" później znana jako "Digital Reality" Digital Reality zrobiła wspaniałą serię "Imperium Galactica" (1 i 2) oraz "Nexus The Jupiter Incident" (wcześniej nazywaną podczas tworzenia "Imperium Galacitca III Nemezis" - mam gdzieś jej demo) i "Hegemonia - Żelazne Legiony". Wszystkie pięć gier mam w domu w pełnych wersjach Boksowych (oprócz Imperium Galactica II (Empik) wszystkie kupione na Ebay) ;) . Wszystkie gry Digital Reality nawiązują klimatem do Reuniona (z czego moim zdaniem najbardziej IGII).

Jeśli podobał Ci się klimat Reunion, to koniecznie ale to koniecznie musisz zagrać w Imperium Galactica II (pożar w dup.e !!! :D ).

Niestety na Amigę był tylko Reunion. Może ktoś zrobi port na AmigaOS 4.x Imperium Galactica II ?

Imperium Galactica II Alliances - w akcji na PC

Pozdrawiam

Azzorek

[#26] Re: Najbardziej niedocenione amigowe gry

@Solo Kazuki, post #21

na eab chyba dali linka do poprawione ostatnio wersji

[#27] Re: Najbardziej niedocenione amigowe gry

@Azzorek, post #25

Uważam, że jedną z najbardziej niedocenionych gier jest TFX. Jakby nie patrzeć ostatni prawdziwy symulator lotu na Ami. Może nie jest zoptymalizowany i przez to szybki (mimo wersji na koprocesor, 040 i 060) , ale przecież można zmniejszyć liczbę detali, wyłączyć tekstury (a i tak będzie najlepszy w tym gatunku na AMi może z wyjątkiem jednego...). Bardzo dobry design gry, muzyka oraz logika (przecież strasznie podniecano się tą grą na PC, że jest tak bardzo "do przodu"). Mimo że wyszła parę lat później (Amiga była już sprzętem mało popularnym, większość przeszła na PC i konsole))
niż wersja PC - to i tak nie ma na Ami bardziej zaawansowanej gry tego typu.

Wymagania i słaba dostępność oraz małe już wtedy środowisko amigowe, położyły tę grę. Szkoda...

Ostatnia modyfikacja: 16.01.2010 21:31:39
[#28] Re: Najbardziej niedocenione amigowe gry

@HOŁDYS, post #17

HOŁDYS napisał(a):

> he he nie .. ale na ostatnim dysku wersji pirackiej byl plik
> FIX.LHA

Być może był. Ale ja takowej wersji nie miałem. i poległem.

[#29] Re: Najbardziej niedocenione amigowe gry

@Solo Kazuki, post #21

Solo Kazuki napisał(a):

> Owy fix poprawiał jedynie błąd, przez który nie dało się wejść
> do pierwszej lokacji.

Rzeczywiście, tego fixa instalowałem.

> AFAIK żadna z dostępnych wersji nie poprawia niestety
> wymienionego przez GumBoya błędu. Dokładnie to jeden z
> przycisków w trzecim lochu nie otwiera ściany, którą powinien
> otwierać.

Coś w ten deseń właśnie.

[#30] Re: Najbardziej niedocenione amigowe gry

@Azzorek, post #23

Być może przez to, że mieszkamy w innych rejonach, ale Zeewolf 2, K240, Warlords i Jaguar były bardzo popularne wśród Amigowców których znałem. Niektóre z nich nawet częstym tematem na AmigaGamesPL były. F-117A przeszedł z mniejszym echem faktycznie, ale miał konkurencji niemało. Microprose płodnie wtedy wydawał symulatory.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem