[#31] Re: Najbardziej niedocenione amigowe gry

@bartekxyz, post #1

Swego czasu naczytałem się w prasie że Jungle Strike i Black Crypt to kibel. W Jungle przyjemnie mi się grało, choć słabszy od Desert. A Black Crypt, no cóź, jedyny RPG jakiego przeszedłem i powiem że dla mnie najlepszy jaki był na Amidze. Gdyby tylko brat to przeczytał, to by mnie wyklął za to że nie czczę Dungeon Mastera.

Widzę że poruszacie Evil's Doom, właśnie zassałem z EAB niby w pełni sfixowanego i dalej mi nie balanga na UAE. Działa to komuś? Albo Laced i 1/2 ekranu w pionie, albo kicha na ekranie przy próbie promowania.

E nie, na 2.0.1 jest czarny ekran przy promowaniu.

Ostatnia modyfikacja: 17.01.2010 19:15:47
[#32] Re: Najbardziej niedocenione amigowe gry

@SPECT, post #31

Jeśli mówisz, że Black Crypt jest najlepszy, to skosztuj Ambermoon-a. Wymiata...a też właściwie, mało o niej było słychać. Dalej to oczywiście wspomniane K240, długi czas mi zajęło odkrywanie, o co w tej grze chodzi, a jak już ją poznałem tak świat dla mnie przestał istnieć. A ciekawe czy ktoś z was słyszał o Lupo Alberto? a Transarctica? Też raczej o niej było cicho... Dodam jeszcze Bubba'n'Stix, strasznie przyjemna platformówka.

Ostatnia modyfikacja: 18.01.2010 01:08:27
[#33] Re: Najbardziej niedocenione amigowe gry

@Synvoret, post #32

Kiedyś pewnie tez obadam Ambermoona, jednak jestem fanem wtrącania do lochu i szukania z niego wyjścia. :)
Transarctica mi się wydawała znana, przynajmniej u mnie, a Bubba, otrzymałem przypadkiem od znajomego i to w dość późnym amigowym okresie i przyjemnie się w niego grało.
[#34] Re: Najbardziej niedocenione amigowe gry

@SPECT, post #33

A no jak lochy, to Crystal Dragon też powinieneś pochwalić :)
[#35] Re: Najbardziej niedocenione amigowe gry

@Synvoret, post #32

To prawda, Bubba'n'Stix jest bardzo fajnie zrobione i zupełnie niedocenione. Twórcy mieli pomysł na grę, specyficzny klimat. Gra była w miarę oryginalna (w przeciwnieństwie np. do Super Froga) i zrobiona naprawdę dobrze.

Ostatnia modyfikacja: 18.01.2010 11:17:32
[#36] Re: Najbardziej niedocenione amigowe gry

@SPECT, post #31

A Black Crypt, no cóź, jedyny RPG jakiego przeszedłem i powiem że dla mnie najlepszy jaki był na Amidze.

Proponuje zagrac w ISHARA 2 lub 3

co do evils dooma byl patch.. edm-ptch.lzx

Ostatnia modyfikacja: 18.01.2010 11:31:57
[#37] Re: Najbardziej niedocenione amigowe gry

@MDW, post #35

Tak, bardzo fajna, ale tez za trudna. Mimo wielu prob nie udalo mi sie jej przejsc

[#38] Re: Najbardziej niedocenione amigowe gry

@bartekxyz, post #1

Zangband

http://www.zangband.org/screenshots.html

Może jakiś dziwny jestem ale dla mnie rogale to klasyka gier
Tutaj brak grafiki jest zaletą.
Niestety nigdy nie udało mi się ukończyć gry :(
Brak czasu...
Nawet oszukując (podmienianie save-ów) przejście gry zajmuje 3-4 miesiące przy codziennym graniu po 3-4 godziny.
Oczywiście można krócej grając od rana do wieczora.
[#39] Re: Najbardziej niedocenione amigowe gry

@bartekxyz, post #1

Zapomniałem o Total Chaos, będę uparty, potrafię przy niej spędzać wieele godzin zanim odstąpię a to i tak na skutek oczopląsu ;)
[#40] Re: Najbardziej niedocenione amigowe gry

@Synvoret, post #34

I Crystal Dragon idealnie pasuje do tematu, bo o nim zapomniałem.
A poważnie to grałem, brat przeszedł oczywiście. Kilka fajnych nowych pomysłów, grafika ok no i nieźle pokręcone lochy, na plus. Prasa rozpisywała sie że wyszedł o kilka lat za późno.

Ostatnia modyfikacja: 18.01.2010 16:04:42
[#41] Re: Najbardziej niedocenione amigowe gry

@SPECT, post #40

ja bym dopisal ten erotyczna gre BING (czy jakos tak) wielki blad ze byla tylko wersja niemiecka .. super grafa !!

[#42] Re: Najbardziej niedocenione amigowe gry

@HOŁDYS, post #36

Ishary mam oryginalne w szafie, ale łażenie po krainach nigdy mnie nie ciągnęło. ;)

Właśnie widzę że mam od jakiegoś czasu na dysku ten patch, ale zapomniałem go chyba przetestować i dziś już nawet nie wiedziałem do czego był, potem obadam. OK
[#43] Re: Najbardziej niedocenione amigowe gry

@bartekxyz, post #1

Ja bym dodał jeszcze 2 pozycje:

Platformę: Globdule

oraz prawie jak GTA tylko od policyjnej strony:

Hill Street Blues

Pierwszą chcę pochwalić za grywalność, dobrą grafę i bardzo dobrą animację, świetną muzę.

Drugą za klimat, wielkie miasto oraz również grywalność.

Globdule na liście wrzechczasów ma tylko 1 głos a HSB w ogóle nie ma;)

Pozdro dla Amigowców grających w te gierki :D

[#44] Re: Najbardziej niedocenione amigowe gry

@bartekxyz, post #1

Tak sobie pomyślałem, że Centurion: Defender of Rome, był w swoim czasie przeze mnie dość długo okupowany, i chyba raczej niedoceniony przez szersze grono amignatów ;) Do tego Genesia, która potrafiła wyrwać mi spory kawałek mojego życia.
[#45] Re: Najbardziej niedocenione amigowe gry

@Synvoret, post #44

Centurion niedoceniany? Nie sądzę... . Ja i trzech moich kumpli wręcz zagrywaliśmy się w tę grę na swoich Amigach w 1993 roku :P .

Pozdrawiam

Azzorek

[#46] Re: Najbardziej niedocenione amigowe gry

@Azzorek, post #45

potwierdzam...

Dreamweb nie był doceniony!

Grę przeszedłem zarówno na PC jak i Ami i muszę napisać że jest świetna....

Fabuła 1 klasa!!!

co do TFX'a 2000 ... rzeczywiście gra miała klimat. Ale już wtedy wkraczały szybkimi krokami pierwsze pentiumy 60 (prototypki)... i zaczęto zapominać o Ami. Mam oryginał TFX'a na płycie nadal.

Ostatnia modyfikacja: 05.02.2010 18:58:51
[#47] Re: Najbardziej niedocenione amigowe gry

@stachu100, post #38

Zangband jest doskonałą grą. Uwielbiam ją. Kilka lat temu grałem w nią codziennie bardzo długo. Jeszcze trzymam save i na pewno wrócę do tego tytułu. Wiem, że doszedłem już do tego poziomu, że Grater Kraken i Fastitocalon rozwalałem jednym pstryczkiem palca, ale były jeszcze potwory wyższej klasy (szczególnie jakieś "ogniowe" dziadostwo w questach z masą wulkaniczną). Zrobiłem sobie również galerię wszystkich potworów, które napotkałem jak i zabawne komentarze. Grishnakh zaraz przed śmiercią mówi: "I'm the hero of this story! I CAN'T die!". Pomysł ksiąg magicznych zaś postanowiłem zaimplementować do gry Ondorr Drakmo, którą pokątnie sobie piszę :). Także to, że rzeczy mogą być cursed i ściągnięcie ich nastręczać może trudności dla osoby, która jeszcze nie wpadła na pomysł, jak się od rzeczy tej odczepić :).

Zangband ma grafikę jaką ma - ale wydaje mi się, że jest ona i tak bardzo klimatyczna i mi osobiście nie przeszkadza, bo grywalność bije na łeb na szyję większość gier, z którymi się spotkałem. Gdybym był zmuszony na przykład porównać tą grę z takimi hitami jak Grandia II lub Skies of Arcadia na Dreamcasta - które to gry przeszedłem - to mimo ich walorów estetycznych - jednak świat Zangband jest o wiele bogatszy :). Ustępuje tylko miejsca pewnej grze na Dreamcasta, którą uwielbiam - Phantasy Star Online. No ale to inna grafika, inna platforma, inne czasy :).

Zangband rules! Coś dla prawdziwych retrograczy, którzy lubią także pierwsze części Final Fantasy - no oczywiście Zangband to troszkę inny typ gry cRPG. Tutaj możemy spokojnie poprowadzić akcję nieliniowo. No i nie ma to jak ciągłe powroty do Black Marketów by wypatrzeć jakąś śmiercionośną broń :).

OK

Ostatnia modyfikacja: 05.02.2010 22:05:36
[#48] Re: Najbardziej niedocenione amigowe gry

@bartekxyz, post #1

Legend of Kyrandia, Curse of Enchantia, Shadow of the Beast (choć ta seria była częściej opisywana), Sword of Honour z piękną grafiką, Valhalla Vulcanu (jakiś czas temu doczekała się konwersji na PC), platformówka Nicy Boum. W związku z tym, że uwielbiam zarywać noce przy ukochanych tytułach dzięki rewelacyjnemu WHDLoad chciałbym Was przy okazji zapytać czy nie wiecie gdzie można "zaopatrzyć się" w legalny klucz do tego programu?
[#49] Re: Najbardziej niedocenione amigowe gry

@kwaku85, post #48

Klucz zakupisz u twórcy pakietu, więcej informacji tutaj:

KLIK

Czasami na PPA ktoś organizował zakup grupowy, wtedy było taniej, jednak ostatnia zbiórka grupowa była dość dawno.

[#50] Re: Najbardziej niedocenione amigowe gry

@Logan, post #49

A mam jeszcze takie pytanie (nie zabijać za zaśmiecanie), bo wymieniacie tu sporo ciekawych tytułów, czy można dopaść je gdzieś już w wersjach WHDLoad? Tzn nie sam instalator, a już zainstalowaną grę? Jest gdzieś spis które gry zostały przez autorów uznane za freeware?
[#51] Re: Najbardziej niedocenione amigowe gry

@kwaku85, post #50

kwaku85 napisał(a):

> A mam jeszcze takie pytanie (nie zabijać za zaśmiecanie), bo
> wymieniacie tu sporo ciekawych tytułów, czy można dopaść je
> gdzieś już w wersjach WHDLoad? Tzn nie sam instalator, a już
> zainstalowaną grę? Jest gdzieś spis które gry zostały przez
> autorów uznane za freeware?

[odnośnik usunięto]

[#52] Re: Najbardziej niedocenione amigowe gry

@BagoZonde, post #47

To zaszedłeś dalej niż ja, moje gratulacje!
Ja bardzo cenię sobię grafikę w ASCII; tiles jakoś mi nie pasują.
Nie ma to jak wielokolorowe D albo Q ścigające @
I ta nieliniowa fabuła, poznawanie świata, questy, artefakty, teksty, możliwość drązenia tuneli, zamrażanie rzek i wiele wiele innych!
Gra miodzio!
Pozdrawiam fana gatunku! OK
[#53] Re: Najbardziej niedocenione amigowe gry

@SPECT, post #40

SPECT napisał(a):

> I Crystal Dragon idealnie pasuje do tematu, bo o nim
> zapomniałem.
> A poważnie to grałem, brat przeszedł oczywiście. Kilka fajnych
> nowych pomysłów, grafika ok no i nieźle pokręcone lochy, na
> plus. Prasa rozpisywała sie że wyszedł o kilka lat za późno.

Świetna i niedoceniona niestety gra. Dawno temu zaciąłem się na którymś z poziomów gdzie było bodajże 12 niszy w których trzeba było umieścić odpowiednio monety. Teraz po latach wróciłem do tej gry z zamiarem jej ukończenia :)
BTW autor umieścił tą grę na swojej stronie, do pobrania za free :)
http://skyscraper.fortunecity.com/terabyte/966/download.html

[#54] Re: Najbardziej niedocenione amigowe gry

@bartekxyz, post #1

A co powiecie o Universe? Gra jak na swoje czasy i mozliwosci wyswietlenia 256 kolorow na A500 wrecz nieprawdopodobna a jechana w magazynach o niedociagniecia, ale jak dla mnie fenomen. Co rok nie wiem dlaczego ale gram w nia w Wigilie :D mimo ze zima tam jest tylko w intrze... 87764
[#55] Re: Najbardziej niedocenione amigowe gry

@Krencik, post #54

Krencik napisał(a):

> jechana w magazynach o niedociagniecia

Gdzie "jechana"? w reckach z SS czy ŚGK pamiętam tylko zachwyty i stwierdzenia typu "został użyty specjalny tryb możliwy do osiągnięcia tylko przez najlpszych koderów" czy "wreszcie posiadacze A500 mogą się poczuć jak posiadacze A1200" czy coś w ten deseń.
Pamiętam też wymienione dwa bugi ze znikającym alkoholem czy coś tam w późniejszej partii gry, przy bieganiu po labiryncie (szczegółów nie pamiętam, wieki nie grałem) ale żeby zaraz wymienie nie ich to było jechanie po grze? :/

Ostatnia modyfikacja: 16.02.2010 18:46:50
[#56] Re: Najbardziej niedocenione amigowe gry

@Shoonay, post #55

Moze i nie do konca napisalem dokladnie, masz racje ze w SS pisali o niej dobrze, pojawil sie tam tylko tekst, cytuje:

"Wart podkreslenie jest fakt uzyskania na Amidze palety 256 kolorow! W ten sposob przelamano nieprzebyta dotad bariere w grach. Mimo to prasa zachodnia nie ekscytuje sie Universe. Co wiecej, niektore pisma wrecz zmieszaly gre z blotem, wyciagajac niekonsekwencje interfejsu uzytkownika (np. zeby otworzyc drzwi raz trzeba je popchnac a innym razem uzyc)."

Nie znaczy to ze uwazam ja za gre zla czy cos w tym rodzaju, wrecz przeciwnie jest to jedna z najlepszych przygodowek jak dla mnie na Ami, sam posiadam 2 egzemplarze tej gry :) no moze 1,5 bo mam po 2 komplety instrukcji, dyskietek a tylko jedno pudelko
[#57] Re: Najbardziej niedocenione amigowe gry

@Krencik, post #56

To jednak redachtóry SS przesadzają, z listy recenzji na HOL wynika że jedynie Amiga Format (38% WTF?!?!?!) był ślepy na urok gry.
Reszta to mocne 70-90% ocen.

Tak to prawda że niektóre czynności wykonujesz w grze różnymi, czasami mocno pokręconymi sposobami, a zdaje się nawet że 1 czy dwie ikony nie używasz ani raz w trakcie trwania gry. Ale nie pamiętam... i nie chcę pamiętać bo przy grze bawiłem się świetnie! Jedna z najlepszych Amigowych przygodówek, świetny kosmiczny klimat.

Swoją drogą, stary dobry SS był dość znany z takich dziwactw, OIDP to oni okrzyknęli Woodrufa kolejną częścią Goblinów (styl graficzny), to oni też w samej recenzji zaspojlowali koniec 1 płyty Final Fantasy 7... ;)

Ostatnia modyfikacja: 17.02.2010 10:42:51
[#58] Re: Najbardziej niedocenione amigowe gry

@Shoonay, post #57

Universe.. świetna przygodówka. Przeszedłem mniej więcej 4 razy. A nadal mnie nęci... Bug rzeczywiście występował. Grając około 15 lat temu na mojej A600 zdarzało się to. na WinUAE nigdy. Zamierzam grę przejść po raz kolejny na dniach na A1200 i 37"LCD. Zobaczymy jak się będzie grało.

Universe przynajmniej w naszych rejonach pod poznańskich nie był zanadto znany....

P.S.

"...fish??? what is fish???..."

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem