[#1]
Mroczne gry na naszą Przyjaciółkę
Witam,
ostatnimi czasy (tak naprawdę od zawsze) poszukuję gier z tzw. "mrocznym klimatem". Na Commodore 64 - dzięki jego ograniczeniom - gier stricte mrocznych można się dopatrzeć więcej (Tir Na Nog, Slaine, Barbarian, Force 7, Cauldron, Venom, Thundercats - na Amidze wypada bardzo blado w/g mnie, Wrath of The Demon itd.) - na Amidze wydaje mi się, że wymaga to jednak "większego poświęcenia" grafików - jakby nie popatrzeć, więcej palet, większe rozdzielczości. A przeważnie hitowe gry na Amigę to gry, gdzie mamy do czynienia z małymi ludkami jak w SWOS, Lemmings, Cannon Fodder. Założyłem ten temat dlatego też, iż poszukuję inspiracji do komiksu / powieści graficznej, którą mam przyjemność rysować do magazynu PPA. Scenariusz na sequel i bohaterowie już są "obsadzeni" - pytanie co dalej - coś wymyślę, bo jeszcze plejada "gwiazd" została, ale poszukuję więcej i więcej.
Jeżeli znacie jakieś gry - niekoniecznie grywalne - lecz z fajnymi bardzo postaciami i klimatem - czekam na takie tytuły. Staram się dobrać postaci "z tej mrocznej strony" do tej powieści graficznej. Zresztą taka konwencja właśnie niezmiernie mnie kręci więc pozwoliłem sobie pójść tym torem. Jakoś nie przekonuje mnie po prostu rysowanie Super Froga, przepraszam wszystkich zawiedzionych - Super Frog ewentualnie pojawić się może w tle ;). Generalnie poszukuję tematów cyberpunk, steampunk, fantasy etc. - chodzi nie nawet o gry jako takie, że podchodzą pod pewien klimat - tylko kwestia wykorzystania jakiś konkretnych motywów graficznych, postaci, ubioru, budynku, pojazdu, gadżetu ;).
Oto tytuły, z którymi zetknąłem się do tej pory i zainspirowały mnie mocno:
Abuse
Beneath a Steel Sky
Bloodnet
Chaos Engine
Darkmere
Dark Seed
Death Mask
Deliverance
Dune / Dune II
Elvira - Mistress of the Dark
Hired Guns
Ishar
Lionheart
Obitus
Perihelion
Reunion
Syndicate
Transarctica
Waxworks
Walker
Czy tak naprawdę wielu gier steampunk czy cyberpunk (bądź coś w stylu Dune czy Beneath a Steel Sky, który kojarzy mi się bardzo z komiksami Enki Bilala) na Amigę nie ma? A tak poza tym chętnie bym w coś pograł, oczywiście gdy skończę drugą część tej opowiastki ;).