[#1] Mroczne gry na naszą Przyjaciółkę
Witam,

ostatnimi czasy (tak naprawdę od zawsze) poszukuję gier z tzw. "mrocznym klimatem". Na Commodore 64 - dzięki jego ograniczeniom - gier stricte mrocznych można się dopatrzeć więcej (Tir Na Nog, Slaine, Barbarian, Force 7, Cauldron, Venom, Thundercats - na Amidze wypada bardzo blado w/g mnie, Wrath of The Demon itd.) - na Amidze wydaje mi się, że wymaga to jednak "większego poświęcenia" grafików - jakby nie popatrzeć, więcej palet, większe rozdzielczości. A przeważnie hitowe gry na Amigę to gry, gdzie mamy do czynienia z małymi ludkami jak w SWOS, Lemmings, Cannon Fodder. Założyłem ten temat dlatego też, iż poszukuję inspiracji do komiksu / powieści graficznej, którą mam przyjemność rysować do magazynu PPA. Scenariusz na sequel i bohaterowie już są "obsadzeni" - pytanie co dalej - coś wymyślę, bo jeszcze plejada "gwiazd" została, ale poszukuję więcej i więcej.

Jeżeli znacie jakieś gry - niekoniecznie grywalne - lecz z fajnymi bardzo postaciami i klimatem - czekam na takie tytuły. Staram się dobrać postaci "z tej mrocznej strony" do tej powieści graficznej. Zresztą taka konwencja właśnie niezmiernie mnie kręci więc pozwoliłem sobie pójść tym torem. Jakoś nie przekonuje mnie po prostu rysowanie Super Froga, przepraszam wszystkich zawiedzionych - Super Frog ewentualnie pojawić się może w tle ;). Generalnie poszukuję tematów cyberpunk, steampunk, fantasy etc. - chodzi nie nawet o gry jako takie, że podchodzą pod pewien klimat - tylko kwestia wykorzystania jakiś konkretnych motywów graficznych, postaci, ubioru, budynku, pojazdu, gadżetu ;).

Oto tytuły, z którymi zetknąłem się do tej pory i zainspirowały mnie mocno:

Abuse
Beneath a Steel Sky
Bloodnet
Chaos Engine
Darkmere
Dark Seed
Death Mask
Deliverance
Dune / Dune II
Elvira - Mistress of the Dark
Hired Guns
Ishar
Lionheart
Obitus
Perihelion
Reunion
Syndicate
Transarctica
Waxworks
Walker

Czy tak naprawdę wielu gier steampunk czy cyberpunk (bądź coś w stylu Dune czy Beneath a Steel Sky, który kojarzy mi się bardzo z komiksami Enki Bilala) na Amigę nie ma? A tak poza tym chętnie bym w coś pograł, oczywiście gdy skończę drugą część tej opowiastki ;).

[#2] Re: Mroczne gry na naszą Przyjaciółkę

@BagoZonde, post #1

Zapomniałeś o Dreamweb ;)
[#3] Re: Mroczne gry na naszą Przyjaciółkę

@Synvoret, post #2

A no tak, Dreamweb. Eden - żona naszego bohatera - usiłowała naprawić w tej grze własnoręcznie samochód w garażu. Cyberpunk do kwadratu ;).

Dzięki, coś jeszcze się znajdzie? Może być jakaś groza, horror albo ładna opowieść tylko z jakimiś "dojrzałymi" twarzami :).

[#4] Re: Mroczne gry na naszą Przyjaciółkę

@BagoZonde, post #1

Millenium, Deuteros.

[#5] Re: Mroczne gry na naszą Przyjaciółkę

@BagoZonde, post #1

Super Frog (zamek)

[#6] Re: Mroczne gry na naszą Przyjaciółkę

@BagoZonde, post #1

A może coś w stylu MadMaxa :) Apokaliptyczny BurnTime jest dość fajny :)

[#7] Re: Mroczne gry na naszą Przyjaciółkę

@BagoZonde, post #1

UFO: Enemy Unknown, Alien Breed, Shadow Of The Beast, Cytadela.
No i Another World

Ostatnia modyfikacja: 22.02.2010 18:39:18
[#8] Re: Mroczne gry na naszą Przyjaciółkę

@Nightmare777, post #7

zdecydowanie Perihelion

[#9] Re: Mroczne gry na naszą Przyjaciółkę

@Sir_Lucas, post #6

Dzięki za propozycje, czekam na dalsze ;). Zamek w Super Frog nie jest dla mnie mroczny ;), Burn Time ma klimat ale co tu wykorzystać graficznego? Post-apokaliptyczne klimat to jest to :).

Przeglądając zasoby internetu natknąłem się na pare ciekawych gier - przynajmniej z tego co przez chwilę widziałem.

Pierwszy z nich to:

Erben Der Erde
http://www.youtube.com/watch?v=vOAnYfYfrDM&feature=related

Niestety tylko po niemiecku! Co za strata!!! Ktoś widział wersję angielską tego? Albo polską?

Drugi tytuł to:

Innocent Until Caught
http://www.youtube.com/watch?v=UrmzQxQXWkQ&feature=related

Jest jeszcze przecież:
Ween: The Prophecy (fajny dziaduszek z siwą brodą i "menczyzna")
http://www.youtube.com/watch?v=8r0H9S3q3Ms

King's Quest V wygląda pięknie - te postacie są genialnie zrobione: mysz, starzec, biblioteka, etc.
http://www.youtube.com/watch?v=vXGJaOsRJg4

Zaś The King Of Chicago mnie rozwaliło :D Głowy są większe od korpusów, warto zobaczyć ;) - jaka jest grywalność - nie wiem, patrzyłem tylko na wizualną stronę tego tytułu
http://www.youtube.com/watch?v=17xQQ-PMPBs

Co do Cytadeli czy Alien Breed myślałem, żeby coś z tego wykorzystać, ale może się jednak jeszcze wstrzymam ;). Another World i ten rudy bohater - chyba nie chcielibyście tego oglądać, ale rzeczywiście przecież są tam strażnicy - dobry pomysł bardzo, przeoczyłem to jakoś ;). W Shadow of a Beast jest dużo pokracznych potworów, może kiedyś nauczę ich języka ludzkiego i wcielę do historii, choć w sumie gadać nie muszą, ale to by było coś ;). Co ciekawe, gra ta wyszła nie tylko na C64 ale także i na Amstrada cpc. A tak a propos mrocznych gier, to w sumie Knightmare ma ten graficzny klimat jak dla mnie soczysty ;).

Szukamy dalej szukamy ;)

[#10] Re: Mroczne gry na naszą Przyjaciółkę

@HOŁDYS, post #8

Zdecydowanie Perihelion już wymieniłem w pierwszym poście, śmiało, śmiało - coś jeszcze? ;)

[#11] Re: Mroczne gry na naszą Przyjaciółkę

@BagoZonde, post #10

- Adams family
- Moonstone
- Fears
- Sword and the Rose
- S.T.A.G.

[#12] Re: Mroczne gry na naszą Przyjaciółkę

@BagoZonde, post #9

Turrican jest mroczny. Te potwory, chodzące łapy i pająki z (przed)ostatnich leveli. :P The Machine też jest tam zły i mroczny (czego najlepszy przykład widać w intrze T3). No, w każdym razie można by go odpowiednio umrocznić na potrzeby komiksu.
[#13] Re: Mroczne gry na naszą Przyjaciółkę

@BagoZonde, post #1

SuperFrog był bardzo mroczny
[#14] Re: Mroczne gry na naszą Przyjaciółkę

@BagoZonde, post #1

A tak poważnie:

Wolfchild
Spacehulk
[#15] Re: Mroczne gry na naszą Przyjaciółkę

@BagoZonde, post #1

Gloom - te duchy wyłażące ze ścian w katakumbach i jaszczury za każdym rogiem. Z tym, że o ile jeszcze duchy i katakumby dałoby się pewnie jakoś kolanem upchnąć do komiksu, ale jaszczury to raczej odpadają... :-

[#16] Re: Mroczne gry na naszą Przyjaciółkę

@APC74, post #15

Gloom - te duchy wyłażące ze ścian w katakumbach i jaszczury za każdym rogiem

Zgadzam się, pamiętam kiedy na początku grałem w Glooma (chyba wersja deluxe) niby spokojnie i cicho a jak nagle coś zawyło to myślałem, że spadnę z krzesła.
[#17] Re: Mroczne gry na naszą Przyjaciółkę

@BagoZonde, post #1

Jak dla mnie:
Space Hulk -- złooooo
Hired Guns -- jw ;)

i mój faworyt: Liberation -- czemu nikt o niej nie napisał, nie graliście? przecież mrok i zło można z tej gry wyciskać jak wode z ręcznika.

http://www.lemonamiga.com/reviews/view.php?id=63
http://www.youtube.com/watch?v=ljq6jvJ1q-8

[#18] Re: Mroczne gry na naszą Przyjaciółkę

@niedziel, post #17

Jak dla mnie:
Space Hulk -- złooooo

Za późno
[#19] Re: Mroczne gry na naszą Przyjaciółkę

@Kiv_Master, post #18

Taaa Space Hulk ;)))

Nieukończona gra Operation G2

Eye of the beholder, Shadow of The Beast, UFO, Breathless, AB3DII

[#20] Re: Mroczne gry na naszą Przyjaciółkę

@BagoZonde, post #1

W Mortal Kombatach znalazłoby się trochę mrocznych postaci.

A odnośnie Superfroga - taka myśl mnie naszła: może warto by było robić drugi, "lekki" komiks w tym stylu, albo jakieś krótkie, śmieszne historyjki - z bohaterami gier tego typu, np. Zool czy jakaś postać z Settlersów. IMHO fajnie by było, gdyby był taki mały akcent "na luzie" w piśmie.
[#21] Re: Mroczne gry na naszą Przyjaciółkę

@snajper, post #20

To może po prostu zrobić oddzielne pismo, komiks z bohaterami gier na Amigę :D
[#22] Re: Mroczne gry na naszą Przyjaciółkę

@snajper, post #20

w SS Kompendium wiedzy było tego od groma... nawet heh... nie chwaląc się... 2 rysunki moje się tam pojawiły.... i to na całych 2 stonach!
....... i to się przyjeło... koledzy mieli ostry ubaw.

Ostatnia modyfikacja: 22.02.2010 22:34:21
[#23] Re: Mroczne gry na naszą Przyjaciółkę

@snajper, post #20

Ja niestety nie czuję się dobrze w rysowaniu komiksów z zabawnymi postaciami, jakoś mnie to męczy - ale nie martwcie się, w najnowszej odsłonie tej historii będzie element z przymrużeniem oka i coś naprawdę fajnego czerpiącego z kolei z innej fajnej gry (świetnej). Po prostu nie zmieściłem się wtedy na dwóch kadrach z tym żeby pokombinować z czymś zabawnym (nie bardzo lubię rysować małe kadry bez rozbudowanego tła), a przeznaczenie dwóch stron na taki komiks w magazynie o fachowych rzeczach - chyba to by była profanacja! Na szczęście dano mi szansę na drugą część historii :D.

Jeżeli znalazłby się ktoś, kto mógłby zrobić jakiś zabawny pasek do PPA do wstawienia gdzieś nawet pod artykułem to byłoby super - myślę, że redaktorzy PPA nie mieliby nic przeciwko. Ja trzymam się swojej konwencji bo ją uwielbiam ;). Zrobiłem zresztą pasek do ostatniego magazynu C&A (z wampirem i górą Fuji)- i jeżeli ktoś to widział to albo stwierdzi, że jest ok, albo zobaczy, że rzeczywiście średnio się do tego nadaję. Tak mi się przynajmniej wydaje, bo nie jestem niestety z niego tak zadowolony (z tego paska) jak z tej historii do PPA, której chęć robienia zapalił we mnie zleceniodawca imć pan Sebastian Rosa :).

W Breathless właśnie nie wiem za bardzo co wziąć do komiksu więc nie wymieniałem tego, podobnie z Alien Breed - te czerwone psopodobne bestie (??) są świetne, ale na razie je sobie podaruję, bo skupiam się na osobnikach ludzkich ;). Mimo wszystko jasne - taki potwór powinien w komiksie być (konwencja komiksu musi być zachowana skoro kobieta już jest i to z taaaakim rozmiarem miseczek ;)).
A propos Liberation to nie grałem w to nigdy, ale patrzyłem już wcześniej na jakieś longplay'e i nie bardzo chyba widzę wykorzystanie jakiejś postaci - może się mylę. W przypadku Fears - w sumie byłoby komicznie wrzucić jakiegoś potworka - ta gra ma to do siebie, że muzycznie i graficznie klimat wspaniały, ale potworki mocno się zmorfowały/zmutantowały z gier Creatures i na dokładkę z Morph do tego stopnia, że można by je w cyrku pokazywać :D.

Dzięki za pomysły, jeszcze jakieś tytuły? No śmiało śmiało.

[#24] Re: Mroczne gry na naszą Przyjaciółkę

@bombermax, post #19

Operation G2 wygląda świetnie, dzięki za cynka - inspirujące do pisania gier :). Świetna robota, szkoda, że nie dokończyli tego projektu - twórcy Obitus z tego co widzę! Trochę tylko przykombinowali z tymi interface'ami. Ale grafika i "miękkość" poruszania się - animacja robotów super!

Ostatnia modyfikacja: 23.02.2010 01:35:07
[#25] Re: Mroczne gry na naszą Przyjaciółkę

@BagoZonde, post #24

Tak... mam gdzies jeszcze Owe oryginalne Demo. A ja nieuświadomiony latałem po kumplach i ich męczyłem o te grę czy już mają... ale skąd miałem wiedzieć że jej nie ukończyli...

"Death Mask" był cholernie mroczny, może przez pixeloze xD ale tak jak koledzy u góry trafnie to ujęli taki był. "Za żelazną bramą" również było przednie. Ale mimo wszystko "Space Hulk" mi zawsze jeżował włosy na pale :)

Ze zręcznościówek to chyba "LionHeart" gra była mroczna bo do końca nie można było okiełznać światów które Cie otaczały...A levele mroczne były oj były...

http://www.youtube.com/watch?v=eeBVhq1IEqA

Przy okazji... jedna z moich ulubionych gier na 68000. Gra miała niesamowitą muzykę, świetną miodną grafe no i grywalność! na 4 dyskietkach gra się mieściła, czasami dawano 1 więcej ze smaczkami. Ale takich gier się nie zapomina. Proszę o zwrócenie uwagi na muzykę..Majstersztyk w każdym celu za oddanie klimatu!!! Na prawdę muzyka niedościgniona, perfekcyjna tworzył ją sam Geniusz. Oddałbym sporo aby móc się z tą osobą spotkać i zamienić parę zdań. Thalion. Polecam.

Ale najbardziej mroczne było dla mnie....

Software Failure. Press left mouse button to continue.
Guru Meditation #00000004.0000AAC0

....Hahahaha xD ...Ten czarny screen i ta mroczna obwódka migająca tak jakgdyby z nieufnością spoglądała na usera! :D ... Chciałoby się rzec "It lives!!!!" :D :D :D

I te wkręty kumpli że tak nie może być! bo po 10 takich komunikatach CPU się spali!!! ahaha

Ostatnia modyfikacja: 23.02.2010 02:44:26
[#26] Re: Mroczne gry na naszą Przyjaciółkę

@BagoZonde, post #1

Mi się przypomina jeszcze takie coś jak Battle Master.
Mroczny klimat znajdzie się jeszcze w Ambermoon-ie. Sporo wstrętnych lochów do przetrzebienia.
[#27] Re: Mroczne gry na naszą Przyjaciółkę

@parallax, post #11

Jeszcze Rycerze Mroku. Bardzo mroczna gra. Jedna z mroczniejszych na Amigę.

[#28] Re: Mroczne gry na naszą Przyjaciółkę

@BagoZonde, post #1

Przygodówka Universe jest bardzo mroczna (wystarczy spojrzeć na grafikę i posłuchać motywu tytułowego).

[#29] Re: Mroczne gry na naszą Przyjaciółkę

@BagoZonde, post #1

Whale's Voyage, Whale's Voyage 2 wpisuje się w cyberpunkowy nurt.
[#30] Re: Mroczne gry na naszą Przyjaciółkę

@BagoZonde, post #1

Chyba "Ciemna Strona" też.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem