[#1201] Re: W jaką amigową grę grałeś/aś wczoraj?

@mailman, post #1200

W Wiedźmina .... żartuję oczywiście :) Cannon Fooder I & II oraz Escapee
[#1202] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: W jaką amigową grę grałeś/aś wczoraj?
[#1203] Re: W jaką amigową grę grałeś/aś wczoraj?

@Dorian3d, post #1202

Jetstrike, Ugh, Doman, Deluxe Galaga. Znowu zaczęło się niewinnie, jak co piątek, od 20:00, a skończyło o 2:00.
[#1204] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: W jaką amigową grę grałeś/aś wczoraj?
[#1205] Re: W jaką amigową grę grałeś/aś wczoraj?

@biax, post #1204

Putty Squad, Super Mario War (zapomniałem o tej świetnej gierce) i na deserek SuperfrogOK

Putty Squad nawet interesująca grapomysł
[#1206] Re: W jaką amigową grę grałeś/aś wczoraj?

@parallax, post #1205

Gods szkoda że takie gry już nie powstają oraz Superfrog z 5-cio letnim synem
[#1207] Re: W jaką amigową grę grałeś/aś wczoraj?

@sebbb, post #1206

Putty Squad. Bardzo fajnie zrobiona gra.
[#1208] Re: W jaką amigową grę grałeś/aś wczoraj?

@Radek_Cz, post #1207

Twintris - muzyka powala!

http://www.youtube.com/watch?v=lcFG7MA9PPw
[#1209] Re: W jaką amigową grę grałeś/aś wczoraj?

@groovebox, post #1208

Deluxe Galaga, tradycyjnie z żoną, dziś wpadają znajomi to też popykają a jutro cała impra :)
[#1210] Re: W jaką amigową grę grałeś/aś wczoraj?

@iZi, post #1209

Sprawdziłem port gry Strife powiem tak spoko jest. Oczywiście dalej kończę Napalm
[#1211] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: W jaką amigową grę grałeś/aś wczoraj?
[#1212] Re: W jaką amigową grę grałeś/aś wczoraj?

@Dorian3d, post #1211

Golden Axe i SuperfrogOK
Gry z charakteremOK
[#1213] Re: W jaką amigową grę grałeś/aś wczoraj?

@mwb113, post #1210

Ja też w Strife na A1200 i potem wypróbowałem Solid Gold na A 600. Strife - bardzo fajna gra, fpp z elementami fabularnymi w stylu RPG, na moim procu śmiga pięknie. Solid Gold - ładna ale trudna, wymaga wprawy... przydałoby się więcej żyć.
[#1214] Re: W jaką amigową grę grałeś/aś wczoraj?

@twardy, post #1213

A ja dzisiaj z młodym (5 lat) wypróbowałem Mortala II na CD32 - oczywiście ja na lajcie ;)
Radocha młodego OGROMNA (oczywiście że starego skopał :P)
Cyt. młodego: "gra jest boksa i chcem jeszcze grać" :P

Ps.
Najlepiej było jak kazał mi oczy zamknąć :P "Tatuniu nie będę Cię bił" heheheh

Ostatnia aktualizacja: 03.01.2014 20:55:19 przez Tom Rain
[#1215] Re: W jaką amigową grę grałeś/aś wczoraj?

@Tom Rain, post #1214

Moja córa (lat 8) uświadomiła mi jakie shitowe są te wszystkie amigowe platformery :)
I jak się tak przyjrzę to rzeczywiście nie ma w co grać w porównaniu z dzisiejszymi systemami gier.
Drażni ją, że we wszystko trzeba grać od początku (pomijam jakieś denne kody plansz czy inne), nie ma ścieżki gry, nie ma osiągnięć, gra nie pamięta użytkownika, nie gromadzi jego storyline. Ot tak kiedyś po prostu było, nikt na to nie wpadł.

Z pozytywów, co się dzieciakom podoba:

Najbardziej i nie do pobicia North&South. W to wymiata i chętnie i często grywa i to rzeczywiście jest gra na dzisiejszym poziomie i wyglądu i obsługi menu:)
Trochę grała w Superfroga, ale bez szału, NUDA. Zaczynanie gier z kodów lub od początku to nie jest coś co przyciąga dzieciaki. Dlatego gier typu Zool nie zapuszczam nawet.
Czasem jak koleżanki przyjdą zarzucą Hugo.
Z rzadka lotusa. Czasem Ruf n'Thumble.
Street Fighter2 lubi patrzeć jak tatuś pogrywa.
Coś czuję że pokażę jej defenders of the crown i megalomanie no bo co innego ? :) Bieda!

Ostatnia aktualizacja: 03.01.2014 21:15:28 przez pawelini
[#1216] Re: W jaką amigową grę grałeś/aś wczoraj?

@pawelini, post #1215

Wczoraj ino Putty Squad i PP Hammer, ale radochy sporo byłoOK
[#1217] Re: W jaką amigową grę grałeś/aś wczoraj?

@pawelini, post #1215

Ja w Putty Squad

@Pawelini
Tak to już jest w dzisiejszych czasach, pomijając ogólnie rozumiane "pamiętanie" użytkownika,
dzieci i dorośli, coraz częściej też, są przyzwyczajeni do łatwizny i wszystkiego w ilościach hurtowych.
(Moja córka też ma takie objawy jak opisałeś u swojej, ten sam wiek, ale lubi patrzeć jak ja gram -
ostatnio w Putty Squad). W dzisiejszych czasach nikt się nie zachwyca godzinami piękną grafiką,
muzyką ani pomysłami na grę. Dzisiaj się gra tylko gdy coś sprawia przyjemność w danym momencie,
po prostu dlatego że jest wybór i ludzie są coraz mniej ambitni i chcą mieć a nie umieć (takie osobiste
spostrzeżenie). Kiedyś albo grałeś w to co było albo nie grałeś w ogóle ;p. Szkoda trochę, bo takie podejście
niczego dobrego nie uczy.
...I znowu wszystko przez tą cholerną kasę...
[#1218] Re: W jaką amigową grę grałeś/aś wczoraj?

@Radek_Cz, post #1217

No nie wiem. Zupełnie się z tym nie zgodzę, że ludzie są mniej ambitni czy stawiają sobie prostsze cele. Wiem, że pełno jest głupawych gier, ale jest też masa niedoścignionych perełek. Kwestia wyboru, selekcji czy podsunięcia dzieciom pod nos. Porównaj wymienione poniżej tytuły pod każdym względem z naszymi grami. Nasze gry w większości nie są już dziś za grosz ładne, a nigdy nie były za mądre. Takie były wymagania czasów. Ludzie sprzed cz.b. telewizora i 8-bitowców siadali przy amidze i odpływali ;) Moja córa miała moment fascynacji pierdołowatymi jumperami czy karmieniem kucyków ale dziś (przy drobnym ukierunkowaniu - pokazaniu mądrzejszych gier) nie gra w takie bzdety w ogóle, a co mnie rozwala totalnie sama zainstalowała Bridge Buildera i nie kazała go ruszać.

Po prostu takie gry jak Plants vs Zombies 1, 2 czy Slice it czy Where is my Water czy Jetpack Joyride czy nawet Angry Birds i pare innych są o wiele lepsze, ładniejsze, mądrzejsze niż w to co my graliśmy w końcu cywilizacja postępuje :) Głównym mankamentem nie do przeskoczenia większości amigowych gier jest to, że nie da się ich odłożyć na później i kontynuować gry. Niby gdzieniegdzie są jakieś kody czy coś ale to już lipa.
Takim odpowiednikiem uniwersalnych gier, których gui, obsługa, rysowana grafika pasuje do dzisiejszych realiów jest własnie z naszych czasów np North&South. Ja bym zaliczył właśnie Megalomanie, pewnie jakieś lemingi, wormsy, na pewno superfroga (gdyby go podrasowano o porządne menu, kontynuację gry i achievmentsy), wszystkie duże gry ze stajni sensible. Pomijam większe strategie, bo tu siłą rzeczy trzeba było się przyłożyć do "obudowy" gry. Było też wiele innych fajnych gier, ale wtedy nie było wymagań co do tego co pisałem. Menu, save'y itd.
A reszta gier? Brzydkie menu, player 1 player two, options, START i hula do przodu bez pomysłu. Co z tego że przez stosunkowo ładną grafikę jak jednak troszke bezcelowo. My nie mieliśmy nic lepszego i dla nas to był wzór :)

Przy okazji dzieci, ważne spostrzeżenie. Dzieciakom się psuje zabawę albo rozwala gust instalując im na tabletach zbyt wiele gier, zbyt wiele tytułów, wtedy żadnego nie pozna dogłębnie i na żadnym się nie skupi. Tak obserwowałem i dziecko niby coś tam pyka, ale szybko się nudzi. To chyba jakoś inaczej niż w naszych czasach gdy każdy zbierał setki dyskietek ;) My robimy raz na jakiś czas przegląd i solidarnie wywalamy bździny.

Ostatnia aktualizacja: 03.01.2014 22:07:29 przez pawelini
[#1219] Re: W jaką amigową grę grałeś/aś wczoraj?

@pawelini, post #1218

Tak, oczywiście zgadzam się, że gry nie były za mądre, ale nie o to mi chodziło. Chodzi mi o brak zapału,
wytrwałości i chęci. Sam zresztą napisałeś, wszystkiego jest za dużo i może przez to wszyscy idą na łatwiznę.
A mówią że od przybytku głowa nie boli

Spróbuj zapodać córce jakieś gry logiczne: GearWorks albo Lemingi czy Timekeepers.
[#1220] Re: W jaką amigową grę grałeś/aś wczoraj?

@Radek_Cz, post #1219

Tym razem poszły same strzelanki OK:
- Cabal
- Midnight Resistance
- New York Warriors
Gry niezbyt długie, ale ile radochyOK
[#1221] Re: W jaką amigową grę grałeś/aś wczoraj?

@parallax, post #1220

W weekend przyjechały dzieciaki z rodziny, odpaliłem im Putty Squad (bardzo się podobało), później Solid Gold (podobało, ale za trudne i dzieciaki się irytowały, że co chwilę muszą od początku). A na koniec Asgard Met Vikings/Paradise, też bardzo się podobała ta prosta gierka. Mi udało się przyciąć w The Settlers szeroki uśmiech
[#1222] Re: W jaką amigową grę grałeś/aś wczoraj?

@flops, post #1221

z synem w Assassin, First Samuraj, Superfrog same HITY
[#1223] Re: W jaką amigową grę grałeś/aś wczoraj?

@sebbb, post #1222

Polecam mało znaną grę logiczną: Zardoz. Wciąga ładnie i na długo
[#1224] Re: W jaką amigową grę grałeś/aś wczoraj?

@flops, post #1221

W Solid Gold pograłem z trainerem. Przejscie pierwszego etapu zabrało mi 31 żyć. Chyba nie mam wprawy w takich grach... brak mi cierpliwości. Za to pierwsze 3 etapy Putty Squad całkiem spoko...
[#1225] Re: W jaką amigową grę grałeś/aś wczoraj?

@twardy, post #1224

Rodzina Adamsów i Alladyn :)
[#1226] Re: W jaką amigową grę grałeś/aś wczoraj?

@mikser, post #1225

Heh, ja też AlladynOK Świetna gra! :) Trochę pomęczyłem jeszcze lotusa 3 i ruff 'n' tumbleOK
[#1227] Re: W jaką amigową grę grałeś/aś wczoraj?

@parallax, post #1226

Alladyn z synem mega zabawnaOK
[#1228] Re: W jaką amigową grę grałeś/aś wczoraj?

@parallax, post #1226

SWOS - liga cypryjska - Omonia Nikozja
[#1229] Re: W jaką amigową grę grałeś/aś wczoraj?

@miro_78, post #1228

Po raz "któryśtam" nieśmierelna Cywilizacja mam oryginała to gram gram gram... :)
[#1230] Re: W jaką amigową grę grałeś/aś wczoraj?

@parallax, post #1226

Pierwszy raz grałem w niego na konsoli pegasus, bardzo fajna gierka :)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem