[#61] Re: Alien breed 3d - screen'y

@Andrzej Drozd, post #56

Jeśli posługujesz się luźnym porównaniem Amigi do motoryzacji, to zauważ, że praktycznie większość marek samochodowych w swojej historii przechodziła z rąk do rąk. I co z tego wynika ? Chrysler nie jest Chryslerem, bo go kupił Fiat ? Rover nie jest Roverem bo marka należy do BMW ? Jaguar nie jest już Jaguarem, bo został przejęty przez indyjski Tata Motors ?
Amiga również przechodziła taki proces i to wielokrotnie, ale w o wiele gorszej formie. Każda kolejna transakcja to coraz większe rozczarowanie. Sam już nie wiedziałem co myśleć po upadku Commodore, kiedy w kolejnych Magazynach Amiga (główne źródło informacji ) czytałem, że już w końcu, już teraz, już na pewno Amiga wychodzi na prostą. I tak mijały lata, właściciele się zmieniali i dopiero porozumienie Hyperionu z Amiga Inc (wcześniej KMOS ?) dało jakieś światełko w tunelu. Nadzieję, że po latach pojawi się nowa Amiga (nieważne, że dopiskiem ONE - prawny wymóg i kompromis w umowie, na jaki zgodził się Hyperion, widząc przedłużającą się stagnację). Dziś Hyperion jest spadkobiercą amigowego dziedzictwa. Mnie to odpowiada i cieszy, że przynajmniej ONI nie zwodzą, nie kłamią i rzeczywiście chcą zrobić coś pożytecznego, pomimo o wiele mniejszego budżetu w porównaniu do Escom czy Gateway.
Argumenty, że Amiga to tylko linia 68k czy sprzęt Commodore, też są nietrafione.
Jay Miner nie był zachwycony kierunkiem prac jakie obrał Commodore przy projektowaniu kolejnych modeli Amigi, bo było to zupełnie coś innego niż jego wizja dzieła jego życia. Czy to oznacza, że Amigi od Commodore (poza A1000) to już nie Amigi w rozumieniu Jaya ?
Podobnie ma się rzecz z postępem. Nawet Commodore, który zmarnował potencjał Amigi, jakoś tam inwestował w dział R&D. Pojawiły się nowe modele i to nie całkiem kompatybilne ze sobą. Szli do przodu, choć "tłukli" A500/A600/A1200 na taśmie produkcyjnej, żeby je wypchnąć na rynek dla zysku/ratowania siebie, a nie dla sentymentu, bo tylko te modele to prawdziwe Amigi. Sami projektanci przyznawali, że ówczesne Amigi, które dziś nazywamy klasykami, są przestarzałe i należy wznieść się technologicznie wyżej, czyli w PPC lub x86.
Reasumując Amiga One X1000 to wypadkowa wszystkiego co wydarzyło się w historii Amigi od upadku Commodore, a Hyperion jest spadkobiercą wszystkiego co amigowe. Nie stoją w miejscu, chcą dogonić świat.
Wielu wiesza psy za przewidywaną cenę X1000, niepełną funkcjonalność i inne rzeczy, ale zapomina się o tym, że w przeciwieństwie do poprzedników Hyperion wraz z A-EON RZECZYWIŚCIE wprowadza pierwszy pełnoprawny kompletny komputer, który jest następca Amigi i jest Amigą

[#62] Re: Alien breed 3d - screen'y

@Andrzej Drozd, post #38

Andrzej, zapraszam w poniedziałek. Komentarz 38 jest zaczepną ironią, która nie jest ani związana z tematem wątku, jak również pozbawiona jakichkolwiek podstaw empirycznych. Rozumiem żarty, ale takie podjudzanie wywołuje niepotrzebny zamęt.

Pozostali trzej panowie - proszę zakończyć dyskusję na ten temat w tym wątku. Jeżeli chcecie dalej na ten temat dyskutować, zapraszam do założenia osobnego wątku i tam prowadzenie wymiany poglądów. Kolejnych ostrzeżeń za OT nie będzie.

[#63] Re: Alien breed 3d - screen'y

@cacodemon666, post #61

Tak sobie patrze z boku i dorzuce swoje 3 grosze. Dla mnie, skromnej osoby, Amiga to "ja" i jeszcze wiele takich jasiow. Nie sprzet z nalepka, nowymi mozliwosciami.
Idzmy dalej, spory do niczego dobrego nie prowadza piwo piwo piwo

[#64] Re: Alien breed 3d - screen'y

@Koyot1222, post #63

Odpoczynek na 24 godziny za OT.

[#65] Re: Alien breed 3d - screen'y

@mailman, post #64

Wyśle mi ktoś tą grę, czy dalej kastraci będą pie*dolić o wyższości nazwy/marki nad zgodnością/sprzętem?

Ostatnia modyfikacja: 26.08.2010 13:02:41
[#66] Re: Alien breed 3d - screen'y

@UZi, post #65

Poszukaj to o ciem napisałem w poście #33

[#67] Re: Alien breed 3d - screen'y

@Shoonay, post #66

:* ;D

[#68] Re: Alien breed 3d - screen'y

@cacodemon666, post #32

A możesz napisać w jakich detalach uruchamiasz AB3DII-TKG? Gra jest rozprowadzana w dwóch wersjach - dla Amigi 2MB bez Fastu oraz z 4MB Fast. Ta pierwsza ma wyłączone tekstury ziemi i sufitu, ta druga ma wszystkie te detale i możliwość zmiany rozmiaru okienka oraz rozdzielczości. Czy masz to wszystko ustawione na maxa?

[#69] Re: Alien breed 3d - screen'y

@Minniat, post #68

Tak, uruchamiam wersję 4MB z teksturowaniem podłóg i sufitu.

Ktoś mi podrzucił linka do:

http://www.thecompany.pl/gra/Alien+Breeds+7in1

Fajnie zrobione, ale widzę, że prędkość gry jest taka sama jak po WinUAE

Ostatnia modyfikacja: 26.08.2010 19:13:56
[#70] Re: Alien breed 3d - screen'y

@cacodemon666, post #69

A u mnie (c2d e6400, 6gb ram, radeon x700, win7 64bit) chodzi bez jakiegokolwiek zacięcia ta wersja o której mówisz.

[#71] Re: Alien breed 3d - screen'y

@cacodemon666, post #69

Wejdź jeszcze w opcje (F12), dalej w Speed Mode i upewnij się że Turbo ON jest odptaszkowane (wyłączone) podczas gry w AB2.
Jeśli to nie pomoże to sugeruję optymalizację systemu i pościąganie najnowszych sterowników, i wszelakich łatek itp. bo coś naprawdę jest nie tak z Twoim sprzętem.
Na moim 5-letnim piecu z AMD X2 4200+, 3GB RAM i GF8800GTS pod kontrolą W7 x64 emulowana gra śmiga miło.

Ostatnia modyfikacja: 26.08.2010 19:23:51
[#72] Re: Alien breed 3d - screen'y

@Shoonay, post #71

U mnie jak włączyłem turbo mode zaczęło się ciąć :) Na defaulcie śmiga aż miło :)

[#73] Re: Alien breed 3d - screen'y

@UZi, post #72

Wiem, sam testowałem i też sugerowałem zmianę tego autorom ;)
Znajomy co to robił nie widział różnicy na swoim sprzęcie ale u mnie tryb turbo (znany w normalnym WinUAE jako JIT) także wyraźnie gorzej chodził.

[#74] Re: Alien breed 3d - screen'y

@Shoonay, post #71

Tak to u mnie wygląda

http://www.mojalbum.com.pl/GroteFoto-KLJK4P6H.jpg

Opcje od prędkości emulacji Cpu są niepodświetlone i nie mogę ich zmienić. Mogę tylko wybrać rodzaj procesora, Jit lub bez i koprocesor.

http://www.mojalbum.com.pl/GroteFoto-RHV47EUH.jpg

Ostatnia modyfikacja: 27.08.2010 08:32:38
[#75] Re: Alien breed 3d - screen'y

@cacodemon666, post #74

Po tych ustawieniach widzę że... lepiej nie brnijmy w to dalej ;)
Przejdź w Szybki Start, ustaw konfig A400 z 68040 i na tym sprawdź.

[#76] Re: Alien breed 3d - screen'y

@Shoonay, post #75

W szybkim starcie nie ma opcji A4000. Max to A1200

[#77] Re: Alien breed 3d - screen'y

@cacodemon666, post #76

U mnie jest ;)
Tak właściwie to która to wersja WinUAE?

[#78] Re: Alien breed 3d - screen'y

@Shoonay, post #77

No najnowszą wersję. Odznaczyłem dokładną emulację chipsetu i trochę poprawiło wydajność. Jest zauważalnie płynniej, ale od czasu do czasu są przeskoki animacji.
Zazwyczaj ustawiałem emulator na jak najdokładniejszą emulację.

Ostatnia modyfikacja: 27.08.2010 09:31:01

Ostatnia modyfikacja: 27.08.2010 09:38:48
[#79] Re: Alien breed 3d - screen'y

@cacodemon666, post #78

Nieznam tej nazwy kodowej, to coś nowszego niż beta z 21 sierpnia? ;)

Ale nieważne, spróbuj tak:
http://a.imageshack.us/img835/2816/winuae.png

[#80] Re: Alien breed 3d - screen'y

@Shoonay, post #79

Po pracy sprawdzę :)
A jeszcze jedno, czy te obrazki, które wkleiłem też wyświetlają się Wam bez możliwości powiększenia ?

Ostatnia modyfikacja: 27.08.2010 09:54:09
[#81] Re: Alien breed 3d - screen'y

@cacodemon666, post #80

ta

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem