[#1] jak zainstalowac Legion ?
pytanie proste jak zainstalowac Legion na hdd ?
Klikam na ta instalke (?) na drugiej dyskietce ikonka "hd_install" i na tym konczy sie jakiekolwiek dzialanie. Nic sie nie dzieje, co robic dalej? pomoc
[#2] Re: jak zainstalowac Legion ?

@selur, post #1

tworzysz katalog legion
kopiujesz zawartość dyskietki legion do tego katalogu potem dyskietkę dane w ten sam sposób, w katalogu legion tworzysz katalog archiwum
tak miałem w oryginalnej wersji
miłego grania

[#3] Re: jak zainstalowac Legion ?

@selur, post #1

Tutaj masz instrukcję. Wystarczyło przeczytać.

Benedykt Dziubałtowski

[#4] Re: jak zainstalowac Legion ?

@Skiba, post #2

Dokładnie. Oryginalna wersja nie posiadała programu/skryptu instalacyjnego.

Co to jest ten "hd_install"?

[#5] Re: jak zainstalowac Legion ?

@Skiba, post #2

eee nic nie rozumiem... jakies bardziej szczegolowe objasnienia?

Kopiuje zawartosc dyskietki legion do utworzonego katalogu "legion". A co z tymi "dane" w ten katalog legion czy w katalog "dane" no i nadal pytanie
jak go pozniej uruchomic.
[#6] Re: jak zainstalowac Legion ?

@selur, post #5

Przytaczaj instrukcję.

Benedykt Dziubałtowski

[#7] Re: jak zainstalowac Legion ?

@selur, post #5

tez kopiujesz do tego katalogu legion...
odpalasz klikając na ikonkę legion

[#8] Re: jak zainstalowac Legion ?

@selur, post #1

Dawno temu grając w Legion zrobiłem sobie wersję instrukcji z ponumerowanymi wierszami - jest to przeróbka tej dostępnej na PPA. No i na końcu tej instrukcji (dokładnie na stronie 15) znajduje się bardzo szczegółowy opis instalacji. Przeczytaj go.

[#9] Re: jak zainstalowac Legion ?

@APC74, post #8

Do tej chwili nie udalo mi sie uruchomic legionu z hdd.

Poki co nastepuje:

Wersje jaka posiadalem byla wersja skrakowana z jakims plikiem instalacyjnym "hd_install", ktory oczywiscie mozna sobie wsadzic ... (pozdrowienia dla tego 'Wanted Teamu' ktory napisal tego instalera ;) )

Po drugie wersja z PPA z okienka "Wersja gry dostarczona przez autorów " nie dziala rowniez.
Na dodatek plik "archiwum z plikiem wykonywalnym" nie istnieje!
zatem proponuje odrazu usunac odnosnik. Po co wkurzac ludzi... :)

Przy okazji, takie moje male przemyslenia.
Po jaka chol...e ktos pakuje pliki obrazu DMS formatem lzx?! Czy komus naprawde za lekko sie zyje, zeby sobie to zycie jeszcze utrudniac ? Widzialem kiedys pliki winrara spakowane winzipem, no ale zeby nadal to praktykowac...heh

Wszystkie wersje gry odpalaja sie z dyskietek bez problemu..

Zaraz sprawdze ostateczna wersje...chociaz i tak juz mi ochota na granie przeszla, 2 godziny spelzly na niczym..
[#10] Re: jak zainstalowac Legion ?

@selur, post #9

czyli według ciebie swiat linuxowy to debile ?
np:
Tomcat7.0.tar.gzip

[#11] Re: jak zainstalowac Legion ?

@selur, post #9

Przed chwilą sprawdzałem wersję z PPA. Działa normalnie. Zainstalowąłem zgodnie z instrukcją.

Co rozumiesz przez stwierdzenie

"Na dodatek plik "archiwum z plikiem wykonywalnym" nie istnieje! "

Nie czaje tego kompletnie.

Benedykt Dziubałtowski

[#12] Re: jak zainstalowac Legion ?

@Benedykt Dziubałtowski, post #11

Jest w dziale teleport link do PC-towej wersji gry Legion całkiem przyjemnie wrócić do tej świetnej gry nawet grając w nią na PC pozostaje ten sam klimat i smaczek jaki towarzyszył mi gry grałem w nią ponad 10 lat temu i odpada problem z instalacja ;).

[#13] Re: jak zainstalowac Legion ?

@Benedykt Dziubałtowski, post #11

Sam sie juz zamotalem od tego motania sie z amiga :)
Chodzilo mi o to, ze link na stronie do pliku "archiwum z plikiem wykonywalnym" (z podpisem "plik wykonywalny na ten z archiwum") jest nieprawidlowy i nie mozna "sciagnac" tego pliku.

Ostatnia wersja u mnie daje inne oznaki niz te poprzednie.
Cos sie uruchamia, zaczyna ladowac kilka sekund.
Po czym otwiera sie czarny ekran, pewnie ten tytulowy, no ale niestety po tym nic sie nie dzieje. Wirtualna stacja nadal czyta ale program "wisi".
Nie wiem cos nie tak z plikami, konfiguracja WinUAE, czy systemem, czy moze babcia klozetowa nie splukala sedesu... Ehh mam dosc.
Po prostu NIE WIEM. Dodam, ze rodzima produkcja "Rebel" ta pseudo strategia rowniez napisana w amosie sie odpala i mozna grac... Woohoo!! ale niestety legion wypial sie na mnie d... i ani rusz
[#14] Re: jak zainstalowac Legion ?

@selur, post #13

Co do DMS-ów w LZX, to powoli to poprawiam i wkrótce wszystkie takie potworki być może znikną. Nie wiem kto wpadł na taki pomysł i kto to robił. Na pewno nie ja (nie lubię LZX-a). Co do tego odnośnika, był zły znak w nazwie pliku. Już jest poprawione.

[#15] Re: jak zainstalowac Legion ?

@selur, post #13

Jeśli zrobiłeś tak jak pisze w instrukcji to weź jeszcze plik z pierwszej dyskietki libs:CrM.library i skopuj go do sys:libs.

Benedykt Dziubałtowski

[#16] Re: jak zainstalowac Legion ?

@mailman, post #14

Ja też nie lubię LZX, kiedyś jak nie miałem internetu tylko A600 z HDD trafił mi się plik spakowany LZX i za chiny ludowe nie mogłem znaleźć wersji LZX na 68000. Nawet teraz ten format nie jest uwzględniany przez praktycznie żaden program kompresujący (znam tylko Total Commander z wtyczką), gdzie LHA jest obsługiwany cały czas. na dodatek starsze wersje WHDLoad też są spakowane tym nielubianym kompresorem.

Ostatnia modyfikacja: 11.07.2011 22:54:52
[#17] Re: jak zainstalowac Legion ?

@Benedykt Dziubałtowski, post #15

O Ben jest wielki swiec sie jego imie! pokłony

dzialaaaaaaaa!!

No i niech mi ktos teraz powie, skad uzyszkodnik ma to wiedziec, jak nawet w instrukcji tego nie opisali...ehh.

@rafgc

To juz nawet nie rozchodzi sie o ten archaiczny format lzx'a ale o to, ze taki DMS po spakowaniu nim zajmuje ..
bagatela kilkadziesiat BAJTOW! mniej.
Lo ho ho...to mozna poszalec
[#18] Re: jak zainstalowac Legion ?

@selur, post #17

Wiesz, kiedyś gry turlało się modemami po BBS-ach, wtedy każdy bajcik mniej się liczył. Kto nie ciągnął większych rzeczy modemem, ten tego nie zrozumie...

[#19] Re: jak zainstalowac Legion ?

@cpt. Misumaru Tenchi, post #18

Heh i "zboczenie" pozostało do dziś - mailman nie raz mnie pewnie przeklął za pakowanie mniej niż 1kb tekstów 7zipem... ;) Ale ja nie mogę tak, żeby wkleić nieskompresowany załącznik do e-maila - po prostu palec na myszce mi się nie zgina w takim przypadku.

[#20] Re: jak zainstalowac Legion ?

@HOŁDYS, post #10

Tar to nie kompresja tylko scalanie, żeby potem skompresować gzipem. To jednak co innego niż zipowanie pliku WinRar.

[#21] Re: jak zainstalowac Legion ?

@Benedykt Dziubałtowski, post #15

Bardzo dziękuję za tę wskazówkę,też się głowiłem dlaczego gra się nie uruchamia,wyskakiwał mi tylko czarny ekran i dalej kaplica.Po skopiowaniu tej biblioteki do systemowych libsów wszystko ruszyło. Warto byłoby w artykule dotyczącym Legionu dopisać tę informację przy instrukcji instalacji na hdd. Pozdrawiam !!
[#22] Re: jak zainstalowac Legion ?

@peff, post #21

Ja juz kolega odgrzal ten temat, to ja sie zapytuje czy jest gdzies dzialajcy dyskietkowy legion w obrazach *.adf?
Szukalem tego co sie uruchamial na 1mb chip.
Zgralem pare wersji legionu ale po przerzuceniu ich z peceta na dyskietki, zadna dyskietka nie bootuje a pod workbenchem pokazuje NDOS.
Te wersje dyskietkowe maja jakies mega zabezpieczenie czy cus?
[#23] Re: jak zainstalowac Legion ?

@selur, post #22

Na pc nagrywales dyskietki dla Amigi?
Masz kartę Catweasel ?
[#24] Re: jak zainstalowac Legion ?

@Norbert, post #23

Nie.
Mialem na mysli przerzucanie po kabelku PC Amiga, bezposrednio na dyskietki amigowe (programem Amiga Expolorer). Niestety po nagraniu zadna dyskietka z nagranym legionem sie nie uruchamia, tak jakby nie bylo tam danych mimo, ze fizycznie jest zapelniona.
[#25] Re: jak zainstalowac Legion ?

@selur, post #24

Witam witam,
Ciekawie to u Ciebie wygląda bo przecież legion w 100% nie jest NDOS'owy.
Ja pobrałem wersję z forum , tę spakowaną bodajże w lzx'ach. Po przeniesieniu tych plików na dysk rozpakowałem je Dopus'em. Po rozpakowaniu okazało się , że są to spakowane w lzx DMS'y(czyli tak jak pisali moi poprzednicy). Mając już te DMS'y zrobiłem również rozpakowywanie ich przez Dopus'a , po kliknięciu ArchExt program pyta w jakim napędzie ma zapisać pliki zawarte w DMS - domyślnie DF0: No to kliknąłem sobie ok , otworzył się shell z DMS Extract i po chwili miałem gotową dyskietkę z grą. W ten sam sposób sporządziłem dysk z danymi gry. Po reboocie i odpaleniu Legionu z dyskietki ładuje się najpierw "workbench" a potem klikamy w ikonke dysku Legion no i tam taka wielka ikona exec'a z grą.
[#26] Re: jak zainstalowac Legion ?

@peff, post #25

I oczywiście znowu jak to ja jednej rzeczy nie doczytałem - Ty bawiłeś się przecież z adf'ami , a ja tylko z dms. Jeśli masz możliwość przenoszenia plików między Ami a PC(cdrom,CF czy whatever) to najlepiej zgraj sobie na dysk w Amidze te lzxy albo już rozpakowane dms'y i zrób sobie z nich dyski już z poziomu samej Amigi.

Mam nadzieję , że moje wywody zbytnio nie drażnią :) Chciałem tylko pomóc :)

Pozdrawiam!!
[#27] Re: jak zainstalowac Legion ?

@selur, post #24

A jak przeglądasz zawartość dyskietki jakimś file managerem to widzisz coś na tej dyskietce? Może przenoszenie po kabelku nie ustawia bootblocku?

Ostatnia aktualizacja: 27.08.2012 05:36:27 przez mailman
[#28] Re: jak zainstalowac Legion ?

@mailman, post #27

Dysk "Legion" ma pliki ale w polowie czytania zawartosci wsykakuje "read/write error", natomiast dysk "dane" jest NDosowy.

Metoda prob i bledow doszedlem do wniosku, ze adf'y, ktore posiadam nie dzialaja na kicku 1.3 (sprawdzilem na winuae jak i na a500).
Pod kickiem 2.0 (na winuae ) wszystko sie laduje i gra dziala... hmm

Ostatnia aktualizacja: 27.08.2012 13:33:46 przez selur
[#29] Re: jak zainstalowac Legion ?

@selur, post #28

gdybys przeczytal wymagania wiedzialbys jaki nalezy miec sprzet. :)

Wymagania sprzętowe:

- 2 MB pamięci Chip
- system operacyjny 2.0+
- myszka

zalecane:

- klawiatura
- kolorowy monitor
- procesor 68020+
- twardy dysk
[#30] Re: jak zainstalowac Legion ?

@Norbert, post #29

hmm.. faktycznie nie czytalem o wymaganiach, ale bardzo mnie to dziwi, bo Amos nie wymaga kicka 2.0.
Wiec dlaczego wymaga go program skompilowany pod Amosem
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem