@Easy_Rider,
post #30
Jak to nikt dzisiaj nie używa modemów? Ja używam.

Bez przerwy od 2003 roku.
A, co do połączeń telefonicznych, to generalnie między numerami stacjonarnymi (oraz, o ile dobrze pamiętam, numerami z tzw. pierwszej strefy) połączenia są darmowe (tzn. nie ma dodatkowych opłat, poza oczywistą opłatą abonamentu telefonicznego, no ale to tak samo jak za posiadanie internetu - też się płaci).
Faktem jednak jest, że musi to być tradycyjna linia telefoniczna, określana też z angielskiego PSTN, żeby taka zabawa miała sens. Obecnie taką usługę oferuje już chyba tylko Orange, który przejął niegdyś Telekomunikację Polską.
Nie wiem jak z możliwością obsługi przychodzących połączeń w obecnym oprogramowaniu do tworzenia BBS, ale, o ile dobrze się orientuję, bo na ten moment czytałem o tym dość powierzchownie, na systemach Linux jest program, który nazywa się getty i podobno on służy do odbierania przychodzących połączeń konsolowych przez urządzenia podłączane poprzez port szeregowy (w tym modemy telefoniczne) oraz do odpowiedniego zarządzania nimi. Gdyby jego działanie połączyć z jakimkolwiek innym programem konsolowym, który miałby realizować funkcję BBSa - moim zdaniem mogłoby się udać, jednak nie mam szerszej wiedzy na ten temat - mam nadzieję, że specjaliści w tym temacie się wypowiedzą.
W każdym bądź razie poprzez tradycyjną linię telefoniczną połączenia modemowe wciąż doskonale działają (regularnie to sprawdzam

) i nawet wciąż utrzymywana jest usługa internetu wdzwanianego przez numer 202122, co ogromnie mnie cieszy.
Jeśli kiedyś ktoś z Was postawi BBSa na jakimś numerze, żeby trzeba było połączyć się modemem - możecie liczyć na mój test.