[#6]
Re: R3D - aktualności, promocje, zapowiedzi, projekty...
@juen,
post #4
"Garść" informacji na temat nowego projektu :)
Zróbmy nowa grę, od nowa. Takiej jakiej jeszcze nie robiliśmy.
W młodości uwielbiałem 2 i 3 część TMNT, popularnie nazywanych u mnie na osiedlu jako "turtlesy". Mechanika niby prosta, idziemy w prawo i bijemy wrogów, ale... W tych grach było coś wspaniałego, przechodziłem je wiele razy. Po dziś dzień te dwie NESowe mordoklepki wspominam bardzo ciepło.
Potem nadszedł czas Franko. O matko! Cóż to była za gra. Jucha, przekleństwa, agresja. Coś niesamowitego. Ale generalnie, Franko udało mi się ukończyć tylko raz. Nie wracałem do niej więcej. Niemniej jest to nadal kultowy tytuł. Co ciekawe, długo nie wracałem do tego gatunku. Czas to zmienić! ;)

Jakiś czas, zastanawiałem się nad wielkością postaci w grze. O ile tło jest pojęciem względnym i wymuszało na nas pewne rozwiązania o tyle wybór wielkości bohaterów był częścią dyskusji. Mniejsze, a może duże? Ostatecznie zdecydowaliśmy się na kafelki maksymalnie 48x48 pix. Duże, pracowałem przy takich, ale jeszcze nigdy do gry tzw "chodzonej bijatyki".

Moją główną referencją stała się plansza Guilea z Streetfighter. Trochę siatki, trochę przestrzeni. Jakaś baza wojskowa. Żołnierze.
Mając jednak z tyłu głowy referencję Franko, zacząłem się zastanawiać czy nie lepiej było by osadzić fabułę w mieście. Chmmm...
C.D.N.