To jakie typy gier da sie stworzyc w SE oprocz platformowek?
Ogólna odpowiedź powinna chyba być: Wszystko co da się opisać na klockach (tileset) :)
Myślę że po tych kilku tygodniach poznawania SE wiedział bym jak bez problemu zacząć prace nad:
- grą typu Boulder Dash/Robbo
- strzelankę "w bok" i "do góry"
- grę typu celowniczek (jak np Operation Wolf)
- grę typu Zelda
- grę typu Alien Breed (ten z widokiem z góry)
- bijatykę - w przykładach do SE jest namiastka Street Fightera i jeszcze coś innego tego typu (nie pamiętam tytułu)
na strategiach się nie znam, ale to chyba było by dość trudne - ze względu na duże ilości programowania
co do RPG to w zasadzie uważam, że dało by się coś zrobić - np na AGA'ę gdzie było by więcej CHIPu.
Może nie byłby to od razu Chrono Trigger ;) ale chyba wiedział bym jak zabrać się za zrobienie niektórych mechanik z takiej gry.
W przykładach do SE jest np gra tekstowa z dużą ilością tekstu i z grafikami (a'la Manga). sporo assetów, ale da się.
Moje osobiete zdanie jest takie, że często widzimy jak autorzy robią platformówki w SE bo chyba jest jakiś "głód" dobrych gier tego typu. Tutaj wydajność jest kluczowa i jeśli dobrze pamiętam to nie było jakichś wielkich tytułów w ostatnich 5 latach - porawcie mnie bo mogę się mylić. Nic natomiast nie odnotowałem.
Generalnie jak ktoś ma pomysł i duuużo samozaparcia to zrobi naprawdę dobrą grę.
Ja zaczynam planować kolejną

... zaraz jak skończę RJA2
Nie obiecuję, ale jak popchnę nieco RJA do przodu to może jakiś tutorial lub dwa na kanał wstawię.
Ostatnia aktualizacja: 11.10.2024 13:46:22 przez c64portal