[#1] GoVD
Z przyjemnością ogłaszam wydanie GoVD – mojego nowego programu dla Amigi, który wprowadza obsługę wirtualnych pulpitów w Workbenchu.
Program pozwala na uruchomienie do ośmiu wirtualnych desktopów, umożliwiając łatwiejszą organizację pracy z wieloma aplikacjami na jednym ekranie WB.

W zestawie znajduje się również osobny program konfiguracyjny, który pozwala na dostosowanie liczby pulpitów oraz wielu innych ustawień.

Program jest na licencji shareware - wersja niezarejestrowana nie pozwala na zapis własnych ustawień i działa na ustawieniach domyślnych. Ewentualna rejestracja możliwa jest za dowolną kwotę i zasili mój budżet za który powstaje moja A4000 :)
A dla amigowych programistów, którzy zrobili wrzutę na Aminet do dzisiaj, klucz rejestracyjny jest darmowy, wystarczy do mnie napisać.

Więcej informacji: http://bitplan.pl/govd

GoVD wymaga OS 3.2 (możliwe że zadziała też na 3.1.4).

Enjoy! :)
10
[#2] Re: GoVD

@vojo, post #1

Świetnie :)

Zdradzisz w jakim języku napisałeś? Obstawiam AmigaE.
[#3] Re: GoVD

@tukinem, post #2

Tak. AmigaE.
[#4] Re: GoVD

@vojo, post #1

Pod 3.9 nie uruchamia się i raczej to się nie zmieni?
[#5] Re: GoVD

@Ponki1986, post #4

Pod 3.9 nie uruchamia się i raczej to się nie zmieni?

Nie, program korzysta z funkcji które pojawiły się dopiero w intuition.library w OS 3.1.4
1
[#6] Re: GoVD

@vojo, post #1

Po ustawieniu kilku opcji działa idealnie.

Nagrałem filmik z aktywnym cycle exact, więc płynność jest jaka jest:

4
[#7] Re: GoVD

@tukinem, post #6

Dzięki za film, cieszę się że podeszło :)
1
[#8] Re: GoVD

@vojo, post #7

Próbuję teraz uruchomić na OS 3.1.4 z kickstart 3.1.4 (46.143) i jednak są problemy.

Przy starcie programu wymaga gadtools.library v46+, a przy próbie uruchomienia configu wymaga requester.class 46.
W systemie mam zainstalowany BestWB.

Próbować dalej?

Ostatnia aktualizacja: 12.10.2024 18:39:39 przez tukinem
[#9] Re: GoVD

@tukinem, post #8

A to OS 46.143 (3.1.4) nie ma gadtools podbitego do v46?
Sprawdzę co tam siedzi, akurat Gadtools i requester nie są jakieś kluczowe i może wystarczy tym komponentow obniżyć wymaganie do tego co siedzi w 3.1.4

Edit:
Jak masz postawiony 3.1.4, możesz wykonać polecenie:
version gadtools.library
version requester.class

?

Ostatnia aktualizacja: 12.10.2024 19:19:50 przez vojo
[#10] Re: GoVD

@vojo, post #9

Tyle wystarczy?
[#11] Re: GoVD

@tukinem, post #10

Tak, dzięki.
Szczerze mówiąc myślałem że jak wychodzi nowa wersja OS to wersje wszystkich komponentow są podbite to tej samej wersji OS.
Tak było z wersja 37, potem 39 i 40.
Tak jest też z OS 3.2 (47.cos tam) - wszystkie komponenty, przynajmniej te kilkanaście które otwieram w GoVD, są w wersji 47.
No trochę bałaganiarsko ten 3.1.4 był wydany
[#12] Re: GoVD

@vojo, post #11

Nie ma co się przejmować :)

Uruchomiłem sobie Eagle Player, który zajmuje cały ekran, przełączyłem się na drugi pulpit znowu cały blat do dyspozycji, a muzyka dalej gra :) coś pięknego :)

PS. Jest taka możliwość, aby dodać chowanie się okienka z wyborem blatów? Np. pojawiałoby się przy dojechaniu kursorem do prawego górnego rogu ekranu, a znikałoby przy wyjechaniu kursorem poza obszar tego okienka? Coś jak w starych Windowsach 9x z belką START, którą można było chować.
[#13] Re: GoVD

@tukinem, post #12

Jest taka możliwość, aby dodać chowanie się okienka z wyborem blatów?

Do zrobienia, podoba mi się pomysł OK
3
[#14] Re: GoVD

@vojo, post #11

Szczerze mówiąc myślałem że jak wychodzi nowa wersja OS to wersje wszystkich komponentow są podbite to tej samej wersji OS.
Ta reguła była złamana już przy wersji 39 (a może nawet wcześniej, ale od dawna nie używam systemów starszych, niż 3.0). Teraz tym bardziej nie należy na to liczyć.
[#15] Re: GoVD

@vojo, post #1

Zainstalowałem u siebie wersję testową. Świetna mała pchła .

Brakuje chyba tylko jednej rzeczy, ale o tym już ktoś pisał w poście w Aktualnościach: chodzi o skróty klawiszowe. Wiem, że to Amiga i od początku ten system to obsługa przede wszystkim myszą, ale warto do szybkich czynności mieć szybki dostęp .

Od siebie dodam jeszcze, że warto będzie wtedy uzupełnić o funkcję wyłączania przycisków z ekranu (bo wtedy mogą wystarczyć skróty).

A jeszcze lepiej - przydałby się dodatkowy skrót klawiszowy do wyłączania i włączania przycisków z ekranu.

I może jeszcze możliwość bardziej swobodnego przemieszczania przycisków zamiast ośmiu odgórnie ustalonych pozycji.

Te wszystkie powyższe uzupełnienia są wg mnie przydatne ponieważ przyciski mogą niekiedy na ekranie coś skutecznie zasłonić i uniemożliwić do czegoś dostęp.

Ale ogólnie fajna rzecz !

Ostatnia aktualizacja: 12.10.2024 23:48:13 przez prz
1
[#16] Re: GoVD

@prz, post #15

A jeszcze lepiej - przydałby się dodatkowy skrót klawiszowy do wyłączania i włączania przycisków z ekranu.

Też da się zrobić.

I może jeszcze możliwość bardziej swobodnego przemieszczania przycisków zamiast ośmiu odgórnie ustalonych pozycji.

To już jest, wystarczy w konfiguracji włączyć dragbar i już można przesunąć okienko w dowolne miejsce.
2
[#17] Re: GoVD

@vojo, post #16

Może jakiś efekt przejścia pomiędzy ekranami dla lepszych konfiguracji.
[#18] Re: GoVD

@amikoksu, post #17

Może jakiś efekt przejścia pomiędzy ekranami dla lepszych konfiguracji.

No nie, za cienki na to jestem ;)
[#19] Re: GoVD

@vojo, post #18

Takie przejście to tylko bajer ale tak sobie pomyślałem, że takie przejście mogło by się odbywać pomiędzy zrzutami ekranu. Po przełączeniu na inny ekran, robione są zrzuty ekranu tego na którym się jest i robiony w tle zrzut ekranu na który ma się przełączyć. Zanikanie takiego zrzutu ekranu na drugi zrzut ekranu trwało by np. 1 sekundę, po czym wyświetlał by się pulpit. Nie wiem czy dałoby się to tak ogarnąć.
[#20] Re: GoVD

@amikoksu, post #19

Jeżeli miałyby być takie dodatkowe wodotryski graficzne to jedynie z możliwością ich całkowitego wyłączenia. Według mnie funkcja przełączania ekranów powinna być przede wszystkim prosta, wygodna i jak najmniej obciążająca system.
[#21] Re: GoVD

@amikoksu, post #19

Ja bym widział po prostu przescrollowanie ekranu lewo-prawo na następny/poprzedni. No ale to bajery już.
Mam inne pytanie - jak program radzi sobie z chowaniem niestandardowych lub wirtualnych okien, np. w ImageFX, CandyFactoryPro, ArtEffect?

Bo, jeśli dobrze rozumiem koncepcję, to przełączanie pulpitów polega na zapamiętywaniu listy okien i chowaniu ich i pokazywaniu innych?
[#22] Re: GoVD

@_arti, post #21

Mam inne pytanie - jak program radzi sobie z chowaniem niestandardowych lub wirtualnych okien, np. w ImageFX, CandyFactoryPro, ArtEffect?

Eeee... Nie wiem, ale pewnie sobie nie radzi.
GoVD obsługuje okna zarejestrowane na ekranie publicznym, jakim jest Workbench, otwarte poprzez funkcje intuition OpenWindow() czy OpenWindiwTagList().
Jeśli coś narysuje sobie na Rastporcie ekranu po prostu prostokąt, to niestety ale dla GoVD to nie będzie okno.
1
[#23] Re: GoVD

@vojo, post #22

Rozumiem. Dzięki!

A taki AmigaAMP działa np.?

Ostatnia aktualizacja: 13.10.2024 15:54:24 przez _arti
[#24] Re: GoVD

@_arti, post #23

Ja sprawdziłem EaglePlayer i po przełączeniu pulpitu ładnie znika, a muzyka gra dalej
2
[#25] Re: GoVD

@vojo, post #1

Plan gry na kolejne wersje jest taki:
  • dodanie skrótów klawiszowych (przerobienie na commodity?)
  • opcja automatycznego przełączanie ekranu jeśli pojawi się na nim aktywne okno, chodzi głównie o okna katalogów Workbencha, który w kwestii tych okien jest o tyle upośledzony że nie pozwala otworzyć drugiego okienka partycji czy katalogu, które jest już otwarte na innym ekranie (patch Active Window() ? )
  • ukrywanie okienka z przyciskami ekranow
  • dodanie do menu wywołania programu konfiguracji i automatycznego przeładowania konfiguracji GoVD
  • zamykanie się gdy ekran WB chce się zamknąć (screennotify.library?)
  • ogarnięcie OS 3.1.4, bo nie powinno być trudno

Te punkty najczęściej pojawiają się w zgłoszeniach od użytkowników.
Jak widać przy kilku kwestiach jest jeszcze znak zapytania, co oznacza że muszę sobie przemyśleć rozwiązanie.
Ale jesli będzie zainteresowanie, to to są w tej chwili priorytety.
1
[#26] Re: GoVD

@vojo, post #25

3.1.4 jednak odpada, nie działa i działać nie będzie. Kickstart w wersji 46 ma intuition.library w wersji 40 No tego się nie spodziewałem, zatem oficjalnie GoVD działa tylko z OS3.2, ks v47.

btw - gdzie zatem jest intuition v46... ?
[#27] Re: GoVD

@vojo, post #26

W 3.1.4 w ROMie standardowo siedzi "stare" intuition v40, a jako opcjonalny moduł jest v46. Można je sobie załadować np. LoadModule albo zrobić customowy ROM.
2
[#28] Re: GoVD

@vojo, post #1

To jest fajne! Nie mogłeś tego zrobić w latach 90? Używałbym na pewno!

Tak się zastanawiam czy dałoby się dorobić jakąś kombinację klawiszy przełączającej te pulpity? Chodzi mi o to żeby schować ten panel do przełączania ich żeby nie przykrywał tego czego akurat używam (zwłaszcza, że miejsca na ekranie w tak niskich rozdzielczościach jest niewiele). Można sobie odznaczyć "Always on top" ale to znów trochę zabiera możliwość szybkiego przełączania się między pulpitami, bo trzeba ten panel wyciągnąć z gąszczu okien. A może dałoby się zrobić żeby ten panelik wyskakiwał gdy się wjedzie w jakiś róg ekranu albo trzyma jakąś kombinację klawiszy czy nawet jeden klawisz (RAmiga?)?

Ostatnia aktualizacja: 17.10.2024 09:56:56 przez MDW
1
[#29] Re: GoVD

@MDW, post #28

Udogodnienia o których mówisz będą, tylko muszę się podszkolić z robienia commodity, bo tego tematu jeszcze nie przerabiałem, a wydaje się że to najlepsza droga na obsługę zdarzeń z klawiatury w takim globalnym ujęciu. Chyba żeby jakoś inaczej łapać zdarzenia klawiatury, nie wiem - input device? Ktoś już moze to ćwiczył i podpowie najlepsza drogę?

Nie mogłeś tego zrobić w latach 90? Używałbym na pewno!

Szczerze to nie mam pojęcia jak można byłoby osiągnąć efekt wirtualnych pulputów bez funkcji Hide i ShowWindow(), które mamy dopiero teraz, od os 46. Myślę że gdyby się dało na pewno ktoś by to zrobił. Trudno jest wymyśleć coś, czego jeszcze nikt nie zrobił na Amigę w latach 80/90. Jakieś 95% moich pomysłów na program kończy się po 5 minutach przeszukiwania Aminetu, z wynikiem - już jest. Oczywiście nie mówię o pomysłach które wymagały wielu miesięcy pracy na pełen etat, na to niestety mnie nie stać.
[#30] Re: GoVD

@vojo, post #29

Chyba żeby jakoś inaczej łapać zdarzenia klawiatury, nie wiem - input device? Ktoś już moze to ćwiczył i podpowie najlepsza drogę?
Gdy chcesz mieć "globalne skróty klawiaturowe" niezależne od aktywności jakiegoś tam okna, to nie ma lepszej drogi, commodities zostały zaprojektowane między innymi właśnie do tego. Kopanie się bezpośrednio z input.device jest nieprzyjemne i można niechcący wywołać niepożądane efekty uboczne.

W RKRM commodities są dobrze opisane i nawet jest przykładowy kod do globalnego hotkeya.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem